Connected Objects Test Reviews Nl
Seestar S50 telescoop: test / review
Gepubliceerd op: 18-01-2024 / gewijzigd: 26-02-2024
Als kind droomde ik ervan om door de melkweg te reizen als de helden van mijn favoriete tekenfilms (Albator, Kapitein Flam,...). Internet bestond niet en het enige dat ik bij de hand had was een oude verrekijker om tijdens de zomervakantie naar de sterren te kijken. Begin jaren 2000 begon ik te werken en besloot een telescoop te kopen om dichter bij de sterren te komen.
In die tijd gebeurde alles handmatig en het uitnemen van de telescoop was niet iets dat geïmproviseerd kon worden. Ik woonde in de stad en dus waren de mogelijkheden om gewoon uit te gaan vrij beperkt... en toch herinner ik me nog heel goed de dag waarop ik zag Jupiter voor het eerst met zijn manen die hun schaduw op de planeet wierpen. Ik herinner me de grote bruine vlek die ook duidelijk zichtbaar was. Het leek een beetje alsof alles wat we over de ruimte zeiden plotseling werkelijkheid werd. Ik deed toen een beetje astrofotografie, maar het gebrek aan tijd kreeg uiteindelijk de overhand op deze tijdrovende passie.
In de jaren 2020 verschenen er slimme telescopen op de markt, met name Vaonis, maar dit product was volledig te duur. Pas tijdens een crowdfundingcampagne kocht ik de Dwarf II-telescoop, op de markt gebracht door Dwarf Labs, om opnieuw verbinding te maken met mijn oude passie voor de sterren. Ik had een gemengde ervaring, niet zozeer vanwege de telescoop zelf, want ik vind dat hij goed werkt, maar het was de applicatie om hem te beheren die catastrofaal was.
Vandaag heb ik de gelegenheid om de Seestar S50 te testen, die op papier alle vroege fouten van de Dwarf II zou moeten wegvagen en me in staat zou moeten stellen eindelijk aan astrofotografie te doen zonder me zorgen te hoeven maken over het instellen, collimatie, kalibratie en alles wat sterrenobservatie leuker maakt. complex... om nog maar te zwijgen van het feit dat het vinden van een stukje onvervuilde lucht in België geen uitgemaakte zaak is!
Waar te koop?
De Seestar S50-telescoop is momenteel alleen beschikbaar op de officiële website:
Seestar S59 / site officieel
Zwo?
Zwo is het bedrijf dat de Seestar S50 op de markt brengt, de connotatie laat geen twijfel bestaan over de Chinese afkomst, maar dat is geen slechte zaak, integendeel! Ik test voornamelijk Chinese producten omdat ze er in een paar jaar tijd in zijn geslaagd kwaliteitsproducten te produceren zonder dat je een nier hoeft te doneren om ze te kunnen kopen. Dwarf II was een interessante eerste poging in de wereld van intelligente telescopen, deze Seestar S50 verhoogt het niveau zonder de prijs op te blazen.
Zwo is geen nieuw bedrijf, het is gespecialiseerd in de marketing van astrofotografiecamera's, dus deze telescoop is niet hun eerste product. Je kunt hun catalogus ook raadplegen op de officiële website:
Zwo officiële website
Uitpakken
De Seestar S50 telescoop is buitengewoon goed verpakt en als ik zeg extreem, overdrijf ik niet. De telescoop arriveerde zoals de meeste producten in een bruine kartonnen doos. In deze kartonnen doos was de telescoop verpakt in een andere kartonnen doos met dit keer een afbeelding van het product en in deze kartonnen doos zat een schuimhoes om de telescoop te beschermen tegen eventuele schokken die deze uit China zou kunnen krijgen.
In de schuimkoffer vinden we uiteraard de telescoop met een stroomkabel (geen oplader), een handleiding, een groot statief (zo groot als de telescoop) en een zonnefilter. Het statief oogt echt solide, het is overal voorzien van klemschroeven. We moeten zien of het in gebruik net zo stabiel zal zijn als het lijkt, maar de eerste indruk is redelijk goed.
[galerij ids = "25152,25153,25154,25155,25156,25157,25164,25158"]
Overzicht
De Seestar S50 telescoop is behoorlijk groot, namelijk 24 cm bij 14 cm en 12 cm. Toch is hij licht genoeg om met één hand op te tillen, hij weegt 2,3 kg. Het formaat doet me een beetje denken aan de Vaonis-telescoop en ik denk dat dit ongetwijfeld het meest effectieve formaat is voor dit soort producten. De constructie van de Dwarf II is heel anders maar heeft als direct gevolg dat de brandpuntsafstand veel kleiner is.
De projector is hoofdzakelijk gemaakt van plastic materialen, maar heeft een goed afwerkingsniveau dat een indruk van stevigheid geeft. Het plastic vervormt niet als ik erop druk, zoals soms wel het geval is bij instapproducten.
Om hem in te schakelen, drukt u één keer op de knop aan de achterkant en drukt u vervolgens nogmaals enkele seconden lang op de knop. U hoort dan een stem in het Engels die bevestigt dat deze aan staat. In dit stadium kunt u nog niets met de projector doen, u zult deze aan de applicatie moeten koppelen, maar ik kom hier in de volgende paragraaf op terug.
Eenmaal uitgevouwen kan de telescoopbuis met behulp van de applicatie naar de hemel wijzen en zich op de horizontale en verticale as oriënteren.
De opening is vrij groot, de ingang meet 4 cm waardoor er meer licht naar binnen zou moeten komen dan bij de Dwarf II. Dit is uiteraard heel weinig vergeleken met een klassieke telescoop, de mijne heeft een ingang van 150 mm maar dankzij de ingebouwde elektronica van deze Seestar kan ik wellicht sneller tot het eindresultaat komen.
Onder de telescoop vinden we uiteraard de spanschroef voor het statief, maar hier zien we de gemotoriseerde as waarmee de telescoop zich op de horizontale as kan oriënteren. Dit rotatiemechanisme zal geen opening creëren tussen de telescoop en zijn voet zoals het geval was bij de Dwarf II, het zal daarom ongeacht zijn positie dezelfde ruimte innemen.
Configuratie
Om de Seestar S50 telescoop te gebruiken moet u de Seestar applicatie downloaden uit de Play Store/AppStore. Deze applicatie is volledig gratis en stelt u in staat de telescoop probleemloos te besturen. Wanneer u hem voor het eerst start, moet u de applicatie aan de telescoop koppelen via een wifi-verbinding tussen de telescoop en uw telefoon. Het is vrij gebruikelijk bij dit type apparaat, ik had hetzelfde met de Dwarf II en het is hetzelfde met de robotstofzuigers die ik heb getest. Het enige probleem met dit type verbinding is dat terwijl je telefoon via wifi met de telescoop is verbonden, je per se geen toegang meer hebt tot de wifi van je huis.
Na de eerste verbinding downloadt de applicatie een telescoopsoftware-update en installeert deze. Dit heeft ook tot gevolg dat de telescoop wordt geconfigureerd in relatie tot jouw locatie.Ik was verrast om bijvoorbeeld te zien dat de stem van de telescoop was veranderd in het Frans.
Applicatie
De applicatie is zeer compleet en zeer eenvoudig te gebruiken, hier komen we echt in een "select & shoot"-concept terecht waarbij u kiest wat u wilt waarnemen, de telescoop zijn positie bepaalt en als het gekozen object beschikbaar is, deze zal richten geheel zelfstandig. Je hebt uiteraard de mogelijkheid om handmatig objecten in de lucht aan te wijzen met behulp van een luchtkaart die direct in de applicatie is geïntegreerd.
De applicatie is verdeeld in verschillende secties, eerst is er de configuratie van de telescoop, vervolgens de weersinformatie voor uw regio, de categorieën objecten die beschikbaar zijn in de catalogus, vervolgens een selectie van wat u kunt waarnemen en enkele aanbevelingen.
Bij elke configuratie wijst de telescoop naar de juiste plek aan de hemel, maar is ook handmatig te bedienen. Ik zal er wat gedetailleerder op ingaan zodra de hemel het mij toelaat.
Zon
Het was weken geleden dat ik de zon had gezien en ik vroeg me af hoe lang ik nog zou moeten wachten voordat ik de telescoop kon testen om de zon waar te nemen. Ik had geluk want de dag na het uitpakken had ik een dag met heerlijke zonneschijn. Dus maakte ik van de gelegenheid gebruik om de telescoop tevoorschijn te halen en naar de zon te kijken.
Het opzetten van de telescoop is super eenvoudig, plaats hem gewoon op een vlakke ondergrond. Vergeet niet om naar de hoogte van het statief te kijken voordat u de telescoop bevestigt, want eenmaal geplaatst ziet u de statiefbubbel niet meer. Voor het waarnemen van de zon moet u het filter absoluut zo plaatsen dat het apparaat niet doorbrandt. In de applicatie kies je voor de zon en de Seestar S50 zal zelfstandig naar de zon gaan, scherpstellen en automatische tracking inschakelen. Bij deze eerste poging kostte het me ongeveer een minuut voordat de telescoop zichzelf op de juiste plek positioneerde en scherpstelde.
Eenmaal gefixeerd op de positie van de zon, bepaalt de Seestar automatisch de rotatie van de aarde, ik heb geen enkele afwijking opgemerkt gedurende de 10 tot 15 minuten observatie. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om een paar foto's te maken met verschillende belichtingsniveaus, en ik maakte ook een paar video's.
Video:
De telescoop neemt video's op in 1920x1080 pixels met 16 frames per seconde. We zien hier heel duidelijk dat de telescoop er zonder problemen in slaagt de zon in het midden van het beeld te houden, enkele kleine bewegingen zijn waarneembaar maar hinderen de waarneming niet. De video is van redelijk goede kwaliteit, ik heb de belichtings- of focusinstellingen niet gewijzigd, dit is het resultaat dat is verkregen zonder iets te doen in de automatische modus.
Foto's:
Hier zijn enkele foto's die tegelijkertijd zijn gemaakt en zonder wijziging in de instellingen. Deze foto's heb ik half december rond 10.00 uur gemaakt, de zon staat vrij laag en deze stand is niet bevorderlijk voor het maken van foto's van goede kwaliteit vanwege de luchtvervuiling. Ondanks ongunstige omstandigheden vind ik dat de Seestar S50 het heel goed doet. De mogelijkheid om de zon in raw-formaat (RAW) vast te leggen moet ik nog testen om te kijken of ik details kan vinden die niet direct zichtbaar zijn in de JPG-foto.
Deep Sky
Het observeren van de hemel is een echte uitdaging in België, omdat het aantal sterrennachten vrij beperkt is en wanneer de sterren aanwezig zijn, licht en luchtvervuiling de observatie ingewikkelder maken. België staat in de top 5 van de wereld wat betreft bevolkingsdichtheid en zelfs als ik op het platteland woon, is het nog steeds België en het vinden van een hoekje van de hemel zonder lichtvervuiling is erg ingewikkeld. Ik had nog het geluk dat ik de telescoop de dag na ontvangst nog kon testen voor een eerste serie foto's.
Om met deze eerste waarneming te beginnen richtte ik de telescoop op M42 omdat deze zeer goed georiënteerd was ten opzichte van mijn tuin, ik kon de 3 sterren vrij duidelijk zien met het blote oog. In minder dan een minuut positioneert de telescoop zichzelf op de juiste locatie en begint met volgen. M42 verscheen heel snel op mijn scherm en ik was vanaf de eerste paar seconden echt onder de indruk van de scherpte van het beeld. Ik had M42 al met een normale telescoop waargenomen en met de Dwarf II had ik nog niet zo snel zo'n resultaat bereikt.
Dit is wat ik kreeg na 3 minuten observatie:
Het resultaat is simpelweg verbluffend. Iedereen kan dit soort opnames met slechts een paar klikken maken.
Ik heb nog een paar andere waarnemingen gedaan, waaronder M31, M45, M1:
Het resultaat is minder overtuigend dan bij M42, maar ik heb nog niet de mogelijkheden onderzocht om de beelden te stapelen om een beter resultaat te verkrijgen.
Hier is een nieuwe video die alle stappen laat zien om M42 in slechts een paar minuten te observeren:
Planeten
Deze telescoop is niet ontworpen voor planetaire observatie; voor een goed resultaat is een grotere brandpuntsafstand vereist. Je kunt echter nabijgelegen planeten zoals Jupiter waarnemen, die met het blote oog zichtbaar zijn. Met de telescoop kun je Jupiter richten en de rotatiebeweging van de aarde compenseren. Jupiter verschijnt als een zeer helderwitte bal met nog een aantal kleinere witte bollen op een horizontale as, dit zijn enkele manen van Jupiter die duidelijk zichtbaar zijn met dit type telescoop. Meer zie je niet en verder is er niet veel te doen. Ik probeerde de belichtingstijd te verkorten om de helderheid van de planeet te verminderen, maar het lukte me niet om een scherper beeld te krijgen waarmee we de grote storm van Jupiter hadden kunnen zien. Ik denk dat het met dit soort telescoop heel moeilijk kan zijn. Ik had de plek al kunnen observeren met een 750 mm telescoop, maar idealiter is een nog langere buis nodig.
Maan
Het weer was opnieuw niet zo goed, maar ik had het geluk dat ik de maan ongeveer tien minuten kon observeren voordat de wolken hem kwamen bedekken. Het richten naar de maan ging vrij snel, net als het scherpstellen, en in minder dan een minuut stond de maan heel duidelijk op mijn scherm.
Hier is het eindresultaat:
En wat tussenfoto's
Het resultaat is wederom ronduit verbluffend. Ik krijg uiteraard betere foto's met mijn Orion-telescoop, maar voor een elektronische telescoop en met zo'n kleine brandpuntsafstand vind ik het resultaat echt goed.
Ik heb ook een video gemaakt om te laten zien dat de tracking net zo goed is:
Ook hier is de resolutie beperkt tot 1920x1080 maar dit is voor de meeste schermen ruim voldoende.
Landschap
Nog niet getest
Batterij
Eerste test: Ik had nog ongeveer 40% batterij over toen ik met de waarneming begon. Ik richtte de telescoop op een nevel en liet hem deze volgen in de hoop meer details vast te leggen. De telescoop duurde ongeveer 1u30. Het opladen van de volledig lege batterij kostte me ongeveer 1 uur en 20 minuten.
Mijn ervaring/mening
Toen ik de Dwarf II kocht, was ik erg enthousiast om hem te testen. De lucht en de weersomstandigheden bemoeilijkten deze eerste test, hetzelfde geldt voor de Seestar S50 en het is zelfs nog frustrerender omdat ik al snel besefte dat deze telescoop een enorm potentieel had. Ik kijk nog steeds uit naar sterrennachten, maar ik heb deze telescoop voldoende kunnen testen om u een gedetailleerd oordeel te geven.
Het eerste positieve wat we over deze telescoop kunnen zeggen, is het formaat en het installatiegemak. De Seestar S50 is behoorlijk imposant qua formaat en volume, maar hij is buitengewoon goed ontworpen en ik denk dat dit soort formaat (zoals de Vaonis) de standaard zal worden voor andere producten van dit type die op de markt zullen komen. Bevestig de optische unit eenvoudig op het statief, plaats hem ergens en u kunt aan de slag. Installatie is super eenvoudig en voor iedereen toegankelijk. Ik wil nog wel een klein minpuntje toevoegen wat betreft het statief, deze is voorzien van een waterpas waarmee je kunt controleren of hij op een vlakke ondergrond staat. Dit is geweldig, behalve dat zodra de telescoop is geïnstalleerd, je de waterpas niet meer ziet. Omdat het bij elk gebruik scheiden van het statief en de telescoop niet erg praktisch is, raad ik aan een onafhankelijke waterpas te gebruiken om te controleren of de telescoop waterpas staat.
Na installatie moet u de telescoop koppelen aan de Seestar-applicatie. Deze app is veel beter ontworpen dan die voor Dwarf II (op het moment van schrijven). Hiermee kunt u snel verbinding maken met de telescoop en uw onderwerp kiezen om te observeren. De applicatie berekent automatisch uw positie om u eerst de zichtbare objecten te laten zien waar u zich bevindt, u kiest uw doel en de telescoop positioneert zichzelf vervolgens automatisch op de juiste plaats. In tegenstelling tot andere telescopen hoeft u zich nergens zorgen over te maken, er is geen instelling, kalibratie, enz. nodig. Alles gebeurt automatisch, maar afhankelijk van het onderwerp kan het soms enkele minuten duren voordat het eerste beeld wordt verkregen. De Dwarf II heeft een tweede optiek waarmee je visueel naar een object kunt zoeken om tijd te besparen, de Seestar heeft deze niet, de enige manier om er te komen is via de applicatie.
De catalogus van objecten die je kunt observeren is enorm, er zijn ongetwijfeld veel meer objecten dan je daadwerkelijk kunt observeren. Het zal maanden en maanden duren voordat ik alle objecten die mij interesseren kan verkennen. Van elk object is er een afbeelding, een beschrijving (alleen in het Engels), de mogelijkheid om de telescoop op het object te richten en het volgen te starten. U maakt uw keuze uit het menu en de telescoop doet de rest!
Wanneer u een object volgt, heeft u de mogelijkheid om het op video te volgen (voor objecten in de buurt, zoals de maan) of om het stapelen van afbeeldingen te starten (ook wel "stapelen" genoemd). Deze laatste techniek maakt het mogelijk om meerdere beelden te combineren om geleidelijk de opname van het object te verbeteren, het is de basis van astrofotografie. Het stapelen van afbeeldingen is geen eenvoudig proces, omdat u meestal een groot aantal afbeeldingen moet stapelen om een gedetailleerd beeld van een deepsky-object te krijgen. Met de Seestar S50 kun je afbeeldingen stapelen in pakketten van 10. Ik moet dit punt nog verder onderzoeken, omdat ik de onbewerkte afbeeldingen graag zou willen kunnen manipuleren om de weergave handmatig te verbeteren. In de automatische modus kun je jezelf beperken tot een paar minuten stapelen om een mooie foto te krijgen van een glimmend object als M42. De kwaliteit van de tracking is absoluut essentieel om de beelden correct te kunnen stapelen, de Seestar is zeer efficiënt omdat ik tijdens de observatie heel weinig fouten of herkalibraties heb gehad.
Hier zijn de resultaten van twee observaties (3 min en 4 min) van de M42-nevel:
Het resultaat is verbluffend en gemakkelijk te verkrijgen. De lucht waar ik woon is erg vervuild, maar toch is het mogelijk om echt interessante foto's te maken.
Wanneer u foto's of video's opneemt, worden deze opgeslagen in het geheugen van de projector. Dit betekent dat als u ze wilt ophalen, u verbonden moet zijn met de projector. Er hoeft geen geheugenkaart te worden verwijderd om deze op een computer te kunnen lezen. Ik vind het erg praktisch, maar ik had graag een functie gevonden om de afbeeldingen automatisch met de telefoon te synchroniseren, omdat je ze hier allemaal handmatig naar de galerij van de telefoon moet downloaden. Voor afbeeldingen in raw-formaat moet u deze buiten de galerij downloaden, omdat dit formaat niet door de telefoon kan worden gelezen. Dit is een punt dat volgens mij vrij gemakkelijk kan worden verbeterd in de applicatie.
Als uw batterij bijna leeg is omdat u de lucht veel hebt geobserveerd, moet u wachten tot de batterij is opgeladen voordat u uw beelden kunt herstellen. Wat mij ook irriteert aan deze werkwijze is dat er vanuit de applicatie geen directe link is naar alle foto's die je gemaakt hebt. Tenzij ik iets gemist heb, moet je de observatiemodus doorlopen, het is niet erg praktisch.
De levensduur van de batterij is erg goed omdat ik deze telescoop in slechte omstandigheden heb getest. Het was -6°C buiten tijdens mijn laatste observatie en bij deze temperatuur zijn de batterijen minder efficiënt. Toch kon ik meer dan 40 minuten observatie verzamelen terwijl ik thuis warm blijven. De telescoop stond ongeveer tien meter van waar ik was en het signaal was nog steeds goed genoeg om de telescoop te besturen.
Ik denk dat ik de basisfuncties heb besproken. Ik zal me nu verdiepen in stapelen zodra de tijd het toelaat.
Fotogalerij
De hemel in België is niet de beste om sterren te kijken. Gelukkig genieten andere Seestar-gebruikers van betere omstandigheden en ik heb hieronder een paar voorbeelden opgenomen die je zeker zin zullen geven om hetzelfde te doen.
Conclusie
Ik denk dat je na het lezen van dit artikel hebt begrepen dat ik blij ben met dit product. Veel vergelijkingspunten heb ik uiteraard niet omdat dit mijn tweede elektronische telescoop is, maar ik heb ook al een paar jaar ervaring met een handtelescoop, dus ik begin niet helemaal opnieuw. Deze telescoop is uw paspoort naar de sterren zonder gedoe. Je hebt geen speciale vaardigheden nodig om hem te gebruiken, de Seestar S50 maakt astrofotografie voor iedereen toegankelijk tegen een betaalbare prijs en vergeleken met de Dwarf II is de Seestar zonder twijfel een betere en completere telescoop.
Degenen die in het verleden aan astrofotografie hebben gedaan, kunnen ook in de verleiding komen door dit product, omdat het veel tijd bespaart. De doelgroep is dus behoorlijk breed, ik denk dat alleen een gespecialiseerd publiek om dit product heen zou kunnen kijken. Degenen die astrofotografie beoefenen met een camera met hoge resolutie kunnen zich beperkt voelen bij de Seestar, aangezien de resolutie beperkt is tot 1080x1920 pixels.
Ik heb thuis een redelijk vervuilde lucht en toch slaagde deze telescoop erin foto's te maken die ik met de Dwarf II niet kon maken, de optische kwaliteit is veel beter en de automatische stapelverwerking is veel efficiënter. Met de applicatie kunt u deze telescoop besturen alsof u televisie kijkt en van het ene kanaal naar het andere overschakelen. Als uw lucht helder is, is het wow-effect gegarandeerd.
Deze telescoop is comfortabeler bij het waarnemen van de diepe hemel omdat de brandpuntsafstand te klein is voor het waarnemen van de planeten, alleen de zon en de maan zullen perfect waarneembaar zijn maar zonder dat je op details kunt inzoomen zoals een telescoop traditioneel zou kunnen doen. Voor de deep sky daarentegen vindt u wat u zoekt in de enorme catalogus met beschikbare objecten.
Sterke punten
Makkelijk te gebruiken
Praktische en goed ontworpen applicatie
Optische kwaliteit
Kwaliteit van monitoring
Grootte/afmetingen
Kalibratie, configuratie
Stabiel en efficiënt statief
Zwakke punten
Toegang tot foto's
Resolutie beperkt tot 1080p
Waterpas verborgen na installatie
LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Hoofd van mezelf op deze blog
Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.
Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Vragen/Opmerkingen