Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
XGIMI Horizon Ultra : test / review

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Waar kan ik deze projector kopen?
Video test
Prijs XGIMI Horizon Ultra
Tijdslijn
Waarom deze projector?
Uitpakken
Besturingssysteem
Afwerking
Projectiekamer
Batterijduur
Stroomverbruik
Werkingsgeluid
Connectiviteit
Beeldkwaliteit
Beeldgrootte en projectieafstand
Audiokwaliteit
Videospellen
Test / beoordeling conclusie
Projectoren Tests Reviews

XGIMI Horizon Ultra : test / review


Gepubliceerd op: 22-08-2023 / gewijzigd: 16-11-2023
XGIMI lanceerde zijn Horizon-reeks ongeveer 2 jaar geleden en op dat moment hadden de XGIMI Horizon FHD- en Pro-projectoren niet veel concurrentie in het prijssegment van € 1.000. Dit is 2 jaar later duidelijk niet meer het geval, dus XGIMI moest reageren om zichzelf te herpositioneren met een nieuw product, en ze hebben ervoor gekozen om dit te doen door de XGIMI Horizon Ultra te lanceren. De officiële lancering staat gepland voor 1 september en ik kan de resultaten van mijn test niet publiceren voor de lanceringsdatum, maar als je voor de lancering op deze pagina terechtkomt, aarzel dan niet om je vragen te stellen in de comments zodat ik ze kan beantwoorden door de resultaten van mijn test te publiceren. Ik kan je nu al vertellen dat de resultaten zeer interessant zullen zijn.

Deze nieuwe projector in de Horizon-reeks mag dan wel dezelfde naam hebben als zijn voorgangers, hij is eigenlijk heel anders. XGIMI is afgestapt van het metalen ontwerp dat het merk zo'n succes heeft gemaakt, ten gunste van een veel stevigere projector. De nieuwigheid stopt niet bij de buitenkant van de projector: deze XGIMI Horizon Ultra is de eerste XGIMI projector die gebruik maakt van twee lichtbronnen, een LED-bron en een laserbron. Waarom is dit interessant? In theorie zou deze combinatie het mogelijk moeten maken om de voordelen van de twee technologieën te combineren door meer helderheid, een bredere kleurdekking en natuurgetrouwere kleuren te bieden. Dus dat is de theorie, laten we eens in de praktijk kijken of deze innovatie iets nieuws brengt

Waar kan ik deze projector kopen?Je kunt de projector natuurlijk rechtstreeks op de officiële website kopen, waar hij soms in de aanbieding is voor een lagere prijs:

XGIMI Horizon Ultra op xgimi com (prijs maart 2023: €1899)

Of als je liever via Amazon gaat, is de prijs momenteel hetzelfde:

XGIMI Horizon Ultra op Amazon

Let op
: Het is belangrijk dat je mijn links gebruikt om te kopen, want zo kan ik projectoren blijven testen en exclusieve kortingen krijgen

Video testyoutube previewyoutube preview


Als de video hier niet zichtbaar is, is deze mogelijk geblokkeerd omdat ik auteursrechtelijk beschermde muziek gebruik. In principe kun je de video rechtstreeks op YouTube bekijken:

Test XGIMI Horizon Ultra / YouTube

Website waar ik de XGIMI Horizon Ultra gekocht/ontvangen heb: https://shrsl.com/47...

Prijs XGIMI Horizon Ultra

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het XGIMI Horizon Ultra van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

10 augustus 2023: voorvertoning van de projector
1 september 2023: officiële lancering van de XGIMI Horizon Ultra

Waarom deze projector?

Ik ben meer dan 5 jaar geleden begonnen met het testen van projectoren met een XGIMI (de H1) en ik heb deze projector vrij lang gehouden omdat hij aan veel eisen voldeed voor mijn type gebruik. Daarna heb ik de gelegenheid gehad om andere merken en andere modellen te testen, maar XGIMI is ongetwijfeld het merk dat ik het meest heb getest. Ik moet er wel bij zeggen dat XGIMI me nooit heeft betaald om deze tests te doen. Het is een keuze die ik heb gemaakt omdat, ook al ben ik soms erg kritisch geweest over sommige van hun modellen, XGIMI er altijd in is geslaagd om producten op de markt te brengen die waar voor hun geld bieden. LB
Dual light

De grootste kritiek die ik had op de vorige modellen in de Horizon serie was het lage contrast dat inherent was aan de gebruikte technologie. De XGIMI Horizon Ultra zou een stap in de goede richting moeten zetten dankzij de combinatie van een LED bron met een laserbron (dual light systeem). Deze combinatie van licht zou het ook mogelijk moeten maken om een betere kleurechtheid en een hogere kleurdekking (gamut) te bereiken. Op papier heeft deze projector dus veel argumenten om diegenen te verleiden die de sprong nog niet hebben gewaagd vanwege deze zwakke punten in eerdere modellen.

Dual light zou het mogelijk moeten maken om de ruis in het beeld van bepaalde laserprojectoren te vermijden en zou het ook mogelijk moeten maken om het rood/blauwe omtrekeffect te elimineren.

Dolby Vision

Dolby Vision is een soort verbeterde HDR die kleuraanpassing toepast op elk beeld in plaats van dezelfde aanpassing voor alle beelden zoals bij HDR. Dit vergroot het dynamisch bereik (het verschil tussen lichte en donkere gebieden) en geeft een veel beter beeld. Om dit te laten werken, moet je natuurlijk een video afspelen die gecodeerd is in Dolby Vision.

Helderheidsaanpassing

De XGIMI Horizon Ultra is uitgerust met een helderheidssensor die de helderheid van het beeld kan aanpassen aan de helderheid van de kamer. Als je de projector gebruikt in een omgeving waar de helderheid kan veranderen, is deze functie erg handig. Het verbetert ook de weergave bij gebruik in daglicht. Het contrast wordt op dezelfde manier aangepast

Uitpakken

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo 14 1


Ik was nogal verrast door de grootte van de doos toen ik de XGIMI Horizon Ultra ontving. De doos was veel groter dan die van het Horizon-model en het geheel was veel zwaarder. De doos meet 38 cm bij 28 cm en is 26 cm hoog.

Ik wist dat deze projector de internationale versie van de XGIMI RS3 Pro was, dus ik had al een paar afbeeldingen op internet gezien, maar ik realiseerde me niet hoe groot de projector was. Deze nieuwe Horizon Ultra is aanzienlijk groter dan het vorige model en meet 27 cm bij 22 cm met een hoogte van 16 cm. Aan de achterkant moet je een beetje ruimte overlaten voor de stroomaansluiting.

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo 13 1

De doos bevat de projector, een afstandsbediening met 2 AAA-batterijen, een handleiding, instructies voor het gebruik van Netflix en een enorme power pack. Dit is zonder twijfel een van de grootste voedingen van alle projectoren die ik heb getest. Daar moet je dus rekening mee houden als je hem neerzet, want hij is vrij zwaar en imposant.

Besturingssysteem


xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo sun 25

De XGIMI gebruikt een officiële versie van Android TV, wat betekent dat de interface hetzelfde is als die van andere projectoren met hetzelfde besturingssysteem en dat je officiële applicaties kunt downloaden uit de Play Store. Je vindt de meeste belangrijke applicaties beschikbaar op Android, maar net als bij andere XGIMI projectoren werkt Netflix niet native met de projector - je moet het starten met de Desktop Manager applicatie.
De hoofdinterface is dus identiek aan die van andere projectoren, maar de instellingen zijn anders. De meeste van de gebruikelijke Android TV-instellingen zijn er, maar XGIMI heeft de menu's aangepast om een hele reeks beeldaanpassingen te bieden. Er zijn ook een paar nieuwe functies in vergelijking met andere XGIMI projectoren.

Je vindt de gebruikelijke bioscoop-, game- en andere modi, maar ook nieuwe opties zoals de keuze van kleurruimte (DCI-P3 of REC709) of automatische kleuroptimalisatie. Als dit niet bekend klinkt, kun je de projector automatisch de meest geschikte kleurruimte laten kiezen.

Je kunt ook de kleurtemperatuur aanpassen, maar er zijn niet veel instellingen en zonder kleurensensor zul je waarschijnlijk niet in staat zijn om de juiste instellingen te vinden.Afwerking

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo 7 1

De XGIMI Horizon Ultra lijkt niet echt op het vorige model en is in feite vrij ver verwijderd van de visuele identiteit van XGIMI. Naast het massieve uiterlijk van de projector heeft XGIMI het metalen frame niet hergebruikt om de projector te bedekken. De overheersende kleur van deze projector is dichter bij wit, met een licht champagne-effect.

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo 1 1

Het voorpaneel wordt gedeeltelijk bedekt door een beschermend doek dat is geïnstalleerd op een verwijderbaar paneel dat automatisch naar beneden schuift wanneer de projector wordt ingeschakeld. De XGIMI H1 had ook een beschermingsmechanisme voor het optische compartiment, maar de Horizon Ultra gaat verder met een groot schuifpaneel dat automatisch opent en sluit. Hierdoor krijg je geen vingerafdrukken op het optische compartiment en in gesloten toestand ziet de projector eruit als een aangesloten luidspreker.

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo 8 1

De onderkant van het optische compartiment komt overeen met de onderkant van het beeld, dus je moet de onderkant van dit optische compartiment afstemmen op de onderkant van je scherm of de projector naar de plafondpositie klappen om de onderkant van het optische compartiment af te stemmen op de bovenkant van je scherm.

Achter het optische compartiment bevindt zich de gebruikelijke DLP DMD 0.47 chip, die al werd gebruikt in de vorige versie en in veel andere projectoren van andere merken. Deze chip is in staat om een 2160p (4k) beeld te genereren door interpolatie. Dit betekent dat het fysiek in staat is om een 1080p (full HD) beeld te genereren, maar door snel 4 beelden te combineren, lukt het om een 2160p beeld te genereren. Dit is geen truc of oplichterij, het is een proces waarmee een 2160p beeld kan worden weergegeven tegen een redelijkere prijs. Een echte 4k-projector kost aanzienlijk meer voor een kwaliteitswinst die nog bewezen moet worden.

Op het voorpaneel zitten ook de gebruikelijke diepte- en focussensoren, die de projector helpen automatisch scherp te stellen of de aanwezigheid van obstakels te detecteren.

De zijkanten zijn perfect glad en gelijkmatig, en het geluid wordt vanaf de voorkant uitgezonden via het verwijderbare, met stof beklede paneel. De woorden "sound by Harman Kardon" zijn duidelijk zichtbaar op het voorpaneel.

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo 2 1

Aan de achterkant vind je een rooster voor warmteafvoer en een redelijk compleet aansluitingspakket. De voedingsconnector is niet flexibel en langer dan bij eerdere modellen, dus je kunt de projector niet tegen een muur zetten - je zult hem wat ruimte moeten geven.

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo 6

Er is niets opmerkelijks aan de bovenkant, XGIMI heeft de aanraakgevoelige knoppen achterwege gelaten en voor mij is dat maar goed ook, want ik ben gewend om dit type projector op mijn rug te gebruiken. Ik had eigenlijk een probleem met het vorige model omdat de projector op zijn rug leggen de neiging had om de knoppen te activeren. Dat is bij dit model niet meer het geval en dat is goed.

Projectiekamer

Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m bij 2,9m (hoogte 2,2m). Ik heb twee projectiewanden, een witte muur van 2,9 m breed met alleen witte verf met een mogelijke terugslag van 4 meter. Ik heb dan een 133 inch ALR scherm op een andere muur met een mogelijke setback van 2.8m. Ik gebruik hoofdzakelijk het ALR-scherm, behalve wanneer de opstelling of het type projector niet geschikt is voor deze situatie.

Batterijduur

Deze projector is niet uitgerust met een batterij.

Stroomverbruik

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo sun 34

Ik wist niet zeker wat ik van deze projector kon verwachten op het gebied van stroomverbruik. Heldere projectoren verbruiken vaak veel stroom en ik was bang dat met de helderheid van deze projector het verbruik boven de 200 watt zou uitkomen. Dit is verre van het geval, want met de fabrieksinstelling (helderheid ingesteld op 8 op een schaal van 10) schommelt het stroomverbruik tussen 145 en 150 watt. Als je deze projector in totale duisternis gebruikt, kun je zelfs de helderheid naar beneden draaien voor een beter contrast en een lager energieverbruik.

Werkingsgeluid

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo sun 36

Ik heb het bedrijfsgeluid van de projector gemeten met een helderheid van 8 op 10, de decibelmeter gaat niet eens af, het restgeluid in de kamer is soms hoger dan het geluid van de projector. De projector geeft een bijna onmerkbare brom. Hij is luidruchtiger als je de helderheid op maximaal zet, maar het beeld is in die configuratie niet van goede kwaliteit, dus je zou deze projector zelfs op momenten van stilte niet moeten horen

Connectiviteit

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo 5 1

De XGIMI Horizon Ultra is royaal als het aankomt op connectiviteit. Hij is uitgerust met een ethernetpoort, 2 USB 2.0-poorten, 2 HDMI 2.1-poorten, waarvan 1 eARC, een digitale audio-uitgang (SPDIF) en een hoofdtelefoonuitgang.

Beeld instellingen
Deze projector heeft twee niveaus voor beeldaanpassing. Er is een eerste niveau in het gedeelte 'projectorinstellingen' waarmee je het helderheidsniveau, de kleurruimte en de kleurtemperatuur kunt aanpassen. Er is een tweede niveau vanaf de afstandsbediening dat verschillende weergavemodi biedt die geen invloed hebben op de instellingen van het eerste niveau, maar parameters bevatten zoals lokaal contrast, HDR, bewegingscompensatie, enz.

Naast deze vrij klassieke configuratie kun je met deze projector de kleurruimte selecteren, wat de eerste keer is dat ik dit zie bij een projector van dit type. Je kunt de kleurruimte natuurlijk in de automatische modus laten staan, maar dit zal zeker voldoen aan de behoeften van meer veeleisende gebruikers.

De projector biedt ook een aantal andere opties voor kleuraanpassing, zoals automatische optimalisatie, omgevingsdetectie (met name voor licht), dynamische iris en optische zoom.

Al deze elementen bij elkaar maken dit een vrij complete projector voor iedereen die voor meer fijnafstelling wil gaan. Gelukkig kun je voor de gemiddelde consument alles op automatisch laten staan en zal het resultaat al van een goede standaard zijn.

Op deze punten kom ik later in deze test terug.


Beeldkwaliteit

Zoals bij elke test gebruik ik dezelfde YouTube-trailers om te laten zien waar de projector toe in staat is. Ik gebruikte de bioscoopmodus voor elke video (helderheid 8 van de 10) en ik gebruikte de volgende camera-instellingen: 80 iso (behalve voor Batman waar ik 400 iso gebruikte), 1/60, 5800k.

Waarom zijn deze instellingen belangrijk? Het gebruik van 80 iso laat zien dat deze projector erg helder is, behalve voor Batman waar ik de ISO moest verhogen om de werkelijkheid weer te geven. Hierdoor kun je deze video's vergelijken met de andere modellen die ik heb getest.

Costa Rica:
Deze projector biedt een uitstekende kleurweergave in de fabrieksconfiguratie (bioscoopmodus). Ik kom hier later in de test nog op terug, maar het is de eerste keer dat ik zo'n goed resultaat heb zonder iets aan de instellingen te veranderen.
youtube previewyoutube preview


Top Gun:
Hier is het hetzelfde als bij de vorige video, de kleuren zijn nauwkeuriger en ik vind het detailniveau echt goed. Als je een freeze-frame maakt wanneer Ed Harris met Tom Cruise praat, zie je dat het detailniveau op zijn huid echt goed is.
youtube previewyoutube preview


Batman:
Ik gebruik deze trailer omdat hij erg donker is en de projectoren snel in verlegenheid brengt als het contrast niet goed genoeg is. De XGIMI Horizon Ultra is geen kampioen als het op contrast aankomt, daar kom ik later op terug, maar het contrast is wel aan het verbeteren ten opzichte van voorgaande modellen. Donkere scènes zijn daarom goed te bekijken, ook al kan deze projector nog niet concurreren met een UST laserprojector.

youtube previewyoutube preview


HDR:
Ik gebruik deze video om de compatibiliteit met HDR te controleren en ik heb geen problemen opgemerkt, de scènes zijn de hele video door erg helder. Dit was niet het geval bij de vorige generatie, waar HDR-video's veel te donker waren.
youtube previewyoutube preview


Dolby Vision:
Dolby Vision-compatibiliteit is een grote nieuwe functie bij XGIMI. Als je niet weet wat dat betekent, zal ik snel uitleggen waarom het interessant is. Zie Dolby Vision als verbeterde HDR. HDR werkt met een soort vooraf opgestelde mapping tabel die het normale beeld omzet in een HDR beeld. Deze mapping tabel werkt op dezelfde manier voor de hele film. Met Dolby Vision profiteert elk beeld van een aangepaste overeenkomst, waardoor het eindresultaat veel beter is. De film moet echter wel beschikbaar zijn in Dolby Vision. Een "normale" film wordt door de projector niet omgezet in Dolby Vision. HDR en Dolby Vision vergroten het dynamische bereik van het beeld, met grotere verschillen tussen lichte en donkere gebieden. Ik heb een video die ik nog niet vaak heb kunnen gebruiken omdat maar weinig projectoren Dolby Vision-compatibel zijn, maar je zult zien dat het dynamische bereik van het beeld in Dolby Vision echt uitstekend is.
youtube previewyoutube preview


Colorimetrie

Ik heb de colorimetrie gemeten in de verschillende beschikbare beeldmodi en ik was zeer verbaasd dat de delta E zo laag was zonder dat ik iets hoefde te veranderen. Ik krijg vaak een delta E tussen 7 en 10 met de fabrieksconfiguratie en met een dergelijke waarde is het menselijk oog in staat om het verschil met ware kleuren waar te nemen. Idealiter wil je een delta E van minder dan 3.

Hier is het resultaat van de metingen:
Bioscoopmodus: 4,38
Heldere modus: 6,62
Levendige modus: 6,60

De 'bioscoopmodus' ligt dus dicht bij 3 en het is de eerste keer dat ik zo'n lage waarde heb zonder iets te hoeven doen. Met deze configuratie heb ik een delta E van 4.38 op wit met een temperatuur van 6348. Het wit is dus iets te warm, maar dit kan worden gecorrigeerd door de instellingen aan te passen.

Qua kleurruimte heeft XGIMI niet gelogen. Ik kan duidelijk zien dat DCI-P3 is bereikt en zelfs overtroffen. Fabrikanten hebben vaak de neiging om hun prestaties op het gebied van kleurruimte te overdrijven, maar dat is niet het geval bij deze projector.

Ik heb een paar wijzigingen aangebracht in de instellingen om de delta E te verlagen naar ongeveer 3 en de witwaarde te verlagen naar een delta E van 0.7 en een temperatuur van 6490k:
Kies "cinema" voor de globale instellingen
Kies "custom" voor de weergave-instellingen:
Kleurtemperatuur: custom
Gain-R: 60
Gain-V: 47
Gain-B: 49
Kleurcorrectie:
Rood 75
Verzadiging 50
Helderheid 90

Deze instellingen werken voor mijn scherm, dus ze zullen niet per se werken voor jouw scherm, maar ze zouden je een basis moeten geven om je colorimetrie te verbeteren. Ter herinnering, ik heb een neutraal wit scherm met een helderheidsverbetering:

xgimi horizon ultra colorimetry


Met deze configuratie krijg ik perfecte grijstinten met een gemiddelde delta E van 0,52 en een gamma van 2,23.

Ik denk dat ik door iets meer tijd te besteden aan kleurkalibratie de delta op bepaalde kleuren zou moeten kunnen verlagen, maar aangezien het gemiddelde al goed is, heb ik niet meer tijd besteed aan het proberen om het beter te doen.

Helderheid

Deze projector is erg helder en dat zie je zodra je hem aanzet. De basisinstelling is 8/10 helderheid, maar ik vind dit te hoog voor een donkere kamer. Je zult de ideale waarde voor jouw situatie moeten vinden, maar ik heb de helderheid om de volgende redenen moeten verlagen:
- ik gebruik de projector in volledige duisternis
- het minimale zwartniveau was te hoog
- de helderheid stoorde me omdat deze te sterk was

Helderheid is natuurlijk belangrijk om je in staat te stellen de omgevingshelderheid te overschrijden en een goed beeld te krijgen, maar je moet je ervan bewust zijn dat wanneer je de helderheid van de projector verhoogt, je ook de helderheid van het zwart verhoogt. Het zwart wordt dus steeds grijzer. Met een helderheid van 8 op 10 mat ik een zwart tussen 10 en 15 cd/m² en dat vind ik te veel. Met een helderheid van 5 krijg ik een zwart van rond de 5 cd!m2. Dit is al een stuk beter, maar nog steeds niet op het niveau van een ust laserprojector

Deze projector is dus theoretisch in staat om een zeer hoge helderheid te produceren (net onder de 3000 lumen), maar om een goed beeld te krijgen moet je deze helderheid iets verlagen. Ik kreeg ongeveer 1500 lumen in bioscoopmodus met de helderheid ingesteld op 5 van de 10.
Als je de projector wilt gebruiken in een kamer met licht, zie hier een voorbeeld van hoe de projector eruitziet met en zonder licht. Het beeld is duidelijk zichtbaar, maar ten koste van het contrast. Dit is geen probleem voor lichte scènes, maar voor donkere scènes verlies je veel details.

xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo sun 38


xgimi horizon ultra test review avis recensione prueba opiniones beoordeling photo sun 37


Helderheid heeft ook invloed op grijswaarden en gamma. Idealiter zou gamma dicht bij 2.2 moeten liggen en ik kreeg 2.23 in cinema mode met luminositeit op 5. Hier krijg ik zwart bij 4 cd. Hier krijg ik een zwart op 4 cd/m² (tussen 10 en 15 aan de basis) en een delta E van 2,7 op de grijswaarden.

Scherpte

De scherpte is uitstekend zonder de instellingen te wijzigen. Je kunt in de volgende afbeeldingen zelf zien dat de scherpte goed is in de periferie en in het midden, lijnen die door één pixel worden gescheiden zijn perfect zichtbaar en er is geen chromatische aberratie

Contrast

Het gebruik van twee lichtbronnen is een primeur voor XGIMI en ik was benieuwd naar het resultaat op het gebied van contrast. LED-modellen hebben allemaal last van een laag contrast (500:1 of zelfs minder), maar deze nieuwe technologie zou dat moeten compenseren.

Dus, heeft de gok geloond? Ja en nee. Ik merkte wel een verbetering in contrast, maar niet genoeg om laserprojectoren zoals de Xiaomi Laser Cinema 2 of de Wemax Nova in de schaduw te stellen.

Door de helderheid te verlagen in de bioscoopmodus (5 op 10), kreeg ik een FOFO-contrast van 825:1 en een ANSI-contrast van 159:1. Dat is twee keer zo goed als de Xiaomi Laser Cinema 2 of de Wemax Nova. Dat is twee keer zo goed als de Horizon Pro. XGIMI maakt ook gebruik van dynamisch contrast (met verschillende interventieniveaus), wat de rendering ook kan verbeteren. Ik zie een effect op het beeld als dynamisch contrast is ingeschakeld, maar het gebruik ervan verandert niets aan de metingen die ik heb gedaan

Bewegingscompensatie

youtube previewyoutube preview

XGIMI projectoren zijn bijna allemaal uitgerust met een bewegingscompensatiesysteem, dus dit zou een routinetest moeten zijn om te bevestigen dat alles werkte zoals gewoonlijk, maar ik was verrast dat dit niet het geval was.

Ik heb de gebruikelijke video getest door de verschillende beeldmodi te variëren, maar de correctie leek niet te werken. Ik heb het probleem aan XGIMI voorgelegd voor analyse.

Update:
XGIMI heeft snel gereageerd, de bewegingscompensatie zal worden gecorrigeerd in een van de volgende updates die gepland staat voor september 2023.

Beeldgrootte en projectieafstand

De XGIMI Horizon Ultra heeft een projectieverhouding van 1,2, die kan worden teruggebracht tot 1,5 met behulp van de optische zoom. Met een projectieverhouding van 1,2 krijg je een beeld met een breedte van ongeveer 80 cm per meter afstand van het scherm. Je verliest een paar centimeter aan elke kant door een grijze rand die aanwezig is op alle projectoren die deze DLP-chip gebruiken.

Deze projectieverhouding is vrij klassiek, maar het is de optische zoom die een pluspunt zal zijn voor diegenen die de projector vrij ver van het scherm moeten plaatsen. Zonder optische zoom zou een te grote afstand je dwingen om de digitale zoom te gebruiken om het beeld te verkleinen, en deze zoom heeft een effect op de beeldkwaliteit. Met optische zoom kun je dit probleem aanzienlijk verminderen

Audiokwaliteit

XGIMI en Harman Kardon is een verhaal dat een paar jaar geleden begon, en ik denk dat XGIMI het eerste projectormerk was dat werd uitgerust met speakers van een groot merk. Het is vrij subjectief, maar ik heb XGIMI altijd een stap voor gevonden als het gaat om geluid op dit soort projectoren en deze nieuwe integratie met Harman Kardon is zonder twijfel de beste die ik tot nu toe heb getest.

20230811_194810


Het geluid is iets minder krachtig dan op het vorige model, waar ik meer dan 110 db kreeg met het volume op maximaal, kreeg ik net iets meer dan 100 db met de Horizon Ultra. Dat is meer dan genoeg voor een projector en natuurlijk moet de kwaliteit nog steeds aanwezig zijn op dit volumeniveau

Ik heb twee geluidstests gedaan, een met de basis bioscoopmodus en een andere met de DTS Virtual X optie. De geluidskwaliteit is in beide gevallen erg goed, hoewel het type geluid een beetje verschilt. Ik had mijn telefoon boven de projector geplaatst om deze video op te nemen en je zult merken dat het geluid zo pittig is dat de telefoon een schok krijgt elke keer als de bas begint. De hoge frequenties worden ook zeer goed weergegeven en stemmen zijn perfect hoorbaar.

Je hebt hier dus een vrij veelzijdige projector voor geluid, die goed geluid produceert voor het bekijken van films, maar ook kan worden gebruikt om naar muziek te luisteren als een aangesloten luidspreker.

Muziekmodus:
youtube previewyoutube preview


DTS Virtual X-modus:
youtube previewyoutube preview

Videospellen

youtube previewyoutube preview


XGIMI heeft nooit een projector voor games geproduceerd, maar hun projectoren zijn vaak uitgerust met een BOOST-modus voor games die de latentie verlaagt tot een acceptabel niveau voor het spelen van snelle FPS.

Ik heb de latentie gemeten in de bioscoopmodus en die is meer dan 100ms, wat een te hoge waarde is om te verwachten dat je er snelle games mee kunt spelen. In de gamingmodus met BOOST valt deze inputvertraging ruim onder de 30 ms die nodig is om games in zeer goede omstandigheden te spelen. Ik moet er echter wel op wijzen dat de kleurweergave minder goed is in de gamingmodus.

Zoals gewoonlijk heb ik het spel Shadowrunner gebruikt om de mogelijkheden van de projector te demonstreren. Ik had absoluut geen problemen met spelen en de paar keer dat ik het verprutste in het spel kwam dat omdat ik niet zo goed ben met een controller. De visuele ervaring is echt goed en de bijna onbestaande latentie maakt dit een uitstekende projector om te combineren met een spelconsole

Bugs

Ik ben geen bugs tegengekomen, de enige fout van de XGIMI is het gebrek aan ondersteuning voor Netflix, maar het is mogelijk om dit probleem te omzeilen. Amazon Prime Video werkt zonder problemen.

ALR/CLR Projectiescherm

Ben je op zoek naar een goed CLR/ALR-scherm voor je projector? Ik heb misschien wat je nodig hebt:
ALR/CLR NothingProjector scherm

Test / beoordeling conclusie

Ik heb bijna elk XGIMI-model getest dat in Europa wordt verkocht, behalve de Aura, en deze nieuwe XGIMI Horizon Ultra is duidelijk de beste XGIMI-projector die ik heb getest. Dat is alles, maar omdat ik een spraakzaam persoon ben, ga ik in mijn conclusie wat dieper op de details in

Er waren drie dingen die me positief verrasten vanaf de eerste paar minuten gebruik. Ten eerste de helderheid, dan de kleurechtheid en dan de geluidskwaliteit. Deze eerste positieve indrukken werden bevestigd door mijn metingen.

XGIMI lanceerde de Horizon Pro voor ongeveer £1,600, en deze nieuwe Horizon Ultra komt uit in dezelfde prijsklasse, maar dit nieuwe model is veel beter dan het vorige model. Hoewel ik nogal kritisch was over de prijspositionering van het Pro-model, denk ik dat de Ultra-versie beter gepositioneerd is. Natuurlijk is er concurrentie in deze prijsklasse, maar deze projector verdedigt zichzelf vrij goed.

Ik verwachtte een verbetering in contrast, en die is er ook, maar nog niet op het niveau van een laser UST. Het beeld is echter van uitstekende kwaliteit en als je met de helderheid speelt om de helderheid van het zwart te verminderen, wordt het contrast nog beter

Er zijn nog een paar interessante punten aan deze conclusie toe te voegen. Zo zijn er de prestaties voor het spelen van videogames, waarbij de gamemodus een zeer lage latentie heeft. Er is de optische zoom, de mogelijkheid om het licht aan te passen aan de omgeving, de bescherming van het optische compartiment, Dolby Vision-compatibiliteit, dekking van de DCI-P3-ruimte, laag energieverbruik, verlaagd geluidsniveau, ... Deze functies zijn er ook op andere projectoren, maar de XGIMI Horizon Ultra brengt ze allemaal samen

Ik heb onlangs de JMGO N1 Ultra getest en ik weet zeker dat ik zal worden gevraagd om de twee te vergelijken. Ik zal waarschijnlijk later in dit artikel een vergelijkende video toevoegen, maar in de tussentijd ziet u hier hoe een vergelijking eruit zou kunnen zien:

Colorimetrie (zonder kalibratie): XGIMI Horizon Ultra

Contrast: JMGO N1 Ultra

Scherpte: XGIMI Horizon Ultra

Helderheid: XGIMI Horizon Ultra

Afwerking/Formaat: JMGO N1 Ultra

Geluidskwaliteit: XGIMI Horizon Ultra

Gaming: XGIMI Horizon Ultra

Stroomverbruik: JMGO N1 Ultra

Bedrijfsruis: XGIMI Horizon Ultra

De XGIMI Horizon Ultra scoort op de meeste punten beter en bovendien is hij goedkoper, dus tenzij JMGO zijn prijs drastisch verlaagt, is de XGIMI de winnaar van dit duel.[Update 30 september 2023:

Er is een nieuwe versie beschikbaar met een aantal nieuwe functies. Het probleem met de bewegingscompensatie is opgelost en bewegingen zijn nu perfect vloeiend. De beeldinstellingen zijn vereenvoudigd, er is nu nog maar één invoerpunt en de configuratiekeuze is eenvoudiger. Cinema modus wordt film modus, en dit is nog steeds de modus die je moet kiezen voor het beste beeld.

Sterktes

- colorimetrie zonder kalibratie
- kleurruimte
- helderheid
- geluidskwaliteit
- latentie voor gaming
- scherpte
- optische zoom
- stroomverbruik
- werkingsgeluid
- compatibiliteit met Dolby Vision

Zwaktes

- trage koude start

- Netflix-compatibiliteit

- zwaar en omvangrijk

- laag contrast vergeleken met laserprojectoren

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Philips Screeneo U5 laserprojector: recensies
Philips introduceert UST 4k-laserprojectoren met deze Screeneo U5 via crowdfunding. Het ruikt naar een goede deal!
Philips Screeneo UL5 videoprojector: test / review
Philips is niet de bekendste speler in de wereld van videoprojectoren, maar ze innoveren wel met de Screeneo UL5...een draagbare triple UST-laser!
Formovie Theater: test / mening / kalibratie
Volledige Formovie Theater test en gelijkwaardige vergelijking met zijn meest directe concurrent
XGIMI Mogo 2 Pro test / volledige review
Ik had de eerste Mogo getest en was verbaasd over de capaciteit van deze kleine batterij projector, 2 jaar later is hier zijn opvolger. Zal het beter kunnen?
Viewsonic X2 4k projector: test / review
Op papier heeft de Viewsonic X2 4k projector alle kwaliteiten die je je maar kunt wensen: hij is helder, heeft een goed contrast en is geweldig om mee te gamen. Wat ontbreekt er aan?
XGIMI Halo+ test en beoordeling
De XGIMI Halo+ lijkt op een in tweeën geknipte XGIMI Horizon, maar gelukkig is de kwaliteit en functionaliteit niet in tweeën gesplitst.
Dangbei Atom : test/mening
Draagbare projectoren zijn een rage, maar succesverhalen zijn schaars. De Formovie S5 effende het pad voor succes en deze Dangbei Atom zou wel eens in zijn voetsporen kunnen treden.
JMGO N1 Ultra : test / review
JMGO slaat hard toe (in theorie) met zijn nieuwe N1 Ultra projector. Iets meer dan 1000€ voor een racebeest, het lijkt onwerkelijk.
Optoma UHD38x 4k projector: test / beoordeling
Contrast, licht, kleur... de Optoma UHD38x heeft alle kwaliteiten die nodig zijn om uw volgende videoprojector te worden. Ontdek zijn sterke en zwakke punten.
Thundeal TDA6 : test / recensie
De Thundeal TDA6 is een LCD-projector die ik kocht voor minder dan €200. Kan hij concurreren met de middenklasse DLP?
Xgimi Horizon: test / review (+ vs Horizon Pro)
Ik begon mijn avontuur in de wereld van projectoren met Xgimi met de H1, ik zal nu mijn 4e Xgimi projector testen met de Horizon (en de vergelijking met de Pro)
XGIMI Horizon Ultra : test / review
De XGIMI Horizon-serie bestaat al 2 jaar en de concurrentie heeft de tijd gehad om te reageren, maar deze nieuwe XGIMI Horizon Ultra zal de zaken rechtzetten.
NothingProjector ALR scherm Black Series : test / review
Vraag je je af of je iets hebt aan een ALR-scherm? Ik heb de NothingProjector Black Series getest met een reeks metingen om het nut aan te tonen.
Formovie S5: test / recensie
De Formovie S5 schudt de draagbare projectormarkt door elkaar met een laserbron, uitstekend geluid en belachelijk stroomverbruik.
Anker Nebula Cosmos Laser 4k: test / review
Ik vond de eerste Nebula projector die ik kocht erg goed, dus ik kon het niet laten om er nog een te testen met een 4k laser.
Wanbo T2R Max: test / beoordeling
Dit is de derde Wanbo projector die ik heb getest en het merk wordt met elk model beter en biedt steeds meer voor een lagere prijs.
Fengmi V10 (VX):  review/recensie en beoordeling
Ik werd verleid door deze Fengmi omdat hij op papier een unieke ervaring biedt in deze prijsklasse met 4k, prachtig geluid en een 240hz frequentie.
Optoma Cinemax D2 Smart: test / review
Een projector van dit merk had ik nog niet getest en voor deze eerste keer ga ik meteen naar de top van het assortiment kijken. Kan het concurreren met de Xiaomi Laser Cinema 2?
Wemax Nova laser 4k: test / review
Ik had nog niet de kans gehad om een ​​projector van het merk Wemax te testen, maar ik heb dit gat opgevuld met de Wemax Nova 4k
Xiaomi Mi Smart Compact Projector : test / review
Xiaomi verkoopt niet alleen telefoons, ze maken ook goede projectoren en deze Mi Smart Compact is waarschijnlijk een van de beste instap 1080p projectoren.
Blitzwolf BW-VP13 : test / review
Blitzwolf slaagt erin goedkope projectoren te produceren die in staat zijn tot goede beeldkwaliteit, maar je moet andere gebreken kunnen accepteren, zal deze VP13 het beter doen dan de vorige Blitzwolf die ik heb getest?
JMGO U2 4k laser : test / review
Ik heb al lang geen laserprojector meer getest en deze JMGO U2 heeft op papier alles in zich om alles te overtreffen wat ik tot nu toe getest heb... in theorie dan!
Wanbo T6 Max : test / review
Na de instapmodel Wanbo T6 Max te hebben getest, is het nu de beurt aan de Wanbo T6 Max die 1080p levert in een ultra draagbaar formaat.
Thundeal TD98 projector test & beoordeling
Dit is de eerste keer dat ik een projector test van dit merk dat al geruime tijd bestaat. Leuke ontdekking of complete flop?
Xiaomi Laser Cinema 2 : test / review
Ik test meestal entry of mid-range projectoren, maar deze keer brak ik mijn spaarvarken om de top van de top te testen met deze Xiaomi Laser Cinema 2
XGIMI Elfin: recensie
De XGIMI Elfin is een draagbare 1080p projector die in theorie alle kwaliteiten van een normale projector combineert, zal deze Elfin opnieuw een succes worden?
Xiaomi Mi Smart Projector 2 Pro: test / review
Xiaomi maakt allerlei producten en na de telefoons heeft Xiaomi ook een aantal goede projectors uitgebracht met dezelfde strategie om een goed product aan te bieden voor een prijs die lager ligt dan die van de concurrentie.
BenQ TH575 projector : test / beoordeling / prijs
Deze BenQ-projector is een 1080p-projector met een lamp die is ontworpen voor gamers en wordt verkocht voor een betaalbare prijs, het is ook de eerste BenQ-projector die ik heb getest.
Blitzwolf VT2 : test / review
De Blitzwolf VT 2 is een echte draagbare projector, hij is piepklein en werkt op een batterij, de ideale kandidaat om je films en series mee op vakantie te nemen.
Blitzwolf BW V2: test / beoordeling
Blitzwolf produceert instapprojectoren met een soms militair design, deze BW V2 lijkt een verandering in te zetten naar een hoger gamma.
Wanbo X1 : test / review
Ik test meestal projectoren uit het middensegment, maar ik maak soms een uitzondering voor het instapniveau als het product de moeite waard lijkt. Met de Wanbo X1 hoef je de bank niet te breken, maar is het beeld goed?
Blitzwolf BW VP9: test / review
Blitzwolf is een Chinees merk dat allerlei producten verkoopt, waaronder goedkope projectoren. Ik koos hun nieuwste model om te zien wat het waard is.
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden