Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Unihertz Luna : test / mening

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Unihertz Luna
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

Unihertz Luna : test / mening


Gepubliceerd op: 21-04-2023 / gewijzigd: 01-10-2023
Ik test al zo'n 5 jaar telefoons en net als iedereen heb ik telefoons van bekende merken getest, maar gelukkig heb ik me daar niet toe beperkt. Je hebt vast nog nooit gehoord van merken als Umidigi, Oukitel, Doogee, Ulefone of Meizu. Maar het zijn soms echt waardevolle telefoons en ze produceren vaak telefoons die de grote merken niet op de markt durven te brengen.

Ik werd begin 2023 benaderd door Unihertz om de Unihertz Tank te testen, ik had nog nooit van ze gehoord. Als een merk mij zo contacteert, is dat meestal een goed teken, het betekent dat ze genoeg vertrouwen hebben in hun product. Als ik een telefoon test, aarzel ik niet om te zeggen als hij slecht is en een negatieve invloed heeft op de verkoop, dus er is altijd een risico voor hen.

Dus ik testte de Unihertz Tank en ik was positief verrast, deze telefoon was echt uniek in zijn soort. Ik denk dat ik de enige was die hem uitvoerig heeft getest.

Na deze eerste positieve ervaring ga ik met deze Unihertz Luna een tweede model testen. Dit model lijkt in niets op het andere model dat ik heb getest, zal het ook een goede score krijgen? Laten we eens kijken!

Introductie aanbieding


De Unihertz Luna is op de officiële website verkrijgbaar voor 299$: Unihertz Luna
Er is een korting als je je inschrijft voor hun nieuwsbrief.

Website waar ik de Unihertz Luna gekocht heb:
https://bit.ly/3nWa5...

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Unihertz Luna

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Unihertz Luna van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

20 april 2023: Unihertz Luna ontvangen, het testen kan beginnen

Waarom deze telefoon?

het is te ruw en te massaal om een breed publiek aan te spreken. Voor mij maakt het geen verschil, ik test niet alleen trendy telefoons en als ik een leuke ontdekking doe is het nog beter.

De Unihertz Luna is een mainstream telefoon, maar net als het andere model is deze telefoon op een aantal manieren anders. Zijn grootte is onconventioneel, zijn gewicht is onconventioneel, en zijn op Nothingphone geïnspireerde LED-verlichtingssysteem zal dit verschil ongetwijfeld accentueren.

De Unihertz Luna innoveert niet op zijn componenten zoals die in andere telefoons te vinden zijn, het is het formaat en het uiterlijke aspect dat het verschil zal maken.

Uitpakken

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 1

Ik ben niet erg gevoelig voor mode, maar net als iedereen heb ik een subjectieve eerste indruk als ik een nieuwe telefoon ontvang. Van de vele telefoons die ik heb getest, springen er maar weinig uit qua verpakking omdat alle dozen er uiteindelijk hetzelfde uitzien.

De Luna heeft een punt met de verpakking. De doos is grijs met een metallic glans, een beetje als een hologram, en deze keuze van textuur geeft het een nogal geslaagd premium effect. Deze indruk verdampt niet bij het openen van het doosje, want de inhoud volgt dezelfde leidende lijn.

De doos bevat de telefoon die al verpakt is in een transparante zachte siliconen bescherming, dit is ook wat Xiaomi doet maar zij scheiden de bescherming van de telefoon. Deze bescherming lijkt van goede kwaliteit te zijn en laat de telefoon aardig tot zijn recht komen. In de doos zit ook een oplader, usb kabel, handleiding en een extra screenprotector aangezien het scherm al beschermd wordt door een plastic folie.


Eerste configuratie

De Unihertz Luna draait op een pure versie van Android 12, wat betekent dat Unihertz het besturingssysteem niet heeft aangepast en niet veel ongewenste applicaties heeft toegevoegd. Wel is er een kleine overlay voor het beheer van de leds op de achterkant van de telefoon, maar dat is het dan ook.

De configuratie van de telefoon volgt dus dezelfde schermen als de andere Android 12-telefoons, er is alleen voor het slot waar het alleen ontgrendeling via gezichtsherkenning biedt. De vingerafdruksensor moet apart geconfigureerd worden.


Afwerking

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 5

De Unihertz Luna is een vrij massieve telefoon, hij weegt bijna 300 gram en meet 168mm bij 76,8mm, hij is ook vrij dik met 104mm. Deze telefoon heeft een Apple stijl met afgeronde hoeken en rechte randen, het is ook geïnspireerd door de NothingPhone voor de LED effecten.

Mijn eerste subjectieve indruk is positief, want ondanks de massieve zijkant vind ik het een mooie telefoon. Het ziet er heel anders uit dan wat ik gewend ben te testen. Het lijkt een beetje op een robuuste telefoon die is klaargemaakt voor een schoonheidswedstrijd.

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 25


Dankzij zijn massieve zijkant kan hij een groot 6,81 inch scherm dragen, waarschijnlijk hetzelfde scherm als de Unihertz Tank, maar de Luna is niet bedekt met die dikke plastic bescherming die bij de Tank de neiging had de kleuren te vervormen. Ik moet de colorimetrie van het scherm nog testen om dit te controleren.

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 20


Aan de rechterkant zitten de gebruikelijke startknop en de twee knoppen voor de volumeregeling. Deze knoppen zitten op de gebruikelijke plaats, maar met de beschermende schaal zijn deze knoppen een beetje verborgen. De rand van de telefoon lijkt te zijn gemaakt van een metalen materiaal dat een indruk van degelijkheid geeft, we zijn hier ook ver verwijderd van het ruwe aspect van de Tank, de Luna is veel eleganter.

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 24

Aan de linkerkant zijn er twee knoppen die kunnen worden aangepast vanuit de instellingen van de telefoon, het is vrij zeldzaam om dit soort knoppen te vinden op een mainstream telefoon.

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 17


Onderaan is er de gebruikelijke USB type C poort, een SIM lade (klein formaat, dubbelzijdige simkaart) en een uitgang voor geluid. De siliconen bescherming bedekt de simlade, maar je hoeft niet elke dag je simkaart te verwisselen, dus het zou je niet moeten storen. Er is ook een geluidssensor, ik ben benieuwd of de siliconenbescherming een rol zal spelen in de effectiviteit ervan.

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 35


Bovenop zit een audio-uitgang, een geluidssensor en wat een infraroodpoort lijkt te zijn.

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 33

De achterkant is waarschijnlijk het meest opvallende kenmerk van deze telefoon, want in tegenstelling tot de algemene tendens om telefoons te produceren met een uniforme of gespiegelde achtergrond, is Unihertz voor originaliteit gegaan. De achterkant van de telefoon is bedekt met verschillende LED's die afhankelijk van verschillende triggers kunnen oplichten. Ze kunnen oplichten bij een oproep, een melding of wanneer je naar muziek luistert. Het gedrag van de LED's kan direct vanuit het startscherm worden ingesteld.

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 28


Over LED's gesproken, ik zou bijna vergeten om het camerablok te noemen. Het ontwerp ervan doet me ook denken aan wat andere merken eerder hebben gedaan. Ook al zijn de sensoren in werkelijkheid niet allemaal even groot, er zijn hier 3 cirkels van dezelfde grootte om een evenwichtig beeldblok te creëren. Als je de siliconen bescherming niet gebruikt, zullen deze sensoren een beetje onbalans creëren als de telefoon op zijn rug wordt gelegd.

Deze Unihertz Luna zal je niet onverschillig laten, je zult ervan houden of hem haten, maar in tegenstelling tot de meeste telefoons heeft hij een sterke visuele identiteit.Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. De Unihertz Luna gebruikt dezelfde Mediatek architectuur als de Unihertz Tank. Het model dat ik heb getest heeft 8 Gb RAM en 256 Gb aan opslaggeheugen.

Het 6,81 inch scherm heeft een resolutie van 2400 x 1080 en een frequentie van 60Hz.

De telefoon maakt gebruik van UFS 2.2 waardoor hij een redelijk comfortabele overdrachtssnelheid van het geheugen heeft. Hij is compatibel met Bluetooth 5 en Wifi 6, zijn GPS is hetzelfde als de Unihertz Tank.

In de rest van de technische specificaties heb ik niets bijzonders opgemerkt.CPU / GPU PrestatieDe Unihertz Luna gebruikt een Mediatek Helio G99 CPU, een mid-range CPU die ook te vinden is in de Unihertz Tank of de Poco M5. Deze CPU biedt goede prestaties die geschikt zouden moeten zijn voor een breed scala aan gebruikers.

Voor graphics maakt de Luna gebruik van een Mali G57 GPU die goed genoeg prestaties biedt om elk spel te spelen, hoewel het detailniveau voor de meest veeleisende spellen kan afnemen.

Telefoons die op deze architectuur draaien gebruiken dezelfde componenten voor wifi, 4G, Bluetooth en GPS

Benchmark Antutu/3DMark

Ik kreeg een score van 312272 punten met Antutu v8, dit rangschikt deze telefoon tussen de Redmi Note 12 en de Redmi Note 12 Pro. Het overtreft de Poco M5 die dezelfde hardware gebruikt. De geheugenprestaties zijn vrij opmerkelijk omdat het de meeste mid-range telefoons overtreft om de prestaties van een Redmi 11T te benaderen. Deze prestaties zijn vooral handig bij het gebruik van in-memory applicaties en het schakelen tussen deze applicaties.

Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview

De Unihertz Luna is geen gamerstelefoon, maar hij kan zonder problemen PUBG Mobile in HD draaien. Het spel is perfect speelbaar, de textures laden snel en ik heb geen vertragingen opgemerkt. Deze telefoon heeft maar één luidspreker en die zit op de plek waar je meestal je hand legt om te spelen, wat de neiging heeft om het geluid een beetje te maskeren.

Dit alles kun je zelf zien op de video in deze sectie. Ik had wel een klein probleempje met de opname, de video nam op in een formaat dat kleiner was dan het schermformaat.

Netwerkprestatie

Deze smartphone biedt een brede frequentiedekking in 4G (21 frequenties) waardoor je hem zowat overal in Europa zou moeten kunnen gebruiken, zelfs de B28a en B28b frequenties worden gedekt.

Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeIk heb 1133 metingen gedaan om de 4G netwerkgevoeligheid van deze telefoon te beoordelen en ik kreeg een gemiddeld signaal van -91,94 dBm met deze telefoon en -91,7 dBm met de probe. Dit ligt zeer dicht bij het resultaat van de probe en geeft aan dat deze telefoon een goede netwerkgevoeligheid heeft. Het signaal bleef ook stabieler dan de probe.

Ik had zeer vergelijkbare resultaten verkregen met de Unihertz Tank die dezelfde hardware gebruikt, dit toont opnieuw aan dat deze test betrouwbare resultaten oplevert.

unihertz luna network sensitivity


Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

Ik heb een gemiddeld signaal gemeten van -19 dBm nabij de router en -63 dBm op afstand, dit zijn gemiddelde waarden, de Unihertz Luna is noch uitstekend noch slecht. Ik behaalde vergelijkbare resultaten met de Unihertz Tank die dezelfde componenten gebruikt.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).

Ik kreeg een GPS-nauwkeurigheidsniveau van 1 meter met deze telefoon met ongeveer 30 beschikbare satellieten, wat vaak het geval is met Mediatek GPS-chips. Vervolgens controleerde ik de gebruikte frequenties en zag slechts één frequentie per netwerk. Ik heb ook mijn positie vergeleken met de werkelijkheid en ik was inderdaad ongeveer 1 meter verwijderd van de positie op de kaart. Deze telefoon heeft dus een goede GPS-nauwkeurigheid.Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
Nog niet beschikbaar / getest

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De Unihertz Luna smartphone is uitgerust met 3 sensoren:

Samsung S5KHM2 (108 megapixels)

Ik heb deze sensor in een dozijn telefoons getest, het is een middenklasse sensor die goede resultaten kan leveren in goede lichtomstandigheden maar het is een sensor die al een paar jaar meegaat, er zijn betere alternatieven in deze prijsklasse.

Infraroodsensor (20 miljoen pixels)

Met de infraroodsensor kunt u foto's maken in totale duisternis en hij heeft meestal een bereik van ongeveer tien meter. Het doel van dit soort sensor is niet om mooie foto's te maken, maar u kunt wel foto's maken in omstandigheden die voor een normale sensor onmogelijk zijn.

Macrosensor (2 miljoen pixels)

Dit type sensor heeft een nogal anekdotisch gebruik, ik test het niet omdat de belangstelling voor dit soort sensor zeer beperkt is.

Fotokwaliteit


Fotokwaliteit (binnen/studio)

De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.

Hoofdsensor: Samsung S5KHM2 (108 megapixels)

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 4

De 108 megapixel sensor van Samsung is in staat om zeer gedetailleerde foto's te maken als je de 108 megapixel modus gebruikt (die standaard niet is ingeschakeld). De telefoon is krachtig genoeg om dit soort foto's zonder vertraging te kunnen maken, maar deze foto's nemen uiteraard wel veel meer ruimte in je opslaggeheugen in beslag. Je kunt ook de raw-modus activeren, waarmee je DNG-bestanden kunt uitvoeren voor bewerking in Photoshop. De studiofoto's zijn altijd wat onderbelicht maar ik vind dat deze Samsung het best goed doet, de foto is niet te donker. Het detailniveau is goed, de bakstenen onder het Vrijheidsbeeld zijn erg goed gedetailleerd en ook de Google letters op de kubus zijn erg scherp. De colorimetrie is een beetje koud, maar dit heeft ook te maken met het type belichting, het resultaat zal anders zijn voor buitenfoto's.

Ik heb een DNG-bestand gemaakt om te zien of ik met de extra informatie die deze camera vastlegt de foto zou kunnen verbeteren:
unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio dng

Het resultaat is vrij goed, het wit komt veel dichter bij de werkelijkheid, de kleuren zijn ook beter verzadigd en het contrast is duidelijker. De originele foto ziet er versluierd uit vergeleken met deze. Als je weet hoe je een DNG-bestand moet manipuleren, kun je de kwaliteit van de foto's aanzienlijk verbeteren.

Infraroodsensor

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 5

Deze sensor moet je zien als een hulpmiddel, want je zult er 's nachts geen goede selfies mee kunnen maken. De telefoon heeft een infrarood licht op de achterkant dat een gebied van ongeveer 10 meter verlicht en dit betekent dat je foto's kunt maken van alles binnen dat gebied, maar niet daarbuiten. Het detailniveau is niet erg hoog, maar de beeldkwaliteit is goed genoeg om in het donker je weg te vindenFoto: technische test

Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven.

Ik test de volgende elementen:
- centrumscherpte, perifere scherpte
- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren
- mate van chromatische aberratie
- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)
- vervorming

De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.

Nog niet beschikbaar / getest

Buiten fotokwaliteit

unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 8 1
S
amsung S5KHM2 (108 megapixels)

Deze Samsung camera is een oude bekende van mij, want ik heb hem al meer dan een dozijn keer getest in andere telefoons en met name in de Unihertz Tank. Het resultaat is min of meer hetzelfde in alle geteste telefoons, deze camera is in staat om foto's te produceren die vrij rijk zijn aan details, de foto's zijn over het algemeen onderbelicht zodra het licht niet optimaal is en de colorimetrie is nogal koud. Deze kenmerken vond ik terug in de test van deze sensor op de Unihertz Luna, dus er zijn geen verrassingen. Deze sensor bestaat al enkele jaren, er zijn alternatieven die een betere fotokwaliteit bieden, maar dat betekent niet dat de goede oude Samsung 108 megapixel sensor als verouderd moet worden bestempeld. Hij produceert nog steeds goede foto's en Unihertz staat DNG-opnamen toe met de automatische modus waarmee je zonder veel moeite al je foto's kunt verbeteren.
unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun dng
Dit gaat natuurlijk wel ten koste van de ruimte.

Om te illustreren wat er met een DNG-bestand kan worden gedaan, heb ik dezelfde foto genomen als die aan het begin van deze paragraaf en een paar instellingen veranderd.

Met wat meer tijd is het waarschijnlijk mogelijk om het beter te doen, maar ik wilde illustreren hoeveel detail uit dezelfde foto kan worden teruggewonnen. In de originele foto is de foto donkerder en is de vegetatie minder zichtbaar. De informatie is er desondanks, je moet er alleen even naar kijken.

Hier zijn enkele foto's die in automatische modus zijn genomen (zonder modificatie):Test foto / nacht

Nachtfoto's gemaakt met de Samsung camera zijn veel te donker, hoewel deze sensor in principe beter kan, maar als ik betere resultaten heb gehad met andere telefoons is dat vooral dankzij de nachtmodus, die soms wonderen verricht door meerdere foto's te combineren tot één. Deze telefoon heeft ook een nachtmodus, maar die is minder effectief. Je kunt het resultaat verbeteren door de Google foto applicatie (Gcam) te gebruiken die je via een APK moet installeren.

Ik heb ook de infrarood sensor getest onder dezelfde omstandigheden, dit zijn de zwart-wit foto's in de lijst met foto's hieronder. Deze sensor moet worden gezien als een hulpmiddel, want het is niet ontworpen om mooie foto's te maken, het is ontworpen om foto's te maken in bijna totale duisternis. De infraroodprojector op de achterkant van de telefoon verlicht een gebied van ongeveer tien meter waar je nog steeds gemakkelijk alles in de buurt kunt zien. Daarbuiten wordt het ingewikkelder als er geen andere lichtbron is.Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview

Unihertz heeft toegang ontsloten tot 1440p video-opname, wat met deze camerasensor van Samsung niet altijd het geval is. Dat is dus een goede zaak, behalve dat de telefoon met deze resolutie niet in staat is om de video effectief te stabiliseren en dus zie je het beeld bij elke trilling een beetje alle kanten op gaan.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview

Hoewel de video nog steeds iets te donker is, is hij helderder dan de foto's die onder gelijkwaardige omstandigheden zijn gemaakt. De beeldverwerking is vrij snel, de belichtingssprongen zijn nauwelijks zichtbaar en de scherpte van de video is vrij goed. Ik zie dat de omtrek van de bladeren soms wat geforceerd is, maar je moet er echt op letten om het op te merken. De verwerking van de scherpte is waarschijnlijk een beetje te agressief. Deze telefoon kan video's produceren op 1440p en 30fps, dit is beter dan veel van de Xiaomi's die deze camera gebruiken omdat deze beperkt zijn tot 1080p.

Video low light

youtube previewyoutube preview

Dat bleek al in het fotogedeelte van deze review, maar deze telefoon is niet erg goed in nachtvideo's. De video's zijn veel te donker en moeilijk te gebruiken om bijvoorbeeld een concert of een scène met grote lichtverschillen te filmen.

Externe geluidskwaliteit


Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers.

Audiokwaliteit / externe speaker

youtube previewyoutube preview

De Unihertz Luna heeft slechts één speaker voor muziek maar produceert een redelijk gebalanceerd geluid, de hoge tonen worden niet overdreven zoals vaak het geval is en ik krijg geen rommelige indruk als er meerdere geluiden tegelijk worden afgespeeld. Het geluid is relatief krachtig voor een telefoon met een enkele luidspreker. Bij gebruik van de externe luidspreker gaan ook de LED's op de achterkant van de telefoon branden om de muziek te begeleiden.

Audiokwaliteit/bellen

youtube previewyoutube preview

Deze telefoon biedt een goede geluidskwaliteit voor gesprekken, de geluiden zijn goed gebalanceerd, het geluid is niet te hoog en stemmen zijn duidelijk. Als ik het geluid op de luidspreker zet, is de geluidskwaliteit duidelijk slechter, maar de stem is nog steeds perfect verstaanbaar en het volume is hoger dan gemiddeld.

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.

Audiokwaliteit via een hoofdtelefoon

unihertz luna frequency respons

Ik heb de geluidskwaliteit getest door alle frequenties van lage tot hoge tonen af te spelen en vervolgens het resultaat te vergelijken met het bronbestand om de afwijking van de telefoon te meten. De Unihertz Luna is in staat om de meeste frequenties correct weer te geven, het is iets comfortabeler in de lage tonen maar het verschil in de hoge tonen is niet erg belangrijk. Het geluid is krachtig maar nog steeds in het gemiddelde bereik van de telefoons die ik heb getest.

Het geluid van de Unihertz Tank heeft precies dezelfde kenmerken en dat is normaal, het is dezelfde geluidschip.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

unihertz luna colorimetry

Het scherm op deze telefoon is een IPS LCD, ik had vrij slechte resultaten met dit scherm op de Unihertz Tank omdat het een dikke plastic bescherming gebruikt die de kleuren vervormt. Zonder deze bescherming krijg ik betere resultaten op de Unihertz Luna, maar ik ben nog steeds ver verwijderd van het niveau van colorimetrie dat in deze prijsklasse kan worden bereikt

Ik kreeg een dE van 5,83 met een witte temperatuur die is ingesteld op 7785K, dus het beeld is te koud. Ik kon geen manier vinden om de kleurtemperatuur te veranderen in de instellingen van de telefoon.Helderheid / Contrast

Ik heb een helderheid van 495 cd/m² gemeten en ben er niet in geslaagd een betere helderheid te krijgen door het scherm te overspoelen met licht. Met dit helderheidsniveau kun je de telefoon vrijwel overal gebruiken, maar in direct zonlicht kun je de leesbaarheid verliezen.

Contrast

Ik heb een contrastverhouding van 1701:1 gemeten, wat een goede contrastverhouding is voor een scherm van dit type, maar het is ver onder wat een amoledscherm kan bieden. In deze prijsklasse zijn er steeds meer amoledschermen, dus dat is een beetje jammer.

Ik kreeg een bereik van 2,31 met een zichtbare afwijking op sommige grijstypes.

Biometrie

Nog niet beschikbaar / getest

Besturingssysteem


Nog niet beschikbaar / getest

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Unihertz Luna

Vergelijk Unihertz Luna met de anderen

Test / beoordeling conclusie


Nog niet beschikbaar / getest

Sterktes

Nog niet beschikbaar / getest

Zwaktes

Nog niet beschikbaar / getest

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getestVind je dit artikel leuk? Deel het, het zal mij enorm helpen
Ik werk alleen, dus ik heb geen bedrijfsbudget voor reclame. Jullie zijn mijn eerste ambassadeurs en jullie kunnen mij helpen door mijn artikelen te delen op jullie sociale netwerken, forums, artikelen,...
Deel op Meta/Facebook
Delen op Twitter
Deel op LinkedIn


Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Black Shark 4 Pro : review / test
De Black Shark 4 Pro is de nieuwste toevoeging aan Xiaomi's reeks van gamersmartphones. Deze telefoon heeft een sterke visuele identiteit en niets lijkt in de weg te staan.
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen