Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Philips Screeneo UL5 videoprojector: test / review

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Philips Screeneo UL5
Tijdslijn
Waarom deze projector?
Uitpakken
Besturingssysteem
Afwerking
Projectiekamer
Batterijduur
Stroomverbruik
Werkingsgeluid
Connectiviteit
Beeldkwaliteit
Beeldgrootte en projectieafstand
Audiokwaliteit
Videospellen
Test / beoordeling conclusie
Projectoren Tests Reviews

Philips Screeneo UL5 videoprojector: test / review


Gepubliceerd op: 12-06-2024 / gewijzigd: 12-06-2024
Philips is ongetwijfeld een van de merken die we allemaal om verschillende redenen kennen, maar het is niet het eerste merk dat in ons opkomt als we het over videoprojectoren hebben. In 2023 kwam ik voor het eerst in aanraking met een projector van Philips tijdens een succesvolle crowdfundingcampagne. Een jaar later besloot Philips dezelfde weg opnieuw te bewandelen om de Philips Screeneo UL5 te lanceren, en deze keer laat ik de kans niet voorbijgaan om hem aan jullie voor te stellen.

Crowdfunding brengt altijd een dosis risico met zich mee, en dat is het grootste obstakel bij de aanschaf van een nieuw product. Je moet geld neerleggen voor een product dat nog niet bestaat in de hoop dat het je geleverd wordt. Maar hier hebben we het over Philips, de multinational die geen introductie nodig heeft, dus de kans dat deze campagne niet slaagt is nul. Waarom zou je deze campagne doen om een product te kopen dat ongetwijfeld op Amazon verkrijgbaar zal zijn? Heel eenvoudig, omdat de Philips Screeneo UL5 voor een veel lagere prijs verkrijgbaar is.

Wat is er zo speciaal aan deze projector? Ik kan er twee bedenken. Het eerste is dat het een ultra-short-throw (UST) projector is, ontworpen in een draagbaar formaat. Dit soort producten zijn vaak zwaar en onhandig, maar als ze eenmaal geïnstalleerd zijn, hoeven ze niet meer verplaatst te worden. De Screeneo UL5 heeft een draagbaar formaat, niet zo draagbaar dat het in je broekzak past, maar klein genoeg om in een koffer mee te nemen of om van kamer naar kamer in je huis verplaatst te worden. De andere interessante eigenschap is de drievoudige laserlichtbron, die theoretisch een veel bredere kleurdekking biedt dan andere projectoren

Moeten we ons laten meeslepen en ons haasten om hem tegen een gereduceerde prijs op Indiegogo te kopen? Ik zou zeggen van wel, maar houd rekening met het volgende:

- als je gewoon op zoek bent naar een goedkope UST projector voor een thuisbioscoopopstelling, is dit misschien niet de projector voor jou

- de helderheid is laag, dus je zult hem in volledige duisternis moeten gebruiken

- hij maakt gebruik van een DMD 0.23 chip, dus de beeldscherpte is beperkt

- hij maakt gebruik van een DMD 0.23 chip, dus de beeldscherpte is beperkt.23 chip, dus de beeldscherpte zal waarschijnlijk gemiddeld zijn op grotere schermformaten

- het geluidsvermogen zal niet geweldig zijn

- vergeet niet de verzendkosten (en belasting indien van toepassing voor jouw land) mee te rekenen

Is dat erg? Helemaal niet, dit zijn bewuste keuzes. Als je lang bent en een kleine auto koopt omdat die goedkoop is, werkt dat ook niet.

Ik zou de projector moeten kunnen testen voor het einde van de crowdfunding campagne, maar het aantal projectors dat beschikbaar is voor de laagste prijs is beperkt. Als je haast hebt, kun je hem waarschijnlijk ophalen en je bestelling annuleren voor de deadline

Om te profiteren:

Philips Screeneo UL5 / Indiegogo

Belangrijke opmerking

De meeste foto's die voor deze test zijn genomen zullen een roodachtige tint hebben en dit is normaal, het is zelfs een goed teken. Als een projector een groot aantal kleuren kan reproduceren, kunnen camera's over het algemeen minder kleuren reproduceren en krijgt het beeld een roodachtige tint. Het beeld dat door de projector wordt gegenereerd is niet roodachtig; het is de camera die hiervoor verantwoordelijk is.

Website waar ik de Philips Screeneo UL5 gekocht/ontvangen heb: https://philips-proj...

Prijs Philips Screeneo UL5

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Philips Screeneo UL5 van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

21/06/2024: de projector is ontvangen en de test kan beginnen.

Waarom deze projector?

Ik heb verschillende drievoudige laserprojectoren getest, maar deze Philips Screeneo UL5 Smart onderscheidt zich op twee manieren van de rest. Ten eerste het formaat. UST projectoren zijn over het algemeen massief en zwaar, en als je ze eenmaal hebt opgesteld kun je ze niet meer verplaatsen. Ik was verrast door het kleine formaat en de lichtheid van deze Philips projector. Hij past niet in een broekzak, maar kan gemakkelijk van de ene kamer naar de andere worden gedragen en zelfs met een kleine tas worden meegenomen op vakantie. De andere bijzonderheid is de prijs. Een triple-laser UST voor minder dan €1.000, dat had ik nog niet eerder gezien.

De prijs is aantrekkelijk, vooral in de voorverkoop op Indiegogo, maar hij is niet voor niets laag. Deze projector kan niet concurreren met projectoren zoals de Formovie Theater of de Xiaomi Laser Cinema 2. Het is een draagbare projector, dus hij is niet zo helder als de meeste andere projectoren van dit type, en er zijn nog een aantal andere zwakke punten waar je rekening mee moet houden, die ik in deze test nader zal toelichten.

Je moet deze projector zien voor wat hij is, het is een draagbare projector en je moet hem dus niet kopen met het idee dat hij de rol van een klassieke UST-projector zal vervullen, want dan zul je teleurgesteld worden.

Uitpakken

philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 69


Op het moment van schrijven is deze projector alleen beschikbaar voor pre-order op Indiegogo, dus het uiteindelijke product is nog niet beschikbaar. De doos van de Philips Screeneo UL5 Smart wekt absoluut niet de indruk een product in ontwikkeling te zijn en je zult zien dat deze indruk niet stopt bij de doos.
De doos bevat de projector, een handleiding, een 100 watt oplader en netwerkadapters voor Europa, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Het type lader geeft al een indicatie van het stroomverbruik van de projector, en het feit dat hij gevoed wordt door een USB-poort betekent dat je hem waarschijnlijk ook met een externe accu kunt gebruiken


Besturingssysteem


philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 30


De Philips Screeneo UL5 Smart draait op een alternatieve versie van Android TV genaamd LuminOS. De interface lijkt erg op die van Android TV, maar er zijn een paar verschillen waar je op moet letten. Philips heeft een groot aantal populaire applicaties geïntegreerd (YouTube, Amazon, Netflix, etc.) om ze direct beschikbaar te maken vanaf het startscherm, maar de Play Store is niet toegankelijk. Om andere applicaties te installeren, moet je een applicatie gebruiken die APK heet, waarmee je applicaties van een andere bron dan de Play Store kunt bekijken. Ik moest bijvoorbeeld Kodi installeren met deze methode, en alles werkte zonder problemen, inclusief het installeren van de nieuwste versie van Kodi.

Het LuminOS besturingssysteem is eenvoudig te gebruiken, net zo gebruiksvriendelijk als Android TV, en voor sommige dingen denk ik dat het zelfs beter is (bijvoorbeeld het verbinden met een telefoon). De beschikbare apps werken op de projector, maar als je gewend bent om een app te gebruiken die niet beschikbaar is, zul je moeten wachten tot Philips deze test en beschikbaar maakt voor hun gebruikers. Ik zie gesprekken op Indiegogo hierover en Philips lijkt open te staan voor het toevoegen van apps op aanvraag

Ik vind het nog steeds een beetje moeilijk te begrijpen waarom sommige merken volharden in het aanbieden van een alternatieve versie van Android, omdat het een heleboel beperkingen met zich meebrengt. Ik kan me voorstellen dat er waarschijnlijk een kostenprobleem achter deze beslissing zit, maar als dat het geval is, waren er misschien andere oplossingen, zoals het op de markt brengen van een projector zonder besturingssysteem en het verlagen van de totale prijs


Afwerking

philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 59


Ik had al veel foto's van de Philips Screeneo UL5 gezien voordat ik hem ontving en toch was het eerste wat me opviel het formaat. Ik dacht dat hij groter zou zijn. Deze projector is echt heel klein, je kunt hem in één hand houden en naar wens manipuleren. Hij meet slechts 20 cm bij 8 cm en weegt iets meer dan een kilo!

Het voorpaneel is bekleed met stof, zoals vaak het geval is bij projectoren van dit type, en de ontstekingsknop zit aan de voorkant, samen met een bedieningsindicator
philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 58


Aan de linkerkant zit een enorm rooster om warmte af te voeren, en door het rooster is een ventilator te zien
philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 54
Er zijn ook 2 USB type C poorten, een voor het voeden van de projector en de andere voor een harde schijf of USB-stick.

Aan de andere kant zit hetzelfde rooster voor warmteafvoer, maar deze keer is er een USB type A poort en een HDMI poort. Deze HDMI-poort is de enige die beschikbaar is
philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 57
Het is niet veel, maar vergeet niet dat dit een draagbare projector is en dus niet bedoeld is om met veel andere apparaten te gebruiken.

De projector kan in verticale positie worden gebruikt, wat een interessant concept is omdat je het beeld op een tafel of plafond kunt projecteren als je de projector er dicht bij kunt plaatsen
philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 51
Liefhebbers van bordspellen zullen dit formaat ongetwijfeld waarderen, omdat ze zo een speelruimte voor hun miniaturen kunnen weergeven, op voorwaarde dat ze bereid zijn om in het donker te spelen

De optische blog is onder een aanzienlijke hoek naar het projectieoppervlak gericht om de offset tussen de onderkant van de projector en de onderkant van het beeld te verkleinen. Door de projector tegen een muur te plaatsen, meet ik een offset van 7 cm en als ik hem 30 cm verder weg zet, wordt deze offset ongeveer 15 cm. Ik moest de projector ook op een kartonnen doos plaatsen zodat hij een beeld op mijn scherm kon projecteren en niet eronder.

Deze Philips Screeneo UL5 Smart projector is dus een curiositeit met een nogal ongebruikelijk formaat waardoor je hem in veel omstandigheden kunt gebruiken waar je een traditionele projector niet zou kunnen gebruiken
philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 64
De afstandsbediening is vrij groot, bijna zoals de afstandsbediening van een tv. De knoppen zijn erg groot en de reliëfdruk maakt het makkelijk om de belangrijkste knoppen te leren. De afstandsbediening werkt op 2 AAA-batterijen die in de doos zitten

Projectiekamer

Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m bij 2,9m (hoogte 2,2m). Ik heb twee projectiewanden, een witte muur van 2,9 m breed met alleen witte verf met een mogelijke terugslag van 4 meter. Ik heb dan een 133 inch ALR scherm op een andere muur met een mogelijke setback van 2.8m. Ik gebruik hoofdzakelijk het ALR-scherm, behalve wanneer de opstelling of het type projector niet geschikt is voor deze situatie.

Batterijduur

Deze projector is niet uitgerust met een batterij, maar omdat hij wordt gevoed via een USB-poort, zou je hem moeten kunnen voeden met een externe batterij en jezelf bevrijden van de beperking van toegang tot elektriciteit.

Stroomverbruik

philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 28


Ik heb het verbruik van de projector gemeten met een 100% wit scherm en kwam uit op een verbruik van ... 37 watt! Dit is veruit de zuinigste projector die ik tot nu toe heb getest. Ik heb andere projectoren met hetzelfde helderheidsniveau getest, maar geen enkele was zo zuinig.

Werkingsgeluid

philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 27


Het rooster voor warmteafvoer geeft een indicatie van de vereisten voor warmteafvoer van de projector en het type ventilatie. Als ik een decibelmeter dicht bij de projector plaats, krijg ik iets minder dan 50 db. Bij dit geluidsniveau is de projector duidelijk hoorbaar
philips screeneo ul5 smart test avis review recensione bewertung opiniones recensie 26
Als ik nog een meting doe op een meter afstand van de projector, reageert de decibelmeter niet meer en geeft hij een waarde aan die lager is dan de gevoeligheid van het apparaat.

De projector is nog steeds hoorbaar op een meter afstand, maar het geluidsniveau is heel acceptabel.

Ik heb gemerkt dat de ventilator na een bepaalde gebruiksperiode de neiging heeft om meer te ventileren en dat het geluid dat hij produceert een tandje hoger wordt.

Connectiviteit

Deze projector heeft een vrij beperkte connectiviteit, met 2 USB C-poorten, een USB A-poort en een HDMI-poort. Dit is een typische configuratie voor een draagbare projector en zou voldoende moeten zijn om in de meeste behoeften te voorzien.

Beeld instellingen
youtube previewyoutube preview


De Philips Screeneo UL5 is een vrij eenvoudige projector om te gebruiken, de menu's zijn helemaal niet ingewikkeld maar het nadeel is dat de instelmogelijkheden beperkt zijn
youtube previewyoutube preview
Ik heb alle beschikbare instellingen in de video doorlopen om je te laten zien wat er allemaal mogelijk is:

Als ik de beeldmodus wijzig, zijn de wijzigingen met het blote oog zichtbaar, maar op deze video niet (of nauwelijks). Projectoren met een breed gamma zoals deze reproduceren kleuren die niet kunnen worden vastgelegd door een normale camera, dus het beeld is superroodachtig. In werkelijkheid is het beeld natuurlijker en is de overgang van de ene modus naar de andere veel beter zichtbaar.

Beeldkwaliteit

Nog niet beschikbaar / getest

Colorimetrie

Ik heb de kleurgetrouwheid gemeten op alle beschikbare configuraties en de volgende resultaten verkregen:

Met helderheid in standaardmodus en kleurtemperatuur ook in standaardmodus:

Standaardmodus: dE 10,09 voor kleuren, dE 12,14 voor grijstinten, gamma 2,09

Presentatiemodus: dE 10,35 voor kleuren, 10,29 voor grijstinten, gamma 2

Filmmodus: dE 8,35 voor kleuren, dE 11.84 voor grijstinten, gamma 2.28

Spelmodus: dE 8.65 voor kleuren, dE 12.54 voor grijstinten, gamma 2.01

Gebruikersmodus: dE 8.46 voor kleuren, dE 12.21 voor grijstinten, gamma 2.09

We moeten ons niet te druk maken over de nauwkeurigheid van de cijfers, want je hebt een spectrometer nodig om de exacte waarden te krijgen, maar deze cijfers laten een waarheid zien die heel gemakkelijk met het blote oog te verifiëren is. De filmmodus is duidelijk de beste, en het is letterlijk duidelijk wanneer je overschakelt van de standaardmodus naar de filmmodus. Deze projector is niet uitgerust met een CMS voor fijnkalibratie, maar het is mogelijk om de kleurweergave iets te verbeteren

Ik ging uit van de filmmodus en veranderde de volgende dingen:

- kleurtemperatuur: warm

- R gain 53%

- B gain 51%

- contrast 48

- helderheid 51

Met deze waarden kreeg ik een delta E van 6,42 voor kleuren en 2,1 voor grijstinten met een gamma van 2,28. Hoewel dit nog niet vergelijkbaar is, is het mogelijk om de kleurweergave te verbeteren. Hoewel dit nog niet vergelijkbaar is met wat ik heb kunnen bereiken op andere projectoren, is het al een enorme verbetering ten opzichte van de basisconfiguratie. Deze waarden werken met mijn scherm, maar om een betere kleurechtheid te krijgen, zou het kiezen van de filmmodus in combinatie met een warme temperatuur de kleurweergave moeten verbeteren, ongeacht je scherm.

Met een waarde van 6,42 (+ foutmarge) is deze projector gemiddeld, maar je moet niet vergeten dat het een draagbare drievoudige laserprojector is.

Ik moet ook vermelden dat het kleurverschil bij bepaalde kleuren aanzienlijk blijft, en het is het wit met 2.8 dat het gemiddelde naar beneden haalt.

Helderheid

Deze projector heeft een theoretische helderheid van 550 ANSI lumen en met dit helderheidsniveau heb je al een indicatie van de maximaal aanbevolen schermgrootte. Als ik de standaardregels toepas voor het berekenen van de maximale beeldgrootte voor dit helderheidsniveau, kom ik uit op een scherm van 1,92 m bij 1,08 m en dus met een diagonaal van 2,2 m en dus 86 inch.

Dat is de theorie..

In de praktijk is de helderheid lager dan deze waarde; ik heb een helderheid gemeten tussen 250 en 450 lumen, afhankelijk van de gebruikte configuratie (normale modus, eco, enz.). In de filmmodus met standaard helderheid krijg ik ongeveer 420 ANSI lumen door te spelen met de helderheidsinstelling. De presentatiemodus is het helderst, maar het beeld wordt groenig en is absoluut onbruikbaar. Als je de helderheid helemaal opvoert, verlies je alle details in het beeld, dus daar moet je ook niet te veel mee spelen.
Als ik uitga van deze basis van 420 lumen, is de aanbevolen maximale schermgrootte 1,66 m bij 0,93 m, wat neerkomt op een diagonaal van 1,9 m (74 inch). In werkelijkheid zul je waarschijnlijk nog steeds onder de 400 lumen moeten gaan om een goed beeld te krijgen, maar ik denk dat je mijn punt begrijpt, je moet de schermgrootte beperken en de projector in totale duisternis gebruiken

Scherpte

philips screeneo ul5 test avis review recensione bewertung opiniones 71


Ik nam een close-up foto van het Windows notitieblok om verschillende dingen te illustreren. Het eerste, dat niet direct met scherpte te maken heeft, is de afstand tussen pixels. Ik ben hier in deze test verschillende keren op teruggekomen omdat het iets is waar je rekening mee moet houden. Deze projector gebruikt een kleine DMD-chip en deze chip is niet ontworpen voor projectie op een groot oppervlak. Ik heb deze projector getest op een scherm van 100 inch en het is duidelijk te veel omdat de ruimte tussen de pixels heel duidelijk zichtbaar is en je elke vorm van natuurlijke scherpte in het beeld verliest.

Zoals ik al aangaf in de paragraaf over helderheid, zou je idealiter de grootte van het beeld moeten beperken om dit probleem niet te accentueren. [De scherpte kan ook worden aangepast in de menu's van de projector, maar je moet niet overdrijven, want dit lost de pixelkloof niet op en je ziet ook contourlijnen rond vormen op het scherm.

Contrast

Op het specificatieblad van de Philips Screeneo UL5 Smart staat dat het een native contrast van 1500:1 zou moeten hebben, wat al veel beter is dan de meeste projectoren in de prijsklasse van £500 tot £1000. Ik heb het contrast gemeten in alle beschikbare configuraties en kwam uit op de volgende waarden met helderheid op 50 en contrast op 50 (basisinstellingen):

Standaard: 960:1

Presentatie: 1012:1

Film: 894:1

Games: 931:1

Gebruiker: 918:1

Omdat ik de 'film'-modus gebruikte als basis voor het aanpassen van de kleuren, heb ik deze ook gebruikt als basis om te proberen het contrast te verhogen. Helaas is de filmmodus de modus met het laagste contrast, dus de winst zal niet spectaculair zijn. Ik kreeg een contrast van 935:1 door het contrast te verlagen naar 47 en de helderheid te verhogen naar 51. Ik ga nog een paar tests doen om te zien of het beter kan, maar om het contrast aan te passen zonder meetgereedschap, zijn er testpatronen op YouTube waarmee je het contrast op zicht kunt aanpassen. De speelruimte is vrij beperkt, maar als je vrij gemakkelijk een paar punten kunt winnen, moet je jezelf dat niet ontzeggen.

Het contrast is met de juiste instellingen dus niet zo hoog als geadverteerd, maar dat is bijna altijd het geval met de projectoren die ik heb getest. Als je de filmmodus als referentie aanhoudt, krijg je een contrast dat de meeste LED projectoren in dezelfde prijscategorie overtreft. Ik heb vergelijkbare waarden verkregen met een Formovie S5 of Dangbei Atom.

Bewegingscompensatie

youtube previewyoutube preview


Deze projector heeft geen bewegingscompensatiemechanisme, dus snelle horizontale bewegingen zijn onderhevig aan scheuren, zoals je kunt zien aan de witte rechthoek bovenaan deze video.

Beeldgrootte en projectieafstand

De Philips Screeneo UL5 Smart heeft een projectieverhouding van 0,23, wat betekent dat je op een afstand van 50 cm een beeld krijgt dat bijna 100 inch diagonaal is. De afstand wordt gemeten vanaf het optische compartiment tot het projectieoppervlak. De afstand tussen de rand van de projector en het optische compartiment is 16 cm. De projector moet dus 34 cm van het scherm of de muur staan om een beeld van 100 inch te krijgen.

Met dit type projectieverhouding kun je een groot beeld krijgen met relatief weinig afstand tussen de projector en het scherm, maar vergeet niet dat deze projector een DMD 0.23 chip gebruikt. De grootte van deze chip zal snel zijn beperkingen tonen op grote schermen. Bij een scherm van 100 inch is het gat tussen de pixels al zichtbaar. Dit gat zal minder opvallen tijdens een film, maar als je een heel helder beeld projecteert, zal het gat beter zichtbaar zijn.

Audiokwaliteit

youtube previewyoutube preview


Ik heb liedjes gebruikt waarvan ik de rechten niet heb om de videokwaliteit te illustreren, dus deze video kan geblokkeerd zijn op mijn site, maar als je hem op YouTube bekijkt moet dat geen probleem zijn.
Deze projector gebruikt 2 luidsprekers met een vermogen van 2x3 watt. Ik dacht dat dit een fout was toen ik de specificaties zag, maar nee, het is waar. Het is de minst krachtige projector die ik tot nu toe heb getest en je kunt het heel hard horen (of niet) in de video hierboven. Ik heb het volume op maximaal gezet en ik kan nog steeds het geklik van de afstandsbediening horen. Ik heb deze sequentie op minder dan twee meter van de projector gefilmd, dus het geluid is heel, heel, heel zwak. Met behulp van de Android laag van de projector heb ik geprobeerd om mijn Mi Soundbar via Bluetooth te detecteren om het geluid via dit type kanaal te testen, maar de projector heeft mijn soundbar nooit gevonden. Bluetooth lijkt echter wel goed te werken, want het detecteerde mijn grasmaaier, die buiten stond en op minstens 20 meter afstand.

Videospellen

Ik heb de input lag voor alle beeldmodi getest en kwam uit op een input lag van meer dan 150ms in de 'standaard' modus en een input lag van minder dan 30ms in de 'games' modus. Dit betekent dat je met de 'games' modus snelle games kunt spelen zonder vertraging tussen je controller en de actie in het spel.

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

ALR/CLR Projectiescherm

Ben je op zoek naar een goed CLR/ALR-scherm voor je projector? Ik heb misschien wat je nodig hebt:
ALR/CLR NothingProjector scherm

Test / beoordeling conclusie

Update 08/07/24: Philips heeft bevestigd dat de uiteindelijke versie van deze projector 450 lumen zal produceren in de filmmodus en dat het contrast 1500:1 zal bedragen. Ik kan dit niet meten omdat mijn exemplaar niet overeenkomt met de definitieve versie van de projector.

Zoals ik in mijn inleiding al zei, is deze projector ontworpen voor gebruik onderweg, wat betekent dat hij gemakkelijk van de ene kamer naar de andere kan worden vervoerd of meegenomen kan worden. Deze keuze heeft een aantal gevolgen. Als je denkt dat je een koopje krijgt door een UST drievoudige laserprojector te kopen ter vervanging van je televisie, dan zul je zeker (erg) teleurgesteld zijn. Als je dacht deze projector te gebruiken als back-up oplossing voor gebruik in totale duisternis en een redelijk beeldformaat, dan is dit misschien wel de projector voor jou.

In tegenstelling tot mijn gebruikelijke tests heb ik geen demonstratievideo gepubliceerd omdat het filmen van een sequentie met een breed gamma resulteert in een te rood beeld terwijl het beeld in werkelijkheid niet zo rood is. Ik wil geen slecht beeld overbrengen voor deze projector, want dat is niet verdiend.

Om het maximale uit deze projector te halen, moet je je bewust zijn van zijn beperkingen. Hij maakt gebruik van een DMD 0.23 chip die snel zijn beperkingen zal tonen op een groot scherm, en hetzelfde geldt voor de helderheid. Zelfs als de projector in staat is om een beeld van 100 inch te genereren, zou ik aanraden om hem te beperken tot een schermformaat van 70 tot 75 inch om te voorkomen dat je een te donker beeld krijgt en dat de ruimte tussen de pixels zichtbaar wordt. Als je deze voorwaarden respecteert, zal deze projector je een prachtig beeld geven, rijk aan kleuren en met een bovengemiddeld contrast voor deze prijsklasse. Dankzij het ultrapraktische formaat kun je hem vrijwel overal gebruiken, zelfs op een tafel, waar een conventionele projector een minimale afstand zou vereisen die niet altijd mogelijk is. Hij is zo licht dat je niet eens merkt dat hij er is als je hem wilt verplaatsen

Dankzij het gebruik van een drievoudige laser kan de Philips Screeneo UL5 een hogere kleurdekking bereiken, wat vrij zeldzaam is in deze prijsklasse. Dankzij de drievoudige laser kun je met name beter genieten van HDR-inhoud, hoewel Dolby Vision niet beschikbaar is. De basisconfiguratie van de projector is niet optimaal op het gebied van kleurweergave, maar als je overschakelt naar de filmmodus en een warme kleurtemperatuur, verbeter je de kleurechtheid aanzienlijk.

Er werd geadverteerd met een contrast van 1800:1, maar dat cijfer heb ik niet gehaald. Het gemeten contrast schommelt rond de 1000:1, afhankelijk van de gekozen configuratie. In de filmmodus daalt het contrast iets onder 1000:1. Dit contrastniveau is vergelijkbaar met wat ik heb verkregen met een Dangbei Atom of Formovie S5, maar het is veel beter dan met welke XGIMI projector dan ook (behalve de Aura). Door de lage helderheid kun je niet spelen met wit en zwart om meer contrast te krijgen. Het lukte me ook niet om de aangegeven helderheid te bereiken, die tussen 350 en 450 ANSI lumen lag, afhankelijk van de gekozen configuratie. De presentatiemodus biedt de meeste helderheid, maar de beeldkwaliteit is erbarmelijk, dus vergeet het maar.

Het geluid is vrij zwak, en met 2x3 watt kun je geen wonderen verwachten. De klik van de afstandsbediening maakt bijna net zoveel lawaai als de projector op maximaal volume. Ik was niet in staat om geluid naar mijn Bluetooth soundbar te sturen, dus hield ik het bij het basisvermogen van de projector. In gamingmodus heb ik een inputvertraging gemeten die laag genoeg was om deze projector te kunnen gebruiken voor het spelen van games met een console via HDMI.

De lage helderheid en het gebruik van lasertechnologie bieden echter een onmiskenbaar voordeel als het gaat om stroomverbruik: ik heb minder dan 40 watt gemeten voor een volledig wit scherm, waardoor dit de minst energieverslindende projector is die ik tot nu toe heb kunnen testen. In de eco-modus verbruikt hij nog minder, maar dan is het beeld echt te donker.

Philips slaat een nieuwe weg in door een drievoudige laser-UST op de markt te brengen die zowel licht als praktisch is, en het is een zeer interessant product dat gericht is op een nieuw marktsegment met gebruikers die hun content graag overal mee naartoe nemen, in huis of op vakantie. XGMI had deze niche al tot op zekere hoogte ontsloten, maar nooit in UST-formaat. Hoewel deze projector een paar beperkingen heeft, biedt hij een kijkervaring die veel beter is dan die van een tablet of kleine tv. Hij hoeft bijna niet naar achteren te worden gezet, dus hij werkt vrijwel overal. Ik gebruikte een XGIMI Halo+ voor mijn vakanties, maar deze Philips zou hem heel goed kunnen vervangen, omdat hij meer flexibiliteit biedt bij het plaatsen

Sterktes

Draagbaarheid

Flexibiliteit bij plaatsing

Breed gamma

Contrast (voor een draagbare projector)

Ingangsvertraging voor gaming

Zwaktes

Helderheid

Pixelafstanden

Geluidsvermogen

Basiskleurenmeting

Bewegingscompensatie

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Philips Screeneo U5 laserprojector: recensies
Philips introduceert UST 4k-laserprojectoren met deze Screeneo U5 via crowdfunding. Het ruikt naar een goede deal!
Philips Screeneo UL5 videoprojector: test / review
Philips is niet de bekendste speler in de wereld van videoprojectoren, maar ze innoveren wel met de Screeneo UL5...een draagbare triple UST-laser!
Formovie Theater: test / mening / kalibratie
Volledige Formovie Theater test en gelijkwaardige vergelijking met zijn meest directe concurrent
XGIMI Mogo 2 Pro test / volledige review
Ik had de eerste Mogo getest en was verbaasd over de capaciteit van deze kleine batterij projector, 2 jaar later is hier zijn opvolger. Zal het beter kunnen?
Viewsonic X2 4k projector: test / review
Op papier heeft de Viewsonic X2 4k projector alle kwaliteiten die je je maar kunt wensen: hij is helder, heeft een goed contrast en is geweldig om mee te gamen. Wat ontbreekt er aan?
XGIMI Halo+ test en beoordeling
De XGIMI Halo+ lijkt op een in tweeën geknipte XGIMI Horizon, maar gelukkig is de kwaliteit en functionaliteit niet in tweeën gesplitst.
Dangbei Atom : test/mening
Draagbare projectoren zijn een rage, maar succesverhalen zijn schaars. De Formovie S5 effende het pad voor succes en deze Dangbei Atom zou wel eens in zijn voetsporen kunnen treden.
JMGO N1 Ultra : test / review
JMGO slaat hard toe (in theorie) met zijn nieuwe N1 Ultra projector. Iets meer dan 1000€ voor een racebeest, het lijkt onwerkelijk.
Optoma UHD38x 4k projector: test / beoordeling
Contrast, licht, kleur... de Optoma UHD38x heeft alle kwaliteiten die nodig zijn om uw volgende videoprojector te worden. Ontdek zijn sterke en zwakke punten.
Thundeal TDA6 : test / recensie
De Thundeal TDA6 is een LCD-projector die ik kocht voor minder dan €200. Kan hij concurreren met de middenklasse DLP?
Xgimi Horizon: test / review (+ vs Horizon Pro)
Ik begon mijn avontuur in de wereld van projectoren met Xgimi met de H1, ik zal nu mijn 4e Xgimi projector testen met de Horizon (en de vergelijking met de Pro)
XGIMI Horizon Ultra : test / review
De XGIMI Horizon-serie bestaat al 2 jaar en de concurrentie heeft de tijd gehad om te reageren, maar deze nieuwe XGIMI Horizon Ultra zal de zaken rechtzetten.
NothingProjector ALR scherm Black Series : test / review
Vraag je je af of je iets hebt aan een ALR-scherm? Ik heb de NothingProjector Black Series getest met een reeks metingen om het nut aan te tonen.
Formovie S5: test / recensie
De Formovie S5 schudt de draagbare projectormarkt door elkaar met een laserbron, uitstekend geluid en belachelijk stroomverbruik.
Anker Nebula Cosmos Laser 4k: test / review
Ik vond de eerste Nebula projector die ik kocht erg goed, dus ik kon het niet laten om er nog een te testen met een 4k laser.
Wanbo T2R Max: test / beoordeling
Dit is de derde Wanbo projector die ik heb getest en het merk wordt met elk model beter en biedt steeds meer voor een lagere prijs.
Fengmi V10 (VX):  review/recensie en beoordeling
Ik werd verleid door deze Fengmi omdat hij op papier een unieke ervaring biedt in deze prijsklasse met 4k, prachtig geluid en een 240hz frequentie.
Optoma Cinemax D2 Smart: test / review
Een projector van dit merk had ik nog niet getest en voor deze eerste keer ga ik meteen naar de top van het assortiment kijken. Kan het concurreren met de Xiaomi Laser Cinema 2?
Wemax Nova laser 4k: test / review
Ik had nog niet de kans gehad om een ​​projector van het merk Wemax te testen, maar ik heb dit gat opgevuld met de Wemax Nova 4k
Xiaomi Mi Smart Compact Projector : test / review
Xiaomi verkoopt niet alleen telefoons, ze maken ook goede projectoren en deze Mi Smart Compact is waarschijnlijk een van de beste instap 1080p projectoren.
Blitzwolf BW-VP13 : test / review
Blitzwolf slaagt erin goedkope projectoren te produceren die in staat zijn tot goede beeldkwaliteit, maar je moet andere gebreken kunnen accepteren, zal deze VP13 het beter doen dan de vorige Blitzwolf die ik heb getest?
JMGO U2 4k laser : test / review
Ik heb al lang geen laserprojector meer getest en deze JMGO U2 heeft op papier alles in zich om alles te overtreffen wat ik tot nu toe getest heb... in theorie dan!
Wanbo T6 Max : test / review
Na de instapmodel Wanbo T6 Max te hebben getest, is het nu de beurt aan de Wanbo T6 Max die 1080p levert in een ultra draagbaar formaat.
Thundeal TD98 projector test & beoordeling
Dit is de eerste keer dat ik een projector test van dit merk dat al geruime tijd bestaat. Leuke ontdekking of complete flop?
Xiaomi Laser Cinema 2 : test / review
Ik test meestal entry of mid-range projectoren, maar deze keer brak ik mijn spaarvarken om de top van de top te testen met deze Xiaomi Laser Cinema 2
XGIMI Elfin: recensie
De XGIMI Elfin is een draagbare 1080p projector die in theorie alle kwaliteiten van een normale projector combineert, zal deze Elfin opnieuw een succes worden?
Xiaomi Mi Smart Projector 2 Pro: test / review
Xiaomi maakt allerlei producten en na de telefoons heeft Xiaomi ook een aantal goede projectors uitgebracht met dezelfde strategie om een goed product aan te bieden voor een prijs die lager ligt dan die van de concurrentie.
BenQ TH575 projector : test / beoordeling / prijs
Deze BenQ-projector is een 1080p-projector met een lamp die is ontworpen voor gamers en wordt verkocht voor een betaalbare prijs, het is ook de eerste BenQ-projector die ik heb getest.
Blitzwolf VT2 : test / review
De Blitzwolf VT 2 is een echte draagbare projector, hij is piepklein en werkt op een batterij, de ideale kandidaat om je films en series mee op vakantie te nemen.
Blitzwolf BW V2: test / beoordeling
Blitzwolf produceert instapprojectoren met een soms militair design, deze BW V2 lijkt een verandering in te zetten naar een hoger gamma.
Wanbo X1 : test / review
Ik test meestal projectoren uit het middensegment, maar ik maak soms een uitzondering voor het instapniveau als het product de moeite waard lijkt. Met de Wanbo X1 hoef je de bank niet te breken, maar is het beeld goed?
Blitzwolf BW VP9: test / review
Blitzwolf is een Chinees merk dat allerlei producten verkoopt, waaronder goedkope projectoren. Ik koos hun nieuwste model om te zien wat het waard is.
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden