Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
POCO X5 5G : test / review

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Testvideo
Prijs Poco X5 5G
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Vermogensprestaties
Foto camera test
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

POCO X5 5G : test / review


Gepubliceerd op: 06-02-2023 / gewijzigd: 01-10-2023
De Poco-familie is nog verder gegroeid met de POCO X5 5G die de komst van de 5e generatie aankondigt. De POCO M5 is vorig jaar discreet uitgebracht, maar ik denk dat de release van de X5 iets zichtbaarder zal zijn en waarschijnlijk zal worden gevolgd door een POCO F5 als we de gebruikelijke logica van POCO volgen. Deze nieuwe POCO neemt functies van de vorige generatie over, waaronder een Snapdragon 695 die is geleend van de Poco X4 Pro en een paar andere elementen, zoals de Samsung-sensor van 50 miljoen pixels. De eerste zichtbare nieuwigheid is het uiterlijk, de POCO X5 is erg dun, de achterkant heeft een uniform oppervlak met een metaalachtig effect met slechts een rechthoekig blok om de 3 fotosensoren te huisvesten. Laten we samen kijken wat deze nieuwe generatie POCO X voor ons in petto heeft!

Introductieaanbieding

De POCO X5 5G is beschikbaar op de officiële website met 2 geschenken (een horloge en een POCO-armband) ter waarde van 104 €:
PO.CO / POCO X5 5G

TestvideoStructure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Poco X5 5G

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Poco X5 5G van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

11 januari 2022: POCO X5 5G ontvangen vóór de verwachte release later in de maand. De proef kan dan beginnen.

Waarom deze telefoon?

Ik ben geen natuurlijke verzamelaar, maar bij sommige merken zou je me bijna als een verzamelaar kunnen beschouwen en POCO is daar duidelijk een van. Ik heb bijna alle modellen getest die gedurende 3 jaar zijn uitgebracht, dit lijkt misschien normaal voor iemand die telefoons test, maar onthoud dat ik alleen ben. Ik heb niet een heel redactieteam achter me staan om me te helpen, dus ik moet keuzes maken en POCO is vaak een van mijn keuzes geweest.

Waarom? POCO heeft me nooit echt teleurgesteld, ik gaf de voorkeur aan bepaalde modellen zoals bij alle merken, maar ik kwam nooit uit bij een model waardoor ik het uit het raam wilde gooien. Het merk heeft wat terrein verloren op het gebied van innovatie, maar het is voor iedereen hetzelfde, we bereiken een fase waarin alle merken op hetzelfde niveau staan met dezelfde kenmerken. Dus wat blijft er over voor POCO? De prijs / prestatieverhouding blijft bij hen een veilige gok en in tegenstelling tot de eerste generaties is POCO niet langer gericht op een gamerpubliek, ze zetten de prestaties in voor een goede dagelijkse ervaring voor een zeer breed publiek. Deze POCO gebruikt dezelfde processor als de POCO X4 GT, die een maatstaf was in deze prijsklasse, dus we kunnen verwachten dat de hele vijfde generatie X-reeks qua prestaties een stap hoger zal gaan.

Uitpakken

poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 3
POCO is een merk dat veel dingen heeft geprobeerd met alle modellen die ze de afgelopen jaren hebben gelanceerd, maar er is één ding dat in de loop van de tijd stabiel is gebleven en dat is de verpakking. Hier vinden we de zwarte doos, de gele letters, de gele verpakking die de documentatie bevat en een transparante zachte siliconen omhulsel, de telefoon beschermd door een plastic folie, een 33W-oplader en de USB-kabel.

Ik was een beetje verrast toen ik een 33W-oplader vond, het is iets meer dan wat er in de doos van de derde generatie POCO's werd gevonden.

Eerste configuratie

De POCO X5 is uitgebracht met MIUI 13 (versie 13.0.2) en in tegenstelling tot veel telefoons die ik test, hoefde ik niet te updaten na de eerste keer opstarten. De procedure voor het instellen van de telefoon is hetzelfde als bij andere telefoons die MIUI 13 gebruiken, ik zag net een extra scherm voor het maken van een kinderprofiel.

Afwerking

poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 4
POCO (en Xiaomi) hebben de neiging om behoorlijk dikke en massieve telefoons te produceren, maar het eerste dat me opviel aan deze telefoon was zijn lichtheid, hij weegt 190 gram. Het blijft een aanzienlijk gewicht in vergelijking met sommige andere modellen (van andere merken) maar als dit het eerste gevoel is dat ik had toen ik het in de hand nam, is het dat er een verschil is met wat ik gewoonlijk test. De POCO X5 is ook dunner dan eerdere modellen en dit zonder in te boeten aan batterijcapaciteit.

Ik heb het antracietgrijze model getest, ik weet niet of er andere kleuren beschikbaar zullen zijn. Deze kleur geeft het een glad metallic effect dat behoorlijk succesvol is. Hieronder vinden we de gebruikelijke USB-C-poort met een geluidssensor en een audio-uitgang. Deze audio-uitgang is ook de enige en dat is best verrassend omdat de meeste telefoons in deze prijsklasse twee uitgangen hebben om stereogeluid te produceren.
poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 5
Bovenaan vinden we de gebruikelijke infraroodpoort, een geluidssensor en een jack-type hoofdtelefoonuitgang. Aan de rechterkant vinden we de volumeknoppen en de aan/uit-knop die tevens dienst doet als vingerafdruksensor. Deze knoppen bevinden zich min of meer op dezelfde hoogte als de meeste telefoons.

poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 9
Aan de achterkant bevindt zich een imposante fotosensor die iets uit de achterkant van de telefoon komt. Dit fotoblok bestaat uit 2 sensoren (groothoek en ultragroothoek), een extra sensor (bereikbaar met Gcam) en een led-flitser.

poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 16
Het scherm wordt net onderbroken door een selfie-sensor in de vorm van een stoot in het midden van het scherm, deze is iets kleiner dan deze die ik gewend ben te zien in deze prijsklasse. Het scherm wordt beschermd door een plastic folie die in de fabriek is aangebracht, zodat je deze niet zelf hoeft te plakken.
poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 20
De SIM-lade biedt plaats aan 2 SIM-kaarten en een geheugenkaart, deze is toegankelijk aan de linkerkant van de telefoon op de gebruikelijke plaats.

poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 26
De randen lijken veel op de vorige generatie POCO, het is zeer waarschijnlijk dat dit scherm al op een eerder model is gebruikt.

Deze POCO X5 brengt geen revolutie teweeg wat betreft afwerking of esthetiek, we zijn ver verwijderd van het gamerontwerp van de X3, maar dat is geen slechte zaak. De X5 is meer consensueel en zal ongetwijfeld een breder publiek aanspreken. Het is een sobere en elegante telefoon die zijn plaats heeft in de middenklasse POCO.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Toen ik deze telefoon ontving, waren de officiële technische specificaties nog niet vrijgegeven, dus vertrouwde ik op wat ik uit de telefoon kon halen. Ik heb de 8Gb / 256 Gb-versie getest, ik weet niet of er andere versies beschikbaar zullen zijn, maar als dit model het basismodel wordt (maar ik betwijfel het), zou dit betekenen dat POCO's vrijgevigheid op het gebied van geheugen een niveau omhoog gaat . Met 8Gb RAM maakt POCO zich los van de gebruikelijke 6Gb en hoewel het voor een grote meerderheid van de gebruikers nutteloos zal zijn, zal het je troost bieden voor een toekomst waarin open applicaties steeds meer ruimte zullen innemen. Met 256 Gb zitten we hier ook bovengemiddeld, maar ik kan me voorstellen dat er een 128 Gb versie beschikbaar komt. Hoe dan ook, het is mogelijk om een geheugenkaart te koppelen, dus het is niet de opslag die een probleem zal vormen.

Voor de CPU zie ik dat deze POCO een Snapdragon 695 gebruikt zoals de POCO X4 Pro, het laat zien dat het basismodel beter zal presteren en dat is te verwachten dat de Pro en De GT-versie is nog krachtiger. De POCO X5 komt in de middenklasse met een prestatie waarmee hij vrijwel kan doen wat je wilt, er zijn alleen 3D-games met een hoog grafisch niveau die iets minder vloeiend zouden kunnen zijn.

Het scherm heeft dezelfde afmetingen als de POCO X4 Pro, maar is niet van dezelfde fabrikant. De POCO X5 is technisch in staat om de frequenties van 60, 90 of 120hz te gebruiken maar in het menu zag ik alleen de mogelijkheid om van 60 naar 120 te gaan.

Hoewel er veel overeenkomsten zijn met de POCO X4 Pro, heeft deze POCO X5 toch genoeg bijzonderheden om hem niet als een gerecyclede versie van de X4 Pro te beschouwen. CPU-gerelateerde componenten (GPU, wifi, bluetooth, gps,...) zijn hetzelfde, maar de meeste andere componenten zijn anders.CPU / GPU PrestatieZoals ik in de vorige paragraaf schreef, is deze telefoon uitgerust met een Snapdragon 695 CPU en een Adreon 619 GPU, het is hetzelfde als de POCO X4 Pro of de Redmi Note 11 Pro. Het is middenklasse, maar biedt voldoende prestaties om aan de behoeften van de overgrote meerderheid van de gebruikers te voldoen. We moeten ons niet te snel laten leiden door de machtsargumenten van de fabrikanten, want in verreweg de meeste gevallen biedt zo'n mid-range telefoon ruimschoots voldoende prestaties.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik kreeg een score van 325654 punten met Antutu v8, het is een zeer vergelijkbare score als de POCO X4 Pro die dezelfde componenten gebruikt, het geheugen lijkt gewoon een beetje beter op de POCO X5. Dit zou een beetje extra moeten bieden voor dagelijks gebruik bij het overschakelen van bijvoorbeeld de ene applicatie naar de andere. Als je graag met je telefoon speelt, zou je de meeste games moeten kunnen spelen met soms een kleine opoffering op grafisch niveau, maar alleen voor zeer veeleisende games.Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview
De POCO X5 is krachtig genoeg om PUBG Mobile onder goede omstandigheden uit te voeren, het detailniveau is goed en we kunnen de details van het landschap van een behoorlijke afstand zien sinds het vliegtuig, de bomen op de grond zichtbaar zijn. De game-ervaring is goed, ik heb geen schokken of vertragingen ondervonden. De texturen laden geleidelijk maar snel genoeg om geen lege gebieden te hebben tijdens het verplaatsen van het personage. De POCO X5 biedt voldoende prestaties om elk spel in goede omstandigheden te spelen. Sommige games die veeleisender zijn dan PUBG Mobile vereisen mogelijk een aanpassing van het detailniveau, maar voor een telefoon in deze prijsklasse zal het geschikt zijn voor een zeer groot publiek.

Wat ik vermoedde bij het uitpakken van de telefoon is hier waar, het geluid komt echter alleen uit de luidspreker aan de onderkant van de telefoon. Dit vermindert de meeslepende kant van het spel en zolang je hand op de speaker ligt, hoor je niets.

Netwerkprestatie

Nog niet beschikbaar / getest


Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeIk heb meer dan 2000 metingen uitgevoerd om de 4G-gevoeligheid van deze telefoon te evalueren (ik heb geen 5G thuis) en ik kreeg een gemiddeld signaal van -99 dBm. Over dezelfde periode kreeg ik met de sonde een gemiddeld signaal van -92,3 dBm, het verschil is dus erg significant, wat aangeeft dat de POCO X5 een netwerkgevoeligheid heeft die onder het gemiddelde ligt. Het is duidelijk niet de slechtste telefoon die ik heb getest, maar hij zal behoorlijk laag in de ranglijst eindigen. Als u in een gebied woont met een slechte netwerkdekking, is deze telefoon misschien niet voor u geschikt.

Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

Ik kreeg een gemiddeld signaal van -17dBm in de buurt van de router en een gemiddeld signaal van -64dBm op een afstand, dit plaatst deze telefoon in het goede gemiddelde van de ranglijst.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).

youtube previewyoutube preview
Ik heb een nauwkeurigheidsniveau van 3 meter en een gemiddelde satellietdekking, ik heb ook de daadwerkelijke positionering vergeleken met het geadverteerde nauwkeurigheidsniveau en inderdaad beland ik op ongeveer 3 meter van waar ik was voor de test. Het is een normaal nauwkeurigheidsniveau voor dit soort telefoons, maar maak je geen zorgen over 3 meter, omdat GPS-applicaties je over het algemeen weer op weg kunnen helpen. Alleen voor wandelaars kan dit een probleem vormen.


Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
De POCO X5 gebruikt dezelfde hardware als de POCO X4 Pro, hij gebruikt ook een batterij met een vergelijkbare capaciteit, maar ik merk verschillen in batterijprestaties. De oplaadtijd vertegenwoordigt het eerste verschil, maar de verklaring is simpel, de X5 heeft een snelle lading van 33W waar de X4 Pro tot 67W gaat. De oplaadtijd van de batterij is daarom onvermijdelijk langer, ik heb een oplaadtijd van 228 minuten gemeten met mijn UGREEN 100W-oplader. Dit betekent ofwel dat deze telefoon niet compatibel is met de PD-oplaadstandaard of dat hij niet erg snel oplaadt. De onderstaande grafiek toont de evolutie van de belasting en zoals u kunt zien is de belasting perfect lineair, het is zeer zeldzaam.
poco x5 test avis batterie battery charging
Ik heb de batterijduur van de POCO X5 gemeten onder dezelfde omstandigheden als de POCO X4 Pro en ook hier kreeg ik een iets ander resultaat met een batterij die minder batterijduur biedt op de POCO X5. Ik kreeg een batterijduur van 493 minuten met 100% helderheid en 1058 minuten met 50% helderheid. Het verbruik van het scherm is dus perfect lineair omdat de autonomie bij 100% helderheid bijna door 2 wordt gedeeld. Ik heb het verbruik van elk onderdeel van de telefoon in detail bekeken en ik zie geen groot verschil tussen de X5 en de X4 Pro. Dus de batterij is minder efficiënt of misschien had ik pech in de batterijloterij.
poco x5 test avis batterie battery discharging


Vermogensprestaties

Ik heb het CPU-, GPU-, FPU- en schermverbruik enkele minuten lang gemeten, eerst één voor één en daarna allemaal samen. Ik krijg scores die vrij gelijkaardig zijn aan wat ik kreeg met de POCO X4 Pro. Als de CPU maximaal wordt gepusht, heb ik een gemiddeld verbruik van 4,26 W, voor de GPU haal ik onder dezelfde omstandigheden 2,29 W. Met alle componenten tegelijkertijd gebruikt, zie ik een zeer matige temperatuurstijging van de batterij met een gemiddelde van slechts 26°C gedurende meer dan 7 minuten testen zonder onderbreking.

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De POCO X5 is uitgerust met een 48 miljoen pixel Samsung S5KJN1-sensor als hoofdsensor. Ik heb deze sensor al getest op POCO M5, Redmi 10, TCL 30 SE en POCO M4 Pro. Het is meestal beschikbaar in een versie van 50 miljoen pixels, terwijl het op deze POCO X5 48 miljoen pixels produceert. Het is a priori dezelfde sensor met misschien een andere configuratie. Ik vind het in ieder geval jammer dat POCO een sensor van dit type kiest voor de middenklasse, omdat het een sensor is die meestal is gereserveerd voor instaptelefoons.

De tweede sensor is een Omivision ultragroothoeksensor. Er zit een derde sensor op de telefoon, maar deze is niet toegankelijk vanuit de foto-app, maar ik zie hem verschijnen in de lijst met sensoren met de Gcam-foto-app. Deze applicatie werkt ook erg goed op deze POCO.

Fotokwaliteit


Fotokwaliteit (binnen/studio)

De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.

Hoofdsensor: Samsung S5KJN1 48 miljoen pixels
poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 1
Ik heb deze sensor al getest op andere telefoons zoals bijvoorbeeld de POCO M5, maar deze heeft een iets andere configuratie en sinds de laatste telefoon die ik heb getest, ik heb nog steeds de resultaten in gedachten. De POCO X5 heeft wat moeite met het vinden van de juiste belichting bij kunstlicht, de foto is te donker en de colorimetrie klopt niet. Als ik naar het resultaat kijk met de POCO M5, zie ik dat het belichtingsniveau beter is op dit model en waar blauw domineert bij de M5, domineert groen op de X5. Ik heb geprobeerd dit probleem te compenseren met de handmatige modus, maar ik heb nog steeds de dominantie van groen. Ik zal deze telefoon bij daglicht testen zodra het weer het toelaat en het resultaat ook vergelijken met Gcam om te zien of het probleem bij de app of de sensor ligt. AI, HDR of nachtmodi losten het probleem niet op, zoals je kunt zien in de afbeeldingengalerij hieronder in deze paragraaf.

poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 13
Deze test beoordeelt het niveau van scherpte geproduceerd door de fotosensor. Ik vind ook hetzelfde niveau van scherpte als bij de POCO M5, het verschil in colorimetrie is nog steeds zichtbaar maar de scherpte is goed. De kleine lettertjes op het Canadese biljet zijn perfect leesbaar. De scherpte neemt aan de randen af maar blijft in deze prijsklasse op een acceptabel niveau.
Secundaire sensor: Omnivision OV08 8 miljoen pixels
poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 5
Ik denk niet dat ik deze sensor eerder heb getest, ik kan hem niet vinden in mijn database. Als ik deze foto vergelijk met die genomen met de hoofdsensor, vind ik dat deze Omnivision-sensor beter presteert in de keuze van de belichtingstijd, de foto is helderder dan met de Samsung-sensor. De vervorming is duidelijk zichtbaar maar hier is niets abnormaals aan, dit is bij alle sensoren van dit type het geval. De colorimetrie is neutraler dan die van de Samsung-sensor, meestal het tegenovergestelde. De scherpte is niet buitengewoon en neemt vrij sterk af in de periferie. Ik zie ook veel digitale ruis, vooral in de periferie. Deze ultragroothoeksensor zal gemiddeld zijn met dezelfde tekortkomingen als de meeste sensoren van dit type, het is niet beter of slechter, het zou alleen moeten worden overwogen voor landschapsfoto's op een heldere dag.

poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 12
Het gebrek aan scherpte was al zichtbaar op de eerste foto en is op deze foto nog meer het geval. De kleine karakters van het Canadese bankbiljet zijn leesbaar, maar we kunnen al een vage zone rond de contouren onderscheiden, het effect wordt erger als we van het midden af gaan, maar zoals ik in de vorige paragraaf schreef, dat is allemaal volkomen normaal voor dit soort sensoren.Foto: technische test

Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven.

Ik test de volgende elementen:
- centrumscherpte, perifere scherpte
- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren
- mate van chromatische aberratie
- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)
- vervorming

De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.

Nog niet beschikbaar / getest

Buiten fotokwaliteit

Hoofdsensor: Samsung S5KJN1 48 miljoen pixels
poco x5 wide test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 34
Ik heb deze Samsung-sensor getest op een zonnige dag in de winter, de zonnestralen werden soms volledig geblokkeerd door wolken. Dit zijn interessante voorwaarden om een camera te testen. Als de zon schijnt zijn de foto's van goede kwaliteit met een goede kleurbalans, goede belichting en goede scherpte. Het dynamische bereik daarentegen is niet erg hoog, want zelfs als de zon schijnt, zijn de donkerste delen van de foto donkerder dan ze zouden moeten zijn. Dit zie je nog meer als de bewolking groter is, de foto's vaak onderbelicht zijn en hier zien we de beperkingen van deze sensor.

Ik heb ook foto's gemaakt met de Gcam-app om te zien of de fotoverwerking van deze app de foto zou verbeteren, maar dat gebeurde niet. De foto's gemaakt met Gcam hebben een te warme kleuring, deze foto's zijn makkelijk te herkennen.
Secundaire sensor: 8 miljoen pixels Omnivision OV08D10
poco x5 uwide test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 15
De secundaire sensor van Omnivision is een ultragroothoeksensor en dit soort sensor produceert over het algemeen foto's van mindere kwaliteit dan de hoofdsensor. Onder identieke omstandigheden zal deze sensor minder lichtsterke foto's maken dan de Samsung sensor, ook is het dynamisch bereik kleiner. Dit leidt dus tot gebieden die te donker of te licht zijn zodra de lichtomstandigheden niet meer ideaal zijn. De scherpte is ook minder goed, op een telefoonscherm is het niet zichtbaar maar als je je foto's op een computerscherm bekijkt, zie je al snel dat de randen niet scherp zijn. Deze resultaten zijn helemaal niet verrassend, het is hetzelfde voor de overgrote meerderheid van ultragroothoeksensoren.

Test foto / nacht

poco x5 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo night 18
De POCO X5 heeft een nachtmodus op de standaard foto-app en werkt ook met de nachtmodus van de Gcam-app. Ik zal je voorbeeldfoto's laten zien die met beide apps zijn gemaakt, de eerste set foto's is gemaakt met de standaard foto-app en de tweede set is gemaakt door Gcam. De bestanden hebben een andere naam, de foto's gemaakt door de Gcam-applicatie beginnen allemaal met "pxl_", hierdoor kunt u ze beter onderscheiden als u de foto's van dichterbij wilt bekijken.

Met foto's in de nachtmodus kunt u met groot gemak scènes vastleggen in een gedeeltelijk verlichte omgeving, maar u moet ook de beperkingen van dit soort foto's begrijpen. De tijd om foto's te maken wordt verkort om wazige foto's te voorkomen, maar dit gaat ten koste van een verhoging van de ISO. Op een telefoonscherm is het niet erg zichtbaar, maar als de foto donker is, is de digitale ruis goed zichtbaar, het is niet zo goed gecorrigeerd als wat ik op andere telefoons heb gezien. Het andere punt dat moet worden opgemerkt, is dat de voorgrond vaak profiteert van een verscherpingsbehandeling die de weergave zal verbeteren, maar het tegenovergestelde met de achtergrond waar de details worden afgevlakt en er een redelijk zichtbaar kwaliteitsverlies is als u inzoomt op de foto .

De POCO X5 is niet de telefoon van het jaar voor nachtfotografie, maar hij is nog steeds erg degelijk. De meeste gebruikers hebben ongetwijfeld anekdotisch gebruik van de nachtmodus en voor incidenteel gebruik zal de POCO zijn missie perfect vervullen. Voor meer veeleisende gebruikers is het noodzakelijk om naar andere modellen te gaan. Foto's met de POCO-foto-app:

Foto's met de Gcam-foto-app:

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview
Ik verwachtte dat deze telefoon 1080p-video's zou kunnen stabiliseren, maar dat is niet helemaal het geval. Zoals je in deze video kunt zien, wordt de schok veroorzaakt door lopen niet volledig gedempt, dus de video wordt bij elke stap geschud. Deze telefoon is echter krachtig genoeg om de stabilisatie te beheren, maar het is ongetwijfeld hier de sensor die deze mogelijkheid niet biedt.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview
Deze telefoon kan filmen in 1080p met 30 frames per seconde, wat vrij gebruikelijk is in deze prijsklasse. De kwaliteit van de video is niet buitengewoon omdat de sensor snel in de problemen komt wanneer de helderheid daalt. Ik heb deze video opgenomen op een bewolkte dag en je kunt zelf zien dat deze video te donker is. Scherpstellen gaat snel maar voelbaar, bij elke beweging zie ik micro-aanpassingen. Het dynamische bereik is niet erg hoog omdat we duidelijk gebieden met onderbelichting zien of het tegenovergestelde, afhankelijk van de oriëntatie van de telefoon. Ik had deze opmerkingen al gemaakt voor het fotogedeelte van deze test, maar deze opmerkingen zijn nog beter zichtbaar voor de video.

Video low light

youtube previewyoutube preview
De POCO X5 heeft geen nachtmodus voor video. Het resultaat is dan ook vrij gemiddeld omdat de aanwezigheid van digitale ruis erg zichtbaar is, de video is erg korrelig. De telefoon heeft ook moeite om de focus te vinden, dus hij probeert bij elke beweging scherp te stellen, met als resultaat dat de details in de video niet erg scherp zijn. Nachtvideo blijft een uitdaging voor de meeste telefoons, het is over het algemeen nodig om naar de high-end te gaan om een kwaliteitsresultaat te krijgen.

Externe geluidskwaliteit


Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers.

Audio- / muziekkwaliteit

youtube previewyoutube preview
De POCO X5 is uitgerust met een enkele luidspreker aan de onderkant van de telefoon en laat daarom met een tekort in vergelijking met eerdere generaties die stereogeluid produceerden. Het is best jammer, want de geluidsverspreiding is minder goed en het algehele volume wordt beïnvloed door de positie van de telefoon. Het geproduceerde geluid is van goede kwaliteit maar redelijk vergelijkbaar met wat er in deze prijsklasse wordt gedaan en het volume is ook gemiddeld.

Audiokwaliteit / gesprek

youtube previewyoutube preview
De POCO herstelt correct het geluid tijdens het gesprek, de kwaliteit is goed met een balans tussen lage en hoge frequenties. Het belvolume is iets boven het gemiddelde en als ik overschakel naar de speakerphone-modus, gaat deze telefoon naar een redelijk luid volume voor een telefoon van dit type. Het is hier duidelijk bovengemiddeld zonder een grote verslechtering van de geluidskwaliteit.

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
poco x5 frequency respons
De POCO X5 kan de meeste frequenties vrij getrouw reproduceren en dat doet hij redelijk goed. De lage frequenties liggen zeer dicht bij de referentie en de uitval van de hoge frequenties is vrij minimaal (0,2db). Het volume is gemiddeld en het geluid heeft geen last van vervorming, zelfs niet als het volume maximaal wordt ingedrukt.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

poco x5 screen calibration
Om uitstekende colorimetrie te verkrijgen met deze telefoon, moet u de standaardmodus selecteren in de scherminstellingen. Met de standaardmodus krijg ik een dE van 1,38, wat een uitstekend niveau van colorimetrie is. De kleurdekking is ook groter dan 100% van de REC709-ruimte, wat de kwaliteiten van dit scherm nog verder zal versterken.

Ik heb een witte temperatuur van 6411K gemeten, dus hier zijn we heel dicht bij de ideale meting met 6500K. Het beeld is niet te warm en niet te koud.Helderheid / Contrast

Ik heb een helderheid gemeten van 408 cd/m² in de normale modus en door de zonmodus te activeren, ging ik naar 640 cd/m². Dit is een zeer goed helderheidsniveau waarmee u deze telefoon buitenshuis kunt gebruiken (mits u de zonmodus gebruikt).

Contrast
Dit scherm produceert een uitstekend contrast, bijna oneindig, dus de zwarttinten zijn erg zwart en het minimale zwartniveau is zo laag dat mijn sonde n was kan mij geen exact cijfer geven. Het contrast kan variëren afhankelijk van de kanteling van het scherm, maar ik denk dat het afkomstig is van de beschermende film die op het scherm is geplaatst. Ik zie zelfs roze highlights in het beeld als ik de telefoon kantel.

Biometrie

De vingerafdruksensor aan de zijkant werkt erg goed, de detectie is betrouwbaar en snel. Gezichtsherkenning werkt enkel in 2D, werkt goed maar in gecontroleerde omstandigheden (goed licht, geen masker, bril,...)

Besturingssysteem


Als u gewend bent een telefoon uit de Xiaomi-groep te gebruiken (POCO, Redmi, Black Shark, etc.), zult u door deze telefoon helemaal niet gedesoriënteerd raken. De MIUI-interface is rijk aan functies, het stelt je in staat verder te gaan dan de native Android-interface, maar met het aantal mogelijkheden heb je misschien wat tijd nodig om je aan te passen. De gebruikelijke kritieken zijn nog steeds relevant, waaronder de aanwezigheid van advertenties of het gebruik van antivirus na het downloaden van een applicatie, maar daar heb ik nooit last van gehad.

Ik heb twee veranderingen opgemerkt in vergelijking met de laatste POCO die ik heb getest. Er is met name de associatie van de contactknop met de Google assistent en dat vind ik niet zo grappig omdat ik nooit de Google assistent gebruik en je je vinger langer op de knop moet houden om de telefoon uit te zetten. Het andere punt dat me stoorde, is de aanwezigheid van deze kleine wachtanimatie die overal tussen twee acties op de telefoon past. Ik had deze animatie voor het eerst gezien op de POCO M5 en dat is weer het geval op deze POCO. De prestaties van deze telefoon zouden het mogelijk moeten maken om niet door een wachtanimatie te gaan, dus ik begrijp deze keuze niet.

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Poco X5 5G

Vergelijk Poco X5 5G met de anderen

Test / beoordeling conclusie


Ik gebruik veel criteria om een telefoon te beoordelen om u zo volledig mogelijk te informeren. Ik vermoed dat deze criteria in jouw ogen niet allemaal even belangrijk zijn, dus je zult moeten selecteren wat voor jou belangrijk is want de ideale telefoon bestaat niet.

Voor wie is deze POCO X5 bedoeld?

We hebben het hier duidelijk over een massatelefoon voor een zeer groot publiek, het is een zeer generalistische telefoon die in de eerste plaats tot doel heeft volume te creëren. Je moet de POCO iX 5 zien als een veelzijdige student waar hij noch de eerste noch de laatste van de klas is.

Als ik de kwaliteiten van deze telefoon moet samenvatten, zou ik zeggen dat hij een uitstekend scherm heeft, een goede batterijduur, goede prestaties, goede geluidskwaliteit met koptelefoon, goede warmteafvoer , een geslaagd maar universeel ontwerp of zelfs een goed wifi- en gps-signaal.

De kwaliteit van de foto's en video's is redelijk als de lichtomstandigheden goed zijn, maar... het is niet de telefoon die als referentie wordt gebruikt.

Helaas heeft deze telefoon niet alleen kwaliteiten. Het heeft enkele zwakke punten, soms technisch, soms gerelateerd aan de prijspositionering.

De grootste zwakte is de gemiddelde gevoeligheid voor het netwerk en dit is niet de eerste keer dat ik dit soort problemen met POCO heb opgemerkt, het was ook het geval met de POCO X3.

Dan heeft deze telefoon maar één externe luidspreker, het is een erfenis en in deze prijsklasse is het niet erg gebruikelijk in POCO. De oplaadsnelheid is ook laag, de X4 Pro was twee keer zo snel. En tot slot is er ook nog deze kleine wachtanimatie die verscheen op de nieuwste versie van MIUI, deze telefoon is snel genoeg om zonder wachtanimatie te kunnen, dus ik begrijp deze keuze niet echt.

Dat is het! Ik hoop dat mijn test je vragen heeft beantwoord, zo niet, stel ze dan in de reacties. Als je mijn test leuk vond, vergeet dan niet je te abonneren op mijn YouTube-kanaal of je producten te kopen via mijn links.

Sterktes

Nog niet beschikbaar / getest

Zwaktes

Nog niet beschikbaar / getest

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getest

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Samsung Galaxy A25 5G: test / beoordeling
Door tijdgebrek heb ik al een paar jaar geen Samsung instapmodel meer getest, maar nu ga ik er weer tegenaan met de A25 en vergelijk ik hem met zijn Chinese rivalen.
POCO F6 Pro: volledige test en beoordeling
POCO heeft het zware geschut bovengehaald om de top van het assortiment van andere merken te kietelen... kracht, elegantie en een nieuwe camera. Een succes of een vochtig onderdeurtje?
Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden