Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Lefant F1 (robotstofzuiger): test / mening

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Uitpakken
Technische specificaties
Overzicht
Obstakeldetectie
Bedrijfslawaai
Vacuümtest
Lefant Life app
Batterijduur
Stembesturing
Conclusie
Huis

Lefant F1 (robotstofzuiger): test / mening


Gepubliceerd op: 03-10-2021 / gewijzigd: 04-10-2023

Ik heb de laatste maanden veel stofzuigers getest en ik test veel merken waar ik nog nooit van gehoord heb. De Chinese industrie is een bodemloze put, elke keer als ik denk dat ik klaar ben met de truc, vind ik een nieuw merk met een nieuw product. Ik heb eerder dit jaar de Lefant M210s robot getest en nu ga ik kijken naar de Lefant F1.

Lefant produceert kleine stofzuigers die zowat overal passen, waar merken als Yeedi of Dreame grote stofzuigers verkopen die je dwingen uw meubels te ontruimen om ze door te laten. De Lefant F1 is gebaseerd op dezelfde principes als de M210s, maar heeft als bijzonderheid dat hij een zeer grote tank van 600 ml heeft om het vuil op te vangen. Dit kan paradoxaal lijken, aangezien de Lefant kleiner is dan de andere robots die ik heb getest, maar hij heeft een grotere tank. De Lefant F1 is geoptimaliseerd om plaats te bieden aan een grotere tank. Het interessante houdt daar niet op, de Lefant F1 gebruikt twee borstels aan de voorkant om het vuil in het zuiggedeelte te brengen. Dit type configuratie betekent dat je niet meer dan eens over hetzelfde gebied hoeft te gaan.

Op papier zou deze "kleine" Lefant F1 best zijn plaats kunnen vinden in uw huis en kunnen concurreren met duurdere robots.

Waar te koop?



Op Amazon

Lefant F1 op Amazon

Op de officiële website lefant.com

Ik krijg eenmalig 10% korting op elke aankoop op lefant.com. Om de promotie toe te passen, klikt u eenvoudig op de volgende link en de korting wordt automatisch toegepast op uw winkelwagen.

Pas de promotie van 10% toe op Lefant.com

Uitpakken


lefant f1 test review avis recensione revision opiniones recensie 2

De Lefant F1 heeft een "kosmisch" ontwerp en dat is al te zien op het doosje met de sterversiering. De doos is vrij compact maar is royaal voorzien van accessoires, hij bevat de volgende items:
- stofzuiger
- vuilcontainer
- mop houder plaat
- een mop bevestigd aan zijn houder + 2 zakken met reservemoppen
- 4 borstels
- een Hepa-filter naast het filter dat al in de tank zit
- UK stekker
- EU lader
- een docking station
- een handleiding

De andere merken die ik heb getest, bieden niet zoveel accessoires bij hun producten aan.



Technische specificaties


Zoals ik hierboven al schreef, is de Lefant F1 verre van belachelijk in vergelijking met andere robots die ik heb getest, en toch is hij aanzienlijk goedkoper dan de voorbeelden hieronder:

Lefant F1
- zuigkracht: 4000pa
- inhoud stofreservoir: 600ml
- 210 minuten autonomie

Yeedi 2 Hybride
- zuigkracht: 2500pa
- inhoud stofreservoir: 430ml
- 200 minuten autonomie

Dreame L10 Pro
- zuigkracht: 4000pa
- inhoud stofreservoir: 570ml
- 90 minuten autonomie

De Lefant F1 is beduidend kleiner dan de andere twee producten in deze vergelijking, maar heeft dezelfde zuigkracht als de Dreame en een grotere tankinhoud dan de andere twee modellen.

Overzicht


lefant f1 test review avis recensione revision opiniones recensie 4

Het kosmische ontwerp van de doos is ook terug te vinden op de robot en hoewel ik het origineel vind, geeft het de indruk dat de stofzuiger onder het stof zit. De Lefant F1 is een stofzuiger van klein formaat die zowat overal onder meubels past, hij is zo licht dat je hem met één hand kunt optillen.
youtube previewyoutube preview

Deze robotstofzuiger heeft twee roterende borstels waar de meeste stofzuigers er maar één hebben, dit geeft hem een voordeel in de hoeveelheid vuil die hij bij elke passage kan opzuigen, maar het vermindert ook de reistijd (in theorie) omdat de robot zijn weg niet hoeft te berekenen op basis van de aanwezigheid van slechts één borstel. Zuigers met een enkele borstel zijn geoptimaliseerd om hun pad aan te passen met een borstel, deze stofzuiger heeft er geen nodig, hij kan een parallelle lijnstrategie aannemen zonder al te veel onderbrekingen en keert terug naar dezelfde plaats.

Het is ook mogelijk een mophouder aan te brengen, maar aangezien de robot niet over een waterreservoir beschikt, moet de mop nat zijn voordat de stofzuiger wordt gestart. Het gebruik van een dweil op de rug zal de traditionele reiniging niet vervangen, het zal alleen oppervlaktevuil opzuigen, het zal geen vlekken verwijderen. Aangezien de robot geen waterreservoir heeft, zal de mop de tijd hebben om te drogen voor het einde van de zuigsessie, zodat hij het nuttigst zal zijn in de eerste minuten. Lefant presenteert de mop als een hulpmiddel om je vloeren te desinfecteren, ik veronderstel dat je de mop moet doordrenken met bleekwater, maar net als water zal het desinfecterende middel snel vervliegen voor het einde van de schoonmaakbeurt. Als je een robotstofzuiger wilt, kun je beter kiezen voor een robot zoals het Yeedi Mop Station.

Obstakeldetectie


De Lefant F1 maakt gebruik van een halfronde sensor aan de voorkant om obstakels te detecteren, dit gebied is net beschermd door een dikke rubberen strip om de stofzuiger te beschermen tegen schokken. De obstakelsensor beweegt niet bij contact met een obstakel, terwijl de meeste andere stofzuigers een dempingsmechanisme hebben om te beoordelen of het obstakel al dan niet kan worden verplaatst.

De Lefant F1 zal dus de obstakels moeten aanraken om te bepalen hoe hij ze kan omzeilen. De meeste robots werken op dezelfde manier, behalve die welke met lidar werken. De Lefant F1 loopt niet tegen de hindernissen op, hij raakt ze zachtjes aan om de omtrek vast te stellen en een manier te vinden om de parallelle lijnbaan te vinden die hij probeert te volgen. In de volgende video kun je zien dat de stofzuiger rond de stoelpoten probeert te gaan om het traject te vinden dat hij voor zichzelf had ingesteld.

youtube previewyoutube preview


Zoals de meeste vacuümrobots gebruikt de Lefant F1 een parallel lijnpad, zodat hij consequent dezelfde soort strategie zal volgen tot hij een obstakel tegenkomt. Nadat hij een weg rond het obstakel heeft gevonden, probeert hij terug te keren naar zijn oorspronkelijke pad.
youtube previewyoutube preview


Deze stofzuiger is ook uitgerust met een dieptesensor die helpt voorkomen dat hij van de trap valt:
youtube previewyoutube preview


De stofzuiger kan op drie niveaus worden ingesteld, zodat je de mate van gevoeligheid voor obstakels kunt bepalen. Op het laagste niveau zal de stofzuiger je tapijt ontwijken, terwijl hij op het hoogste niveau over het tapijt zal gaan zonder zijn weg te onderbreken.

Ook al gaat deze robot vrij behoedzaam om met obstakels, toch verdient het de voorkeur een zo groot mogelijk deel van het te stofzuigen gebied vrij te maken, aangezien de robot kleine voorwerpen kan omstoten of lichtere voorwerpen kan verplaatsen.

Bedrijfslawaai


youtube previewyoutube preview

Ik heb tussen 70 en 75 db gemeten in de buurt van de stofzuiger, wat een geluidsniveau is dat vergelijkbaar is met dat van andere stofzuigers die ik heb getest. Op een afstand van één meter is het geluidsniveau al gedaald tot 50-55 db. Je zult niet in dezelfde kamer kunnen slapen als de stofzuiger, maar je zou de stofzuiger 's nachts moeten kunnen laten werken als je boven slaapt.

Vacuümtest


youtube previewyoutube preview

Met 4000 pa zou de Lefant al het alledaagse vuil moeten kunnen opzuigen, op voorwaarde dat het niet te groot is, want het moet eerst onder de stofzuiger door kunnen, maar ook door de zuigopening onder de stofzuiger. Ik heb de zuigkracht getest door grote harde broodkruimels op de vloer te strooien en de Lefant F1 hapte maar één keer. Niet alleen is de zuigkracht voldoende, maar het gebruik van twee borstels tegelijk betekent dat bij elke passage meer kruimels kunnen worden opgepikt. Na de eerste keer was er nog maar één stuk over, maar bij de tweede keer was er niets meer over.

De Lefant F1 zuigt alles op wat op zijn weg komt (tot een bepaalde grootte), zijn twee borstels zorgen ervoor dat hij meer vuil in één keer kan opzuigen en ze worden beschermd door een plastic kapje om te voorkomen dat haren het mechanisme verstoppen. Soms moet je de borstels echter losmaken om het haar te verwijderen dat bovenop de bekleding is gekruld, maar dat kun je gemakkelijk doen door een schaar te gebruiken en het gekrulde haar op één plaats af te knippen, zodat je het in één keer kunt verwijderen.

Het eenvoudige zuigmechanisme vermindert ook de behoefte aan onderhoud van deze stofzuiger. Er zit geen draaiende borstel tussen de vloer en het stofreservoir, dus daar zal niets blijven steken en je hoeft de borstel niet te verwijderen om hem te onderhouden.

Lefant Life app



Ik had al de gelegenheid om de Lefant Life toepassing te testen met de Lefant M210s, dus mijn conclusies zullen dezelfde zijn, maar ik zal mijn ervaring in een paar regels samenvatten voor degenen die de vorige test niet gelezen zouden hebben. De Lefant Life app is vrij eenvoudig, je kunt de stofzuiger starten en terugsturen naar de basis en enkele opties configureren, maar de keuzes zijn vrij beperkt. Tijdens het stofzuigen brengt de robot het gebied in kaart, maar na de sessie verdwijnt dit in kaart brengen. Dit betekent dat de robot telkens opnieuw begint met het in kaart brengen. Er is hier dus geen tijdwinst, maar als je je meubels vaak verplaatst, zal de robot zich elke keer aanpassen.

De applicatie werkt correct, ik heb geen problemen ondervonden bij het gebruik ervan, maar bij het configureren van de robot en het koppelen aan mijn wifi-netwerk, ondervond ik enkele problemen. Ik had de instructies op het scherm gevolgd, maar het werkte niet omdat de uitleg niet juist is. Ik vond een video op het YouTube-kanaal van Lefant die laat zien hoe dat moet en van daaruit was ik in staat om de stofzuiger te koppelen aan mijn smartphone en mijn wifi-netwerk. De truc is dat je eerst je vinger op de aan/uit-knop moet laten tot de stofzuiger een geluid maakt (tot dan geeft de app een correcte uitleg) maar in de tweede stap moet je beide knoppen tegelijk indrukken om de stofzuiger detecteerbaar te maken door een smartphone.

Wat ik mis in deze toepassing is een kaart die niet verdwijnt bij elk gebruik, maar ook de mogelijkheid om de robot naar een bepaalde plaats te sturen. Wanneer ik mijn tests doe, bevuil ik vrijwillig bepaalde gebieden, maar als ik de robot niet naar dat gebied kan sturen, moet ik wachten tot hij dat gebied onderweg passeert. Het is dus niet erg praktisch om een test te doen, maar het is in de praktijk ook niet erg praktisch omdat ik er een gewoonte van heb gemaakt mijn robots te sturen waar ze heen moeten in plaats van lange schoonmaaksessies te houden. Dit is niet mogelijk met de Lefant F1.

Batterijduur


De website van Lefant adverteert met een batterijlevensduur van 210 minuten. Dit is veel en in de praktijk vrij moeilijk te meten, aangezien je een enorm gebied moet schoonmaken om de batterij in één sessie leeg te krijgen. Ik heb een gebied van ongeveer 50m² toegankelijk voor de robots en het duurt nooit langer dan 90 minuten om dit gebied schoon te maken. Dit zou betekenen dat deze stofzuiger een oppervlakte van 100-120m² zou moeten kunnen bestrijken alvorens terug te moeten keren naar het laadstation.

Stembesturing


Je kunt je stofzuiger starten met Google en Alexa. Eerst moet je de robot associëren met je aangesloten huis en hem een naam geven. Dan kan je Google of Alexa vragen om je stofzuiger te starten.

Conclusie


Wanneer je veel producten test, heb je de neiging om de meer gesofisticeerde producten als referentie te nemen en wanneer je dus een eenvoudiger product test, is de eerste indruk niet altijd even positief. Ik probeer deze producten echter elke keer met een frisse blik te bekijken om dit soort vergelijkingen te vermijden. De Lefant F1 is een vrij eenvoudige stofzuiger vergeleken met de Dreame en Yeedi stofzuigers, maar hij is zeker niet belachelijk vergeleken met die concurrenten, en hij weet zich te onderscheiden op zaken als grootte en zuigkracht.

De Lefant F1 is klein, past bijna overal en weet zich discreet op te stellen ondanks zijn zuigkracht, die kan wedijveren met een robot die meer dan 300€ kost. Het dubbele borstelsysteem is een duidelijk voordeel ten opzichte van modellen die slechts één borstel gebruiken. Het grote stofreservoir is ook een sterk punt. De dweil, daarentegen, is van zeer weinig nut. Dit is het soort robot dat je kunt gebruiken op oppervlakken zoals houten vloeren zonder het risico te lopen dat hij te nat wordt, en hij past ook gemakkelijk onder een bed. Ik had een kleine iLife robot voor de eerste verdieping, deze Lefant zou heel goed een kandidaat kunnen worden om hem te vervangen.

Sterke punten:

Groot stofreservoir
Compact formaat dat onder de meeste meubels past
Dubbele borstels om vuil onder de stofzuiger te krijgen
Reserveborstels en -moppen in de originele doos
In staat om grote broodkruimels op te eten

Weakness

Toepassing te eenvoudig
Het nut van de mop is nogal anekdotisch


Vind je dit artikel leuk? Deel het, het zal mij enorm helpen
Ik werk alleen, dus ik heb geen bedrijfsbudget voor reclame. Jullie zijn mijn eerste ambassadeurs en jullie kunnen mij helpen door mijn artikelen te delen op jullie sociale netwerken, forums, artikelen,...
Deel op Meta/Facebook
Delen op Twitter
Deel op LinkedIn
Lefant F1 (robotstofzuiger): test / mening
De Lefant F1 is klein en wendbaar maar heeft niets om zich voor te schamen in vergelijking met de concurrentie, hij heeft een grote zuigkracht, gebruikt twee borstels en heeft een tank van 600 ml. Klein maar sterk!
Lefant P1 : test / mening
Klein maar sterk, de Lefant P1 komt overal dankzij zijn kleine formaat maar zonder afbreuk te doen aan zijn zuigkracht.
Dreame T30 stofzuiger: test / mening
Ik kocht de Dreame T20 in crowdfunding en ik was erg blij met mijn aankoop, ik zei tegen mezelf dat ik verder moest gaan en ik ga nu de Dreame T30 testen.
Dreame Bot L10 Pro: test / review
Ik kocht mijn eerste robotstofzuiger lang geleden en de wereld is sindsdien veranderd. Na het testen van de uitstekende Yeedi, is het nu de beurt aan Dreame met zijn Lidar sensor uit een science fiction film.
Dreame T20 : test / review
Ik ben niet gewend om stofzuigers te testen, maar de Dreame T20 had mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en werd voor een scherpe prijs aangeboden op Indiegogo. Dit zal de eerste keer zijn dat een van mijn tests me zal helpen met huishoudelijke taken.
Lefant M210P robotstofzuiger
De Lefant M210P is de derde stofzuiger van dit merk die ik heb getest, het is een instaprobot met een wat militair design.
Yeedi Mop Station: test / review / recensie
Ik heb verschillende robotstofzuigers/reinigers getest, maar de Yeedi Mop Station is veruit de interessantste, het is de eerste robot met een echt efficiënte vloerreiniging.
Dreame H11 Max: test / recensie /review
De Dreame H11 is een rariteit in de wereld van stofzuigers, half stofzuiger en half reiniger, hij is in staat om hardnekkig vuil zonder enige moeite te verwijderen.
Jimmy HW10: test / review / recensie
Ik testte een nieuwe Chinese curiositeit met deze Jimmy HW10 die de functie van een bezemstofzuiger combineert met die van een stofzuiger. Het idee is interessant, maar werkt het ook?
Lefant M1 robotstofzuiger: test / review
Lefant brengt voornamelijk vacuümrobots op de markt, ik had 2 basis instapmodellen getest, ik ga nu een high-end model testen met LIDAR.
Xiaomi Mi G9: test / review
Xiaomi brengt echt allerlei producten op de markt, ik heb veel smartphones van dit merk getest maar ik was benieuwd of ze ook goede stofzuigers konden produceren.
Draadloze stofzuiger TROUVER Power 12: test / review / prijs
Ik heb verschillende snoerloze stofzuigers van Dreame en Xiaomi getest, ik kan ze nu vergelijken met een goedkoper alternatief met deze Trouver Power 12.
Oclean W10 - water flosser : test / review
Hou je niet van flossen? Er is een meer praktische en even doeltreffende oplossing met de Oclean W10 waterflosser
Yeedi Vac Max Station: test / review
Na het Yeedi-schoonmaakstation te hebben getest, zal ik nu het vacuümstation testen en het vergelijken met zijn directe concurrent bij Dreame om te zien welk product beter is.
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen