Huis
Dreame Bot L10 Pro: test / review
Gepubliceerd op: 21-06-2021 / gewijzigd: 01-10-2023
Ik kocht mijn eerste robotstofzuiger in 2018 en hoewel het een domme was, deed het zijn werk met het oppakken van het kleine dagelijkse vuil. Ik heb het vandaag nog steeds, maar zijn rol is beperkt tot het stofzuigen van slaapkamers, omdat dit gemakkelijkere kamers zijn om schoon te maken voor een robot met een enigszins willekeurig pad. Begin 2021 ben ik echt de 21e eeuw binnengestapt met een Yeedi-robotstofzuiger die de oude iLife-robot voor de woonkamers heeft vervangen. Ik heb nu dus een goede basis om andere robots te testen en nu is het de beurt aan de Dreame Bot L10 Pro die eruitziet als iets uit een sci-fi film
Prijsvergelijking
Over Dreame
Misschien ben je nog niet bekend met Dreame, dus ik maak even een ommetje om je een beetje achtergrond te geven. Dreame is een Chinees bedrijf opgericht in 2015 en maakt deel uit van het Xiaomi eco-systeem. Dit zegt je misschien allemaal niets, maar Xiaomi is een van de belangrijkste technologiebedrijven in China en zijn internationale aanwezigheid neemt alleen maar toe. Dreame heeft de steun van een Chinese tech-gigant, dus het is geen kleine fabrikant zonder belang. Dreame is gepositioneerd aan de bovenkant van de Chinese markt en je zult zien aan de foto's, dit zijn producten ontworpen om in het premium bereik te zijn.
Overzicht
5 jaar geleden, robot stofzuigers waren nog steeds een curiosum dat slechts een paar geeks gebruikt, de situatie is heel anders vandaag, zijn er veel producten en het maken van een keuze is niet altijd gemakkelijk. Deze Dreame Bot L10 Pro is de derde robotstofzuiger die ik heb getest, dus ik heb geen enorme ervaring, maar het is waarschijnlijk 3 keer meer dan de meeste mensen.
Functies
1. Lidar-detectiesysteem.
De lidar scant zijn omgeving in 3 dimensies en laat hem in theorie toe om obstakels beter te detecteren en de route aan te passen zonder op elk obstakel te stoten dat hij tegenkomt. Eerdere robots die ik heb getest hebben de neiging om hun omgeving aan te raken om obstakels te detecteren.
2. Zuigkracht
De Dreame L10 Pro maakt gebruik van twee borstels om het stofzuigen te vergemakkelijken, de eerste borstel is ontworpen om het vuil onder de stofzuiger te brengen, de tweede borstel brengt het vuil in de stofzuiger die vervolgens het stofzuigproces uitvoert. De Dreame L10 Pro heeft een zuigkracht van 4000 Pa, dat is bijna twee keer zoveel als de Yeedi die ik een paar weken geleden heb getest. De prijs/zuigverhouding is beter bij de Dreame.
3. Groot stofreservoir
Het stofreservoir heeft een inhoud van 570ml, wat het grootste reservoir is dat ik tot nu toe getest heb, het neemt bijna de volledige breedte van de robot in beslag en is uitgerust met Hepa filters over de volledige lengte. Deze filters zijn vervangbaar.
4. 5200 mAh batterij
Met een batterij van dit type zou de Dreame Bot L10 Pro 2,5 uur moeten kunnen werken, we zullen in de praktijk zien of dit het geval is, maar met een dergelijke batterijcapaciteit zou de autonomie goed moeten zijn.
Een klein overzicht
Het detectiesysteem is zowel voor als boven de robot goed zichtbaar, je kunt het niet missen.
Het oppervlak van de robot glanst, het is mooi om naar te kijken maar zoals met telefoons laat je er snel vingerafdrukken op achter.
Het deksel gaat gemakkelijk open, het reservoir is gemakkelijk toegankelijk en er is ook een wifi-indicator om te zien of de stofzuiger is aangesloten. Met een resetknop kan je de robot resetten.
De ingekeepte wielen zorgen voor een betere grip op moeilijke oppervlakken en veren maken het mogelijk de robot op te tillen zodat hij over bepaalde oppervlakken kan glijden, zoals over een tapijt.
De interne borstel is uitneembaar en gemakkelijk schoon te maken, als er iets vast komt te zitten, roept de robotstofzuiger je om hulp.
De mop is aan de achterkant gemonteerd, hij is herbruikbaar maar statisch, dus glijdt hij over de vloer volgens de bewegingen van de stofzuiger. Het waterreservoir is vrij klein, het kan 270ml bevatten.
Sensoren zijn overal aanwezig en hier in het bijzonder om te voorkomen dat je van de trap valt.
De Dreame Bot L10 Pro biedt alles wat je van een stofzuiger mag verwachten, hier zijn alle foto's die ik heb gemaakt voordat ik hem heb getest.
Uitpakken
De verpakking is niet erg belangrijk in het gebruik van een product, maar geeft in principe wel een vrij duidelijk idee van de positionering van het product. Dreame richt zich op het topsegment. De doos bevat de robotstofzuiger, twee handleidingen, een verwijderbare borstel om het vuil onder de stofzuiger vandaan te halen, een mop en een docking station. Het docking station wordt vanaf de zijkant van stroom voorzien, wat volgens mij niet optimaal is omdat dit betekent dat de verbindingskabel altijd zichtbaar en binnen het bereik van de robot zal zijn.
Toepassing/Configuratie
Om de Dreame Bot L10 Pro te bedienen moet je de Xiaomi Home app gebruiken. Ik was een beetje huiverig voordat ik deze app moest gebruiken omdat deze app is ontwikkeld om veel verschillende apparaten te bedienen en dit leidt vaak tot een verlies van specialisatie voor bepaalde functies. Gelukkig is dit niet helemaal het geval.
De eerste stap is om de stofzuiger in de "discovery" modus te zetten door tegelijkertijd op de vierkante en de huisknop te drukken. Daarna moet je de scanner van de app gebruiken om de stofzuiger te vinden. Het is me nooit gelukt om de stofzuiger in de automatische modus te vinden met de scanner, ik moest het handmatig doen, maar het is ook niet erg ingewikkeld. Er is een klein trucje om te voorkomen dat je te lang in cirkels blijft ronddraaien. Om de stofzuiger te associëren nadat je hem in "discovery" modus hebt gezet, moet je naar je wifi menu gaan om een lijst te maken van alle beschikbare wifi netwerken. Van daaruit zou je de Dreame in de lijst moeten zien verschijnen, maak verbinding met dat netwerk en als je telefoon zegt dat hij geen internetverbinding kan vinden, is dat ok, je kunt de melding negeren. Ik heb de operatie verschillende keren moeten herhalen, niet omdat de associatie niet werkte maar omdat ik niet terug was in het hoofdmenu van de applicatie (omdat het niet duidelijk is). Je hoeft dus niet maar één stap terug te gaan, want zodra je de stem in het Engels hoort (je kunt de taal wijzigen met de app) die de associatie bevestigt, kun je teruggaan naar het startscherm van de app, daar zie je je Dreame.
De Xiaomi Home-app is vrij goed ontworpen, het toont je de kaart van waar de stofzuiger is geweest, het toont je de obstakels, evenals waar de robot daadwerkelijk is geweest tijdens de laatste schoonmaakbeurt. U kunt de stofzuiger vervolgens starten voor een normale schoonmaaksessie of hem vragen een kamer of een gebied binnen een kamer schoon te maken. De kaart is zeer gedetailleerd en obstakels zijn duidelijk zichtbaar.
Het is mogelijk om de stofzuiger te configureren vanaf de 3 verticale puntjes rechtsboven in het scherm, het is niet erg zichtbaar maar alles staat in dit menu. Je kunt de taal van de stofzuiger veranderen, de schoonmaakintensiteit wijzigen, tijdslots instellen, het waterniveau beheren of automatiseringsscenario's aanmaken, zoals het reinigen van de keuken na het avondeten of het reinigen van een kamer wanneer er niemand slaapt.
Het is mogelijk om de stofzuiger te sturen om een gebied binnen een kamer schoon te maken/zuigen, deze functie werkt maar ik merkte een wanverhouding tussen het gekozen gebied en het werkelijke gebied.
Als je je meubels of obstakels verplaatst, zal de robot moeten proberen zichzelf te lokaliseren met andere items die niet zijn verplaatst, maar deze lokalisatie tijd zal de schoonmaaktijd iets verlengen.
Test voor obstakeldetectie
Obstakeldetectie is een van de kenmerken die Dreame heeft benadrukt voor dit model stofzuiger. Alle stofzuigers van dit type hebben obstakeldetectie, maar meestal is het detectiebereik vrij kort en heeft de robot de neiging om obstakels aan te raken of zelfs te duwen om het gebied in kaart te brengen. De Dreame Bot L10 Pro werkt een beetje anders, hij gebruikt Lidar technologie om de omgeving tot op een paar meter afstand te scannen. Ik merkte dit vrij snel toen ik met de eerste schoonmaakbeurt begon, omdat sommige aangrenzende kamers op de kaart werden weergegeven waar de stofzuiger nog nooit was geweest.
Op voorhand detecteren is goed, maar is het ook echt nuttig? Ik vond het vrij nuttig omdat de Dreame veel minder kans heeft om tegen zijn omgeving te stoten en daardoor minder kans heeft om voorwerpen te verplaatsen die niet goed vastzitten. Ik heb voorbeelden gehad met andere stofzuigers waar een robot vast kwam te zitten onder een ketting en meereisde met de stoel die er omheen vast kwam te zitten, ik heb ook een voorbeeld waar een stofzuiger bijna een lamp liet vallen omdat hij er te hard tegenaan stootte. Hier is een video van de eerste keer opstarten, je kan zien dat de Dreame niet op obstakels botst, hij anticipeert er veel beter op dan een gewone stofzuiger.
Pas op: donkere voorwerpen worden minder goed gedetecteerd, de stofzuiger kan er veel dichter bij komen.
De Dreame is veel voorzichtiger met obstakels, maar je moet voorkomen dat je voorwerpen zoals kabels of draden laat rondslingeren, want de Dreame zal ze niet vermijden. Ik had een pijlboog gemaakt met een stuk hout en een touwtje voor mijn zoon, ik liet het op de grond liggen om te zien hoe de Dreame zou reageren en hij zag het niet. Hij ging er overheen en het touwtje raakte verstrikt in een van de wielen en de robot bleef bewegen. Ik moest het touw doorknippen zodat ik de pijlboog kon verwijderen. Je moet dus op zijn minst alle voorwerpen dicht bij de grond verwijderen die in de wielen vast kunnen komen te zitten. Kijk zelf maar:
Vervolgens heb ik een kleine test gedaan waarbij ik mijn stoelen onder de tafel heb gelaten op één na om een opening te maken, het doel was om te zien of de robot erin zou slagen om in deze afgesloten ruimte te komen en of hij eruit zou kunnen komen voordat de batterij het zou begeven.
De Dreame Bot is er niet alleen in geslaagd om in het gebied onder de tafel te komen, maar heeft ook een deel van het gebied vrijgemaakt en is erin geslaagd om eruit te komen. Wat heel interessant is, is dat hij tegen geen enkele stoel is opgebotst, hij heeft zich volledig aangepast. Wat je op de video niet kunt zien, is dat hij daarna terugkwam om het gebied schoon te maken dat hij had genegeerd.
In dit tweede voorbeeld heb ik de bekleding van een stoel opgetild om te zien of de robot er onderdoor zou gaan. De Dreame heeft een uitsteeksel op zijn rug waardoor hij hoger is dan andere stofzuigers, dus hij zal niet overal passen. In het volgende voorbeeld kunnen we echter zien dat de detectie vrij nauwkeurig is, omdat hij binnen een paar millimeter van de rand van de stoel komt, naar buiten komt om de omgeving opnieuw te scannen en dan doelgerichter naar de stoel toe beweegt. De zijkant is aan de andere kant lager, hij zal niet langs deze kant binnenkomen, hetzelfde geldt als de bekleding lager is, de stofzuiger zal niet passeren.
Ik heb ook de detectie van kleinere objecten getest, zoals deze Playmobil, en de Dreame L10 Pro is de eerste stofzuiger die niet tegen de Playmobil aanloopt:
Ik heb deze test verschillende keren herhaald en de Playmobil viel een of twee keer, terwijl in de andere gevallen de robot voorbij kwam.
Suctie test
De Dreame Bot L10 Pro is uniek omdat hij maar één borstel heeft om het vuil terug in het zuiggedeelte te brengen. Dit is de eerste keer dat ik een robot heb getest met maar één borstel en ik vond het gedrag in eerste instantie een beetje vreemd. De reden? Omdat de borstel zich aan de rechterkant bevindt, moet de stofzuiger zijn rechterkant afstemmen op de muren of meubels die hij op zijn weg tegenkomt om het vuil naar het zuiggedeelte te kunnen trekken. Waar een stofzuiger met twee borstels beide kanten op kan, moet dit model één kant op.
Er zijn 4 zuigstanden: stil, standaard (de stand die in de vorige video werd gebruikt), sterk en turbo. Ik vond de standaardmodus een beetje luider dan andere stofzuigers van dit type die ik heb getest. De andere modi zullen het onderwerp zijn van een aparte video.
In de standaardmodus is de zuigkracht voldoende voor regelmatig schoonmaken en de zuigkracht is redelijk vergelijkbaar met wat ik heb gezien bij andere stofzuigers van dit type. Als uw kamers veel moeilijk bereikbare hoeken hebben, dan zal je de kracht moeten verhogen in de hoop vuil op te pikken in hoeken waar de robot niet bij kan.
Ik heb de zuigkracht van de Dreame L10 Pro getest door grote broodkruimels op de vloer te leggen, ik heb geen hond of kat, dus ik probeerde iets te vinden dat zo dicht mogelijk bij honden- of kattenvoer ligt. De Dreame L10 Pro deed het vrij goed, hij ging letterlijk door het vuil heen en liet niets achter. Na een aantal passes, overleefde slechts een kleine kruimel de doorgang van de robot.
Schoonmaaktest
Het waterreservoir bevindt zich aan de achterkant van de robot en kan worden verwijderd door op een knop aan elke kant van de stofzuiger te drukken, de procedure is vrij eenvoudig. De tank is erg klein en de platte vorm maakt het moeilijk om hem te vullen, omdat je hem niet te veel kunt kantelen om hem volledig te vullen. De mop is herbruikbaar en gemakkelijk te verwijderen. Gewoon schoonmaken met water na gebruik.
De Dreame Bot L10 Pro is zuiniger in het gebruik van water dan de Yeedi die ik een paar weken geleden heb getest. De intensiteit van het water kan worden aangepast, maar de hoeveelheid water die overblijft door de "medium" modus:
Robotstofzuigers met dit type mop zijn alleen effectief voor oppervlakkige vlekken omdat de robot alleen de mop achter zich aan sleept, hardnekkige vlekken zullen dus niet verdwijnen. De dweilstand zal menselijk ingrijpen niet vervangen, maar moet worden gezien als een back-up oplossing. Als je net een vlek hebt gemaakt en deze nog niet droog is, kun je de stofzuiger ook rechtstreeks naar de plaats van het misdrijf sturen om eventuele sporen weg te vegen voordat het vuil opdroogt.
Gebruiksgeluid
Nog niet beschikbaar
Autonomie
Ik heb geen meetinstrumenten om de autonomie van een stofzuiger te beoordelen, dus ik kan alleen maar uitgaan van een schatting. Ik heb de stofzuiger nergens heen laten gaan, dus hij heeft een oppervlakte van ongeveer 40 vierkante meter die hij tussen 40 en 45 minuten schoonmaakt, afhankelijk van obstakels. In deze periode van 45 minuten daalt de batterij tot ongeveer 60% in de standaardmodus.
Spraakbesturing van Google/Alexa
Nog niet beschikbaar
Conclusie / Eindoordeel
Nog niet beschikbaar
LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen