XGIMI Mogo 4 : test / mening
Gepubliceerd op: 07-07-2025 / gewijzigd: 07-07-2025
Een paar weken geleden heb ik de XGIMI Mogo 4 Laser getest, en nu is het de beurt aan de 'gewone' Mogo 4 om mijn testprotocol te doorlopen. Het komt goed uit, want ik heb veel vragen gekregen over het verschil tussen de twee projectoren en nu kan ik ze beantwoorden met cijfers en voorbeelden. Aangezien ik ook de vorige generatie heb getest, kan ik nog een kandidaat toevoegen om een bredere prijsklasse te dekken.
Van buiten is de Mogo 4 absoluut identiek aan de Mogo 4 Laser, ik heb niet het minste verschil gezien. Het belangrijkste verschil is het gebruik van een drievoudige laserbron voor de ene en een LED-bron voor de andere. Voor de rest is het eigenlijk hetzelfde, maar rechtvaardigt het gebruik van de laser de extra €200? Dat is de vraag die ik ga proberen te beantwoorden in deze review
Waar te koop
Je kunt de Mogo 4 natuurlijk kopen op de officiële website:
XGIMI.com
Hij is ook verkrijgbaar op Amazon:
Amazon
Website waar ik de XGIMI Mogo 4 gekocht/ontvangen heb: https://www.awin1.co...
Prijs XGIMI Mogo 4
Nog niet beschikbaar / getestTijdslijn
4 juli 2025: Ik ontvang de XGIMI Mogo 4, maar eerst moet ik klaar zijn met het testen van de NothingProjector NP One Smart7 juli 2025: Ik begin met het testen van de XGIMI Mogo 4. Het zal me iets meer dan een week kosten om de schriftelijke test af te ronden, nog een week voor de video, en ik zal waarschijnlijk een vergelijkende video doen met de Laser versie.
Waarom deze projector?
Nog niet beschikbaar / getestUitpakken
Nog niet beschikbaar / getestBesturingssysteem
Nog niet beschikbaar / getest
Afwerking
Nog niet beschikbaar / getestProjectiekamer
Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m bij 2,9m (hoogte 2,2m). Ik heb twee projectiewanden, een witte muur van 2,9 m breed met alleen witte verf met een mogelijke terugslag van 4 meter. Ik heb dan een 133 inch ALR scherm op een andere muur met een mogelijke setback van 2.8m. Ik gebruik hoofdzakelijk het ALR-scherm, behalve wanneer de opstelling of het type projector niet geschikt is voor deze situatie.Batterijduur
Nog niet beschikbaar / getestStroomverbruik
Nog niet beschikbaar / getestWerkingsgeluid
Nog niet beschikbaar / getestBeeldkwaliteit
Nog niet beschikbaar / getestColorimetrie
Meer uitleg over colorimetrie
Het meten van kleurgetrouwheid (colorimetrie) is geen subjectieve zaak, het is iets dat volledig meetbaar is. Deze meting wordt uitgevoerd met een apparaat (colorimeter, spectrometer, etc.) dat het verschil meet tussen de werkelijke kleur en de weergegeven kleur. Dit verschil wordt uitgedrukt in delta E (afkorting: dE). Een dE groter dan 3 duidt op een afwijking die waarneembaar is voor het menselijk oog.
De dE moet daarom zo laag mogelijk zijn, maar projectoren hebben standaard zelden een dE lager dan 3. Vaak liggen ze tussen de 5 en 10, alleen door kalibratie kunnen de kleuren correct worden aangepast.
Voor een perfecte kalibratie moet u een professional bellen. Ik geef u mijn parameters die overeenkomen met mijn situatie. Deze instellingen kunnen voor uw situatie werken, maar bieden geen garantie. Beschouw ze dus als een indicatie welke richting u moet inslaan.
Nog niet beschikbaar / getest
Helderheid
Meer uitleg over helderheid
Helderheid voor een projector is absoluut cruciaal. De helderheid wordt gemeten in ANSI-lumen en de door de fabrikant opgegeven waarden zijn vaak hoger dan de werkelijkheid.
De helderheid meet ik met een luxmeter en zet mijn metingen om naar ANSI-lumen ten opzichte van het projectieoppervlak. Dit geeft je echte waarde.
Een videoprojector, ook al is hij helder, kan niet concurreren met een televisie. De toevoeging van licht (natuurlijk of kunstmatig) heeft tot gevolg dat het contrast van uw afbeelding drastisch wordt verminderd. Met een helderheid van minder dan 1000 ANSI lumen moet de projector in totale duisternis worden gebruikt.
Nog niet beschikbaar / getest
Scherpte
Nog niet beschikbaar / getest
Contrast
Meer uitleg over contrast
Met contrast (aan/uit) kun je het verschil tussen wit en zwart meten. Deze meting geeft een indicatie van het vermogen van een projector om een goede weergave te produceren in donkere scènes.
Een contrast lager dan 500:1 moet als een zeer laag contrast worden beschouwd en het gevolg zal vooral zichtbaar zijn in donkere scènes waar details verloren gaan. Dit vormt minder een probleem voor sport, heldere films of zelfs tekenfilms.
Een lage contrastverhouding betekent niet dat een projector niet bruikbaar is, je moet er alleen rekening mee houden dat bij films als Aliens donkere scènes het niet langer mogelijk maken details te onderscheiden.
Nog niet beschikbaar / getest
Bewegingscompensatie
Meer uitleg over bewegingscompensatie (MEMC)
Veel projectoren gebruiken een frequentie van 60 Hz, wat betekent dat ze 60 frames per seconde uitvoeren. Veel films zijn ontworpen om 24 frames per seconde uit te zenden. Dit betekent dat de film per seconde niet genoeg beelden heeft om de 60 beelden te vullen die door de projector worden uitgezonden.
Dit resulteert meestal in een schok in het beeld. Sommige projectoren kunnen deze schok verminderen met een bewegingscompensatiesysteem (ook wel MEMC genoemd). Als je deze compensatie te veel gebruikt, krijg je een zogenaamd 'soap-opera'-effect, waardoor het beeld een beetje kunstmatig wordt, zoals in de tv-serie uit de jaren 80.
Nog niet beschikbaar / getest
Beeldgrootte en projectieafstand
Meer uitleg over de projectieafstand
De projectieafstand bepaalt de beeldgrootte en de beeldgrootte wordt bepaald door de projectieverhouding van de projector. Als een projector een throw ratio van 1,2 heeft, heeft deze een beeldbreedte van 83 cm met eventueel een grijze rand.
Afstand speelt ook een rol bij de helderheid, omdat de helderheid afneemt met het kwadraat van de afstand. Een projector die op 4 meter afstand wordt geplaatst, verliest daarom 4 keer meer helderheid dan een projector die op 2 meter afstand wordt geplaatst.
Keystone-beeldcorrectie wijzigt de projectiekegel niet, maar verkleint het beeld binnen de projectiekegel. Dit betekent dat u bij een aanzienlijke correctie een grote grijze rand rond uw afbeelding ziet verschijnen.
Nog niet beschikbaar / getest
Schermkeuze
Nog niet beschikbaar / getest
Audiokwaliteit
Meer uitleg over audiokwaliteit
Ik gebruik verschillende soorten muziekstukken om de geluidskwaliteit van de projector te illustreren, maar de weergave wordt altijd beperkt door het opnameapparaat. Omdat ik altijd hetzelfde apparaat gebruik, kun je het verschil op dezelfde basis vergelijken.
Ik gebruik regelmatig bekende auteursrechtelijk beschermde liedjes om de geluidskwaliteit van een projector te illustreren. Soms besluit YouTube om deze redenen mijn video's te blokkeren. In dit geval kun je de soundtracks rechtstreeks op YouTube beluisteren, in de hoop dat YouTube mijn kanaal niet volledig heeft geblokkeerd.
Nog niet beschikbaar / getest
Videospellen
Meer uitleg over videogames
Om onder goede omstandigheden met een projector te kunnen spelen, moet de latentie laag zijn. Latency is de reactietijd tussen het indrukken van een knop op je controller en de reactie op het scherm. Deze latentie wordt uitgedrukt in milliseconden en wordt ook wel 'input lag' genoemd.
Ik meet deze latentie met een gespecialiseerd apparaat. Om snelle games van het FPS-type op een netwerk te kunnen spelen, moet u een latentie van minder dan 30 ms bereiken. Voor games waarbij de reactietijd minder belangrijk is, zou een latentie van minder dan 100 ms geschikt moeten zijn voor de meeste situaties.
Over het algemeen test ik ShadowRunner van Geforce Now op mijn Nvidia Shield, behalve wanneer dit niet mogelijk is. Ik ben niet gewend om met een controller te spelen, dus ik ben er niet zo goed in, maar het gaat erom de capaciteiten van de projector te laten zien, niet de mijne.
Nog niet beschikbaar / getest
Bugs
Nog niet beschikbaar / getestALR/CLR Projectiescherm
Ben je op zoek naar een goed CLR/ALR-scherm voor je projector? Ik heb misschien wat je nodig hebt:ALR/CLR NothingProjector scherm
Test / beoordeling conclusie
Nog niet beschikbaar / getestSterktes
Nog niet beschikbaar / getest
Zwaktes
Nog niet beschikbaar / getest

Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen