Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
TCL 30 SE : test / review / prijs

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Lanceringsaanbieding
Prijs TCL 30 SE
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

TCL 30 SE : test / review / prijs


Gepubliceerd op: 25-02-2022 / gewijzigd: 25-02-2022
Ik probeer zoveel mogelijk producten te testen, maar aangezien ik alleen werk, kan ik niet meer dan twintig telefoons per jaar testen. Ik moet dus keuzes maken en dat laat me weinig ruimte voor producten van minder bekende merken. Ik probeer echter tijd vrij te maken om interessante producten van minder bekende merken te vinden, waardoor ik onder andere het merk TCL heb leren kennen. Ik heb eerst een uitstekende smartphone getest (de TCL 10 Pro) en daarna een tablet (de TCL 10 Tab Max) en nu ben ik weer terug bij een instapmodel smartphone met de TCL 30 SE.

De prijzen van telefoons zijn de afgelopen 6 maanden sterk gestegen en geconfronteerd met deze prijsstijging krijgt het instapniveau alle aandacht. Daarnaast is er een publiek voor simpele smartphones die niet alleen om prestaties of iets dergelijks gaan. Ik denk dat deze TCL 30 SE ongetwijfeld zijn publiek zal vinden op het kruispunt van de zoektocht naar prijs en eenvoud.

Lanceringsaanbieding

De TCL zal in veel winkels verkrijgbaar zijn, maar voor de lancering heb ik de volgende links:
TCL 30 SE op Aliexpress (149/159€)
TCL 30 SE op Cdiscount (149/169€)

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs TCL 30 SE

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het TCL 30 SE van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

17 februari 2022: ontvangst van de telefoon, de test kan beginnen.
24 februari 2022: lancering van de telefoon.

Waarom deze telefoon?

Zoals ik in de inleiding schrijf, was ik positief verrast door de TCL 10 Pro die ik twee maanden geleden heb getest en stond ik te popelen om andere producten van het merk te kunnen testen. Ik heb toen de kans gehad om een tablet te testen die de omweg waard is en nu is de TCL 30 SE aan de beurt.

Ik heb andere telefoons op instapniveau getest, zoals de Redmi 9C of de Oukitel C21, deze telefoons hebben een echte reden om te zijn, omdat het echte smartphones zijn die niet alleen worden beperkt door hun gebrek aan prestaties, maar ze bieden alles wat je van een smartphone mag verwachten voor een veel lagere prijs. De TCL 30 SE biedt hetzelfde prestatieniveau als een Redmi 9A met meer geheugen, beter scherm, betere batterij, betere camera en meer voor ongeveer € 150. Op papier heeft deze TCL 30 SE dan ook een groot potentieel in het verschiet.

Uitpakken

tcl 30 se test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 1
Na meer dan veertig telefoons in 3 jaar te hebben getest, moet ik vaststellen dat de vorm van de dozen en hun inhoud sterk gestandaardiseerd zijn geworden. Alle dozen lijken op elkaar en bevatten allemaal min of meer hetzelfde. Dus ik was nogal verrast door de doos van deze TCL omdat hij er als geen ander uitziet. De doos is ontworpen in een dik karton en lijkt meer op een complex geheel van kartonnen plakjes die in elkaar passen. Ik weet niet of deze keuze een antwoord is op een economisch probleem of dat het een keuze is om op te vallen, maar als dat de reden was, is het een succes. De doos bevat de smartphone, een handleiding, een oplader en de bijbehorende kabel en bedrade hoofdtelefoon. Het is lang geleden dat ik een koptelefoon in een doos heb gezien en nog minder op het instapniveau!

Eerste configuratie

De TCL 30 SE wordt onder Android 12 op de markt gebracht, het is een van de eerste telefoons onder Android 12 die ik aan het testen ben. De configuratieprocedure wijkt niet echt af van wat ik heb gezien op Android 11, er zijn door TCL enkele schermen toegevoegd voor met name de configuratie van de kleuren op het scherm (bij NXT Vision, zoals op andere telefoons en tablets van dit merk). TCL zal tijdens het opstartproces niet proberen u aan te melden voor een service, hoewel u zich later kunt aanmelden bij TCL, dus ze zullen u niet dwingen. Sommige applicaties zullen vooraf zijn geïnstalleerd, maar ik weet niet of het een keuze is voor TCL, er zijn met name LinkedIn, Tiktok, een browser en enkele andere hulpprogramma's.

Afwerking

tcl 30 se test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 11
De TCL 30 SE is een instaptelefoon en net als andere telefoons in deze prijsklasse is de telefoon grotendeels gemaakt van plastic. Dit belet niet dat deze telefoon een goede afwerking heeft. Aan de achterkant vinden we een plastic met een metallic effect dat slechts onderbroken wordt door een vingerafdruksensor en een fotoblok dat amper enkele millimeters opvalt. Het afwerkingsniveau van de Redmi 9A was veel brutaler dan deze, de TCL is veel eleganter.
tcl 30 se test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 15
De fotomodule bestaat uit 3 sensoren, waaronder een Samsung-sensor van 50 miljoen pixels als hoofdsensor. Deze fotomodule is relatief goed geïntegreerd in de achterkant van de telefoon.
tcl 30 se test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 19
Aan de rechterkant vinden we de gebruikelijke volumeknoppen en de ontstekingsknop. Deze knoppen zijn ook van plastic en steken slechts een millimeter of twee uit aan de rechterkant. Deze knoppen zijn vrij hoog geplaatst, hoger dan wat ik bij andere merken gewend ben.
tcl 30 se test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 17
Aan de andere kant vinden we de simlade met de mogelijkheid om twee simkaarten en een geheugenkaart te plaatsen. De lade is daardoor vrij lang.
tcl 30 se test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 18
Hieronder staan twee geluidsrasters, maar er wordt er maar één gebruikt, dus het geluid is in mono. De audio-uitgang bevindt zich aan de bovenkant van de telefoon.
tcl 30 se test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 24
De selfie-sensor is bovenaan en in het midden van het scherm geplaatst, het is geïntegreerd in een druppelvorm, het is lang geleden dat ik dit formaat heb gezien, het was daar in de mode toen hij 2 jaar oud was .
tcl 30 se test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 25
De onderste rand is vrij dik, wat vaak het geval is bij telefoons op instapniveau.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Ik heb de 4Gb/64Gb-versie van deze smartphone getest, je vindt alle kenmerken van de telefoon in de volgende screenshots. Ik heb niets ongewoons opgemerkt, de telefoon is uitgerust met basisfunctionaliteit.

CPU / GPU PrestatieDe TCL 30 SE neemt de basis over van de Redmi 9A die ik twee jaar geleden heb getest. Het maakt gebruik van een Mediatek Helio G25 CPU en een IMG PowerVR GE8320 600MHz GPU, dit zijn instapcomponenten die geen zeer hoogwaardige prestaties bieden. Deze telefoon is dan ook niet ontworpen om 3D-games te spelen en er is een merkbare latentie bij het overschakelen van het ene scherm naar het andere of bij het laden van een applicatie.

Benchmark Antutu/3DMark

Geen verrassingen in termen van de Antutu-score, ik kreeg iets meer dan 100.000 punten, ik heb al lang niet meer zulke slecht presterende telefoons getest, maar de roeping van deze telefoon is sowieso niet om records te breken. Deze telefoon is ontworpen voor basisgebruik van smartphonefunctionaliteit.Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview
De TCL 30 SE is geen telefoon die is ontworpen om te gamen, maar dat betekent niet dat je niet met deze telefoon kunt spelen. De meeste kleine, eenvoudige games werken zoals op de meeste telefoons, maar grotere games werken mogelijk ook als je de mogelijkheid hebt om het detailniveau te verlagen. Ik heb PUBG Mobile gespeeld in deze video en de game-ervaring is redelijk correct, er zijn natuurlijk hier en daar wat vertragingen en de vloeiendheid is niet voorbeeldig, maar tenzij je een hardcore gamer bent, zou dit geen probleem voor je moeten zijn.

Netwerkprestatie

De TCL 30 Se biedt een redelijk gemiddeld maar voldoende frequentiebereik om overal in Europa te gebruiken. B28a- en B28b-frequenties worden ondersteund.

Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeIk heb 567 metingen uitgevoerd om de kwaliteit van het 4G-signaal van deze telefoon te beoordelen en kreeg een gemiddeld signaal van -92,85 dBm. Parallel kreeg ik een gemiddeld signaal van -92,11 dBm met mijn sonde op hetzelfde moment en gedurende dezelfde tijdsduur. De waarden liggen erg dicht bij elkaar en dit geeft aan dat de TCL 30 SE een goede netwerkgevoeligheid heeft en dit wordt verwacht van een telefoon die niet prestatiegericht is.

Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

Ik heb een gemiddeld signaal gemeten van -27dBm bij de router en een gemiddeld signaal van -76dBm op afstand. Dit zijn helaas vrij magere resultaten, dus de TCL 30 SE zal gebruikt moeten worden in een gebied waar de wifi van goede kwaliteit is om er goed van te kunnen profiteren.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).

youtube previewyoutube preview
De TCL 30 SE gebruikt een Mediatek GPS-chip die hem een nauwkeurigheid van ongeveer 1 meter geeft, het is een zeer goed nauwkeurigheidsniveau en bovendien bereikt hij snel dit precisieniveau.


Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
tcl 30 se charging
De TCL 30 SE heeft een snelle lading van 15W, het is iets lager dan wat we tegenwoordig op de markt vinden, behalve dat het in deze prijsklasse niet noodzakelijk standaard is. Het kostte me 172 minuten om de batterij van 1 tot 100% op te laden met mijn UGREEN 100W-oplader. De laadsnelheid is lineair tot ongeveer 80%, de laadsnelheid daalt sterk. Het duurt ongeveer 30 minuten om de eerste 20 procent te laden, het duurt meer dan 50 minuten om de laatste 20 procent te laden.
tcl 30 se discharging100
Ik heb een batterijduur van 1225 minuten met het scherm aan op 50%, het is een goed niveau van autonomie waarmee je 2 tot 3 dagen mee kunt gaan zonder op te laden (bij normaal gebruik). De autonomie die ik heb gemeten lijkt niet lineair, maar de curve verandert meerdere keren van helling en de laatste 20 procent vliegt sneller weg. Het is daarom beter om dit te weten om niet te denken dat je een marge hebt als je eenmaal 20% hebt bereikt, integendeel, je zou een oplader bij de hand moeten hebben.

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De TCL 30 SE is uitgerust met een 50 miljoen pixel Samsung S5KJN1 hoofdsensor, deze sensor is ook aanwezig in andere telefoons zoals de Nokia G21, Redmi Note 11, Motorola G31 of de Samsung Galaxy A13. Deze fotosensor is niet de beste op de markt, maar verre van de slechtste, het verbaast me zelfs dat ik hem in een instaptelefoon als deze aantreft.

De telefoon heeft twee andere sensoren, maar ik heb er geen technische informatie over.

Fotokwaliteit


Fotokwaliteit (binnen/studio)

De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.

tcl 30 SE test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 3
De fototest van de TCL 30 SE gaat iets sneller dan normaal omdat ik maar één sensor heb om te testen en het is een sensor die ik al in andere telefoons heb getest. De foto die hierboven is gemaakt, is een foto gemaakt in de handmatige modus, wat aantoont dat deze sensor in staat is om een aantal interessante dingen te doen en beter kan dan de basisinstellingen die resulteren in een donkerdere foto. Met de automatische modus krijg ik dit:
tcl 30 SE test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 1
De pro-modus maakt het mogelijk om een eerlijkere belichting te krijgen, zelfs als er gradaties in de instellingen ontbreken en de RAW-modus niet beschikbaar is. Het resultaat in de automatische modus volgt min of meer dezelfde trend als de andere geteste telefoons door foto's te maken die iets te donker zijn onder kunstlicht. De scherpte is gemiddeld, de kleuren worden beïnvloed door de belichting maar ik merk dat de foto nogal ruis bevat, dit was mij bij andere telefoons met dezelfde sensor niet opgevallen.

tcl 30 SE test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 5
Op deze foto kunnen we de scherpte beter zien, in het midden is het goed, het Canadese bankbiljet is zeer goed gedetailleerd en de kleine tekst onderaan het bankbiljet is perfect leesbaar. Deze scherpte neemt af aan de periferie, ik zal een technische test moeten doen om de impact van deze afname precies te meten.

Deze Samsung S5KJN1-sensor kan goede foto's maken als de omstandigheden goed zijn, het is niet de beste in zijn categorie, maar in deze prijsklasse doet hij zijn werk naar behoren.

Foto: technische test

Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven.

Ik test de volgende elementen:
- centrumscherpte, perifere scherpte
- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren
- mate van chromatische aberratie
- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)
- vervorming

De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.

Nog niet beschikbaar / getest

Buiten fotokwaliteit

tcl 30 se test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 21
Het licht was niet erg goed toen ik naar buiten ging om deze foto's te maken, ik profiteerde van een stilte in de storm Eunice, maar de lucht was donker en het landschap was nogal modderig. Ondanks alles was ik positief verrast door deze fotosensor want ook al zijn de foto's iets te donker, er zijn niet al te veel overbelichtings-/onderbelichtingszones. De verwerking van de scherpte is duidelijk zichtbaar op de takken, het is geen probleem als je niet inzoomt en op de schaal van het scherm van de telefoon is het helemaal niet zichtbaar.

Ik had niet zulke slechte omstandigheden gehad om andere telefoons met dezelfde sensor te testen, dus dit voegt een beetje waarde toe aan deze fotosensor die het beter doet dan wat meestal te vinden is in het instapniveau.

Test foto / nacht

Nog niet beschikbaar / getest

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview
Zoals de overgrote meerderheid van telefoons in deze prijsklasse, is de TCL 30 SE niet in staat om video's te stabiliseren, trillingen zijn goed zichtbaar.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview
De TCL 30 SE kan filmen in 1080p met 30 frames per seconde. De kwaliteit van de geproduceerde video's is goed voor dit type apparaat. Het scherpstellen is snel, belichtingssprongen zijn merkbaar maar niet problematisch, en ik vind het dynamisch bereik redelijk goed. De video is een beetje te donker zoals de foto's, ik had dit punt al opgemerkt bij andere telefoons die dezelfde sensor gebruiken, het is een kwestie van instellingen in plaats van een technisch onvermogen.

Video low light

Nog niet beschikbaar / getest

Externe geluidskwaliteit


Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers.

youtube previewyoutube preview
De TCL 30 SE is uitgerust met een enkele luidspreker aan de onderkant van de telefoon. Deze luidspreker produceert een geluid van gemiddeld vermogen en dit geluid is erg gericht op de hoge tonen zoals vaak het geval is bij dit type configuratie. Het is dus geen telefoon voor wie graag naar muziek luistert zonder koptelefoon, maar ik denk dat het een veronderstelde keuze is voor dit soort telefoon.

De geluidskwaliteit in de communicatie is correct, ook hier vind ik dat het geluid behoorlijk hoog is. Het volume met de luisterluidspreker is niet erg hoog, daarentegen is het volume gemiddeld met de externe luidspreker.

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
tcl 30 se dynamic range
Het geluid dat wordt geproduceerd door de hoofdtelefoonuitgang van deze telefoon is relatief krachtig, maar dit vermogen veroorzaakt aanzienlijke vervorming, dus u moet het volume een paar keer verlagen om te hopen dat u weer geluid van acceptabele kwaliteit krijgt. Als ik de frequentiedekking analyseer, zie ik dat de TCL het geluid niet correct weergeeft op vol volume. Ik heb hem hier vergeleken met een Redmi Note 11 en we zien dat de witte lijn van de TCL niet stopt met springen waar die van de Redmi op alle frequenties erg stabiel blijft. De verschillen lijken niet significant, maar zijn wel hoorbaar.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

tcl 30 se calibration
De andere twee TCL-producten die ik heb getest, hadden een zeer goed scherm, ik vroeg me af of dat ook het geval zou zijn bij een instapproduct. Ja en nee. Ja, want op instapniveau vind je geen bijzondere schermen en deze is waarschijnlijk bovengemiddeld. Nee, want bij Redmi is er beter. Ik behaalde gemiddeld een dE van 3,11, wat op zich niet slecht is, maar ik heb een aanzienlijk gat op de witte. In briljante modus (in NXT Vision) heb ik een dE groter dan 10 voor wit en in natuurlijke modus zakt deze dE naar 5,7 en dat is nog steeds een beetje te veel. Wit is iets te warm met een kleurtemperatuur van 6246K waar het idealiter 6500k zou moeten zijn.Helderheid / Contrast

Ik heb een vrij hoge contrastverhouding gemeten in natuurlijke modus en met NXT Vision-optimalisatie heb ik nog nooit zo'n hoog contrast (2108:1) op een IPS LCD-scherm gehad.

Natuurlijk licht is goed aangezien ik 465 cd/m² heb gemeten en de sensor overspoeld met licht en met adaptief licht heb ik 565 cd/m² gemeten. U kunt deze telefoon dus onder de zon gebruiken zonder al te veel moeite te hoeven doen om het scherm te lezen.

Biometrie

De TCL 30 SE is voorzien van een vingerafdruksensor aan de achterkant, ik test niet veel telefoons meer met een sensor daar maar vind het toch een van de meest geschikte plekken voor dit soort sensor. Deze sensor werkt goed en reageert redelijk goed.

Besturingssysteem


Deze TCL draait Android 12, het is een van de eerste Android 12-telefoons die ik heb getest. Naast het besturingssysteem heeft TCL enkele extra elementen toegevoegd om je telefoon te personaliseren. TCL heeft nog een paar apps toegevoegd, maar deze zijn niet zo opdringerig als die van Xiaomi, dus de overlay is lichter. Voor sommige van deze apps weet ik niet eens zeker of ze van TCL zijn, omdat ze mogelijk standaard beschikbaar zijn in Android 12.

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires TCL 30 SE

Vergelijk TCL 30 SE met de anderen

Test / beoordeling conclusie


Voordat ik inga op de details van mijn conclusie, moet ik onthouden dat deze telefoon een telefoon op instapniveau is, dus hij kan niet concurreren met een telefoon van € 250, maar in zijn niche rond € 150 is hij erg goed. de competitie.

De TCL 30 SE is voornamelijk gemaakt van plastic maar onderscheidt zich van het instapmodel door een goed afwerkingsniveau, is sober en elegant. De Redmi 9A/9C die ik meer dan een jaar geleden heb getest, was veel eenvoudiger. De TCL 30 SE is gericht op een breed publiek dat op zoek is naar een smartphone met alle basisfuncties zonder de bank te breken. Met zijn introductieprijs rond de € 150,- moet worden opgemerkt dat er met de prijsstijging van telefoons in deze prijszone niet veel meer over is. De TCL 30 SE biedt voldoende prestaties voor normaal gebruik, ik vind alleen dat er enige latentie is bij interactie met de telefoon. Als je van een snellere telefoon komt, zal het gezien worden, als je daarentegen nog nooit een snellere telefoon hebt gehad, zul je hem waarschijnlijk niet zien.

De TCL-camera is hetzelfde als in de Redmi Note 11, hoewel deze iets meer kost. Het is een instapcamera die in staat is goede kwaliteit foto's te maken voor deze prijsklasse. Als de foto belangrijk voor je is, is de Redmi Note 10 waarschijnlijk een beter alternatief (maar wel duurder).

De TCL 30 SE biedt een groot scherm met goede colorimetrie op instapniveau en uitstekend contrast (een van de beste) dankzij NXT Vision-optimalisatie. Het scherm heeft een iets lagere resolutie dan Redmi, maar het beeld is van goede kwaliteit.

4G-netwerkgevoeligheid en GPS-nauwkeurigheid zijn twee andere sterke punten van deze telefoon, dit zijn basisfuncties die we vaak vergeten bij het kiezen van een telefoon, maar TCL is het niet vergeten. De TCL 30 SE zal het 4G-signaal minder snel verliezen dan de gemiddelde telefoon, dit is ongetwijfeld een belangrijk criterium voor wie veel belt met zijn telefoon.

Aan de andere kant was ik behoorlijk teleurgesteld over de wifi, het lukte me niet om een goed signaal of een goede downloadsnelheid te krijgen, de twee zijn vaak gekoppeld. De geluidskwaliteit is ook niet buitengewoon, de kleine externe luidspreker is niet erg krachtig en produceert een hoge toon. Het geluid met koptelefoon had ook wat beter gekund, de frequentieweergave behoort niet tot de besten.

Sterktes

4G-gevoeligheid
GPS-nauwkeurigheid
Schermcontrast
Afwerking
Prijs/prestatie
(instapniveau)

Zwaktes

Wifi-gevoeligheid
Geluidskwaliteit luidspreker
Geluidsgetrouwheid met koptelefoon
Knoppen een beetje te hoog

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getest

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Samsung Galaxy A25 5G: test / beoordeling
Door tijdgebrek heb ik al een paar jaar geen Samsung instapmodel meer getest, maar nu ga ik er weer tegenaan met de A25 en vergelijk ik hem met zijn Chinese rivalen.
POCO F6 Pro: volledige test en beoordeling
POCO heeft het zware geschut bovengehaald om de top van het assortiment van andere merken te kietelen... kracht, elegantie en een nieuwe camera. Een succes of een vochtig onderdeurtje?
Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden