Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Poco X4 Pro 5G : test / review

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Poco X4 Pro
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

Poco X4 Pro 5G : test / review


Gepubliceerd op: 01-03-2022 / gewijzigd: 01-10-2023
Poco brengt telkens drie series telefoons op de markt met een letter om aan te geven om welk productassortiment het gaat. De M-reeks is te beschouwen als het instapmodel, de X-reeks als de middenklasse en de F-reeks als de topklasse. Elk van deze reeksen wordt vervolgens onderverdeeld in een normaal model en een pro-versie. Ik ga vandaag de Poco X4 Pro testen, dus we zitten in het middensegment bij Poco met een pro-versie die meestal gespierder is dan de normale versie, maar op het moment dat ik deze regels schrijf, doet de normale versie dat niet bestaan nog.

De Poco X4 Pro is de opvolger van de Poco X3 Pro die vorig jaar een enorm succes had, deze X3 Pro bood een absoluut ongelooflijke prijs/prestatieverhouding en deze telefoon kon een breder publiek verleiden dan het gamerpubliek waar Poco zich oorspronkelijk op had gericht. Dus ik moest deze Poco X4 Pro testen en ik bestelde hem op Goboo in de voorverkoop voor € 249.

Lanceringsaanbieding

De Poco X4 Pro wordt op de markt gebracht voor € 279, maar ter gelegenheid van de lancering verkoopt Goboo hem voor € 249 . Goboo is een officiële vertegenwoordiger van Poco/Xiaomi in Europa, ze zijn gevestigd in Spanje en bieden daarom 2 jaar garantie en gratis retournering binnen 14 dagen. Om er net als ik van te genieten, is hier de link:
Poco X4 Pro bij Goboo (beperkt aantal, dus wacht niet te lang)

Website waar ik de Poco X4 Pro gekocht heb:
https://s.zbanx.com/...

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Poco X4 Pro

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Poco X4 Pro van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

28/02/2022: aankoop van de Poco X5 Pro 5G op Goboo.com in voorverkoop
03/11/2022: Ik heb de telefoon ontvangen, de test kan beginnen

Waarom deze telefoon?

Ik heb zowat elk Poco-model gekocht dat sinds 2020 is uitgebracht, maar het enige vergelijkingspunt met de Poco X4 Pro is zijn voorganger. Deze telefoon staat altijd in de top 10 van de beste telefoons die ik heb getest, terwijl andere duurdere kandidaten het hebben gehaald zonder het te kunnen overtreffen. Poco is er tot nu toe in geslaagd om veel waar voor zijn geld te bieden zonder een meer mainstream publiek te vervreemden. De uitdaging om de X3 Pro te onttronen zal moeilijk aan te gaan omdat deze nieuwe Poco X4 Pro de prestatieschuif naar beneden verandert, het zal nodig zijn om het verschil op andere factoren te zoeken.

De Poco X4 Pro zal daarom minder krachtig zijn dan het vorige model, de batterij zal iets kleiner zijn, het geheugen zal ook iets langzamer zijn, dus je kunt je afvragen waarom je je zou moeten oriënteren op de Poco X4 Pro? Ik zal proberen het antwoord in het artikel te geven, maar ik zie enkele antwoorden in de technische fiche.

De Poco x4 Pro heeft een Amoled-scherm tegen een IPS LCD met het vorige model, de fotosensor neemt toe tot 108 miljoen pixels en hoewel dit geen bewijs van kwaliteit is, kan de kwaliteitsfoto ook beter. We moeten ook 5G toevoegen, sneller opladen, waarschijnlijk betere autonomie omdat de CPU minder hebzuchtig zal zijn. Hier zijn een paar punten waarop deze nieuwe Poco x4 Pro zou kunnen opvallen.

Uitpakken

poco x4 pro 5g test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 1
De doos van de Poco X4 Pro is identiek aan wat ik heb gezien op de andere modellen van het merk. De doos is zwart en geel en bevat de telefoon, een transparante zachte siliconen bescherming, een handleiding, een naald voor de simlade, een 67W-oplader en de bijbehorende USB-kabel. Deze keer geen stickers om je telefoon te versieren.

Eerste configuratie

De Poco X4 Pro draait op MIUI 13, dus de installatieprocedure is precies hetzelfde als bij de andere telefoons van het merk. Met Poco hoef je niet door de Xiaomi-cloudregistratieschermen te gaan, maar aan de andere kant biedt de telefoon je aan om dynamische achtergronden te activeren die het effect hebben dat gegevens worden gedeeld met het Taboola-advertentieplatform. Je hebt het recht om te weigeren.

Afwerking

poco x4 pro 5g test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 8
Ik zeg vaak dat Xiaomi een voorvechter is van recycling omdat ze erin slagen veel componenten tussen hun verschillende telefoons te delen en door enkele variaties aan te brengen om de creatie van een nieuw model te rechtvaardigen. Ze werden niet te moe voor deze Poco X4 Pro omdat deze telefoon een Redmi Note 11 Pro is met enkele kleine verschillen. Het formaat (grootte/gewicht) is hetzelfde als de Redmi Note 11 Pro, de Poco onderscheidt zich door een dominanter fotoblok op de achterkant en een kleureffect op de achterkant dat niet bestaat op de Redmi.
poco x4 pro 5g test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 10
Na verschillende soorten integratie voor het fotoblok te hebben geprobeerd, lijkt Poco genoegen te nemen met een formaat met een groot rechthoekig blok dat de hele breedte in beslag neemt. Dit was al het geval bij de nieuwste modellen in de M-reeks, maar omdat deze telefoon een Samsung-sensor van 108 miljoen pixels gebruikt die ruimte in beslag neemt, voegt deze sensor een tweede niveau toe aan het rechthoekige blok. Dit was ook het geval op de Redmi Note 11 Pro, behalve dat daar het rechthoekige blok niet bestaat.
poco x4 pro 5g test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 15
De achterkant is gemaakt van plastic en glas met een lichteffect afhankelijk van de kanteling van de telefoon. Poco moet zijn go-to-stijl voor dit deel van de telefoon nog vinden, omdat elk model anders is. Ik geef de voorkeur aan telefoons met een meer ingetogen benadering, maar dat is een kwestie van smaak. De zwarte versie die ik kocht is waarschijnlijk de meest neutrale, het lichteffect is beter zichtbaar op de gele versie.
poco x4 pro 5g test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 20
Hieronder vinden we een van de twee luidsprekers, de USB C-poort en de SIM-lade die een compact formaat heeft met de mogelijkheid om een SIM-kaart in de voor- / achtermodus te plaatsen, er kan een geheugenkaart in de locatie worden geplaatst onderstaand.
poco x4 pro 5g test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 16
Hierboven vinden we de tweede luidspreker, een audio-uitgang, een infraroodzender en een geluidssensor.
poco x4 pro 5g test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 18
Aan de rechterkant vinden we de gebruikelijke volume- en ontstekingsknoppen, de ontstekingsknop dient ook als vingerafdruksensor. De positie van deze knoppen zit net als bij de andere modellen van het merk op de juiste plek.
poco x4 pro 5g test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 26
Het scherm neemt 87% van de beschikbare ruimte in beslag, wat bovengemiddeld is. De randen zijn iets dunner dan de meeste telefoons in deze prijsklasse en de selfie-snapper is vrij dun.

Zoals ik hierboven schreef, is deze Poco X4 Pro een kloon van de Redmi Note 11 Pro, maar ik vind dat hij een minder premium kant heeft dan de Redmi, maar dat is een zeer staf. Aan de andere kant werkt het formaat dat de lijnen van de iPhones imiteert net zo goed als met de Redmi.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Ik heb de 6Gb / 128 Gb-versie van de Poco X4 Pro getest. Alle technische kenmerken hiervan vind je in onderstaande screenshots.

Ik merkte het volgende op:
- wcn3990 wifi-chip, ik heb het vele malen getest met goede resultaten
- scherm identiek aan Redmi Note 11 Pro
- 6Gb basis ram
- Widevine L1 ondersteuning voor HD streamingCPU / GPU PrestatieDe Poco X4 Pro draait op een Qualcomm-architectuur met een Snapdragon 695 CPU (zoals de Redmi Note 11 Pro 5G, Realme 9 Pro, Motorola Moto G71 5G of de Oppo A96 5G). Het is ook uitgerust met een Adreno 619 GPU die deze telefoon in het middenbereik plaatst, maar ik zou zelfs de top van het middenbereik noemen, omdat dit prestatieniveau hem een hoog niveau van comfort zal geven. Je zult niet veel apps vinden die deze telefoon in de problemen brengen. De wifi-, 5G-, GPS- en Bluetooth-prestaties moeten vergelijkbaar zijn met de andere telefoons die in deze paragraaf worden genoemd, omdat ze allemaal dezelfde componenten gebruiken. Het is dus niet op het technische gedeelte dat je deze verschillende telefoons kunt onderscheiden.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik kreeg een score van 329303 met deze telefoon, dat is aanzienlijk minder dan wat ik kreeg met de Poco X3 Pro. Waarom? Ik veronderstel dat de prestaties van de X3 Pro te hoog waren voor dit prijssegment en dat deze extra prestaties uiteindelijk, op een beperkt publiek na, weinig zin hebben. Het kiezen van een minder efficiënte CPU / GPU zou een positief effect moeten hebben op de levensduur van de batterij, wat aantoonbaar een belangrijker criterium is dan onbewerkte prestaties.

Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview
Poco-telefoons hebben altijd de prestatieniche uitgebuit om zich te onderscheiden van het merk Xiaomi, maar deze nieuwe X4 Pro maakt zich los van deze positionering door minder vermogen te bieden dan het vorige model. Is het een probleem? Niet echt, want zoals je kunt zien, is de game-ervaring met PUBG Mobile in HD goed en zou je elk spel moeten kunnen spelen. Voor zeer veeleisende games zul je waarschijnlijk het grafische niveau moeten verlagen zonder dat je grote opofferingen hoeft te maken .

Netwerkprestatie

De Poco X4 Pro dekt alle frequenties die in Europa worden gebruikt, hij dekt 13 frequenties in 5G en ondanks deze weelde dekt de Redmi Note 11 Pro nog een frequentie (n66). Voor 4G is het hetzelfde, de Redmi Note 11 Pro ondersteunt nog 3 frequenties: B13 700, B32 1500, B66 1600/2100. Dit zou in Europa geen probleem moeten zijn, maar vergeet niet om de frequenties te controleren die door uw serviceprovider worden gebruikt.

Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeToen ik netwerkgegevens van Poco X4 Pro ophaalde, was ik een beetje verrast door het resultaat omdat de netwerkprestaties slechter waren dan die van Redmi Note 11 Pro, terwijl deze twee telefoons hetzelfde zijn. De verklaring is eigenlijk heel simpel, de Redmi Note 11 Pro die ik heb getest was een 4G-versie die een ander type modem gebruikt.

Ik heb 562 metingen uitgevoerd om de gevoeligheid van het mobiele netwerk van deze telefoon te beoordelen en ik heb een bovengemiddeld resultaat behaald. Ik kreeg een gemiddeld signaal van -94,01 dBm met de telefoon en -92,06 dBm met de sonde, dus het verschil is vrij klein. De Redmi Note 11 Pro 4G had een beter signaal gekregen door het zelfs beter te doen dan de sonde. We hoeven ons geen zorgen te maken, dit resultaat plaatst de Poco X4 Pro nog steeds in het hoge gemiddelde.

Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

De Poco X4 Pro gebruikt dezelfde wifi-chip als in veel andere telefoons die ik heb getest en ik heb bijna altijd goede resultaten met deze chip gehad. Ik zal mijn enthousiasme met deze telefoon echter temperen, want zelfs als het verkregen resultaat niet slecht is, is het iets onder het gemiddelde van andere telefoons die dezelfde hardware gebruiken. Ik kreeg een gemiddeld signaal van -17 dBm bij de router en -65 dBm op afstand. Ik merkte ook dat de telefoon, zelfs als hij dicht bij de router was, de overstap naar de 5 Ghz-frequentie dwong. Op zich is dit geen probleem omdat de snelheid in 5Ghz hoger is. De signaalkwaliteit van 2,4 Ghz was zelfs in de buurt van de router slechter, iets wat ik niet had opgemerkt op andere telefoons die dezelfde hardware gebruiken.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).

youtube previewyoutube preview
Ik heb een nauwkeurigheidsniveau van 3 meter, het is een vrij typisch resultaat voor Qualcomm-chips, maar dit signaal was niet per se erg stabiel, het schommelde tussen 3 en 5 meter. Deze onnauwkeurigheid moet gedeeltelijk kunnen worden gecompenseerd door uw GPS-toepassing, vooral voor routebegeleiding.


Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
De Poco X4 Pro heeft 67 W snelladen waarmee de telefoon in iets meer dan een uur van 0-100% wordt opgeladen. Dit opladen is niet lineair, de laadsnelheid vertraagt zeer sterk na 80%. Het duurt 12 minuten om 20% batterij te bereiken, 42 minuten voor 80%, maar de laatste 20 procent heeft bijna 30 minuten nodig.
poco x5 pro battery charging
Ik heb een batterijduur van 643 minuten met de schermhelderheid op 100% en 1361 minuten met het scherm op 50%. Dat is zo'n beetje de gemiddelde levensduur van de batterij voor telefoons uit het middensegment en je zou bij normaal gebruik 2-3 dagen batterijduur moeten kunnen bereiken. Het verbruik van het scherm is vrij lineair, de autonomie wordt gehalveerd als je de helderheid op 100% zet. Ik zie in de grafiek dat de telefoon heeft gekozen voor 20% energiebesparende modus, meestal vraagt de telefoon mij.
poco x5 pro battery discharging


Energieprestaties
Met de CPU op 100%, krijg ik een verbruik van 4,4W en -1A
Met de GPU op 100%, ik krijg een verbruik van 2,3W en -0,49A
Met de NPU (int8) op 100%, krijg ik een verbruik van 1,8W en -0,39A
Met de NPU (fp16) op 100%, krijg ik een verbruik van 2,5W en -0,6A
Door alle processen uit te schakelen, heb ik een geschat verbruik van 0,6W voor het scherm (zwarte achtergrond).

Ik heb nog niet genoeg perspectief op energieprestatietests om ze te vergelijken, het zal me waarschijnlijk een paar maanden kosten om voldoende gegevens te verzamelen.

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De Poco X4 Pro gebruikt de 108MP Samsung S5KHM2-sensor als hoofdsensor. Het is een sensor die ik al op meerdere telefoons heb mogen testen, zoals de Redmi Note 11 Pro of de Redmi Note 10 Pro. Deze sensor is een goede middenklasse sensor, hij kan goede foto's maken voor deze prijsklasse, maar laat je niet misleiden door het aantal pixels, want andere sensoren doen het beter met minder pixels. Ik merkte ook dat de RAW-modus niet was geactiveerd.

Voor de ultragroothoeksensor gebruikt de Poco X4 Pro de populaire Sony IMX 355 die ik al vele malen in andere telefoons heb getest. Hoewel dit type sensor geen foto's van uitstekende kwaliteit kan produceren, doet deze het beter dan de andere.

Fotokwaliteit


Fotokwaliteit (binnen/studio)

De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.

Samsung S5KHM2 / 108 miljoen pixels
poco x4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 8
Ik nam de foto hierboven in handmatige modus om te laten zien dat deze fotosensor perfect in staat is om goed belichte foto's te maken (ik ging zelfs een beetje te ver met de belichting). Andere studio-opnames zijn onderbelicht zoals de meeste telefoons die ik test, dus dat is niet het punt om de kwaliteiten van deze camera te beoordelen. Ik zou de tests kunnen kopiëren en plakken die ik heb geschreven voor de Redmi Note 10 Pro en 11 Pro, omdat het dezelfde camera is, het enige verschil zit misschien in de koudere kleurverwerking op de Poco en 11 Pro. De scherpte is goed, ook al zie ik teveel lijn en digitale ruis boven de 100%.
poco x4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 12
Op deze foto zie ik dat de belichting veel beter is als de dominantie van wit minder aanwezig is, het is alsof de camera zichzelf wilde beschermen tegen overbelichting. De scherpte in het centrum is goed, de tekst onderaan het Canadese bankbiljet is prima te lezen, ook aan de rand blijft de scherpte goed, al constateer ik een kleine afname. De kleurtemperatuur en verzadiging lijken mij goed, ik zal dit punt controleren met de technische test die volgt.

De Samsung S5KHM2 is een goede mid-range sensor, hij heeft geen grote gebreken, hij maakt soms de verkeerde keuzes op auto level als het licht heel sterk is maar in elkaar zit het levert goede foto's op.

Sony IMX 355 / 8 miljoen pixels
poco x4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 5
Sensoren van dit type laten minder licht door, waardoor het beeld donkerder is. De vervorming is ook zichtbaar, maar dit soort sensor is niet ontworpen om foto's te maken met onderwerpen zo dicht bij de lens. De scherpte is veel slechter dan op de Samsung sensor maar de kleuren zijn natuurgetrouwer (ondanks de onderbelichting). De kleur is een van de sterke punten van deze sensor, ik heb het al in veel andere telefoons getest en het is een constante in elke test.

poco x4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 13
Het is hetzelfde met deze foto, minder licht en minder scherpte. De tekst op het Canadese bankbiljet is nauwelijks leesbaar, de randen zijn glad en de scherpte neemt nog meer af aan de periferie. Dit is allemaal "normaal" voor dit soort sensoren, hier is niets bijzonders aan de hand.Foto: technische test

Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven.

Ik test de volgende elementen:
- centrumscherpte, perifere scherpte
- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren
- mate van chromatische aberratie
- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)
- vervorming

De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.

Nog niet beschikbaar / getest

Buiten fotokwaliteit

Samsung S5KHM2 hoofdsensor / 108 miljoen pixels

poco x4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 18
Ik heb deze sensor getest op verschillende andere telefoons zoals de Redmi Note 11 Pro of de Redmi Note 10 Pro. Het is een mid-range sensor die foto's van goede kwaliteit kan leveren als de omstandigheden goed zijn, zoals op deze foto's. Deze sensor geeft een goede scherpte, een iets te warme colorimetrie en is gemiddeld voor het dynamisch bereik. De 108 miljoen pixel modus voegt niet veel toe qua scherpte en aangezien de RAW modus niet beschikbaar is, zal het je ook niet meer vrijheid geven voor fotobewerking met Photoshop.

Deze telefoon is compatibel met de Gcam-applicatie en ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om vergelijkingsfoto's te maken om te zien of Gcam de foto's kan verbeteren. Het antwoord is ja. Je kunt de volgende foto vergelijken met de eerste in deze paragraaf:
poco x4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun gcam 31
De lucht is blauwer, het blauw van het water is minder kunstmatig en de scherpte is iets beter. Gcam combineert meerdere foto's met een efficiënte HDR-modus die helpt om meer informatie van de foto's te herstellen. Dit mechanisme werkt goed voor statische foto's, maar voor bewegende objecten krijg je sneller bewegingsonscherpte. Kleurbalans is ook beter met Gcam.

Zoals ik hierboven schreef, is deze sensor een middenklasse sensor, hij produceert foto's van bovengemiddelde kwaliteit, maar in deze prijsklasse vind ik dat de Samsung GW3 (Xiaomi Mi 11 Lite) en de Sony IMX 682 (Poco X3 Pro) doen het beter.

Foto's gemaakt met Samsung S5KHM2 en standaard foto-app: Foto's gemaakt met Samsung S5KHM2 en GCAM:

Sony IMX 355 / 8 Megapixel secundaire sensor
poco x4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun uwide 14
Ik heb deze sensor in veel telefoons getest en hoewel een dergelijke sensor niet kan concurreren met de hoofdsensor op het gebied van fotokwaliteit, het heeft niettemin onmiskenbare kwaliteiten in termen van colorimetrie en dynamisch bereik. Het is een van de beste ultragroothoeksensoren. Het grootste minpunt is het gebrek aan scherpte (vooral aan de periferie) en het effect van hoekvervorming.

Test foto / nacht

Nog niet beschikbaar / getest

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview
De Poco X4 Pro is krachtig genoeg om video's te stabiliseren, maar absorbeert de trillingen veroorzaakt door mijn voetstappen niet volledig. De video als geheel is goed te bekijken, maar ik heb telefoons getest met een betere stabilisatie.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview
De Poco X4 Pro kan fotograferen in 1080 30 FPS, dit is een regressie in vergelijking met het vorige model dat in staat was om in 4k te fotograferen. Het verschil in resolutie zal vooral merkbaar zijn als je je video's bekijkt op een scherm met een resolutie hoger dan 1080p. Hoewel de video van acceptabele kwaliteit is, vind ik dat de te hete colorimetrie van deze sensor nog beter zichtbaar is op de video, de accentuering van de scherpte ook. De scherpstelsnelheid is goed en ik zie niet al te veel belichtingssprongen. De zoom is daarentegen onbruikbaar, de kwaliteit gaat te snel achteruit.

Video low light

Nog niet beschikbaar / getest

Externe geluidskwaliteit


Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers.

youtube previewyoutube preview

Muziek op externe luidsprekers
De Poco X4 Pro produceert geluid van goede kwaliteit dat redelijk vergelijkbaar is met wat er in deze prijsklasse te vinden is, ik merk geen verschil met andere telefoons zoals bijvoorbeeld de Redmi Note 11 Pro. De basklanken missen wat diepte en de hoge tonen wat finesse, maar in deze prijsklasse is dat normaal. Het volume is gemiddeld.

Oproepen via externe luidsprekers
Het geluidsniveau met de luisterende luidspreker voor oproepen is niet erg hoog, het is iets onder het gemiddelde. Het geluid is echter van goede kwaliteit. Met de externe speaker is het geluidsvolume bovengemiddeld en is het geluid iets te hoog.

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
poco x4 pro frequency respons
Ik was een beetje verrast door het geluid van de Poco X4 Pro, ik test telefoons meestal met het volume op 100% en hier moest ik snel mijn koptelefoon verwijderen voor mijn eerste test omdat het volume zo sterk was. Ik denk niet dat ik een telefoon heb getest met zo'n luid volume, ik weet niet of het opzettelijk is bij Poco of dat het een fout in de instellingen is, maar dit geluidsniveau op de koptelefoonaansluiting is buitengewoon . Deze geluidskracht veroorzaakt geluidsvervorming, maar niet zoveel als ik me had voorgesteld. Ik meet eigenlijk een vervorming en een verschil in de frequenties, maar de amplitude van deze verschillen is niet erg hoog. Ik merkte ook iets ongewoons op aan de overspraak, deze was aanzienlijk hoger dan op alle andere geteste telefoons. Het stereogeluid is daarom niet goed gedefinieerd, het heeft de neiging om naar beide kanten te verstrooien.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

poco x4 pro calibration ecran
De Poco X4 Pro is standaard ingesteld op de modus "verzadigde kleuren" en hoewel hierdoor de kleuren levendiger lijken, is de colorimetrie niet correct. Om een realistische weergave van uw scherm te krijgen, moet u overschakelen naar de "standaard"-modus. Met de standaardmodus is de colorimetrie bijna perfect met een dE van 1,67. Xiaomi beheerst zijn schermen echt, want deze Poco X4 Pro is een telefoon uit het middensegment die de colorimetrie biedt van een high-end telefoon.Helderheid / Contrast

Ik heb een helderheid van 661 cd/m² gemeten in de "zon"-modus, het is hetzelfde als op de Redmi Note 11 Pro omdat het hetzelfde scherm is. Met dit helderheidsniveau kunt u deze telefoon in direct zonlicht gebruiken.

Het contrast is oneindig dankzij het gebruik van amoled technologie, de zwarttinten zijn dus echt zwart en je beelden zullen daardoor een betere diepte hebben dan bij een IPS scherm. Dit scherm heeft ook een frequentie van 120 Hz (standaard 60 Hz), wat u een perfecte vloeibaarheid geeft. Ook de kijkhoeken zijn uitstekend, je kunt vanaf de zijkant naar het scherm kijken zonder aan beeldkwaliteit in te boeten.

Biometrie

De Poco X4 Pro maakt gebruik van een vingerafdruksensor op de aan / uit-knop zoals de Redmi Note 11 Pro en deze sensor werkt erg goed, ik denk dat Xiaomi de beste oplossing voor hun telefoons heeft gevonden omdat ik het moeilijk vind om terug te keren naar iets anders op andere telefoons .

Besturingssysteem


De Poco X4 Pro draait op MIUI 13 en hervat dus in principe de werking van Redmi en Xiaomi. Ik vind MIUI best leuk omdat deze interface veel rijker is dan de standaard Android-interface, maar deze interface wordt vaak bekritiseerd vanwege de aanwezigheid van ongewenste advertenties en applicaties. Ik weet dat sommige mensen er echt allergisch voor zijn, het is nooit een groot probleem voor mij geweest, ik ben nog nooit overspoeld met advertenties.

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Poco X4 Pro

Vergelijk Poco X4 Pro met de anderen

Test / beoordeling conclusie


Het merk Poco was in 2020 terug op de markt en positioneerde zich zeer sterk op het gebied van prestaties en in slechts een paar maanden tijd was het erin geslaagd een telefoon in alle prijsklassen te positioneren door de beste prestaties voor elk segment te bieden. Poco had zijn werk waarschijnlijk iets te goed gedaan want het prestatieverschil met de concurrentie was soms echt heel groot en deze Poco X4 Pro lijkt de boel wat rustiger aan te willen doen omdat hij minder krachtig is dan zijn voorganger de Poco X3 Pro. Een minder krachtige Poco? Ja, en dat is niet de enige achteruitgang, maar ik wed dat een meerderheid van de kopers het verschil niet zal zien. De Poco X4 Pro is een andere telefoon, je moet hem zien als een Redmi Note 11 Pro die zich heeft vermomd als Poco.

De Poco X4 Pro is een goede middenklasse telefoon, hij heeft geen grote zwakheden, maar hij zal ook niet dramatisch opvallen. Waarschijnlijk zal deze telefoon gamers minder aanspreken, maar voor anderen zullen de prestaties ruim voldoende zijn voor alledaags gebruik en zelfs voor de meeste games.

De Poco X4 Pro heeft een goede netwerkgevoeligheid, goede wifi-gevoeligheid met een goede downloadsnelheid, dus het heeft alles wat je nodig hebt voor een comfortabel dagelijks gebruik. De batterij biedt ook een goede autonomie en snel opladen met 67W is nog vrij zeldzaam in deze prijsklasse.

Voor het fotogedeelte gebruikt de Poco X4 Pro dezelfde sensoren als de Redmi Note 11 Pro, Redmi Note 10 Pro en Redmi Note 10 Pro Plus 5G. Geen nieuwigheden aan deze kant maar deze sensor levert goede resultaten en in deze prijsklasse behoort hij ongetwijfeld tot de beste. Alleen bepaalde Sony-sensoren of de Samsung GW3 produceren betere foto's, maar de telefoons die ze gebruiken zijn vaak duurder. Ik vind het echter jammer dat het niet mogelijk is om in 4k te filmen omdat deze telefoon dat in theorie zou moeten kunnen.

Deze Poco X4 Pro voldoet aan de verwachtingen van een redelijk groot publiek dat een telefoon wil kopen voor minder dan €300. Het zorgt niet voor een revolutie in de wereld omdat het bijna alle kenmerken van andere telefoons uit de Xiaomi-groep nodig heeft, maar om iets vergelijkbaars in andere merken te vinden, moet je meer betalen. Poco heeft daarmee zijn prijs/prestatie benadering voor gamers wat verloren, deze telefoon is meer gericht op een breder publiek.

Sterktes

Schermkwaliteit
Afwerking (beter geïntegreerde foto-unit)
Goede batterijduur
67W snel opladen
0

Zwaktes

Gemiddelde GPS-nauwkeurigheid
Gemiddeld belvolume
Video beperkt tot 1080p
Geluidsvervorming bij vol volume

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getest

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Samsung Galaxy A25 5G: test / beoordeling
Door tijdgebrek heb ik al een paar jaar geen Samsung instapmodel meer getest, maar nu ga ik er weer tegenaan met de A25 en vergelijk ik hem met zijn Chinese rivalen.
POCO F6 Pro: volledige test en beoordeling
POCO heeft het zware geschut bovengehaald om de top van het assortiment van andere merken te kietelen... kracht, elegantie en een nieuwe camera. Een succes of een vochtig onderdeurtje?
Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden