Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Aliexpress – eerlijke beoordeling / mening na meer dan 100 aankopen

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Wat/wie is Aliexpress?
Garanties
Douanerechten
Slechte ervaringen
Hoe een conflict op te lossen?
Wat wel of niet te kopen op Aliexpress?
Promotiecodes/coupons/kortingen Aliexpress
Levertijden
Oplichterij? Bedrog?
Mijn mening / recensie over Aliexpress
Shopping Ervaring

Aliexpress – eerlijke beoordeling / mening na meer dan 100 aankopen


Gepubliceerd op: 18-07-2019 / gewijzigd: 05-08-2020
Aliexpress is een van 's werelds grootste winkelwebsites, Aliexpress is de commerciële naam van Alibaba, de Chinese technologische reus. Aliexpress wordt vaak vergeleken met Amazon omdat ze beide erg groot zijn, maar de vergelijking eindigt daar, Aliexpress heeft een heel ander business model. Waarom zou het voor je van belang zijn? Met Aliexpress heb je direct te maken met de verkoper in China, terwijl je met Amazon vooral met Amazon te maken hebt. Aan de ene kant is het goed omdat het de kosten drukt, maar aan de andere kant heb je te maken met kleine Chinese bedrijven of Chinese individuen.

Officiële site: Aliexpress.

Ik heb mijn eerste aankoop op Aliexpress gedaan in 2014 en sinds heb ik meer dan 100 producten besteld. Ik ben over het algemeen erg blij met Aliexpress, maar om eerlijk te zijn gaat het soms niet zo goed, daarom wilde ik mijn ervaring delen om je te helpen het beste uit Aliexpress te halen.

Wat/wie is Aliexpress?


Aliexpress is een website van de machtige Chinese groep Alibaba. Aliexpress fungeert als een toegangspoort tot de Chinese markt voor consumenten over de hele wereld. In minder dan 10 jaar tijd is Aliexpress uitgegroeid tot de grootste Chinese e-commerce site en is nu een van de meest bezochte sites ter wereld. Als iets in China wordt geproduceerd, kun je het waarschijnlijk vinden op Aliexpress. Je vindt er geen bekende producten van merken als Apple, Samsung of .... Lego maar je vindt er wel veel Chinese alternatieven.
In tegenstelling tot Amazon, wanneer je een product koopt, ben je in direct contact met de verkoper van dat product. Aliexpress zorgt alleen voor de web sote en de betaaloplossing tussen koper en verkoper. Het is de verkoper die alles bepaalt: de garantievoorwaarden, de verzending van het pakket, de opvolging, de klantendienst, .... In geval van problemen moet je eerst contact opnemen met de verkoper om een oplossing te vinden en alleen als het niet lukt, kun je contact opnemen met Aliexpress. De meeste verkopers zijn van Chinese afkomst, ze spreken niet altijd goed Engels en soms kan de communicatie met hen ingewikkeld zijn.

Garanties


Aliexpress biedt drie soorten garanties:
- conformiteitsgarantie: als het gekochte artikel niet overeenkomt met de beschrijving, heb je recht op volledige terugbetaling. Vooraleer dit gebeurt, dien je een verzoek tot terugbetaling in te dienen bij de verkoper om te zien wat hij/zij aanbiedt zonder de tussenkomst van Aliexpress. Als dat je probleem niet oplost, moet je het probleem naar Aliexpress escaleren.
- levertijdgarantie: als de levering langer duurt dan oorspronkelijk overeengekomen, heb je ook recht op een terugbetaling. Let op, de leveringstermijnen zijn over het algemeen 60 dagen, dus het overgrote deel van de artikelen komt voor het verstrijken van deze 60 dagen aan.
- productgarantie: de garantie wordt aangeboden door de verkoper, zodat deze per verkoper sterk kan verschillen. Het is soms mogelijk om een verlengde garantie of een lokale garantie (Europees of Amerikaans) te kopen, maar ook hier is het afhankelijk van de verkoper.
Aliexpress opereert vanuit China, wat betekent dat het niet dezelfde regels hoeft te volgen als bedrijven die het product in Europa of de VS verkopen. Garanties zijn echt, maar ze beschermen je niet zo veel als wanneer je iets in Europa of in de VS zou hebben gekocht.

Mijn mening op de Aliexpress.com website

Taalondersteuning

Aliexpress ondersteunt een veelheid aan talen, maar deze vertalingen zijn vooral van toepassing op de Aliexpress-interface. Productbeschrijvingen zijn meestal beschikbaar in het Engels met soms zeer slechte automatische vertaling in andere talen. Als je niet vloeiend Engels spreekt, kun je zonder problemen bestellen, maar als je meer informatie wilt over een product of contact wilt opnemen met een verkoper, is Engels erg belangrijk. Je kunt altijd elke online vertaler gebruiken om met de verkoper te communiceren, zij doen waarschijnlijk hetzelfde om met je te communiceren, maar het is altijd beter om Engels te begrijpen.

Interface

Degenen die gewend zijn Amazon te gebruiken, zullen snel hun weg vinden. Aliexpress werkt op dezelfde manier. De interface is niet de meest moderne, maar dit is vaak het geval voor dit type site. Je kunt een product vinden door te bladeren door de categorieën of door gebruik te maken van de zoekmachine. Je kunt dan de resultaten sorteren op mening, verkoop, prijs, .... De zoekmachine presteert niet altijd even goed, soms moet je creatief zijn met de sleutelwoorden die je gebruikt.

Reviews

Aliexpress maakt gebruik van een evaluatiesysteem zoals Amazon en dit systeem zal je in staat stellen om goede van slechte producten te onderscheiden. Echter, laat je niet misleiden, er is een addertje onder het gras, als je na het kopen van een product op Aliexpress nog geen beoordeling hebt gegeven, zal de verkoper een standaard (positieve) evaluatie ontvangen en dit zal het eindresultaat enigszins vervormen. Als je op zoek bent naar een product, maak dan geen keuze op basis van sterren, je moet ook opmerkingen lezen. Als het aandeel van 1 of 2 sterren meer dan 5% bedraagt, moet je het product vermijden. Ik doe hetzelfde op Amazon om onaangename verrassingen te voorkomen.

Betaalmethoden

Aliexpress biedt een breed scala aan betaalmogelijkheden, je kunt zelfs met een lokale betaalkaart betalen (in België toch al).

Douanerechten


Vanaf het moment dat je iets buiten Europa koopt, kom je in aanmerking voor douanerechten voor producten boven 22 EUR. Wat je op Aliexpress koopt is geen uitzondering op de regel, soms heb je geluk, soms niet. Douanerechten komen meestal overeen met BTW plus verwerkingskosten. Voor een artikel ter waarde van 25 EUR kan het heel goed mogelijk zijn dat je meer douanekosten betaalt dan de prijs van wat je koopt. Sommige verkopers zullen je oplossingen bieden om de kans te verkleinen dat je door de douane gaat door de aangegeven waarde te wijzigen of bepaalde vervoerders te vermijden, maar het risico zal altijd bestaan. De douane weet dit ook en bij een bekend product weet de douane ook de echte waarde. Ik heb een geval gehad waarin ik een telefoon had gekocht voor 90€ (echt) en ze waren van mening dat de prijs waarschijnlijk nep was, ze rekenden me alsof de telefoon ongeveer 200€ was. Ik moest bewijzen dat ik echt 90€ heb betaald om extra kosten te vermijden.

Slechte ervaringen


Ik heb meer dan 100 producten in Aliexpress besteld en ik schat dat het in 2-3% van de gevallen niet lukt.

1. Verrekijker
Ik had een verrekijker voor mijn vader gekocht en de verrekijker die ik kreeg was van slechte kwaliteit, hij bood geen vergroting. Ik gaf de verkoper een slechte beoordeling omdat ik voor 14 EUR geen klachtenprocedure wilde starten. De verkoper viel me letterlijk maandenlang lastig om mijn evaluatie te wijzigen in ruil voor een terugbetaling. Ik weigerde.

2. Huisalarmsysteem
Ik kocht een complete set detectoren voor een huisalarm en de sensoren communiceerden niet goed met de centrale box. Na vele uitwisselingen van e-mails en video's om het probleem aan te tonen, stuurde de verkoper mij gratis een andere doos.

3. Mini PC
Ik kocht een Chinese mini PC voor ongeveer honderd euro. De mini PC werkte niet toen we aankwamen. Ook hier moest ik veel berichten uitwisselen om een oplossing te vinden. Ik moest de mini PC terugsturen naar China op kosten van de verkoper en in ruil daarvoor kreeg ik een nieuwe mini PC (en deze werkt).
In alle 3 de gevallen hoefde ik Aliexpress nooit te gebruiken om in te grijpen, alles werd rechtstreeks met de verkoper geregeld. Als er een probleem is, kost het altijd tijd en geduld, maar je moet nooit opgeven.

Hoe een conflict op te lossen?Als je op Aliexpress koopt, zijn er twee mensen bij betrokken. De eerste is de verkoper van wie je koopt. Je moet altijd eerst contact opnemen met de verkoper en samen met hem een oplossing vinden. Als je direct met Aliexpress escaleert, zullen zij u vertellen dat u toch eerst contact op moet nemen met de verkoper. Ik was in staat om al mijn problemen op te lossen zonder Aliexpress. Ik was soms echt zenuwslopend maar uiteindelijk werkte het wel.

Wat wel of niet te kopen op Aliexpress?Je kunt alles kopen op Aliexpress maar vergeet niet dat wat je koopt wordt gedekt door kleine verkopers die soms na een paar maanden verdwijnen. Koop dus geen waardevolle spullen van een nieuwe verkoper, het risico is te groot. Ik kocht voornamelijk artikelen van max 200-250€ met een goede garantie.

Textiel

Ik kocht kleding op Aliexpress, de prijzen zijn waarschijnlijk de beste ter wereld, ik kocht bijvoorbeeld mooie hemden voor 5 EUR levering inbegrepen. De hemden waren van goede kwaliteit, ik zie geen verschil met de hemden die ik in Europa gekocht heb. Bij het kopen van kleding moet je voorzichtig zijn met de maten. Chinese maten zijn niet dezelfde als in Europa, dus je moet de equivalente maat vinden alvorens te kopen. Ik vond hemden aangepast aan mijn maat (XL in Europa, XXXXXL in China), alleen de mouwen zijn iets te kort, dus lees de beschrijving goed door voordat je ze koopt.

Elektronica

Aliexpress is een groot winkelcentrum voor kleine elektronische artikelen die in China worden gemaakt. Ik kocht een alarmsysteem, geheugenkaarten, harddisks, mini PC's,..... De prijs is bijna onverslaanbaar. Ik had bijvoorbeeld een 128Gb Compact Flash geheugenkaart gekocht voor 55€, terwijl een kaart met een gelijkwaardige capaciteit en snelheid meer dan 200€ kost in Europa, de kaart is iets minder snel dan zijn merkequivalent, maar voor het prijsverschil kon ik het moeilijke niet doen. Ik gebruik deze kaart nu al meer dan 4 jaar en hij werkt nog steeds prima.

Speelgoed

Ik had nooit gedacht dat ik op een dag het speelgoed van mijn zoon in China zou kopen en toch is het idee niet zo erg omdat het meeste speelgoed daar toch al gemaakt is. Op Aliexpress vind je een grote hoeveelheid goedkoop speelgoed zoals op afstand bestuurde auto's, superheldenfiguren, Lego-replica's..... Met Aliexpress kun je meer spullen voor je kind kopen en ze zullen het verschil met lokaal gekocht speelgoed niet zien.

Lampjes

Ik heb veel LED-lampen en zelfs decoratieve lampen gekocht. Je kunt LED-lampen vinden voor één euro, moeilijk te vinden hier in de buurt. Ze hebben een kortere levensduur dan de lampen die je ter plaatse koopt, maar toch is het zo goedkoop dat het je niets kan schelen.

Aanbeveling?

Als je Aliexpress gebruikt voor producten waar het merk of de fabrikant niet belangrijk is, vindt je snel iets en betaal je minder dan het gelijkwaardige product in de lokale winkels. Chinese fabrikanten produceren ook premium Chinese producten zoals Xiaomi voor bijvoorbeeld telefoons. Ook in dat geval kun je zeer goede telefoons vinden voor een veel lagere prijzen dan in je land, maar vergeet niet dat je waarschijnlijk douanekosten zal moeten betalen.

Promotiecodes/coupons/kortingen AliexpressAliexpress belicht elke dag bepaalde producten door middel van coupons of kortingsbonnen. Je vindt alle aanbiedingen op één pagina:
Aliexpress Exclusive Coupon.

Levertijden


Zoals ik hierboven al zei, Aliexpress stuurt de producten niet zelf op, ze worden door de verkoper opgestuurd. In tegenstelling tot Amazon, ontvangt je thuis geen Aliexpress-doos, je ontvangt een pakket dat door de verkoper wordt verpakt. Hierdoor kunnen de levertijden van verkoper tot verkoper sterk verschillen. Ik heb soms leveringen in een paar dagen gehad, maar ook leveringen die tot 2 maanden duurden om de meest extreme gevallen op te vangen.

Oplichterij? Bedrog?


Aliexexpress is geen oplichterij, het is een zeer goede site. Echter, aangezien de site veel verkopers herbergt, zal je er altijd een aantal vinden die niet aan te bevelen zijn. Gezond verstand overheerst, lees recensies, controleer hoe lang de verkoper al actief is, stel vragen aan de verkoper,...

Mijn mening / recensie over Aliexpress


Als ik een winkelwoning had, zou Amazon de eerste zijn en Aliexpress de tweede. Ik controleer altijd veel dingen voordat ik koop, ik koop alleen dingen als het de moeite waard is om te kopen en op Aliexpress kon ik veel producten vinden tegen een veel goedkopere prijs dan Amazon.

Ik gebruik Aliexpress voor de aanschaf van kleine elektronische apparatuur (
UPDATE 23/09/19
Ik had niet verwacht zoveel bezoekers te ontvangen op deze pagina, ik denk dat ik de pagina waarschijnlijk nuttiger kan maken door de winkels op Aliexpress te vermelden waar je een probleem mee had. Op deze manier doe je een dienst aan andere bezoekers.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn, kan je me het adres geven van de winkel waar je een probleem mee had en een korte beschrijving van het probleem? Ik zal de verschillende gevallen hieronder op een rijtje zetten. Bedankt voor uw hulp!

UPDATE 04/06/2020
Ik sta op 127 orders en geen enkel conflict:
aliexpress avis review opinion dashboard


Ik krijg veel negatieve recensies op deze pagina en dit is normaal omdat mijn pagina in Google verschijnt als ontevreden klanten op zoek zijn naar hulp. Ik heb geen contactpersoon bij Aliexpress om u te helpen, ik ben een klant zoals alle anderen. De beste aanbeveling die ik je kan geven is om je niet te haasten, volg de paar tips die op deze pagina staan.

UPDATE 05/08/2020
Ik sta op 132 bestellingen en op de laatste 5 waren de levertijden voor kleine artikelen ongelooflijk lang. Ik heb minstens een maand gewacht om de laatste bestellingen te ontvangen en twee bestellingen kwamen niet aan na 2 maanden. Ik heb contact opgenomen met de twee verkopers in kwestie en zij stemden ermee in om de producten aan mij te retourneren. Dit probleem van de levertijd lijkt te worden veralgemeend omdat ik mijn laatste bestellingen bij verschillende verkopers met verschillende transportbedrijven heb gedaan, dus alles lijkt te vertragen (waarschijnlijk vanwege de wereldwijde gezondheidscrisis). Ik adviseer u daarom uw levertijd te verlengen, want na een bepaalde periode zal Aliexpress ervan uitgaan dat u de levering heeft ontvangen.Vind je dit artikel leuk? Deel het, het zal mij enorm helpen
Ik werk alleen, dus ik heb geen bedrijfsbudget voor reclame. Jullie zijn mijn eerste ambassadeurs en jullie kunnen mij helpen door mijn artikelen te delen op jullie sociale netwerken, forums, artikelen,...
Deel op Meta/Facebook
Delen op Twitter
Deel op LinkedIn


Goboo.com : mening / ervaring / reviews
Soms als ik winkel, test ik ook winkels en deel ik mijn ervaring (positief en negatief) om je te helpen bij je aankopen.
Light In The Box review / betrouwbaarheid
Ik heb verschillende aankopen gedaan bij LightInTheBox en ik deel mijn ervaring om je te helpen onaangename verrassingen te voorkomen.
Aliexpress - eerlijke beoordeling / mening
Is Aliexpress goed? Ik heb meer dan 100 producten gekocht en hier is mijn review
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen