Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Dwarf 3 Telescoop: test / review

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Waar te koop?
Uitpakken
Presentatie
Over Dwarflabs
Configuratie
Applicatie
Zon
Maan
Deep Sky
Planeten
UFO/vogeldetectie
Batterij
Opinie/conclusie
Connected Objects Test Reviews Nl

Dwarf 3 Telescoop: test / review


Gepubliceerd op: 21-06-2024 / gewijzigd: 15-10-2024

Bijna 30 jaar geleden kocht ik mijn allereerste telescoop, een Orion 150/750 mm, die ik nog steeds bezit. Destijds koos ik ervoor om de diepe hemel te verkennen en me met astrofotografie te verdiepen. Tegenwoordig lijkt het misschien gebruikelijk, maar dertig jaar geleden moest je er echt gepassioneerd over zijn. Het was nodig om de telescoop nauwkeurig uit te lijnen, verschillende elementen aan te passen, zoals de motor, om de rotatie van de aarde te compenseren, en een fotokit te installeren om alles stabiel te houden. Samenvattend was het een echte uitdaging, zowel voor de installatie als voor de observatie, om nog maar te zwijgen van de tijd die besteed werd aan het achteraf verwerken van de foto's. Na een paar maanden werd deze passie voor de sterren verbannen naar andere projecten.

Maar in 2023 werd deze passie plotseling weer aangewakkerd, dankzij een crowdfundingcampagne voor een elektronische telescoop ontworpen door Dwarflabs. Klein, compact, draagbaar, eenvoudig te configureren, in staat om beelden met een lange belichtingstijd vast te leggen en volledig bestuurbaar via een applicatie... Ik kon het niet laten en viel voor de Dwarf II. Deze telescoop was een complete gamechanger vergeleken met mijn Orion. Natuurlijk kan ik betere resultaten behalen met de Orion, maar het gebruiksgemak en de prijs van de Dwarf II kunnen niet kloppen.

Een paar maanden nadat ik met de Dwarf II aan de slag was gegaan, kreeg ik de kans om een ​​andere, nog efficiëntere, elektronische telescoop te testen. Dwarflabs heeft duidelijk zijn laatste woord nog niet gezegd! Dwarf 3 is al onderweg, met de missie om ons nog dichter bij de sterren te brengen. Ik zou het moeten ontvangen vóór de officiële release, maar terwijl ik wacht om het te testen, is hier al wat informatie over dit nieuwe technologische wonder.

Waar te koop?


Dwarf 3 is beschikbaar voor pre-order op de officiële website: Dwarf 3 / Dwarflabs
De telescoop is tegen een lagere prijs verkrijgbaar voor degenen die hem vóór de lancering bestellen, het risico dat deze telescoop van mindere kwaliteit is dan de vorige is vrij klein.

Bijgewerkt op 22 augustus 2024

Ik heb een aantal foto's ontvangen die met de Dwarf 3 zijn gemaakt en ze zijn behoorlijk interessant. De Dwarf 3 bevindt zich in de laatste testfase voordat hij de komende weken in massaproductie gaat.



Bijgewerkt op 11 september 2024

Ik heb mijn exemplaar van Dwarf III ontvangen en ik ga beginnen met jullie kennis te laten maken met de telescoop, in de hoop niet te lang te hoeven wachten voordat ik een prachtige sterrenhemel kan verkennen!

Uitpakken


telescope dwarf 3 iii test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 5

De Dwarf 3 volgt in grote lijnen de basis van de Dwarf 2, de doos lijkt van buitenaf gezien sterk op het vorige model en daar blijft het niet bij. De Dwarf 3 is zeer goed verpakt en wordt geïnstalleerd in een draagtas. Met deze tas neem je hem gemakkelijk overal mee naartoe. Dit is een duidelijk voordeel ten opzichte van de Seestar S50 die ik ook heb getest, want zelfs als deze projector ook draagbaar is, is het volume veel groter. De draagbaarheid van de Dwarf 3 is dan ook een sterk punt van dit product.
telescope dwarf 3 iii test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 9


De verpakking is goed, maar het gaat erom wat je erin vindt. De telescoop wordt beschermd door een plastic folie en wordt geleverd met een kartonnen doos waarin het magnetische zonnefilter, een USB-kabel (voor het overbrengen van foto's/video's), een handleiding, een schoonmaakdoekje en een riem voor de tas zitten.

telescope dwarf 3 iii test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 11


Omdat je waarschijnlijk niet elke keer alles meeneemt als je uitgaat, zal alles een beetje lichter zijn.



Presentatie


telescope dwarf 3 iii test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 14

Zoals ik hierboven schreef, is Dwarf 3 heel duidelijk geïnspireerd door Dwarf 2, maar met enkele opmerkelijke verbeteringen. De telescoop is metallic grijs, het gebruikte materiaal is nog steeds plastic maar geeft een meer kwalitatieve indruk dan het vorige model. De Dwarf 3 maakt gebruik van het principe van een optisch blok dat bijna 360° rond de horizontale as draait en een mobiele basis die bijna 360° rond zijn verticale as draait. Het is een enigszins ongebruikelijk formaat vergeleken met andere producten van dit type, maar het heeft het voordeel dat het bruikbaar is zonder gebruik van een statief of ander accessoire.

telescope dwarf 3 iii test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 17

De basis is toch voorzien van een standaard statiefschroefdraad als u de telescoop op een andere steun wilt gebruiken, want ook al is het formaat praktisch, u zult hem waarschijnlijk niet overal kunnen plaatsen. Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik de Dwarf 2 langs de zee gebruikte om een ​​heldere hemel te hebben en dat ik een statief moest gebruiken om geen relingen in het gezichtsveld te hebben.

De luidsprekers aan de voet van de telescoop zullen waarschijnlijk worden gebruikt om gesproken berichten uit te zenden, maar ik kom op dit punt terug zodra ik de hemel met de telescoop heb waargenomen.

Er zit een USB type C-poort op de roterende basis die gebruikt zal worden om de batterij op te laden maar ook om over te zetten

telescope dwarf 3 iii test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 22

De aan/uit-knop bevindt zich aan de zijkant en is omgeven door een bijna rond LED-lampje om aan te geven of de telescoop aanstaat en alles naar behoren werkt. Dit licht komt tot leven afhankelijk van wat je met de telescoop doet en als het rood wordt, is er een probleem. Dit lijkt misschien anekdotisch, maar al bij Dwarf 2 vond ik het erg praktisch. Ik heb de Dwarf 2 in de winter getest en buiten een paar meter van een raam geplaatst. Door de kleur kon ik gemakkelijk zien of ik moest ingrijpen.

telescope dwarf 3 iii test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 29

De beschermende lens voor het waarnemen van de zon past perfect bij de vorm van de telescoop en past beter dan bij het vorige model. Dit accessoire is absoluut essentieel voor het observeren van de zon.

telescope dwarf 3 iii test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 28

Na het inschakelen en draaien van de optische unit om de horizontale as verschijnen de twee lenzen, deze zijn aanzienlijk groter dan bij het vorige model. De belangrijkste optische eenheid heeft een opening van 35 mm vergeleken met 24 op het vorige model, wat een winst van meer dan 100% betekent in termen van lichtinvalsoppervlak. Door de brandpuntsafstand te vergroten, wordt dit voordeel op het brandpunt verminderd, waardoor een hoeveelheid licht wordt bereikt die min of meer gelijk is aan die van het vorige model, maar het grotere diafragma zorgt voor een hoger detailniveau voor de sensor. Dit betekent dat de Dwarf 3 geen helderheidswinst op sensorniveau zal opleveren, maar wel minder zichtbare details naar de sensor zal brengen omdat deze bij het vorige model niet zichtbaar zouden zijn geweest.

De nieuwe fotosensor zal uiteraard ook een rol spelen bij het optimaliseren van het beeld, maar als deze sensor meer details ontvangt en ook efficiënter is, zou het beeld van de Dwarf 3 van betere kwaliteit moeten zijn dan de Dwarf 2. Dit is op dit moment erg theoretisch. In dit stadium zal ik dit later in de test moeten verifiëren door de twee telescopen onder dezelfde omstandigheden te vergelijken.

telescope dwarf 3 iii test review avis recensione prueba opinion beoordeling bewertung 30

Dit nieuwe model is imposanter dan het vorige, maar daar houdt het verschil niet op. Het vorige model werkte met een geheugenkaart en de locatie ervan was verre van praktisch: je moest de horizontale as draaien, een compartiment openen en een kaart in een heel smalle sleuf losmaken. De Dwarf 3 heeft intern een opslagcapaciteit van iets meer dan 100 Gb (128 in totaal, maar het besturingssysteem neemt wat ruimte in beslag).

Ook bij de accu speelt het formaat van deze nieuwe Dwarf 3 een rol, de capaciteit loopt op van 5600 mAh naar 10000 mAh.

Dwarf 3 brengt nog een paar andere veranderingen met zich mee. Ten eerste is er het diafragma van de telelens dat gaat van 24 naar 35 mm, wat een lichtwinst van 45% oplevert. De optische eenheid bestaat uit verschillende lenzen met een zeer lage dispersie. Ook de groothoek wint aan diafragma, van 2,8 naar 3,5 mm. De veranderingen houden daar niet op. De brandpuntsafstand van de telelens gaat van 100 tot 150 mm en de gebruikte sensor gaat naar het duurdere segment van de Sony IMX 678 Starvis 2. De maximale belichtingstijd per belichting gaat van 15 naar 60 seconden.

Over Dwarflabs


Dwarflabs is een Chinees bedrijf dat al verschillende succesvolle producten op de markt heeft gebracht, waaronder de Dwarf II, waarvan een paar duizend exemplaren zijn verkocht. Je moet altijd op je hoede zijn voor nieuwe bedrijven die via crowdfunding een innovatief product op de markt brengen, maar Dwarflabs heeft deze mijlpaal gepasseerd. Ik ben er niet zeker van dat Dwarf 3 via crowdfunding zal gaan, ze hebben nu een voldoende solide basis om het zelf te regelen.

Configuratie


Deze telescoop is niet te gebruiken zonder smartphone (iOS of Android). Ik was niet overtuigd door de Android-applicatie van de Dwarf 2, omdat het me veel problemen bezorgde bij het kalibreren van de projector. Dwarf 3 wordt gelanceerd met een nieuwe applicatie, Dwarflabs gaf me vroege toegang en ik zal deze in preview aan je presenteren.

De eerste stap is het detecteren van de telescoop en het koppelen aan de applicatie. Zet eenvoudigweg de telescoop aan en begin met zoeken via de app. De nieuwe app vond de telescoop vrijwel meteen. De telescoop beschikt over een eigen wifi-zender, wat betekent dat als je met je telefoon zoekt naar beschikbare wifi-netwerken bij jou in de buurt, je de telescoop ziet verschijnen. Dit is ook hoe de telescoop gebruikt moet worden. Het wachtwoord wachtwoord wordt weergegeven op het applicatiescherm.

Dit betekent dat wanneer u de telescoop via wifi gebruikt, u niet meer verbonden bent met de wifi van uw huis, dit is normaal! Ik kreeg wat opmerkingen over dit onderwerp toen ik het vorige model testte, maar het gebruik van wifi zorgt voor bandbreedte en betere connectiviteit om de telescoop op afstand te bedienen. De telescoop stuurt beelden naar de telefoon, dus het gebruikte kanaal moet daarvoor voldoende efficiënt zijn.

De telescoop wordt vervolgens bestuurd door een aanraakcirkeluitvoer op het scherm waarmee u hem om zijn horizontale en verticale as kunt draaien, hij is heel gemakkelijk te gebruiken. Bovendien kunt u op elk moment van de ene optische unit naar de andere overstappen. Als u van de ene lens naar de andere overschakelt, wordt het gemakkelijker om de lucht te spotten, omdat u bij het spotten van een hemellichaam met de 35-lens het risico loopt lang te moeten zoeken. Gelukkig zit er automatische tracking in de applicatie, hier kom ik later in de test op terug.

Ik heb een screenshot gemaakt van elke stap bij het instellen en aan de slag gaan met de app. Er is een stap-voor-stap handleiding van de belangrijkste functies. De interface is een beetje geëvolueerd in vergelijking met de vorige versie. Ik zal updaten om mijn indrukken te delen nadat ik de applicatie in reële omstandigheden heb gebruikt.



Applicatie


De applicatie bestaat uit 2 zeer verschillende interfaces: er is het startscherm en het telescoopbedieningsscherm.

Laten we beginnen met het startscherm.

We vinden de volgende elementen:
- een batterij-indicator
- een vrije ruimte-indicator op de telescoop
- een wifi-indicator
- toegang tot telescoopbediening
- een aan/uitknop voor het verlichten van de LED-ring rond de aan/uit-knop
- een aan/uitknop voor de batterij-indicator

Vervolgens ziet u onderaan het scherm 4 secties:
- een knop om terug te keren naar het startscherm
- een knop om toegang te krijgen tot de atlas van astronomische objecten, deze vertelt je wat zichtbaar is waar je bent en je kunt het object selecteren dat je wilt volgen
- een knop voor toegang tot het album met foto's en video's die u hebt gemaakt
- een knop om toegang te krijgen tot de telescoopinstellingen waar u de huidige versie ziet, de mogelijkheid om de telescoop bij te werken of opnieuw te starten/stoppen. Ik vind het hierbij jammer dat wanneer ik de stopfunctie gebruik de telescoop niet terugkeert naar de transportstand. De horizontale as wijst de optische eenheid van de projector naar de binnenkant van de projector, maar de verticale as beweegt niet, dus je moet hem handmatig terug op de juiste plek plaatsen om hem op te kunnen bergen.

Dan is er de telescoopbesturingsinterface


Het hoofdscherm is verdeeld in 2 vensters waardoor je tegelijkertijd door de telelens en de groothoeklens kunt kijken. Dankzij de groothoek kunt u uw doel gemakkelijker vinden en kunt u met één klik tussen lenzen wisselen.

Bovenaan vinden we de gebruikelijke indicatoren, maar deze keer zie ik een temperatuurindicator. Toen ik mijn eerste waarneming van de zon deed, steeg deze tot bijna 50°C, ik weet niet hoe hoog de telescoop kan komen.

Aan de rechterkant vinden we verschillende functies:
- toegang tot het album (dezelfde als die toegankelijk op het startscherm)
- de keuze van de modus tussen: foto, video, astro, panorama en burst
- de mogelijkheid om het focusniveau te kiezen, automatisch of handmatig
- toegang tot verschillende volgfuncties: zon, maan, objecten. In deze sectie is er ook een mogelijkheid om handmatige aanpassingen voor de belichting te maken. Ik vind het jammer dat dit soort aanpassingen niet toegankelijker zijn.

Het besturen van de telescoop doe je door aanraking op het scherm, je schuift je vinger van de groene cirkel om hem te bedienen. De besturing is vrij eenvoudig, maar ik vind het erg gevoelig en het nauwkeurig richten van een object is niet altijd even eenvoudig.

Zon


14/09/2024: eerste waarneming van de zon
De applicatie beschikt over een zonvolgmodus die de rotatie van de aarde compenseert en de zon in de as van de telescoop houdt. Dit is een absoluut noodzakelijke functie, omdat de zon zonder tracking niet lang in beeld zal blijven. Helaas is er geen zonzoekfunctie, waardoor je de telescoop zelf handmatig moet positioneren zodat hij naar de zon wijst en dat vind ik zonde. Voor de zon is het niet al te ernstig omdat deze goed zichtbaar is, maar ik hoop dat dit voor hemellichamen niet het geval zal zijn.

Eenmaal op de zon gericht, kunt u tracking activeren, maar vergeet niet eerst het zonnefilter te installeren, anders bakt u uw telescoop. Het volgen werkt redelijk goed, in onderstaande video heb ik ruim 30 seconden gevolgd en je ziet de zon nauwelijks bewegen. De telescoop voert enkele kleine correcties uit, maar over het algemeen werkt de tracking redelijk goed. U moet er echter voor zorgen dat u de zon op het niveau van uw scherm hebt gecentreerd, want zodra het volgen is gestart, blijft de zon in de door u gekozen positie. In het volgende voorbeeld stond de zon niet perfect gecentreerd en bleef waar hij was. Er is dus geen automatische aanpassing zodat de zon precies in het midden van het scherm staat.

De foto- en videomodus produceren een zwart-witbeeld van de zon. Ik was een beetje verrast omdat ik met de Seestar S50 vanaf het begin een kleurenbeeld kreeg. Bij de Dwarf 3 moet je de "astro" modus doorlopen om een ​​kleurenbeeld van de zon te verkrijgen.

Foto van de zon genomen in de normale modus (zonder bewerking)
14092024 dwarf 3 sun photo 1


Foto van de zon genomen in astromodus (zonder bewerking)
14092024 dwarf 3 stacked sun full 1

De Dwarf 3 produceert één afbeelding in JPG en een andere in PNG-formaat met een resolutie van 3856x2180 pixels. De bestandsgrootte is afhankelijk van de belichtingstijd. Als u de "astro"-modus gebruikt, worden er ook .fits-bestanden geproduceerd voor elk vastgelegd beeld, waardoor u kunt "stapelen" met gespecialiseerde software.

Video van de zon gemaakt in videomodus (zonder verwerking)
youtube previewyoutube preview


Maan


15092024 dwarf 3 moon photo 2

De maan is net als de zon een gemakkelijk onderwerp, omdat hij gemakkelijk te zien is en zelfs als er een kleine sluier van wolken hangt, is hij nog steeds zichtbaar. Ik heb deze foto gemaakt in omstandigheden die niet ideaal waren, omdat het een beetje bewolkt was en de lucht in België niet de beste is om de lucht te observeren. De telescoop kan het daarom beter doen en met een beetje behandeling weet ik zeker dat we dat wel kunnen nog beter doen. Bij dezelfde foto krijg ik dit door de scherpte iets te verhogen en de verzadiging te verlagen:
15092024 dwarf 3 moon photo 2b


Ik heb ook een video gemaakt, maar realiseerde me later dat ik vergeten was de tracking te activeren, maar uiteindelijk maakte het niet uit. Dit zal je laten zien dat het zonder tracking onmogelijk zou zijn om de maan te volgen en voor degenen die nog nooit een telescoop hebben gebruikt, kun je hierdoor het effect van de rotatie van de aarde zien dat niet met het blote oog zichtbaar is.
youtube previewyoutube preview


De maan is een gemakkelijk onderwerp, het zal waarschijnlijk je eerste doelwit zijn met dit type telescoop en als dit je eerste telescoop is, zul je het zeker leuk vinden om hem voor het eerst van dichtbij te zien.

Deep Sky


Om de deep sky te observeren heb je goede omstandigheden nodig en op dit moment is de maan erg helder en verstoort daardoor de observatie van de deep sky en hieraan moeten we een lucht toevoegen die te bewolkt is. Ik kijk elke avond uit naar de kleinste opklaring om een ​​waarneming te doen, maar tot nu toe heb ik geen geluk gehad.

29-09-2024: Ik zie voor het eerst sterren ondanks de mist, ik beproef mijn geluk en mik op M31. Met de Atlas van de applicatie kun je het object kiezen dat je wilt observeren. Het is mogelijk om de waarneembare objecten te kiezen, maar ik vind dat de interface in de applicatie niet erg duidelijk is. Ik kies ervoor om M31 automatisch te richten en de telescoop gaat in de kalibratiepositie. Dit is waar Dwarf 2 het grootste deel van de tijd crashte, geen probleem met Dwarf 3.

De telescoop beweegt automatisch richting M31, ik zie een klein stipje op het scherm en ik begin met opnemen. Na een paar seconden wachten is M31 duidelijk zichtbaar op mijn scherm, ik begin met opnemen en stapelen.

Zo ziet het er rauw en zonder verwerking uit:
2024 09 24 M31 stacked

We zijn duidelijk nog ver verwijderd van de foto's gemaakt door Hubble, maar ik vind dat het resultaat redelijk goed is voor een vervuilde lucht en een lichte nevel.

Met een beetje reiniging ziet het er zo uit:
2024 09 24 M31 stacked denoise


C33
2024 10 05 c33


IC1795
2024 10 05 ic1795


Pelican Nebula
2024 10 05 pelican_nebula


Planeten


Ik heb veel vragen ontvangen over het observeren van de planeten. Ja, je kunt de planeten observeren met deze telescoop, maar dat is niet de primaire functie. Je hebt een langere brandpuntsafstand nodig om een ​​groter beeld van de planeten te krijgen. Ik wacht altijd op een heldere hemel en de aanwezigheid van Jupiter aan de hemel, omdat dit de gemakkelijkste planeet is om waar te nemen. Ik verwacht Jupiter en enkele van zijn manen te kunnen observeren, evenals Saturnus en zijn ringen, maar het beeld zal erg klein zijn.

UFO/vogeldetectie


Met de nieuwste firmwareversie is er een nieuwe functie verschenen. Het is nu mogelijk om de telescoop in een observatiepositie te zetten om overdag vogels en ‘s nachts UFO’s te detecteren. De UFO-detectiemodus is gebaseerd op de detectie van lichtpunten die in de lucht bewegen, het zijn dus niet noodzakelijkerwijs vliegende schotels; meestal zou de telescoop vliegtuigen moeten detecteren.

29-09-2024: Ik heb UFO-detectie geprobeerd, maar aangezien het 2 uur 's nachts was, heeft de telescoop geen vliegtuigen of andere verdachte objecten gedetecteerd, de buitenaardse wezens sliepen waarschijnlijk ook.

Batterij


De accu is één van de verbeteringen ten opzichte van het vorige model, de capaciteit is bijna verdubbeld. Uit de observaties die ik kon maken, had ik een batterijverbruik van ongeveer 20 tot 30% van de batterij per uur in astromodus met tracking. In theorie zou je dus veel foto's/video's moeten kunnen maken voordat je de telescoop moet opladen. De Dwarf 3 kan ook via de USB-poort worden opgeladen, voor het geval je denkt dat je niet genoeg batterij hebt, hij blijft opladen terwijl je hem gebruikt.

Opinie/conclusie


Het testen van een telescoop vergt geduld, want ongeacht de gebruikte telescoop moet aan de juiste voorwaarden worden voldaan om de hemel onder goede omstandigheden te kunnen waarnemen. In twee maanden tijd heb ik een tiental uitstapjes kunnen maken en de omstandigheden waren nooit ideaal. Desondanks stelde het mij in staat de kwaliteiten en gebreken van deze telescoop te evalueren. Ik zal in de loop van de tijd foto's en video's toevoegen op basis van mijn observaties van de lucht.

De Dwarf 3 brengt nogal wat verbeteringen met zich mee ten opzichte van het vorige model. Puur praktisch gezien waren er twee dingen die mij een beetje irriteerden bij het vorige model. Ten eerste was er de procedure voor het kalibreren van de telescoop, die vaak op fouten uitliep (vooral in het begin toen het "plaatoplossen mislukte") en de applicatie had echt verbeteringen nodig. Deze twee punten zijn gecorrigeerd. De kalibratie gebeurt automatisch en tot nu toe heb ik geen kalibratieproblemen gehad. Ook de applicatie is sterk verbeterd, er kunnen nog wel wat punten verbeterd worden maar het is al een grote stap in de goede richting.

Naast het praktische gedeelte heeft de Dwarf 3 andere kwaliteiten vergeleken met het vorige model en vooral op het optische gedeelte. Het is in staat om meer details in donkere gebieden te herstellen en dit is vooral handig, ongeacht de kwaliteit van de lucht. Als ik bijvoorbeeld een sterrenstelsel als M31 neem, kon ik met Dwarf 2 nauwelijks de armen van het sterrenstelsel zien, maar nu is het sterrenstelsel duidelijk zichtbaar. De optische apparatuur is beter, net als de beeldverwerking. Je kunt dan plezier hebben met de geproduceerde bestanden om het resultaat te verbeteren met software als Siril, Fits liberator of zelfs Asistudio. Omdat u er niet in slaagt uw foto's om te zetten in een kunstwerk, kunt u met deze software donkere gebieden accentueren en digitale ruis beter onder controle houden.

Deze nieuwe telescoop is gemakkelijker te gebruiken dan de vorige en als je nog nooit aan astrofotografie hebt gedaan, zul je geen moeite hebben om aan de slag te gaan. Tenzij je een heel heldere hemel hebt, kun je geen opnamen maken zoals die van Hubble of James Webb, maar deze kleine telescoop kan genoeg details vastleggen om indruk te maken op je dierbaren. De tracking is onberispelijk en omdat hij vanaf je smartphone te bedienen is, hoef je er niet naast te staan ​​in de kou. Je kunt hem vanuit je huis bedienen en je kunt de ervaring zelfs delen met meerdere gebruikers.

Als ik een paar verbeterpunten zou moeten opnoemen zou ik beginnen met de mogelijkheid om de telescoop weer in de gesloten stand te zetten als je stopt met observeren of als de batterij bijna leeg is. Dit zou voorkomen dat de telescoop wordt getransporteerd terwijl de optiek naar buiten is gericht. Het terugbrengen van de telescoop naar de gesloten positie is niet ingewikkeld, maar kost altijd wat tijd, vooral als u niet direct naast de telescoop staat. Wat ook verbeterd zou kunnen worden is de rotatie-as, het is niet mogelijk om een ​​volledige rotatie te maken en daardoor heb je altijd een ontoegankelijk gebied voor observaties. Je kunt de telescoop altijd handmatig verplaatsen maar zonder vooraf te weten wat je gaat waarnemen vind ik het jammer dat dit niet mogelijk is.

Hoewel de applicatie sterk is verbeterd, vind ik dat de ergonomie voor bepaalde soorten gebruik nog steeds een beetje complex is. Het zal wat tijd kosten om er grip op te krijgen, vooral als het je eerste telescoop van dit type is.

Dwarflabs is erin geslaagd zijn product te verbeteren om het toegankelijker en efficiënter te maken dan het vorige model, zonder de prijs te verhogen. Als je er altijd van hebt gedroomd om de sterren te observeren zonder het gedoe van een grote telescoop met alle ingewikkelde aanpassingen, dan is de Dwarf 3 een uitstekende toegangspoort tot de sterren. Je moet je er alleen van bewust zijn dat de kwaliteit van de lucht bijna belangrijker is dan de kwaliteit van de telescoop, maar gelukkig is deze Dwarf 3 zeer draagbaar, je kunt hem overal mee naartoe nemen.




Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Dwarf 3 Telescoop: test / review
Wilt u de sterren veroveren terwijl u comfortabel in uw woonkamer verblijft? Het kan met de elektronische telescoop Dwarf 3, de Orionnevel is slechts een paar klikken van u verwijderd.
Kingsmith WalkingPad X21: test / review / recensie
Bent u op zoek naar een martelwerktuig om fit te blijven? Ik heb de WalkingPad X21 getest, ik heb nooit van hardlopen gehouden, maar ik deel mijn ervaring objectief met je.
Seestar S50 telescoop: test / review
Heeft u uw hoofd in de sterren, maar heeft u geen tijd of zin om tijd te besteden aan het opzetten van een echte telescoop? De Seestar S50 is voor u gemaakt. Kies uw object en laat de telescoop de rest doen!
Blitzwolf BW-WA3 Pro 120W: test / recensie
Wil je je muziek overal mee naartoe nemen? De 120W Blitzwolf-speaker moet een zeer breed publiek aanspreken (behalve misschien degenen die je gaat storen met het geluid)
Oclean X Pro Elite: test / review
Ik had nog geen elektrische tandenborstel getest op mijn blog omdat ik het belang er niet van inzag, de Oclean X Pro Elite liet zien dat een tandenborstel een interessant product kan zijn!
Yeedi 2 Hybrid (+ KC650 / K700) : test / review
Eind 2020 heb ik gediversifieerd door connected objecten voor thuis te testen en het is een goede manier om het nuttige met het aangename te combineren. Deze keer pak ik een verbonden stofzuiger / dweilrobot aan.
Oclean Flow : test / review
Er is misschien niets spannends aan het testen van een tandenborstel, maar als hij erg effectief is, wordt het meteen een stuk interessanter!
Oclean X10: test / review
De Oclean X10 is een eersteklas tandenborstel met efficiënt poetsen en een vereenvoudigde (geen app) benadering voor het instellen van de borstel.
Decoratie-idee: Govee Glide - LED muziek
Ben je op zoek naar een origineel idee om je feestjes te verlevendigen? De Govee Glide LED's bieden je een aanpasbare verlichting met muziek.
Imilab C21 bewakingscamera: test/review
Voor minder dan 50€ kan je veel bewakingscamera's vinden, maar de kwaliteit is niet altijd goed. De Imilab C21 filmt in 2.5k en kleurt de beelden 's nachts in.
Imilab C20 : test / review
De Imilab C20 is een instapmodel camera uit het Xiaomi ecosysteem. Hij biedt alles wat je van een camera mag verwachten tegen een lagere prijs dan de concurrentie. Weer een geslaagde gok voor Xiaomi?
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden