Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
POCO F5 : test / mening

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Poco F5
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

POCO F5 : test / mening


Gepubliceerd op: 08-05-2023 / gewijzigd: 01-10-2023
Na de lancering van de POCO M5 eind vorig jaar en de POCO X5 twee maanden geleden, is het nu de beurt aan de F-reeks om naar de vijfde generatie te gaan. Het F gamma van POCO vertegenwoordigt de top van het gamma waar het merk finesse in termen van esthetiek mixt met brutaliteit in termen van prestaties. De POCO F4 legde de lat hoog, deze nieuwe POCO F5 legt de lat nog hoger.

Deze POCO F5 is de 17e smartphone van dit merk die ik heb getest, dus ik zal dit nieuwe model kunnen vergelijken met vorige generaties en zien of deze telefoon nieuwe dingen brengt of dat het een kopie is van een ander model.

Voor wie is deze telefoon? Hebben we zoveel prestaties nodig? Hoe goed gaat de telefoon om met warmteafvoer? Er zijn veel vragen die ik ga proberen te beantwoorden in deze test, here we go!

Introductie aanbod


De POCO F5 is vanaf 9 mei verkrijgbaar op de officiële website:POCO F5 op de officiële website

De POCO F5 is verkrijgbaar vanaf 429€

Voor de lancering heeft POCO veel moeite gedaan om je op de officiële website te laten kopen. Eerst is er 50 pond korting voor de snelste, daarna kun je nog eens 30 pond korting krijgen door je telefoon te registreren. Door deze telefoon op de officiële website te kopen, krijg je ook punten die je kunt gebruiken voor je volgende aankoop.

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Poco F5

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Poco F5 van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

21 april 2023: Ik ontving de POCO F5 als voorproefje om het te testen voor de lancering die gepland is voor 10 mei 2023.

Waarom deze telefoon?

Ik heb in de inleiding van deze test vermeld dat deze nieuwe POCO de 17e telefoon van dit merk is die ik heb getest en tot nu toe heeft dit merk altijd goed gescoord met mijn beoordelingssysteem. Er zijn natuurlijk modellen die wat meer tegenvallen dan andere, maar ik heb nog nooit een van deze telefoons hoeven af te raden.

Mijn eerste POCO F testte ik met de F2 Pro en die telefoon was zo goed dat ik hem vandaag de dag nog steeds heb. De anderen die volgden hebben elk iets nieuws gebracht. De POCO F5 neemt enkele elementen over van de vorige generatie zoals het fotodeel, maar draait op een gloednieuwe hoogwaardige architectuur die prestaties en energiezuinigheid moet combineren.

Uitpakken

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 20

De doos van de POCO F5 heeft dezelfde identiteit als alle POCO dozen van het instapmodel tot de premium modellen. De doos bevat de telefoon, een zakje met de handleiding, een transparant beschermend omhulsel, een naald voor de simlade. Er is ook een 67W lader en een USB kabel
.

Eerste configuratie

De POCO F5 draait MIUI 14 wat een overlay is van Android 13. Ik heb niets nieuws opgemerkt in de configuratie van de telefoon, de schermen zijn hetzelfde als op andere Xiaomi groep telefoons. Het viel me op dat de carrouselfunctie ook op het merk POCO is toegevoegd, het is een functie die gebruik maakt van een advertentienetwerk dus dat kun je net zo goed weten voordat je hem inschakelt.Afwerking

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 11

De F serie van POCO is de premium categorie van het merk en dat is te zien bij het eerste contact. De POCO F5 is zeer dun (7,9mm) en elegant met zijn glazen achterkant. De achterkant is bedekt met een glazen oppervlak dat een premium effect geeft maar er waarschijnlijk voor zal zorgen dat je overal een schoonmaakdoekje meeneemt omdat het het soort materiaal is dat vingerafdrukken achterlaat. De integratie van het camerablok is anders dan bij de vorige generatie, de 2 belangrijkste sensoren zijn geïsoleerd zonder de aanwezigheid van een rechthoekig blok. De sensoren zijn omgeven door een textuur die doet denken aan een cameradiafragma.

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 9

Het 6,67 inch scherm beslaat 89% van de voorkant, dus het is bijna een volledige schermervaring. De randen zijn veel dunner dan bij andere POCO modellen, de selfie sensor is vrij discreet. Op het scherm kom ik later terug, het is een scherm dat veel kwaliteiten heeft.

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 5

Aan de rechterkant vinden we de gebruikelijke volumeknoppen en de startknop die ook als vingerafdruksensor wordt gebruikt. Deze knoppen bevinden zich aan de bovenkant. Als je kleine handen hebt, kun je moeite hebben om de volumetoetsen te gebruiken.

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 6


Aan de linkerkant is er niets omdat de simlade aan de onderkant van de telefoon is geplaatst.

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 1


Aan de onderkant zit de usb type c poort, een audio uitgang, een voor/achter simlade en een geluidssensor.

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 3


Aan de bovenrand is er een jack audio-uitgang, een infraroodpoort, nog een geluidsuitgang en nog een geluidssensor.

Ik kan niet zeggen dat deze telefoon origineel of revolutionair is, hij is eenvoudig en elegant. Het is redelijk vergelijkbaar met wat Samsung doet in dezelfde prijsklasse.Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Ik heb de POCO F5 getest in de 12Gb / 256Gb versie, alle technische specificaties vind je in de volgende screenshots. Er zijn verschillende versies met een andere hoeveelheid geheugen, maar dit heeft geen invloed op de prestaties van de telefoon.

Dit is wat ik heb gevonden van de specificaties:
- Qualcomm architectuur (hier kom ik in de volgende paragraaf op terug)
- de wifi chip is er een die ik al getest heb in andere telefoons (Qualcomm 6490)
- nieuwe chip voor geluid die ik nog nooit getest heb
- het scherm is niet hetzelfde als de vorige generatie, Het heeft 3 frequenties (60/90/120hz)
- het scherm is Dolby Vision, HDR10, HLG en HDR10+ compatible
- het geheugen is UFS 3.1, dus overdrachten zullen ultrasnel zijnCPU / GPU PrestatieHet grote nieuws van deze POCO F5 is het gebruik van de Qualcomm Snapdragon 7+ Gen2 CPU (SM7475) die in 4 mm is gegraveerd. Dit is niet de eerste telefoon ter wereld die deze CPU gebruikt, de Redmi Note 12 Turbo (alleen in China verkrijgbaar) is er ook mee uitgerust. Deze processor moet een enorme prestatiewinst opleveren ten opzichte van de vorige generatie, maar de winst zal niet alleen een prestatiewinst zijn, ook het stroomverbruik van de CPU moet beter onder controle worden gehouden. De vorige generatie was erg gulzig en de batterij steeg snel in temperatuur, dit zou bij dit model niet het geval moeten zijn maar dat kun je ontdekken in de paragraaf over de batterij.

Voor de graphics gebruikt de POCO F5 een Adreno 725, ook hier zitten we in een hoog prestatieniveau maar ik heb krachtigere telefoons getest zoals met name de Poco F4 GT of de Samsung Galaxy S23. Geen enkel spel of toepassing mag deze telefoon in de steek laten.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik kreeg een score van 910362 punten met Antutu v9, dit is de hoogste score die ik heb gekregen, maar houd in gedachten dat Antutu v9 de neiging heeft royaler te zijn in punten dan Antutu v8. Ik kon v8 niet laten draaien op deze telefoon. Dus het is misschien niet de krachtigste telefoon, maar het is zeker een van de krachtigste. Met dat soort prestaties ben je voor een lange tijd veilig, want ik kan geen enkele game bedenken die deze telefoon het moeilijk zou geven.

Als ik de resultaten in meer detail bekijk, is het vooral aan de CPU-kant dat deze telefoon opvalt, hij overtreft alle andere telefoons die ik heb getest met een goede marge. Aan de grafische kant doet de POCO F4 GT het beter, maar ten koste van oververhittingsbeheer en batterijduur.Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview

Met zo'n Antutu score verwacht je een top-notch in-game ervaring en dat is inderdaad zo. PUBG Mobile draait in HD Extreme modus met altijd 60 FPS. Het niveau van de graphics is dus maximaal, het spel is perfect vloeiend en het 120hz scherm versterkt deze vloeiendheid van animaties nog meer. Tijdens de 10 minuten van deze test werd de telefoon helemaal niet warm, wat bij de Black Shark of de POCO F4 GT niet het geval was.

De temperatuur loopt uiteraard wel op als je lang speelt, maar het probleem is veel minder groot dan bij de F4 GT. De kracht/prestatie verhouding van de POCO F5 is veel beter.

Netwerkprestatie

De POCO F5 ondersteunt een groot aantal 4G- en 5G-frequenties, dus je zou hem overal in Europa moeten kunnen gebruiken.

Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeIk heb 1321 metingen gedaan om de 4G netwerk gevoeligheid van deze telefoon te evalueren en kreeg daar een gemiddeld signaal van -95,05 dBm terwijl ik met de probe op hetzelfde moment een gemiddeld signaal van -91,69 dBm kreeg. Er is dus een verschil van een paar dBm wat aangeeft dat de gevoeligheid van deze POCO vrij gemiddeld is. Het is noch goed noch slecht, het ligt ergens in het midden van deze twee uitersten.

Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

Ik kreeg een gemiddeld signaal van -14 dBm nabij de router en -64 dBm op afstand. De score nabij de router is een van de beste resultaten die ik heb behaald, dus de gevoeligheid is uitstekend over een korte afstand. Voor de afstandsmeting is het resultaat goed, maar niet uitzonderlijk.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).

youtube previewyoutube preview

Ik heb de nauwkeurigheid van de GPS gemeten om een nauwkeurigheid van 3 meter te krijgen, zoals vaak het geval is met Qualcomm chips. Ik controleerde ook mijn positie op een kaart om die te vergelijken met de door de telefoon gedetecteerde positie en de telefoon lokaliseerde mij inderdaad op ongeveer 3 meter op een heldere dag.

Deze telefoon ondersteunt L1, E1, B1 en B1C.


Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
Nog niet beschikbaar / getest

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De POCO F5 gebruikt dezelfde sensor als de POCO F4 en dat is helaas geen goed nieuws. Het is een 64 megapixel Omnivision sensor wat meer een middenklasse sensor is. Aangezien ik tegelijkertijd met deze telefoon 3 andere telefoons aan het testen was, kon ik de resultaten onder exact dezelfde omstandigheden vergelijken.

De secundaire sensor is een Samsung S5K3P9 ultra groothoek 16 megapixel sensor die ik al in de Realme 6 heb getest ...3 jaar geleden! Dus ook van deze sensor verwacht ik geen buitengewone prestaties.

Dit is allemaal jammer want Poco's F-reeks heeft al betere sensoren gebruikt dan deze. Dus degenen die veel nadruk leggen op fotografie kunnen teleurgesteld zijn.

Fotokwaliteit


Fotokwaliteit (binnen/studio)

De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.

Hoofdsensor: Omnivision 64 megapixel

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 1

De Omnivision-sensor houdt duidelijk niet van het kunstlicht in mijn studio, want de foto is grotendeels onderbelicht. Dit onderbelichtingsprobleem is niet ongewoon, ik heb het op veel andere telefoons aangetroffen en vaak verdwijnt het als ik bij daglicht fotografeer. Het onderbelichtingsprobleem buiten beschouwing gelaten, heeft deze sensor wel degelijk kwaliteiten. De scherpte is vrij goed over een groot gebied, ik zie geen digitale ruis en geen vervorming ondanks het gebruik van een kortere brandpuntsafstand dan gebruikelijk.

Als je de pro-modus gebruikt, kun je het onderbelichtingsprobleem eenvoudig als volgt corrigeren:
poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 6

Gewoon de belichtingstijd met twee stops verlengen. Als ik deze sensor test met mijn reclamebord, krijg ik dit:
poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 10

Deze opname bevestigt dat de scherpte goed is, want de kleine tekst op het Canadese briefje is perfect leesbaar, zelfs als ik verder inzoom dan 100%. Deze scherpte strekt zich bijna van rand tot rand uit, alleen aan de randen zie ik een daling van de scherpte. Ook voor deze foto heb ik direct licht vermeden en je kunt zien dat het belichtingsniveau veel beter is dan in de eerste foto.

Samsung S5K3P9 16 megapixel secundaire sensor

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 8

Ook hier heb ik een onderbelichte foto, maar dat is vaak het geval bij ultragroothoeksensoren die van nature veel minder licht opvangen. De vervorming is erg zichtbaar maar dat is normaal, dit type sensor is niet gemaakt om foto's te maken van objecten die zich dicht bij de lens bevinden. De scherpte is niet zo goed als de hoofdsensor, ook dat is normaal en ik zie overal digitale ruis in het beeld. Dit alles is vrij gebruikelijk voor een sensor van dit type.

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 12

Deze foto is een test van het vermogen van de sensor om scherpe foto's te maken en ik moet toegeven dat ik positief verrast was. De scherpte is niet zo goed als die van de hoofdsensor, maar voor een sensor van dit type vind ik dat hij het best goed doet. De tekens op het Canadese bankbiljet zijn leesbaar, maar de scherpte neemt veel sneller af als je je van het midden verwijdert.Foto: technische test

Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven.

Ik test de volgende elementen:
- centrumscherpte, perifere scherpte
- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren
- mate van chromatische aberratie
- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)
- vervorming

De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.

Nog niet beschikbaar / getest

Buiten fotokwaliteit

Ik had een beetje weinig tijd om deze telefoon te testen, omdat ik mijn test voor de lancering moest afronden en ik bovendien een paar dagen vrij had. Ik had dus niet de gelegenheid om in erg goede omstandigheden foto's te maken. Het regende een beetje, de lucht was erg bewolkt en het licht was niet ideaal. Dit alles is natuurlijk niet erg, het stelt me in staat de telefoon te testen in niet-ideale omstandigheden. Ik heb 4 telefoons tegelijkertijd getest, hierdoor kan ik deze 4 telefoons in exact dezelfde omstandigheden vergelijken.

Hoofdsensor: Omnivision OV64B40

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun wide 11

Ik gebruik min of meer altijd dezelfde route om mijn foto's te maken, hierdoor kan ik telefoons in min of meer vergelijkbare omstandigheden vergelijken, ook al zijn de foto's niet op hetzelfde moment genomen. Deze keer was het weer niet erg gunstig en dat is heel sterk te zien op de foto. Ik nam verschillende foto's met verschillende configuraties zoals AI, HDR, ...

Op deze eerste foto vind ik de onderbelichting die ik in de studio had opgemerkt. Met een sluitertijd van 1/1000 was er ruimte om een beter belichte foto te maken! De HDR weet de foto niet te redden, maar ik vind het dynamisch bereik niet slecht, want ondanks de sterke verschillen in helderheid heb ik weinig verloren zones en dat verklaart ongetwijfeld dat de foto zo donker is. De sensor heeft waarschijnlijk geprobeerd zoveel mogelijk details te behouden. In de pro-modus is het uiteraard mogelijk om iets van deze helderheid te herstellen, maar het is nog steeds niet erg praktisch.

Hier is een foto die op dezelfde plaats, op hetzelfde moment is genomen met de Redmi Note 12 Pro:
redmi note 12 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 5

Deze foto laat zien dat een grote meerderheid van de telefoons in de problemen komt als de helderheid niet goed is, maar er zijn nog steeds enkele verschillen.

Deze foto heeft ook een beetje te weinig helderheid, maar het resultaat is nog steeds beter. Dit is een Sony sensor die besloot deze foto te maken met een sluitertijd van 1/500. De foto is niet alleen helderder maar de details zijn ook scherper, de kleuren zijn ook wat beter verzadigd.

Hier is een ander voorbeeld met de Unihertz Luna die een Samsung sensor gebruikt:
unihertz luna test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 9

Hetzelfde, te donker, nog donkerder dan de POCO F5.

De Omnivision sensor is dus niet de beste maar ook niet de slechtste. Hij kan goede foto's maken bij goed licht, maar zoals veel sensoren komt hij in de problemen als het licht niet optimaal is.Samsung S5K3P9 secundaire sensor

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun uwide 6

Als je al andere tests op mijn blog, weet je al dat dit type sensor het niet goed doet bij minder licht en dat blijkt ook nu weer uit deze foto. Er is hier ook ruimte om een beter belichte foto te maken, want met 1/640 had de sensor makkelijk 2 stops meer kunnen nemen om de foto correct belicht te maken.

De scherpte is hier niet zo goed als bij de hoofdsensor, dit is ook vrij normaal en voorspelbaar. Dit soort sensor kan alleen gebruikt worden bij goede lichtomstandigheden.Test foto / nacht

poco f5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo night 7

De POCO F5 kan gemakkelijk nachtfoto's maken met zijn nachtmodus. Deze fotomodus combineert meerdere foto's die op verschillende belichtingsniveaus zijn genomen, zodat u nachtfoto's kunt maken zonder de pro-modus te gebruiken. De POCO F5 heeft een goede lichtgevoeligheid want de nachtweergave produceert vrij heldere foto's, deze foto's zijn nog helderder dan in het echt en hij weet goed om te gaan met het verschil tussen donkere en lichte gebieden.

Het scherpteniveau is goed zolang je niet inzoomt op de foto vanaf een groot scherm, dit soort foto's is bedoeld om op een telefoonscherm te blijven staan of om gedeeld te worden op sociale netwerken. Ik merkte echter wel een klein probleem op met de verwerking van de lichthalo's, je ziet duidelijk een flare-effect dat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een van de lagen stroomopwaarts van de fotosensor.

De ultra groothoeksensor slaagt er daarentegen niet in om genoeg licht op te vangen, dit kun je zien in de foto's in de galerij hieronder.

[galerij ids="23755,23756,23757,23758,23759,23760,23761,23762,23763,23764,23765"]

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview

De POCO F5 kan video's stabiliseren om trillingen en schokken te verzachten. Deze video is genomen in 4k 30fps. Je kunt hier heel duidelijk zien dat de trillingen veroorzaakt door mijn stappen grotendeels worden gedempt. Ik zie nog steeds een lichte trilling bij elke stap, maar het is niet erg storend. Stabilisatie heeft ook vaak het effect dat er een slow-motion effect in de video ontstaat, dat is bij deze telefoon niet het geval.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview

De POCO F5 kan fotograferen in 4k en 30 fps, maar dit is niet de standaardmodus, dus overweeg om de resolutie te wijzigen in de instellingen voordat je voor de eerste keer fotografeert.

De lichtomstandigheden waren niet echt goed voor deze test, de lucht was erg bewolkt, ik had regen op de eerste video en een beetje zon op de laatste. Het belichtingsniveau is veel beter dan wat ik met de foto kreeg, de video is over het algemeen helderder dan de foto's die ik op hetzelfde moment nam. Het videogedeelte lijkt de lichte gebieden als prioriteit te nemen, dus de lucht is minder gedetailleerd maar het beeld is over het geheel genomen helderder.

Scherpte is ook goed en de scherpstelling is zeer snel ondanks de aanzienlijke veranderingen in diepte in deze video. De sensor heeft geen moeite om de juiste scherpstelling te vinden.

Ik vind dat deze telefoon het beter doet voor video dan voor foto's.

Video low light

youtube previewyoutube preview

De Omnivision-sensor van de POCO F5 produceert nachtvideo's die helder genoeg zijn om de sfeer van een nachtscène vast te leggen. Helaas is de scherpte niet erg goed, zelfs als ik stop met bewegen, blijft het detailniveau van de video vrij laag en dus een indruk van wanorde waar de kenmerken goed gemarkeerd zouden moeten zijn. Het is jammer, want de eerste moeilijkheid is om voldoende licht vast te leggen en deze telefoon doet dat goed, maar de

Externe geluidskwaliteit


Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers.

Geluidskwaliteit muziek/externe speakers

youtube previewyoutube preview

De POCO F5 heeft twee externe speakers aan elke kant van de telefoon. Ik dacht dat de geluidskracht tussen deze 2 uiteinden zou verschillen vanwege het verschil in het aantal perforaties om het geluid door te laten, maar uiteindelijk is het geluid vrij gelijkaardig. Het geluid van de POCO F5 is vrij krachtig en van goede kwaliteit. De hoge tonen worden goed weergegeven en de bas mist een beetje diepte, maar op speakers van dit formaat is dat vrij normaal.

Audiokwaliteit gesprekken

youtube previewyoutube preview

De geluidskwaliteit bij gesprekken is goed, het geluid is vrij vloeiend en de weergave van stemmen is goed. Het volume van de luidspreker is iets boven het gemiddelde. Als ik het geluid overschakel naar de externe luidspreker verliest het geluid wat aan kwaliteit maar de geluidskwaliteit blijft op een goed niveau. Het volume van de externe luidspreker is bovengemiddeld

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
poco f5 frequency respons

De POCO F5 is in staat om alle frequenties vrij nauwkeurig weer te geven, hij slaagt er zelfs in om de Redmi Note 12 Pro, die goed scoorde op deze test, iets te overtreffen. We zien dat de lijn van de POCO niet erg stabiel is, maar de decibelvariaties zijn erg klein. De geluidskwaliteit is zeer goed, op voorwaarde dat het volume niet op het maximum wordt gezet, want wanneer het op het maximum wordt gezet, vertoont het geluid een aanzienlijke vervorming.


Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

De POCO F5 is uitgerust met een 6,67 inch amoledscherm dat compatibel is met DolbyVision, HDR, HLG en HDR10+. Dit betekent misschien niets voor de overgrote meerderheid van de gebruikers, maar het heeft wel degelijk invloed op het vermogen van de telefoon om kleuren weer te geven. Als ik in de scherminstellingen de standaardmodus kies, krijg ik de volgende grafiek:
poco f5 calibration rec709

Deze kleurruimte heet REC709, het komt overeen met een kleurruimte van 16 miljoen kleuren. Dit is voldoende voor de meeste gangbare toepassingen. Met de standaardmodus krijg ik een zeer nauwkeurige colorimetrie met een dE van 1 met een iets te warm wit bij 6343 Kelvin.

Als ik de "intense" modus gebruik, krijg ik dit:
poco f5 calibration dci p3

De kleurruimte is veel groter, het is de DCI-P3 die met name wordt gebruikt voor high definition cinema. Deze kleurruimte kan meer dan een miljard kleuren weergeven. Waarom is dit nuttig? Als u films bekijkt in HDR of Dolby Vision geeft deze kleurruimte u een veel rijker beeld. De colorimetrie is wat slechter in deze schermmodus, maar de kleurwinst maakt dat meer dan goed.Helderheid / Contrast

Ik heb een helderheid van 938 cd/m² gemeten bij blootstelling van het scherm aan fel licht. Dit is een enorm helderheidsniveau waarmee je dit scherm overal kunt gebruiken, zelfs in direct zonlicht. Als je met dit helderheidsniveau in direct zonlicht verblijft, heeft dat uiteraard gevolgen voor de batterij, omdat de verlichting twee keer zoveel stroom verbruikt als je hem op het maximum zet.

Contrast

Ik heb bijna oneindig contrast gemeten, wat betekent dat de zwarten echt zwart zijn. Ik kreeg een gamma van 2.18 voor grijzen met zeer weinig afwijking, grijswaarden zijn ook zeer goed.

Biometrie

Nog niet beschikbaar / getest

Besturingssysteem


Nog niet beschikbaar / getest

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Poco F5

Vergelijk Poco F5 met de anderen

Test / beoordeling conclusie


POCO's F-serie heeft een reputatie opgebouwd rond prestaties, schermkwaliteit en geluidskwaliteit en deze nieuwe POCO F5 legt de lat nog hoger. Achter zijn vrij slanke en elegante esthetiek verbergt de POCO F5 een prestatiemonster en in tegenstelling tot de GT-type modellen van de vorige generatie is deze nieuwe POCO F5 veel energiezuiniger. Het stroomverbruik is beter afgemeten en de telefoon raakt niet zo snel oververhit als de POCO F4 GT. Gamers zullen zeker blij zijn met deze nieuwe telefoon, maar ook degenen die op zoek zijn naar een zeer responsieve telefoon waarbij je bijna nooit hoeft te wachten. Dankzij het ultrasnelle geheugen kun je zonder vertraging van het ene naar het andere scherm overschakelen, er is geen vertraging zoals je die in de middenklasse zou kunnen vinden.

De F-reeks van POCO heeft ook een traditie van het gebruik van goede schermen en dat is ook bij deze F5 weer het geval. Het scherm biedt zeer goede colorimetrie, een breed gamma en ondersteuning voor DolbyVision, HDR, HLG en HDR10+. Het geluid van de POCO F5 is ook van goede kwaliteit, het is in staat om alle frequenties vrij natuurgetrouw weer te geven, mits je het niet te hard drukt vanwege vervormingen. Ik heb zelfs de indruk dat deze POCO de beste POCO voor geluid is onder degenen die ik tot nu toe heb getest

Dus de POCO F5 vinkt alle gebruikelijke vakjes aan voor prestaties, scherm en geluid, maar heeft hij ook andere kwaliteiten? Het is vrij gemiddeld in netwerk gevoeligheid en GPS nauwkeurigheid, het heeft een goed wifi signaal en een goede download snelheid. De levensduur van de batterij is goed bij normaal gebruik dankzij de uitstekende prestaties van de telefoon en de snelle 67W lading zou je niet te lang moeten laten wachten.

Wat me een beetje teleurstelde was de fotokwaliteit. De POCO F5 maakt gebruik van dezelfde Omnivision-sensor als de POCO F4. Deze sensor komt snel in de problemen als het lichtniveau daalt en in deze prijsklasse zijn er betere alternatieven.

Sterktes

Prestaties
Energie-efficiëntie
Geluidskwaliteit
Oplaadsnelheid
Schermkwaliteit
Wifi-snelheid

Zwaktes

Foto/videokwaliteit bij slecht licht
Voorgeïnstalleerde toepassingen
Gemiddelde 4G-gevoeligheid

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getestVind je dit artikel leuk? Deel het, het zal mij enorm helpen
Ik werk alleen, dus ik heb geen bedrijfsbudget voor reclame. Jullie zijn mijn eerste ambassadeurs en jullie kunnen mij helpen door mijn artikelen te delen op jullie sociale netwerken, forums, artikelen,...
Deel op Meta/Facebook
Delen op Twitter
Deel op LinkedIn


Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Black Shark 4 Pro : review / test
De Black Shark 4 Pro is de nieuwste toevoeging aan Xiaomi's reeks van gamersmartphones. Deze telefoon heeft een sterke visuele identiteit en niets lijkt in de weg te staan.
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen