Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Poco F4 : test / review / recensie

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:

Prijs Poco F4
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Belastingstest
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

Poco F4 : test / review / recensie


Gepubliceerd op: 28-06-2022 / gewijzigd: 02-11-2022
Ik ben een vaste klant in de F-reeks bij Poco, ik begon met het kopen van de Poco F2 Pro en ik vond deze telefoon erg leuk (ik heb hem trouwens nog steeds), ik kocht toen de Poco F3, de Poco F4 GT en nu dat de Poco F4 is uit, ik kon hem niet kopen. Geloof echter niet dat ik een dwangmatige koper ben die alles koopt wat eruit komt, nee, mijn keuzes zijn gebaseerd op puur pragmatische criteria en mijn tevredenheid over eerdere modellen. Ik hoop dat Poco de verleiding heeft weerstaan om componenten van hun andere telefoons te hergebruiken door het absolute minimum te veranderen om de lancering van een nieuw model te rechtvaardigen.

Krijg 50€ korting in de voorverkoopfase bij Goboo: Poco F4 / -50€
Na de voorverkoopfase, Goboo blijft ongetwijfeld de goedkoopste winkel. Ik heb de mijne van hen gekocht.

Website waar ik de Poco F4 gekocht heb:
https://s.zbanx.com/...

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Poco F4

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Poco F4 van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

27 juni 2022: aankoop van de Poco F4 in voorverkoop op Goboo
28 juni 2022: het pakket is al onderweg

Waarom deze telefoon?

Poco-telefoons hadden tot de vorige generatie een heel bijzonder ontwerp, maar het lijkt erop dat Poco een breder publiek wilde aanspreken door zijn nieuwe assortiment neutraler te maken. De Poco F4 is geen uitzondering op de regel en afgezien van het ronde fotoblok (zoals op de Poco F2 Pro) ziet de telefoon er tegenwoordig uit als elke andere telefoon. Jammer maar gelukkig koop ik geen telefoons om hun uiterlijk. Wat zijn de interessante elementen van dit nieuwe model?
- de telefoon moet zeer goed presteren met een combinatie van Snapdragon 870 voor de CPU en een Adreno 650 voor de GPU
- UFS 3.1 (al aanwezig in de F3) voor zeer snelle geheugentoegang
- LPDDR5-geheugen (altijd voor snel geheugen)
- vloeistofkoeling
- fotosensor met OIS
- GPS met dubbele frequentie
- 67W snel opladen
- dolby atmos-geluid
...etc...
Deze telefoon zal geen revolutie teweegbrengen, maar er is alles voor nodig wat we mogen verwachten op de top van het assortiment met een lagere prijs dan de concurrentie. Het lijkt een beetje op de niche van Redmi met extra prestaties.

Uitpakken

poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 1
Poco is misschien nog steeds op zoek naar wat meer over het ontwerp van hun telefoons, maar wat de dozen betreft, is het goed, ik denk dat ze hebben gevonden wat ze zochten. Poco-boxen zijn al lang niet veranderd en het gebruik van geel en zwart is erg merkspecifiek. De doos bevat de telefoon, een 67W-oplader, een USB-C-kabel, transparante siliconenbescherming, een naald om de simlade te openen en een handleiding. Ik was aangenaam verrast om te zien dat Poco ook een USB-naar-jack-adapter had toegevoegd, omdat de telefoon geen jack-uitgang heeft.

Eerste configuratie

De Poco F4 wordt uitgebracht met MIUI 13 en volgt daarom hetzelfde proces voor de eerste installatie als andere telefoons met hetzelfde besturingssysteem. Ik zag wat kleine veranderingen in de schermen met met name meer mogelijkheden voor zoekmachines maar de verandering die mij het meest irriteert is het herstellen van gegevens van de vorige telefoon. De standaard methode is kabeloverdracht, ik begrijp deze keuze niet, het heeft geen zin met de Google omgeving waar alles in de cloud wordt opgeslagen. Degenen die alles lokaal houden zonder synchronisatie zijn een minderheid, het is natuurlijk hun recht om dat te doen, maar ik begrijp de keuze van Poco niet.

Ik voel ook steeds vaker de aanwezigheid van de aanvullende diensten van Google. Er is natuurlijk de assistent die naar één scherm kan worden geschakeld, er zijn nu twee schermen. Er is ook Google Pay en bij elke gelegenheid zal Google in de configuratie glippen. Het is niet goed of slecht, het is slechts een constatering.


Afwerking

poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 7
Het F-bereik van Poco geeft aan dat deze telefoon tot de high-end behoort. Ook al is de top van de Poco range nog niet te vergelijken met de top van de Apple of Samsung range, deze telefoon heeft een zeer goed afwerkingsniveau, zeker voor deze prijsklasse.
poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 20
Het scherm beslaat 86% van het vooroppervlak, de randen aan de bovenkant zijn vrij dun, ze zijn dikker aan de onderkant van de telefoon. Het scherm wordt alleen onderbroken door een kleine selfiesensor die zich bovenaan en in het midden van het scherm bevindt.
poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 11
Aan de onderkant van de telefoon bevindt zich een USB C-poort, een geluidssensor, een van de twee externe luidsprekers en de simlade die plaats biedt aan twee simkaarten of een simkaart in combinatie met een kaartgeheugen . De simlade is van het dubbelzijdige type.
poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 12
Bovenaan vinden we een infraroodzender, een geluidssensor en de andere externe luidspreker. De luidsprekers zijn niet aan elke kant van de telefoon op dezelfde plaats geplaatst en met dit soort configuratie heb ik vaak de neiging om de uitvoer van een van de twee luidsprekers te blokkeren, afhankelijk van de positie van mijn handen, omdat mijn handen a priori hetzelfde zijn geplaatst aan beide kanten.
poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 9
De achterkant is uniform met een reflecterend oppervlak zoals glas, maar ik denk dat de telefoon als geheel uit plastic bestaat, hetzelfde is het geval met de ring.
poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 13
Poco heeft veel mogelijkheden getest voor het integreren van fotosensoren op de achterkant van de telefoon, ik zag grote horizontale rechthoekige blokken, verticale blokken, vierkanten, cirkels,... en de Poco F4 verenigt alles in één met een cirkel erin in een vierkant dat is geïntegreerd in een rechthoek. Alles valt een beetje op vanaf de achterkant van de telefoon, maar ik heb veel grotere sensoren gezien op andere Pocos of Xiaomi.

Poco's F-reeks is altijd een beetje wijzer geweest dan de Poco X of M, deze Poco F4 volgt deze trend met een zeer klassiek maar toch succesvol ontwerp. Zoals ik hierboven al schreef is de top van de Poco range niet te vergelijken met de top van de Samsung range maar voor dit prijsniveau klopt hij nog steeds erg goed.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Ik heb de Poco F4 getest in zijn 6Gb / 128Gb-versie en je vindt alle technische kenmerken in de onderstaande schermen.

Deze specificaties bevatten een aantal interessante elementen:
- UFS 3.1-flashgeheugen: zeer snelle geheugentoegang, dit zorgt voor comfort bij dagelijks gebruik
- LPDDR5 geheugentype: goede geheugenprestaties
- met QCA6390 wifi-chip, ik denk niet dat ik deze chip eerder heb getest
- Qualcomm aptX-audioweergave (versterkingsvoordeel)
- schermfrequentie van 60 / 90 en 120 Hz
- uitgebreide kleurdekking van het scherm
- "slechts" 4500 mAh batterij waar de meeste telefoons tegenwoordig een 5000 mAh batterij hebben


CPU / GPU PrestatieDe Poco F4 draait op een Qualcomm-architectuur en dit betreft dus de CPU, GPU, wifi, bluetooth, GPS en geluidsuitvoer.

Het vertrouwt op een Snapdragon 870 voor het CPU-gedeelte, het is een high-end processor, maar het is niet de krachtigste op dit moment, de Poco X4 GT doet het beter in pure prestaties door minder duur te zijn . Deze CPU vinden we terug in andere telefoons zoals de Motorola Edge 20 Pro, de ZTE Axon 41, de Black Shark 5 of de Xiaomi 12X.

Voor het grafische gedeelte is het gebaseerd op een Adreno 650 die goede prestaties moet leveren terwijl hij achterblijft bij het GT-assortiment bij Poco. Zelfs als het niet de krachtigste is, zou deze Adreno 650 een goed compromis kunnen zijn tussen prestaties en koeling, aangezien de nieuwste telefoons in de GT-reeks die ik heb getest de neiging hadden om vrij snel oververhit te raken.

Met deze CPU/GPU-combinatie zie ik niet direct een game of een applicatie die deze telefoon zou kunnen laten mislukken, alles zit in de details en een framerate kan lager zijn.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik behaalde een score van 572548 punten met Antutu v8, dat is ongeveer hetzelfde als met de Poco F3, dus er is niet echt vooruitgang aan die kant en dat is normaal omdat de Poco F3 dezelfde CPU/GPU gebruikte. Voor een prestatiegericht merk is dit een beetje teleurstellend, maar het heeft geen invloed op het dagelijkse gebruik, de Poco F4 is een prestatietelefoon en ik weet zeker dat een grote meerderheid van de kopers van dit soort telefoons de prestaties niet volledig benutten.

Belastingstest

Om de energie-efficiëntie van een telefoon te testen, duw ik alle componenten enkele minuten tot het uiterste, eerst achtereenvolgens en dan helemaal duwen tegelijk binnen. Ik observeer de echte rekenkracht, het vermogen om de telefoon op een goede temperatuur te houden, het batterijverbruik. Met dit soort tests kun je ook zien of de telefoon al zijn kracht kan benutten als alles tegelijkertijd draait, want zelfs als de CPU en de GPU krachtig zijn, geven ze misschien niet 100% van hun prestatie.

De Poco F4 heeft een minder energieverslindende maar ook minder efficiënte CPU dan de Poco X4 GT. Ik heb een gemiddeld verbruik van 6,57 W voor de Poco F4 CPU tegen 7,2 W voor de Poco X4 GT, maar met 26% minder prestaties. De winst in energie is lager dan het verlies aan prestatie. Voor het GPU-gedeelte zijn de prestaties tussen de twee telefoons vrij gelijkaardig, maar hier is het de Poco F4 die meer energie verbruikt. Ik heb nog niet veel telefoons met dit type test, maar voor nu staat de Poco F4 op de derde plaats in energie-efficiëntie achter de Poco X4 GT en de Redmi Note 11 Pro+.

Tijdens de duur van de test steeg de batterij tot 41°C aan het einde van de test en ik behaalde een gemiddelde van 32,9°C, dit is een gemiddeld resultaat dat niet zou moeten storen als je lang met deze telefoon speelt.
Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview
Zoals ik in de prestatiebeoordeling schreef, is deze telefoon misschien niet de beste, maar hij is goed genoeg om goed te presteren in games met PUBG Mobile. Ik kreeg een framesnelheid van ongeveer 40 fps met de texturen in HD en de weinige vertragingen die ik tegenkwam, kwamen van netwerkvertraging.

Netwerkprestatie

De Poco F4 biedt een zeer brede frequentiedekking in 3G, 4G en 5G. Je zou het dus overal in Europa moeten kunnen gebruiken.

Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeIk heb 524 metingen uitgevoerd om de kwaliteit van het 4G-signaal te beoordelen (ik heb thuis geen 5G) en behaalde een gemiddelde score van -95,04 dBm met de Poco F4 en een score van -95,78 dBm met de sonde, het verschil is niet erg groot en de Poco doet het zelfs beter dan de referentie. Buiten de goede score merk ik dat het signaal zeer stabiel is gedurende de hele duur van de metingen, de verschillen zijn zo klein dat ze niet zichtbaar zijn op de grafiek. Ook bij de sonde waren de afwijkingen niet heel groot maar we kunnen duidelijk zien dat de Poco stabieler is.
poco f4 network signals


Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

Aangezien de Poco F4 op dezelfde architectuur draait als de Poco F3, verwachtte ik vergelijkbare resultaten te krijgen, maar helaas is dat niet het geval. Ik had met de F3 een heel goed signaal in de buurt van de router gekregen, maar met de F4 was het beste signaal dat ik kreeg -25dBm tegen -16 met de F3. Het signaal stabiliseerde rond -30dbm, waardoor deze F4 in het lage gemiddelde van de ranglijst staat. Ik vermoed dat de positie van de wifi-antennes en de behuizing van de telefoon een rol spelen, want door de oriëntatie van de telefoon te veranderen, veranderde het signaal behoorlijk sterk. De afstandstest daarentegen is overtuigender met -60 dBm tegen -67 met de F3.

Mijn metingen worden altijd onder dezelfde omstandigheden gedaan, dus dit resultaat is verrassend en moet noodzakelijkerwijs gekoppeld worden aan de telefoon. Dit signaaltekort is niet catastrofaal, maar het is zichtbaar in mijn metingen. Ik zou kijken of dit gebrek aan gevoeligheid in gebruik wordt gevoeld.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).

youtube previewyoutube preview
Poco F4 is compatibel met A-GPS, GLONASS, Beidou, QZSS, Galileo, GPS (L1+L5), GLONASS (L1), BeiDou (B1), Galileo (E1) netwerken + E5a), BeiDou (B2), NavIC-systeem en QZSS (L1 + L5). De deken is dan ook erg breed, het is een van de breedste dekens die ik tot nu toe heb getest. Het signaal vestigt zich snel tot een nauwkeurigheid van 3 meter met een groot aantal beschikbare satellieten. De Poco F4 is dual band, wat betekent dat hij op bepaalde netwerken twee frequenties gebruikt voor een betere positionering. Zelfs als de nauwkeurigheid 3 meter is, kan uw kaarttoepassing u vrij snel op de juiste plaats positioneren.


Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
poco f4 battery charging
Ik heb een oplaadtijd van 98 minuten gemeten met een UGREEN 100 watt oplader, het opladen zou sneller moeten kunnen met de oplader die bij de telefoon is geleverd, maar de grafiek is bedoeld om te laten zien hoe het opladen zich gedraagt en we zien hier dat het opladen na 80% vertraagt, zoals bij veel telefoons, maar het snelheidsverlies is niet zo hoog als normaal. Het duurt 16 minuten om tot 20% te komen en de laatste 20 procent ongeveer 20 minuten.

poco f4 battery discharging
Het scherm gebruiken op 50% leidt tot een batterijduur van 1141 minuten, terwijl met het scherm op 100% de batterijduur daalt tot 554 minuten, het schermverbruik is dus bijna perfect lineair. Ik heb ook het verbruik van het scherm afzonderlijk gemeten en door de beschikbare frequenties te wijzigen. Bij 60 Hz verbruikt het scherm ongeveer 0,68 W, terwijl bij 120 uur het scherm 0,8 W verbruikt. Je verliest dus een beetje autonomie met het scherm op 120hz, maar het verschil is niet erg significant.

Bij normaal gebruik zou je het bijna 2 dagen volhouden met een volle batterij, maar bij intensief gebruik (bv. gamen) zal de autonomie sterk dalen. Met mijn oplaadtest die ongeveer 8 minuten duurt, verloor ik 5,25% batterij.

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De primaire sensor van de Poco F4 is een 64 MP Omnivision OV64B40-sensor. Ik heb deze sensor nog nooit in een andere telefoon getest en ik geef toe dat ik enige ongerustheid heb over Omnivision-sensoren omdat ik nog geen erg goede resultaten heb behaald met dit type sensor. Deze sensor is misschien de eerste die me van gedachten doet veranderen en ik hoop dat dat het geval zal zijn, want de F4 zou de top van het assortiment bij Poco moeten vertegenwoordigen en het installeren van een sensor van gemiddelde kwaliteit zal waarschijnlijk het commerciële succes hiervan beïnvloeden telefoon.

Voor de ultragroothoeksensor is het ook een Omnivision-sensor en ook daar hoop ik positief verrast te worden. De selfiesensor is een Sony IMX 596, maar hier heb ik een vrij positieve mening omdat Sony bij vele gelegenheden heeft kunnen aantonen dat het goede sensoren kan produceren. De Poco F4 heeft nog steeds de nieuwste macrosensor van GalacyCore, maar van dit soort sensor moet je niet veel verwachten.

Fotokwaliteit


Fotokwaliteit (binnen/studio)

De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.

Hoofdsensor: Omnivision OV64B40
poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 9
Om deze sensor te testen, heb ik direct een foto gemaakt in de pro-modus om te zien wat er in zat en het resultaat is interessant. Met de juiste sluitertijd is de foto correct belicht (hij is iets onderbelicht in de auto stand), de scherpte ziet er erg goed uit (kijk naar de rubix kubus textuur), de kleuren lijken mij ook correct. In de automatische stand is de belichting iets minder goed, maar het gaat om het gemiddelde van de foto's die ik in de studio maak. De kleuren zijn donkerder maar dat heeft te maken met de belichting, ik zie niet al te veel verschil richting blauw of geel. Deze eerste studiotest is bemoedigend.

poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 13
Deze foto bevestigt wat ik dacht van de scherpte op de eerste afbeelding. De scherpte in het centrum is prima, aan de periferie gaat het wat achteruit maar het scherpteniveau blijft goed. De kleurweergave ziet er redelijk goed uit omdat ik hier een niet-reflecterend oppervlak fotografeer, dus de geretourneerde kleuren zijn donkerder en contrasteren beter. Ik ben benieuwd hoe deze sensor het doet bij daglicht.
Secundaire sensor: Omnivision ov8856
poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 5
Ultragroothoeksensoren hebben bijna allemaal dezelfde fouten en deze is geen uitzondering. Het belichtingsniveau is twee of drie inkepingen onder de foto genomen met de hoofdsensor, de vervorming is aanzienlijk, maar met objecten van dichtbij gezien is het normaal, de scherpte lijkt niet erg goed omdat ik de rubix-kubustextuur niet kan onderscheiden. Ook zie ik overal ruis verschijnen en chromatische aberraties. Deze sensor zal dus waarschijnlijk ook buiten niet schijnen omdat zijn technische kwaliteiten niet van een heel hoog niveau zijn.

poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 14
Deze tweede foto bevestigt mijn eerste oordeel, de scherpte is slecht, zelfs in het midden. Ik kan de tekst van het Canadese briefje amper lezen en aan de rand is het nog erger. Ik zie hier veel ruis en de contouren van het beeld zien eruit als een brij van pixels. Ik heb weinig hoop dat deze sensor buitenshuis goede resultaten kan opleveren.Foto: technische test

Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven.

Ik test de volgende elementen:
- centrumscherpte, perifere scherpte
- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren
- mate van chromatische aberratie
- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)
- vervorming

De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.

Nog niet beschikbaar / getest

Buiten fotokwaliteit

Hoofdsensor: Omnivision OV64B40
poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 1
Ik was een beetje ongerust voordat ik deze sensor testte, omdat ik tot nu toe niet onder de indruk was van de prestaties van Omnivision-sensoren. Deze serie foto's heb ik aan het eind van de middag in goede omstandigheden met een prachtig licht gemaakt en het resultaat is correct als de Sony en Samsung sensoren betere foto's leveren in dezelfde omstandigheden. Om mijn woorden te ondersteunen, zal ik je hieronder een foto laten zien die is gemaakt met een Samsung-sensor (met de Poco X4 GT) in iets minder gunstige omstandigheden:
poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 1
De foto gemaakt door de Poco F4 is leuk om naar te kijken, maar niet komen op het niveau van de foto gemaakt met de Poco X4 GT. Foto's van de Poco F4 zijn vrij helder, de kleuren zijn natuurlijk en het dynamisch bereik is gemiddeld (het gebladerte is vrij donker). Als ik wat meer bij de details van de foto stilsta, zie ik twee mankementen die alleen zichtbaar zijn bij het inzoomen. Ten eerste is er een witte omtrek die zich rond de bladeren nestelt en dit toont aan dat de slijpbehandeling te agressief is. Het andere probleem komt van chromatische aberraties, ze zijn goed zichtbaar rond de bladeren. Zolang u de foto's op een telefoon bekijkt, wordt deze niet weergegeven, maar als u de foto's op een groot scherm bekijkt, zijn de gebreken zichtbaar. De foto heeft niet de prioriteit bij Poco en dat is jammer, want voor hun high-end model hadden ze een andere keuze kunnen maken om te kunnen concurreren met andere merken in dezelfde prijsklasse. Ik kan niet zeggen dat deze Poco slecht is op foto's, het zou overdreven en misleidend zijn, maar als de foto een prioriteit voor je is, is het misschien niet de ideale telefoon voor jou.
Secundaire sensor: Omnivision OV8856_i
poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 13
Ultragroothoeksensoren produceren in de meeste gevallen foto's van mindere kwaliteit en dat is ook hier het geval. We vinden alle gebruikelijke gebreken zoals vervormingen, het aanzienlijke verlies aan scherpte aan de periferie, een lager dynamisch bereik en voor deze sensor zou ik willen toevoegen dat de kleuren te koud zijn met een vrij aanzienlijke dominantie van blauw.

Test foto / nacht

poco f4 test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo night 11
De nachtmodus van de Poco F4 doet het redelijk goed bij het weergeven van instellingen bij weinig licht, en dit zonder kleuren te forceren. Het is duidelijk niet de beste telefoon voor nachtfotografie, maar als je je foto's op een klein scherm bekijkt, is dat geen probleem. Op een groot scherm zie je al snel enkele gebreken verschijnen, zoals overmatige gladheid, gebieden met ruis en problemen met het opnieuw samenstellen van afbeeldingen.

Met de ultragroothoeksensor zijn nachtfoto's echter helemaal niet goed, de helderheid is niet voldoende, de foto's zijn luidruchtig en zelfs op een klein scherm is de kwaliteit niet goed .

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview
De Poco F4 is uitgerust met een optische stabilisator (OIS), zodat hij een video mechanisch kan stabiliseren in plaats van door softwaremanipulatie. Deze stabilisatie is zichtbaar in 4k 60fps maar niet helemaal effectief omdat we nog steeds wat schokken zien als ik loop.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview
De Poco F4 kan 4k/60 fps opnemen en als de omstandigheden goed zijn, is de videokwaliteit ook redelijk goed. Ik vind hier de gebreken die zijn opgemerkt voor de foto maar het is veel minder zichtbaar vanwege het uurwerk. Het scherpstellen is snel, de aanpassing van de belichtingstijd is ook erg snel en ik zie niet de belichtingssprongen die kunnen optreden tussen lichte en donkere gebieden.

Video low light

youtube previewyoutube preview
Video 's nachts is niet de kracht van deze telefoon, ik zou zelfs zeggen dat het een enorme achteruitgang is in vergelijking met de Poco F3 die video's van veel betere kwaliteit produceerde. De video is veel te donker en daardoor absoluut onbruikbaar.

Externe geluidskwaliteit


Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers.

youtube previewyoutube preview

Audio/muziektest

De Poco F4 kan geluid produceren in Dolby Atmos en kan daarom geluid van goede kwaliteit produceren. Ik heb een volume gemeten dat soms 80 dB overschreed, het is iets boven het gemiddelde. De hoge tonen zijn zeer uitgesproken (een beetje te veel denk ik), de lage frequenties zijn goed weergegeven maar missen een beetje diepte zoals bij de meeste luidsprekers van dit type. Het geluid is van vergelijkbare kwaliteit als andere onlangs gelanceerde Pocos (X- en F-reeks) maar haalt niet het geluidsniveau van de high-end Samsung.

Audiotest / oproepen

Om het volume in een gesprek te meten, heb ik een fout gemaakt die zichtbaar is op de video, het geluid was niet op het maximum en daarom was het volume te laag. Ik realiseerde me dit na het uploaden van de video naar YouTube. Het geluidsniveau zonder luidspreker is goed en de geluidskwaliteit is goed, het geluid is vrij zacht en zelfs als de hoge frequenties wat luider zijn, is de geluidskwaliteit voor bellen goed.

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
poco f4 dynamic range
Ik heb de usb-naar-jack-adapter gebruikt die bij deze telefoon is geleverd om de geluidskwaliteit via een koptelefoon te testen. Over het algemeen is de kwaliteit goed maar ik merk vrij duidelijke verschillen op de hoge frequenties waar het signaal 2 tot 5 db afwijkt van de standaard, het verschil op de lage frequenties is veel minder belangrijk. Sommige hogere tonen zullen daarom wat gedempt worden door andere frequenties. Alleen ervaren gebruikers kunnen dit misschien opmerken.

De Poco F4 produceert geen erg krachtig geluid via de koptelefoon omdat ik rond de 90 dB kom, het is onder het gemiddelde en het wordt gevoeld met de koptelefoon, want zelfs met het geluid op maximaal, het volume is redelijk draaglijk. Het voordeel van een gecontroleerd volume is dat het geluid niet vervormd wordt.

Ik merk een kleine achteruitgang in geluidskwaliteit voor de nieuwste Pocos die ik heb getest, maar dit zou je keuze niet moeten beïnvloeden, tenzij je een purist bent. De metingen die ik doe zijn objectieve waarnemingen, maar dat betekent niet dat het geluid zo verslechterd is dat iedereen het kan opmerken.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

poco f4 screen calibration rec
De Poco F4 is uitgerust met een AMOLED-scherm van goede kwaliteit, maar om te genieten van meer realistische colorimetrie, moet je de "normale" modus gebruiken in de scherminstellingen. Met deze parameters krijg ik een dE van 1,61. Aparte kleurmetingen zijn erg goed met een gemiddelde van rond de 1,5, het is wit dat het meest afwijkt met een dE van 3,6 en een kleurtemperatuur van 6400k (idealiter is 6500k nodig). Deze kleine opening is niet echt zichtbaar voor het ongetrainde oog.Helderheid / Contrast

In de normale modus heb ik een helderheid gemeten van 471 cd/m² en in de adaptieve modus heb ik een helderheid van 700 cd/m² gemeten. Met zo'n helderheid kunt u uw scherm in de zon lezen zonder dat u de schaduw hoeft op te zoeken. Het oppervlak van het scherm is echter behoorlijk reflecterend, dus je zult het scherm waarschijnlijk moeten kantelen om spiegeling te voorkomen.

Het contrast is oneindig, het zwart is diep en wordt niet grijs zoals op IPS-schermen.

Het scherm is ook Dolby Vision-compatibel, dit betekent dat als je een film kijkt die is gecodeerd in Dolby Vision, je profiteert van een levendiger beeld met minder uitgesproken schaduwpartijen zoals bij een HDR-proces. De 120Hz-frequentie zorgt ook voor visueel comfort en bewegingen op het scherm zullen vloeiender zijn.

Biometrie

De telefoon is uitgerust met een vingerafdruksensor aan de zijkant (aan / uit-knop), deze sensor werkt erg goed en de locatie is hetzelfde als op de meeste telefoons. Gezichtsherkenning gebeurt in 2D.

Besturingssysteem


De Poco F4 draait op MIUI 13, dus de ervaring is precies hetzelfde als op andere Pocos/Xiaomi. MIUI is een aangepaste versie (een vork) van Android die is ontwikkeld door Xiaomi, dit besturingssysteem ligt in zijn filosofie heel dicht bij Android, maar is in de loop van de tijd verrijkt door Xiaomi. De belangrijkste punten van kritiek die erop kunnen worden geuit, zijn de aanwezigheid van een groot aantal ongevraagde applicaties en de aanwezigheid van advertenties. Applicaties kunnen in een la worden opgeborgen, ze zullen je niet vervelen. Ik moet geluk hebben met de advertenties, want ik heb er geen gezien.

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Poco F4

Vergelijk Poco F4 met de anderen

Test / beoordeling conclusie


Ik had de Poco F3 in 2021 gekocht voor € 299,90 en deze telefoon bood echt alles wat je van een telefoon van deze prijs mag verwachten. De Poco F4 gebruikt dezelfde technische basis als de Poco F3 en ik kocht hem voor €350 op Goboo. De prijzen van telefoons zijn in een jaar tijd flink gestegen en dit verklaart ongetwijfeld deels deze stijging, maar wat jammer is, is dat ik uiteindelijk een duurdere telefoon koop maar die niet veel meer te bieden heeft dan zijn voorganger. De Poco F4 is zeker geen slechte telefoon maar ik ben teleurgesteld over het gebrek aan nieuwe features, de prijsverhoging zal ook niet in zijn voordeel pleiten.

De F4 gebruikt dezelfde CPU/GPU-basis als de vorige generatie, de prestaties zijn redelijk goed, maar er is meer concurrentie, dus het is niet langer een onderscheidend criterium, terwijl Poco altijd de prijs/ prestatie koning.

Voor de foto gaat de Poco F4 achteruit ten opzichte van de F3 en dat vind ik echt jammer want zelfs als de Poco geen foto-georiënteerde telefoons zijn, hebben we het hier over de high-end Poco die zich eindelijk positioneert met een fotokwaliteit die de middenklasse waardig is. Overdag en onder de zon zijn de foto's goed, maar van mindere kwaliteit dan de vorige generatie. De bijdrage van optische stabilisatie (OIS) alleen rechtvaardigt de aanschaf van deze telefoon niet.

De levensduur van de batterij is goed ondanks zijn 4500 mAh, de Poco F4 is gelukkig niet te hebberig en kan daarom aanspraak maken op een goede autonomie bij normaal gebruik. De temperatuurstijging is redelijk, de warmte is voelbaar zonder een groot probleem te worden.

Het scherm is van goede kwaliteit maar ook hier is het hetzelfde als in de Poco F3 en vinden we amoled in de meeste telefoons in deze prijsklasse. Ik kan doorgaan met het opsommen van de andere positieve punten van deze telefoon, maar ik zou altijd tot dezelfde conclusie komen, namelijk dat het niets oplevert in vergelijking met de vorige generatie en dat het wordt ingehaald door de concurrentie. De Poco F4 is een goede generalistische telefoon die een jaar geleden koning in zijn segment had kunnen zijn, maar vandaag is de wereld verder gegaan en heeft Poco stilgestaan.

Sterktes

Schermkwaliteit
Dolby Atmos-geluid
Energie-efficiëntie
Dual-band GPS
Wi-Fi-snelheid
4G-netwerkgevoeligheid
CPU/GPU-prestaties en snel geheugen

Zwaktes

Teruglopende fotokwaliteit
Nachtvideo
Afwijkingen audiofrequentie met koptelefoon
Videostabilisatie niet effectief genoeg

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getestVind je dit artikel leuk? Deel het, het zal mij enorm helpen
Ik werk alleen, dus ik heb geen bedrijfsbudget voor reclame. Jullie zijn mijn eerste ambassadeurs en jullie kunnen mij helpen door mijn artikelen te delen op jullie sociale netwerken, forums, artikelen,...
Deel op Meta/Facebook
Delen op Twitter
Deel op LinkedIn
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Black Shark 4 Pro : review / test
De Black Shark 4 Pro is de nieuwste toevoeging aan Xiaomi's reeks van gamersmartphones. Deze telefoon heeft een sterke visuele identiteit en niets lijkt in de weg te staan.
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen