Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Lefant P1 : test / mening

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Uitpakken
Overzicht
Kenmerken
Begeleiding
Obstakels
Stofzuigen / Vloer
Stofzuigen / Tapijt
Reissnelheid
Geluidsniveau
Levensduur van de batterij
Toepassing
Advies/test Lefant P1: conclusie
Huis

Lefant P1 : test / mening


Gepubliceerd op: 20-03-2023 / gewijzigd: 04-10-2023

Ik heb de afgelopen jaren veel stofzuigers getest en hoewel ze er op het eerste gezicht allemaal hetzelfde uitzien, zijn er soms uitzonderingen. De Lefant P1 ziet eruit als een robotstofzuiger, maar als je hem naast een andere robot zet, besef je het verschil. [De Lefant P1 is de kleinste stofzuiger die ik tot nu toe heb getest. Hij is ontworpen om overal te passen, tussen de poten van een stoel of onder een lage kast. Het formaat heeft uiteraard gevolgen voor de tank, maar niet voor het vermogen.

Waar te koop?Op Amazon

Lefant P1 op Amazon

Op de officiële website lefant.com

Ik krijg eenmalig 10% korting op elke aankoop op lefant.com. Om de promotie toe te passen, klikt u eenvoudig op de volgende link en de korting wordt automatisch toegepast op uw winkelwagen.

Pas de promotie van 10% toe op Lefant.com

Directe link naar deze robotstofzuiger (klik eerst op de vorige link om de promo toe te passen):
Lefant P1 op lefant.com

Uitpakken


Ik testte mijn eerste stofzuigers in 2019, het is dus 4 jaar geleden dat ik er een getest heb. Ik testte vooral Chinese merken en vaak ook merken die nog niet zo bekend waren. Al deze voor het grote publiek onbekende merken in 2019 zijn allemaal geëvolueerd in volwassenheid en dat is te zien vanaf het eerste contact met de verpakking

Hier is de doos van de eerste Lefant die ik testte in 2021
lefant m210s test review avis recensione prueba opinion beoordeling 1


En hier is de doos van de Lefant P1 die ik testte in 2023
lefant p1 robot test avis review erfahrungen recensione opiniones 1


Het is hetzelfde merk en hetzelfde logo met 2 jaar verschil tussen deze producten. Lefant is nu vergelijkbaar met alle mainstream merken die je op Amazon kunt vinden, het aantal reviews geeft ook een indicatie van het commerciële succes van sommige van hun modellen.

lefant p1 robot test avis review erfahrungen recensione opiniones 7

De doos bevat:
- de robotstofzuiger
- het dockingstation en de voeding
- 4 roterende borstels beschermd door een rubberen halve bol om te voorkomen dat er haren om de borstel komen
-. een kleine reinigingsborstel om de filters te reinigen
- een HEPA-filter (er zit er ook een in de tank)
- een stofreservoir
- een kabel om de zuigzones af te bakenen

[galerij ids="22998,23000,23001,23002,23003,23004"]

Overzicht


lefant p1 robot test avis review erfahrungen recensione opiniones 8

De Lefant P1 is een robot met twee borstels, waardoor hij zijn pad kan optimaliseren om te voorkomen dat hij meerdere keren over dezelfde plek moet gaan. Het volgen van de robot wordt gedaan door een camera op de bovenkant van de stofzuiger en een sensor aan de voorkant, dit soort volgen werkt minder goed in het donker maar deze robot is uitgerust met twee kleine LED's om hem te helpen zijn weg te vinden in het donker, het is de eerste keer dat ik dit zie

lefant p1 robot test avis review erfahrungen recensione opiniones 19


Het deksel wordt geopend door aan een rubberen lat te trekken. Bij de andere robots zorgt een druk op het deksel ervoor dat het open gaat. De tank is vrij klein, ik denk dat het de kleinste tank is die ik heb getest.

Deze robot heeft nog een speciale functie, hij heeft een echte camera waarmee je kunt zien wat er in je huis gebeurt terwijl de robot aan het werk is. U kunt ook via uw smartphone spreken om uw hond te vragen bijvoorbeeld ergens anders te gaan zitten.

lefant p1 robot test avis review erfahrungen recensione opiniones 24


Er zit geen roterende borstel in de stofzuiger, dus je hoeft de borstel er niet uit te halen om hem schoon te maken, maar door het ontbreken van een borstel kun je ook groter vuil opzuigen. De inlaat is omgeven door rubberen strips om het vuil voor het gat te geleiden en te voorkomen dat vuil aan de zuigkracht ontsnapt.

Met de app kun je de robot automatisch of handmatig sturen, ik kom hier later in het artikel op terug.

lefant p1 robot test avis review erfahrungen recensione opiniones 15

Bovenop de robot zit een klein scherm dat de status van de robot aangeeft, afhankelijk van de activiteit van de robot worden verschillende pictogrammen weergegeven. Een klein gezichtje geeft ook aan of de robot goed werkt of uw hulp nodig heeft.

lefant p1 robot test avis review erfahrungen recensione opiniones 25

Het laadstation lijkt erg op de andere robots, het mist alleen een ruimte om de stroomkabel aan de achterkant op te winden.
lefant p1 robot test avis review erfahrungen recensione opiniones 21

De borstels worden beschermd door een kleine rubberen hoes die het risico verkleint dat er haren in vast komen te zitten.

lefant p1 robot test avis review erfahrungen recensione opiniones 12

De tank is erg klein, dus u zult deze robot regelmatig moeten gebruiken om vuilophoping te voorkomen. De tank is uitgerust met een HEPA-filter om kleine deeltjes op te vangen.

20230320_181012

Hier is een kleine illustratie om het verschil in grootte tussen de Lefant en een stofzuiger van normaal formaat te laten zien.Kenmerken


Hier zijn de belangrijkste kenmerken van de Lefant P1, ik heb een paar van de andere stofzuigers die ik heb getest toegevoegd om je te helpen vergelijken.

Lefant P1
- zuigkracht: 5500pa
- tankinhoud:
- 230 minuten theoretische looptijd

Lefant M1
- zuigkracht: 3500pa
- tankinhoud voor stof: 520ml
- watertankinhoud: 160ml
- 150 minuten theoretische autonomie (voor een oppervlakte van 150m²)

Lefant F1
- zuigkracht: 4000pa
- tankinhoud voor stof: 600ml
- 210 minuten autonomie

Yeedi 2 Hybrid
- zuigkracht: 2500pa
- capaciteit stofreservoir: 430ml
- 200 minuten autonomie

Dreame L10 Pro
- zuigkracht: 4000pa
- inhoud stofreservoir: 570ml
- 90 minuten autonomie

De Lefant P1 staat op het hoogste niveau van zuigkracht onder de robots die ik heb getest. De zuigkracht is vaak evenredig met het geluid dat de stofzuiger produceert, maar hier kondigt Lefant een geluidsniveau van 55 dB aan. Dit lijkt me erg laag, maar aangezien ik dit aspect meet, zullen we zien hoe het in werkelijkheid is.

Begeleiding

[De geleiding wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van infraroodsensoren en een camera. De robot kan dan aan zijn taak beginnen met een zigzagverkenning zoals de meeste robots. De eerste verkenning zal een volledige verkenning zijn om het gebied in kaart te brengen. Zodra deze eerste verkenning is uitgevoerd, kunt u een ander type begeleiding kiezen uit de volgende:
- volledige reiniging (zigzag)
- randreiniging: de robot volgt de omtrek van uw kamers om de randen te reinigen
- spiraalreiniging: u kiest een vuile plek en de robot richt zich alleen op die plek en draait in een spiraal
- zone reiniging

Hier is een video (versnelde X2) die laat zien hoe de robot zich gedraagt bij het verkennen van het te reinigen oppervlak en hoe hij de muren volgt en in de hoeken zuigt.

youtube previewyoutube preview


Een van de dingen die je kunt doen is de magneetstrip gebruiken om grenzen te creëren voor het schoonmaakgebied. Deze magneetstrip is niet erg groot, zodat u geen grote gebieden kunt isoleren. De band kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de toegang tot een deuropening te blokkeren.

Obstakels


Obstakelbeheer is vaak gekoppeld aan het type technologie dat wordt gebruikt voor tracking. De Lefant P1 detecteert obstakels met zijn infraroodsensoren aan de voorkant van de stofzuiger en hij heeft een soort bumper aan de voorkant die ook beoordeelt of een object kan worden verplaatst. Deze technologie werkt vrij goed, maar heeft een zwak punt. Wanneer de hoover een donker voorwerp nadert, zal hij het duwen om te beoordelen of het een obstakel is, terwijl lichtgekleurde voorwerpen gemakkelijker te herkennen zijn. Ik heb een filmpje gemaakt om mijn punt te illustreren waarbij ik de hoover tussen drie obstakels heb geplaatst:
- een donkere tank
- een witte auto met afstandsbediening
- een zwarte voet

Vervolgens heb ik de spiraalreiniging in werking gesteld om hem te dwingen het pad van de obstakels te kruisen. De stofzuiger zal de voet verschillende keren raken en de donkere tank zachtjes duwen, maar hij houdt afstand van de witte auto.

youtube previewyoutube preview


Deze stofzuiger is gelukkig niet ruw wanneer hij een voorwerp raakt, maar het is beter om de vloer vrij te maken om gemakkelijker te kunnen werken.
Met zo'n klein formaat heb ik de stofzuiger ook getest onder een tafel met stoelen. Meestal kunnen stofzuigers niet tussen de poten van stoelen komen, zodat je altijd de stoelen moet verwijderen om de stofzuiger zijn werk te laten doen. Dit is niet praktisch, maar met de Lefant P1 heb je dit probleem niet meer, want hij komt niet alleen onder de stoelen, maar weet ook uit de wirwar van stoelen te komen.

youtube previewyoutube preview


Dit is een sterk punt van deze stofzuiger omdat je de stoelen dan niet voor elke stofzuigbeurt hoeft weg te zetten. De afstand tussen de stoelen zal ook een rol spelen, want als er niet veel ruimte onder de tafel overblijft, zal er geen stofzuiger door kunnen, dus u moet er een klein gangetje voor overhouden.

Stofzuigen / Vloer

[Het stofzuigen van de vloer is geen enkel probleem, want met zijn twee borstels vangt hij zoveel mogelijk vuil op in een zo kort mogelijke tijd. Deze robot heeft de neiging om minder vuil opzij te werpen. Het ontbreken van een borstel bij de tankinlaat maakt het mogelijk om groter vuil op te zuigen en bespaart u ook het verwijderen van de borstel om deze schoon te maken. De opening aan de onderkant van de stofzuiger is groot genoeg voor een Legoblokje of chocopops. Groter vuil komt onder de stofzuiger vast te zitten en ik weet niet eens zeker of het de bodem van de stofzuiger haalt door de geringe hoogte van de robot.

Deze robot is best handig voor haar en vacht, want hij kan zich niet om een borstel voor de tank wikkelen, omdat die er niet is.

Stofzuigen / Tapijt


Het stofzuigen van tapijten is niet het sterke punt van robotstofzuigers. Je kunt oppervlaktevuil oppikken, maar als je een diepe reiniging wilt, gaat er niets boven een stokstofzuiger waarbij je langer op één plek kunt blijven. Tapijten met lange draden kunnen de robot ook blokkeren

.

Reissnelheid


Wanneer er geen (of zeer weinig) obstakels op zijn pad liggen, zou een robotstofzuiger in principe in staat moeten zijn om een gebied van 0,5 vierkante meter in minder dan een minuut te stofzuigen, maar als de robot regelmatig zijn weg moet vinden om obstakels heen, zal deze reistijd toenemen. Ik heb de stofzuiger getest op een gebied van ongeveer 50 vierkante meter met niets opgeborgen, ik heb de stoelen onder de tafel laten staan. Het duurde 97 minuten om door het hele gebied te komen. De snelheid is dus redelijk vergelijkbaar met andere robots die ik onder dezelfde omstandigheden heb getest.

Geluidsniveau


De website van de fabrikant kondigt een geluidsniveau van 55 dB aan, wat mij erg laag leek, zeker voor een stofzuiger van dit vermogen. Ik heb in werkelijkheid meer dan 70 dB gemeten bij de stofzuiger in de hoogste zuigstand. Het geluidsniveau is dus hoger dan geadverteerd, maar nog steeds redelijk.

Levensduur van de batterij


De autonomie is afhankelijk van de gekozen zuigstand en ik wil het maximale uit de zuigkracht van deze robot halen. De autonomie is dus minder dan wat wordt aangekondigd, want in dit tempo kom ik iets minder dan 2 uur accuduur aan.

Met een snelheid van 0,5m² per minuut en een verbruik van 0,83% per minuut kunt u de efficiëntie van deze robot voor uw huis beoordelen. U kunt zijn efficiëntie verhogen door zoveel mogelijk obstakels te verwijderen.

Toepassing


Om de robot te besturen, moet u de applicatie Lefant downloaden. Deze applicatie kan verschillende stofzuigers van het merk beheren en voor elke robot kunt u verschillende instellingen toepassen.

De applicatie is beschikbaar in het Frans, maar ik vermoed dat de vertaling is gedaan door een Quebecer, want sommige vertalingen, hoewel begrijpelijk, zijn nogal amusant. Hier spreekt men bijvoorbeeld van een veegmachine in plaats van een robot of stofzuiger. Over het geheel genomen heeft de applicatie geen grote vertaalproblemen zoals vaak het geval is met Chinese applicaties.

De configuratie van de robot is heel eenvoudig, gewoon aanzetten en de detectie door de applicatie starten. Zorg ervoor dat uw telefoon een 2.4Ghz wifi-netwerk gebruikt. Om de robot met het netwerk te verbinden, biedt de app je schermen met video's om je te helpen, ik vind de instellingsprocedure erg leuk en zal toegankelijk zijn voor degenen die zich niet vertrouwd voelen met dit soort apparaten.

Je zult waarschijnlijk de robot moeten updaten nadat je hem met de app hebt verbonden, maar om dit te laten werken, moet de batterij tot minstens 50% zijn opgeladen.

Met de app kun je beginnen met schoonmaken zodra de batterij voldoende is opgeladen, je kunt de schoonmaak ook inplannen op basis van je behoeften. Het is ook mogelijk om het zuigniveau in te stellen en om te profiteren van de 5500pa, moet je het "sterke" zuigniveau kiezen.

Als je robot kwijt is onder een meubelstuk kun je hem lokaliseren via de app, de robot belt je dan met zijn stem. Ik kon geen manier vinden om de stem te veranderen, het is alleen in het Engels en lijkt een Aziatisch kind te imiteren.

De applicatie is vrij compleet, Lefant heeft de concurrentie goed ingehaald. Met de app kun je de robot ook handmatig besturen door met de camera je huis te verkennen, de eerste keer dat ik dit bij een robot zie. Je zou de robot ergens in je huis naartoe kunnen sturen en kijken wat er gebeurt, zoals een van die robots die naar Mars worden gestuurd om de planeet te verkennen. Wees je ervan bewust dat deze verkenningsmodus niet beschikbaar is als de robot in de vacuümmodus staat, je moet de vacuümmodus verlaten om de camera te gebruiken, dat vind ik een beetje jammer.

Hier is een voorbeeld van verkenning met camera om te zien wat er onder een van mijn fauteuils gebeurt:

Handmatige begeleiding is niet beschikbaar tijdens het schoonmaken, het is ook niet beschikbaar als de robot de leiding heeft. Je moet dus overschakelen naar de cameramodus om hem uit zijn dock met cameramodus te halen en dan de handmatige modus gebruiken. Het is niet erg handig, maar het is een kwestie van gewoonte.

Ik vind het jammer dat de mapping niet wordt opgeslagen, want als de robot aan het werk is, is de mapping zichtbaar, maar zodra hij terug is bij het laadstation, verdwijnt de mapping. Als de mapping werd opgeslagen, zou je de stofzuiger naar een bepaalde locatie kunnen sturen om in één kamer te werken. Zonder de mapping moet je de stofzuiger zelf naar de gewenste plek brengen om de stofzuigsessie te starten

.

Advies/test Lefant P1: conclusie


In de regel hecht marketing waarde aan alles wat groot of hoog is, dit keer is het omgekeerd. Het kleine formaat van deze robotstofzuiger is het eerste wat hem onderscheidt van de rest. Hij meet ongeveer 28 cm in omtrek en 8 cm in hoogte,

Deze robot kan bijna overal komen, of het nu onder lage meubels is of tussen de benen van een kans, hij vindt gemakkelijk zijn weg. Ik hoef het huis niet meer "voor te bereiden" voor elke stofzuigsessie. Voor één keer heb ik niet het gevoel dat ik voor de robot werk, maar dat hij voor mij werkt

Ik dacht dat de grootte een negatieve invloed zou hebben op de zuigkracht, maar dat is niet zo. Ik heb niet de mogelijkheid om te meten hoeveel krachtiger hij is dan andere stofzuigers die ik heb getest, maar er blijft geen los vuil achter nadat hij is geweest, dat is het enige dat telt.

Het grootste nadeel van zijn grootte is de tankinhoud waardoor je de stofzuiger regelmatig moet laten circuleren om te voorkomen dat er tijdens een schoonmaaksessie te veel vuil wordt opgehoopt.

Naast zijn grootte en zuigkracht is er nog een ander interessant argument ten gunste van deze stofzuiger. Hij is uitgerust met een camera waarmee je in real time kunt zien wat er in je huis gebeurt. Dit is niet het doel van een robot, maar als hij ergens vast komt te zitten of een obstakel tegenkomt, kunt u hem zien en eventueel uit een moeilijke situatie leiden. U kunt ook uw stem doorgeven aan de stofzuiger om uw hond te vragen ergens anders heen te gaan. U kunt ook een licht op de voorkant activeren om u te helpen uw weg te vinden in het donker. Ik vermoed dat deze functie als grap zal worden gekaapt, want de stofzuiger is erg stil als hij in de handmatige modus staat

De batterijduur en -snelheid zijn gemiddeld, en het formaat lijkt geen negatieve invloed te hebben op de batterijduur. De accuduur is korter dan geadverteerd, maar dat is vaak het geval.

Uiteraard is niet alles perfect, deze robot heeft een paar gebreken maar niets waardoor je er koste wat kost van af zou moeten wijken. Het zwakste punt dat mij het meest stoort is het gebrek aan mapping, dit had kunnen voorkomen dat je de robot handmatig had moeten begeleiden. De stem van de robot is alleen in het Engels met een nogal kinderachtige stem, het is grappig maar niet erg nuttig en voor degenen die geen Engels begrijpen is het mogelijk dat ze de spraakaankondigingen van de stofzuiger niet begrijpen. De robot is ook luider dan geadverteerd, maar het is ongeveer gemiddeld dus het is geen groot probleem.

Sterke punten:
- klein formaat, kan overal komen
- zuigkracht
- camera aan boord en spraakcommunicatie
- volledige uitrusting
- makkelijk te gebruiken app
- effectief schoonmaken
- effectieve begeleiding
- beperkt onderhoud

Zwakke punten
- Engelse stem
- minder effectieve detectie op donkere objecten
- geen mapping

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Lefant F1 (robotstofzuiger): test / mening
De Lefant F1 is klein en wendbaar maar heeft niets om zich voor te schamen in vergelijking met de concurrentie, hij heeft een grote zuigkracht, gebruikt twee borstels en heeft een tank van 600 ml. Klein maar sterk!
Lefant P1 : test / mening
Klein maar sterk, de Lefant P1 komt overal dankzij zijn kleine formaat maar zonder afbreuk te doen aan zijn zuigkracht.
Dreame T30 stofzuiger: test / mening
Ik kocht de Dreame T20 in crowdfunding en ik was erg blij met mijn aankoop, ik zei tegen mezelf dat ik verder moest gaan en ik ga nu de Dreame T30 testen.
Dreame Bot L10 Pro: test / review
Ik kocht mijn eerste robotstofzuiger lang geleden en de wereld is sindsdien veranderd. Na het testen van de uitstekende Yeedi, is het nu de beurt aan Dreame met zijn Lidar sensor uit een science fiction film.
Dreame T20 : test / review
Ik ben niet gewend om stofzuigers te testen, maar de Dreame T20 had mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en werd voor een scherpe prijs aangeboden op Indiegogo. Dit zal de eerste keer zijn dat een van mijn tests me zal helpen met huishoudelijke taken.
Lefant M210P robotstofzuiger
De Lefant M210P is de derde stofzuiger van dit merk die ik heb getest, het is een instaprobot met een wat militair design.
Yeedi Mop Station: test / review / recensie
Ik heb verschillende robotstofzuigers/reinigers getest, maar de Yeedi Mop Station is veruit de interessantste, het is de eerste robot met een echt efficiënte vloerreiniging.
Dreame H11 Max: test / recensie /review
De Dreame H11 is een rariteit in de wereld van stofzuigers, half stofzuiger en half reiniger, hij is in staat om hardnekkig vuil zonder enige moeite te verwijderen.
Lefant M1 robotstofzuiger: test / review
Lefant brengt voornamelijk vacuümrobots op de markt, ik had 2 basis instapmodellen getest, ik ga nu een high-end model testen met LIDAR.
Xiaomi Mi G9: test / review
Xiaomi brengt echt allerlei producten op de markt, ik heb veel smartphones van dit merk getest maar ik was benieuwd of ze ook goede stofzuigers konden produceren.
Oclean W10 - water flosser : test / review
Hou je niet van flossen? Er is een meer praktische en even doeltreffende oplossing met de Oclean W10 waterflosser
Yeedi Vac Max Station: test / review
Na het Yeedi-schoonmaakstation te hebben getest, zal ik nu het vacuümstation testen en het vergelijken met zijn directe concurrent bij Dreame om te zien welk product beter is.
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden