Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Honor 90 Lite: test / beoordeling

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Honor 90 Lite
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

Honor 90 Lite: test / beoordeling


Gepubliceerd op: 01-10-2023 / gewijzigd: 08-10-2023
Honor is een Chinees merk dat is opgericht door Huawei om te concurreren met andere Chinese merken in het middensegment, zonder dat dit ten koste gaat van het hoofdmerk Huawei. Ik had de gelegenheid om verschillende Honor smartphones uit deze periode te testen en hoewel ze niet slecht waren, konden ze niet tippen aan het niveau van Xiaomi in dezelfde prijsklasse. Huawei kreeg daarna grote problemen met de Amerikaanse autoriteiten en moest het merk Honor van de hand doen, dat werd opgekocht door een ander Chinees bedrijf. Deze nieuwe Honor 90 Lite maakt dus deel uit van de nieuwe generatie Honor-smartphones en ik ben benieuwd hoe het merk zich heeft ontwikkeld met zijn nieuwe eigenaar

Speciale aanbiedingTijdens Prime Days op Amazon daalt de prijs van de Honor 90 Lite naar £199 met de code 48MIAK5R. Voor die prijs is het echt een goede deal. Aanbieding geldig tot 15 oktober

Om te profiteren: Honor 90 Lite op Amazon

Website waar ik de Honor 90 Lite gekocht heb:
https://amzn.to/48Y6...

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Honor 90 Lite

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Honor 90 Lite van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

23 september 2023: ontvangst van de Honor 90 Lite van Amazon

Waarom deze telefoon?

Huawei is een premiummerk dat, ondanks de tegenslagen bij de Amerikaanse justitie, innovatieve telefoons blijft aanbieden op de Chinese markt. Honor heeft van dit erfgoed geprofiteerd door te profiteren van telefoons uit het middensegment die componenten van Huawei gebruiken. Dit is vandaag de dag waarschijnlijk niet meer het geval, maar deze Honor 90 Lite is, zoals de naam al doet vermoeden, een lichtere versie van de Honor 90, maar daar houden de overeenkomsten op. De Honor 90 Lite is een smartphone uit het middensegment die zich lijkt te willen concentreren op zijn 100 miljoen pixelcamera en zijn mooie afwerkingsniveau. De Honor 90 Lite richt zich op een redelijk breed publiek en zal door zijn prijsniveau gaan concurreren met een telefoon als de Redmi Note 12. Dat is goed, ik heb deze telefoon ook getest en kon ze daardoor vergelijken en kijken of deze nieuwe generatie Honor is in staat om Xiaomi te weerstaan.

Uitpakken

honor 90 lite test avis review recensione opiniones bewertung beoordeling 1
Het merk Honor heeft het nieuwe doosformaat overgenomen, zoals we dat bij Samsung vinden. De dozen zijn kleiner en bevatten geen oplader meer. A priori zou dit niet al te veel problemen moeten opleveren omdat een grote meerderheid van de smartphonegebruikers waarschijnlijk al een USB-oplader van type C heeft. In de doos zitten dus alleen de telefoon, een oplaadkabel, een handleiding en een naald om de simlade te openen.

Eerste configuratie

De Honor 90 Lite draait Android 13 en de initiële configuratie lijkt sterk op wat we kunnen vinden op andere smartphones met Android 13. Het belangrijkste verschil ligt in het feit dat Honor een overlay gebruikt die een beetje Magic UI heet, zoals Xiaomi met zijn MIUI. Net als Xiaomi moedigt Honor je aan om een account bij hen aan te maken om toegang te krijgen tot extra functies. Ik laat je de relevantie van registratie beoordelen. De Honor 90 Lite werkt ook met gebarennavigatie en aan het einde van de installatieprocedure wordt alles heel goed uitgelegd. Eenmaal op het startscherm aangekomen, zul je merken dat het startscherm behoorlijk anders is dan wat je op andere Android-telefoons kunt vinden. Honor zal een bepaald aantal applicaties uitlichten, je bent vrij om ze te verplaatsen, hetzelfde geldt voor Xiaomi.

Afwerking

honor 90 lite test avis review recensione opiniones bewertung beoordeling 10
De afwerking is uw eerste contact met de telefoon, dit geeft een eerste subjectieve indruk en is erg belangrijk bij het kiezen van een telefoon. Mijn subjectieve gevoel over de afwerking van deze Honor 90 Lite is redelijk positief. Ik vind het een prachtige telefoon met een dubbelzijdige biscuitkant met aan de ene kant het scherm en aan de andere kant een metallic blauwe kleur die ook de randen van de telefoon bedekt. Voor een smartphone van € 240 vind ik dat het afwerkingsniveau superieur is aan dat van de Redmi Note 12.
honor 90 lite test avis review recensione opiniones bewertung beoordeling 9
De voorkant wordt gedomineerd door het scherm dat bijna 90% van het beschikbare oppervlak beslaat, de randen zijn iets dunner dan gebruikelijk en het scherm wordt alleen onderbroken door de selfiecamera bovenaan en in het midden van het scherm. Het scherm wordt beschermd door een plastic folie om het tegen krassen te beschermen.
honor 90 lite test avis review recensione opiniones bewertung beoordeling 12
Aan de bovenrand vind je een infraroodzender, ik dacht dat Xiaomi de enige was die dit soort dingen nog aanbood. Er is ook een geluidssensor. Aan de linkerrand bevindt zich een simkaartlade waarin twee simkaarten kunnen worden geplaatst.
honor 90 lite test avis review recensione opiniones bewertung beoordeling 18
Aan de onderkant bevindt zich de gebruikelijke USB type C-poort, een audio-uitgang en nog een sensor voor geluid. De enkele audio-uitgang lijkt erop te wijzen dat de telefoon alleen mono-audio produceert, maar ik zal dit later in deze review verifiëren met de audiotest.
honor 90 lite test avis review recensione opiniones bewertung beoordeling 15
De achterkant is voornamelijk gemaakt van plastic met een metallic effect. Het is ook bedekt met een enigszins vervaagde plastic bescherming die een meer parelachtige kant aan de textuur van de telefoon geeft. Het fotoblok is behoorlijk imposant en valt behoorlijk sterk op vanaf de achterkant van de telefoon. Er zijn 3 sensoren, een hoofdgroothoeksensor, een ultragroothoeksensor en een extra sensor voor het maken van macro's. Dit fotoblok doet me denken aan de fotoblokken die Redmi een paar jaar geleden gebruikte, maar met een iets zorgvuldiger ontwerp.
honor 90 lite test avis review recensione opiniones bewertung beoordeling 28
De schermranden zijn dunner dan normaal en ik vind dat dit een netter gevoel geeft dan de meeste telefoons in deze prijsklasse. De rand aan de onderkant van het scherm is groter maar volkomen acceptabel. Over het geheel genomen heeft deze Honor 90 Lite een goede eerste indruk op mij gemaakt. De meeste telefoons in deze prijsklasse lijken op elkaar, maar Honor weet zich toch een beetje te onderscheiden van zijn Chinese neven.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. De Honor 90 Lite draait op een Mediatek-architectuur, een processor die ik nog niet heb kunnen testen. Dit is een architectuur uit het middensegment, ik heb niets bijzonders opgemerkt qua technische kenmerken, je vindt alle screenshots met de technische informatie hieronder.

CPU / GPU PrestatieDe Honor 90 Lite maakt gebruik van een MediaTek Dimensity 6020-processor, ik had deze processor nog niet getest, maar het is een CPU uit het middensegment die correcte prestaties biedt voor normaal gebruik, het is geen processorgerichte prestatie. Andere smartphones zoals de Realme 11, Vivo Y36 of de Oppo A1 gebruiken dezelfde processor. Voor het grafische gedeelte is het afhankelijk van een ARM Mali-G57 GPU die ik op een tiental telefoons heb getest. Ook hier zitten we in het middensegment, je kunt met deze telefoon spelen, maar de meest veeleisende games zullen wat grafische opofferingen vergen om onder de juiste omstandigheden te kunnen worden gebruikt.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik behaalde een score van 276670 punten met Antutu v8 en deze score bevestigt wat ik in de vorige paragraaf schreef. Dit is een vergelijkbaar prestatieniveau als de Redmi Note 12 waarmee ik iets meer dan 298.000 punten behaalde. Het voordeel van dit type configuratie is dat de telefoon niet erg warm mag worden en in principe niet te veel batterij mag verbruiken.Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview


Ik heb deze telefoon getest met PUBG Mobile in HD-modus en zoals je kunt zien is de in-game ervaring goed. Ik heb geen vertragingen opgemerkt en de temperatuur van de telefoon is niet significant gestegen. Deze telefoon is duidelijk niet ontworpen voor dit soort games, maar dat betekent niet dat je hem niet kunt gebruiken. Het spel zal minder gedetailleerd zijn dan met een krachtigere telefoon om voldoende frames per seconde te garanderen.

Geluid is alleen beschikbaar in mono (uitvoer aan de onderkant van de telefoon), dus de geluidservaring is niet geweldig en als je hand te dicht bij de telefoon is, kun je de geluidsuitvoer zelfs blokkeren.

Netwerkprestatie

De Honor 90 Lite dekt een breed scala aan frequenties in 3G (5 frequenties), 4G (17 frequenties) en 5G (13 frequenties). Je zou het toestel dus zowat overal in Europa moeten kunnen gebruiken. Het mist de B28b die door sommige operatoren wordt gebruikt, maar ik ben er niet zeker van dat deze frequentie de meest gebruikte is in alle betrokken gebieden.

Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeIk heb 990 metingen gedaan om de gevoeligheid van het 4G-netwerk van de telefoon te beoordelen en kwam uit op een gemiddeld signaal van -99 dBm, terwijl mijn probe op hetzelfde moment en op dezelfde plaats een gemiddeld signaal van -99,45 dBm opleverde. De prestaties liggen dus redelijk dicht bij elkaar en dit betekent dat de Honor 90 Lite een goede netwerkgevoeligheid heeft. Wat vooral opviel in de metingen was de stabiliteit van het signaal op de Honor, terwijl de probe grotere afwijkingen vertoonde gedurende de meetperiode

honor 90 lite network sensitivity


Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

Ik kreeg een gemiddeld signaal van -18 dbm dicht bij de router en -64 dbm op afstand. Dit zijn iets bovengemiddelde waarden, wat aangeeft dat deze telefoon een goede wifi-gevoeligheid heeft.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).

Deze telefoon maakt gebruik van een Mediatek GPS-chip en, zoals ik vaak schrijf, resulteert dit type chip meestal in een vrij hoge nauwkeurigheid. Ik kon vrij snel een nauwkeurigheid van 1 meter bereiken, waarbij de telefoon ongeveer dertig satellieten oppikte om een signaal van goede kwaliteit te krijgen. Ik bevond me bij het blauwe kruis op de schermafbeelding en je kunt zien dat de GPS me 2 tot 3 meter verder weg lokaliseerde. Dit is nog steeds een acceptabel niveau van nauwkeurigheid, dat kan worden gecorrigeerd door je navigatietoepassing, maar het niveau van nauwkeurigheid dat wordt weergegeven door de testtoepassing is waarschijnlijk een beetje te optimistisch.
Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
honor 90 lite battery charging


De Honor 90 Lite wordt geleverd zonder oplader, dus ik weet niet wat voor protocol het gebruikt om het opladen te optimaliseren. Zoals gewoonlijk heb ik mijn UGREEN 100 watt snellader gebruikt om de oplaadtijd te meten. Het kostte me 88 minuten om de telefoon van 3 tot 100% op te laden. Het opladen verloopt min of meer lineair tot ongeveer 80% en vanaf daar neemt de oplaadsnelheid af. Het duurt 55 minuten voor de eerste 80 procent en 32 minuten voor de laatste 20 procent

honor 90 lite battery discharging


Ik testte vervolgens de levensduur van de batterij onder dezelfde omstandigheden als normaal en was verrast door de levensduur van de batterij met het scherm aan op 50 procent, wat bijna 4 keer zo lang is als de levensduur van de batterij met het scherm aan op 100 procent. Dat is het grootste verschil dat ik heb gemeten. Ik kwam uit op een batterijlevensduur van 550 minuten met helderheid op 100% en 2026 minuten met helderheid op 50%. [Ik heb ook het energieverbruik van CPU, GPU en FPU gemeten om de
energiezuinigheid
van de telefoon te beoordelen. De Honor 90 Lite heeft vergelijkbare CPU-kracht als de Poco X5 en iets minder dan de Redmi Note 12. Op het gebied van GPU doet hij het beter dan de Redmi Note 12. In termen van energieverbruik vertaalt dit zich in een gemiddelde efficiëntie, waarbij de CPU 4,77 watt verbruikt wanneer deze op zijn maximum is geduwd, de GPU 1,62 watt en de FPU 2,5 watt. Met het componentenverbruik kun je een schatting maken van het totale verbruik als je de telefoon tot het maximum duwt

Als je de batterij enkele minuten tot het maximum duwt, stijgt de temperatuur met ongeveer tien graden, de warmte is voelbaar via de achterkant van de telefoon, maar niet tot het punt waarop het een probleem wordt

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De Honor 90 Lite heeft vier camera's, waarvan drie aan de achterkant en één aan de voorkant

De hoofdcamera is een 100-megapixel Samsung ISOCELL HM2 sensor met een diafragma van f/1.9. Deze wordt vergezeld door een 5-megapixel ultra-groothoekcamera met een diafragma van f/2.2, een 2-megapixel macrocamera met een diafragma van f/2.4 en een 2-megapixel scherptediepte sensor met een diafragma van f/2.4

De frontcamera is een 16-megapixel Sony IMX471-sensor met een diafragma van f/2.2

Ik heb de hoofdsensor van Samsung al getest op andere telefoons, dus ik verwacht niets nieuws op dat gebied, tenzij Honor de beeldverwerking heeft aangepast. Dit is een mogelijkheid omdat deze sensor normaal foto's produceert met 108 miljoen pixels en Honor lijkt dit te hebben teruggebracht tot 100 miljoen pixels. Op het eerste gezicht zou het aantal pixels het kwaliteitsniveau niet moeten veranderen, maar Honor kan ook andere wijzigingen hebben aangebracht.
De ultragroothoeksensor is ook van Samsung, maar het is een curiositeit omdat deze meestal wordt gebruikt voor selfies en hier vind ik dezelfde kenmerken voor een sensor aan de achterkant van de telefoon.

Fotokwaliteit


Fotokwaliteit (binnen/studio)

De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.

Samsung HM2 hoofdsensor

honor 90 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 1


In deze eerste foto die met de hoofdsensor is gemaakt, kan ik zien dat de scherpte vrij goed is en dat details goed zijn vastgelegd zonder al te agressieve bewerking. De kleurweergave is een beetje te koud en neigt te veel naar blauw. Ik heb echter het tegenovergestelde effect gehad met deze sensor in andere telefoons waar de kleurmeting te warm was. Studioverlichting veroorzaakt vaak kleurafwijkingen, dus ik zal deze resultaten moeten vergelijken met een fototest buiten.

Ik heb de andere HDR, nacht en 100 megapixel modi getest, die je kunt vinden in de fotogalerij hieronder. De toegang tot deze functies is niet hetzelfde als op de meeste telefoons. HDR is bijvoorbeeld niet beschikbaar als een instelling voor de hoofdcamera; je moet naar de instellingen gaan om het te activeren. Hetzelfde geldt voor de 100 megapixel modus

Hier is de gebruikelijke foto met de opmerkingen:

honor 90 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 9


Toen ik deze foto voor het eerst analyseerde, dacht ik dat ik de verkeerde foto had genomen en naar de foto keek die met de ultragroothoeksensor was gemaakt. Waarom dacht ik dat? Je zult hieronder zien dat dezelfde foto die is gemaakt met de ultragroothoeksensor een hoger detailniveau heeft, en meestal is het andersom. De hoofdsensor biedt een goede scherpte, de kleine letters van het Canadese bankbiljet zijn perfect leesbaar en de rand is ook scherp, maar als je het resultaat vergelijkt met de foto van de bankbiljetten voor de andere sensor, is het resultaat verrassend.

Samsung S5K4H7 5 megapixel secundaire sensor

honor 90 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 2


Deze sensor veroorzaakt natuurlijk vervorming, zoals het geval is met alle sensoren van dit type, hier kijken we naar 17mm. Zoals ik in de volgende alinea al zei, zijn er verschillende dingen die me verbaasden. Ten eerste het scherpteniveau, dat ver boven alles ligt wat ik tot nu toe heb gezien van ultragroothoeksensoren. Ik kan me niet herinneren dat ik dit scherpteniveau op een andere telefoon heb gezien. Het andere punt is de kleurweergave: kleuren zijn beter verzadigd, het beeld is minder koud en ik vind dat de weergave realistischer is. Het is een totaal onverwacht resultaat voor dit soort sensor.

En om nog een laag toe te voegen, hier is de foto met de bankbiljetten:

honor 90 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 10


De scherpte is iets minder goed dan bij de hoofdsensor omdat de tekens op het Canadese bankbiljet nauwelijks leesbaar zijn, maar het is een uitstekend resultaat voor een ultragroothoek. Het kleurcontrast is ook veel beter dan bij de hoofdsensor, waar het beeld fletser is. Ik zie een verslechtering in de periferie, wat geheel te verwachten was, maar ik was positief verrast door het centrum.Foto: technische test

Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven.

Ik test de volgende elementen:
- centrumscherpte, perifere scherpte
- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren
- mate van chromatische aberratie
- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)
- vervorming

De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.

Nog niet beschikbaar / getest

Buiten fotokwaliteit

Hoofdsensor / 100 megapixels

honor 90 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 6


Ik had het geluk dat het mooi weer was om deze foto's te maken, met een stralende zon en een lucht die nauwelijks verhuld werd door een paar witte wolken. Ik had deze camera al getest in andere telefoons en hier valt het me op dat hij foto's maakt met een warmere kleurweergave die de herfstkleuren goed naar voren brengt. In andere omstandigheden zou de meer gele tint van de foto's ongetwijfeld minder geschikt zijn. De scherpte van de foto's is goed en niet te uitgesproken, maar je moet niet te veel inzoomen omdat de camera voornamelijk vertrouwt op zijn 100 megapixel modus om zoveel mogelijk details te behouden.

Een foto in standaardmodus zal voldoende gedetailleerd zijn zolang je hem niet in 4k op een groot scherm bekijkt. Ik vind dat de verzadiging zeker iets verder doorgedrukt had kunnen worden, maar over het algemeen is de kwaliteit van foto's redelijk vergelijkbaar met andere middenklasse telefoons, en ik merkte geen grote verschillen in beeldverwerking tussen deze Honor en andere merken die dezelfde camera gebruiken.

Een ding dat ik wel jammer vind, is de indeling van de verschillende fotomodi in de foto-applicatie. Alle gebruikelijke opties, zoals HDR of 100 miljoen pixel modus, zijn te vinden in een menu dat met een paar klikken te openen is, terwijl al deze opties meestal op het eerste scherm beschikbaar zijnSecundaire sensor

honor 90 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 39


De ultra-groothoeksensor heeft een goede indruk op me gemaakt met foto's die ik in mijn studio heb gemaakt, maar ik zie nog steeds een behoorlijk aantal kleine gebreken bij buitenopnamen. De vervorming van de lens is erg zichtbaar, zelfs bij landschappen, de afname van scherpte in de periferie is erg zichtbaar en het verlies aan detail is vrij aanzienlijk. Kleuren daarentegen worden redelijk goed weergegeven; ik zou zelfs zeggen dat ze meer verzadigd zijn dan met de hoofdsensor, en ze zijn nauwkeuriger. De scherptezone die in de studio werd waargenomen, is nog steeds aanwezig in het midden, maar je ziet de grenzen ervan sneller bij het gebladerte op deze foto. Geen grote verrassingen dus, want dit zijn veelvoorkomende fouten bij dit type sensor

Test foto / nacht

Hoofdsensor

honor 90 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo night 10


Telefoons in deze prijsklasse zijn over het algemeen niet erg goed in nachtfotografie. Ik was positief verrast door de kwaliteit van de nachtopnames van de Honor 90 Lite. De nachtmodus is niet erg snel omdat het je dwingt om een aantal seconden stil te staan, maar de telefoon past verwerking toe om foto's te combineren om een betere belichting te krijgen en bewegingsonscherpte te verminderen.

De uiteindelijke helderheid is vrij goed en komt dicht in de buurt van de werkelijkheid, de significante verschillen tussen zeer lichte en zeer donkere gebieden worden vrij goed beheerd. Kleuren zijn vrij natuurlijk, terwijl telefoons uit het middensegment de neiging hebben om foto's te maken die een beetje oranje zijn als het lichtniveau daalt. Aan de andere kant is de scherpte te geforceerd op contouren en is er een verlies aan detail binnen contouren. Er is ook digitale ruis in uniforme gebieden.

De verwerking die Honor toepast is dus vrij goed voor nachtfotografie, het is alleen belangrijk om te begrijpen dat dit soort foto's niet is ontworpen om op 100% van zijn grootte te worden gebruikt op een groot scherm (TV, PC, etc.)

Secundaire sensor

honor 90 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo night 9


Ultra groothoeksensoren zijn nooit op hun gemak met nachtfotografie en dat is ook het geval bij deze telefoon. De foto is onderbelicht, het detailniveau is niet goed omdat veel gebieden onscherp zijn en de foto is over het algemeen onbruikbaar

[galerij ids="24719,24720,24721,24722,24723,24724,24725,24726,24727,24728,24729,24730,24731,24732,24733,24734"]

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview


De Honor 90 Lite blinkt niet uit op het gebied van videostabilisatie. Zoals je op de afbeelding kunt zien, worden de schokken veroorzaakt door mijn voetstappen niet goed gedempt en gaat de video een beetje alle kanten op. Dat verbaast me niet echt, want om goede stabilisatie te krijgen zou je voor een reeks krachtigere, en dus duurdere, telefoons moeten gaan.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview


De Honor 90 Lite kan filmen op 1080p en 30 frames per seconde. Dat is het absolute minimum, aangezien andere telefoons in deze prijsklasse 4k bieden. De videokwaliteit is behoorlijk, maar de opmerkingen over het fotogedeelte zijn ook hier van toepassing. Het detailniveau is goed, mits je een middelgrote telefoon of middelgroot scherm gebruikt. Kleuren missen ook een beetje verzadiging, en hetzelfde geldt voor foto's. Scherpstellen gaat snel en ik zie geen belichtingssprongen of bewegingsscheuren ondanks de limiet van 30 beelden per seconde.

Video low light

youtube previewyoutube preview


Nachtvideo is lastig voor middenklasse telefoons en deze Honor 90 Lite doet het niet zo goed. De nachtvideo is onderbelicht, het detailniveau is niet erg goed en de scherpstelling is niet snel genoeg. Hier is niets verrassends aan, maar omdat ik op alle telefoons hetzelfde test, moest ik deze fase doorlopen om iets redelijk voorspelbaars aan te tonen

Externe geluidskwaliteit


Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers.

Nog niet beschikbaar / getest

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
Nog niet beschikbaar / getest

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

Het scherm van de Honor 90 Lite is een IPS-scherm en dat is jammer, want in dezelfde prijsklasse vind je Amoled-schermen van Redmi. Dat wil niet zeggen dat het scherm slecht is, maar het is niet zo goed als dat van de Redmi Note 12

Ik heb de colorimetrie getest in levendige kleuren en normale kleurenmodus, en ik heb ook gespeeld met de kleurtemperatuur om te zien wat de meest optimale configuratie was

Ik behaalde een dE tussen 3 en 4 voor alle uitgevoerde tests, en ik behaalde het beste resultaat met de levendige kleurenmodus en een warme kleurtemperatuur. De keuze tussen levendige en normale kleuren bepaalt ook de gebruikte kleurruimte. In de normale modus is de telefoon beperkt tot REC 709, terwijl de levendige kleurmodus de DCI P3 ruimte gebruikt, die een veel breder kleurenbereik biedt. Ik raad je daarom aan om de levendige-kleurenmodus te gebruiken in combinatie met een warme kleurtemperatuur om de beste kleurweergave te verkrijgen.

honor 90 lite dci p3


Vanaf een dE groter dan 3 kan het menselijk oog kleurafwijkingen waarnemen. Deze telefoon heeft daarom een lichte afwijking die waarneembaar kan zijn in wit, cyaan en blauw.Helderheid / Contrast

Ik heb een maximale helderheid van 470 cd/m² gemeten door de sensor met licht te overspoelen. Als de sensor zich op een ongebruikelijke locatie bevindt, zou dit kunnen verklaren waarom het helderheidsniveau niet hoger werd tijdens mijn test. Dit helderheidsniveau is vergelijkbaar met dat van de Redmi Note 12, maar zal ongetwijfeld onvoldoende zijn voor een goede leesbaarheid in direct zonlicht.

Contrast

Ik behaalde een contrastniveau van 1396:1, wat een goed contrastniveau is voor een scherm van dit type, maar ver onder wat een amoled-scherm kan produceren.

Biometrie

Nog niet beschikbaar / getest

Besturingssysteem


Ik ben nooit een grote fan geweest van alternatieve versies van Android met overlays die ladingen ongevraagde apps integreren en met een besturingssysteem dat altijd probeert je ergens voor aan te melden. Toen ik de Honor 90 Lite voor het eerst opstartte, werd ik herhaaldelijk geconfronteerd met schermen die me vroegen om me aan te melden bij My Honor. Het is het soort ding dat me ergert omdat ik niet echt het nut ervan inzie en het is bijna onmogelijk om te negeren. Toen ik eenmaal over die eerste frustratie heen was, zat ik met een startscherm vol applicaties die me niet interesseerden. Andere fabrikanten doen hetzelfde, dus het is niets nieuws.

Zoals met alle telefoons van dit type, ruim ik de applicaties een beetje op door ze te verplaatsen en te vervangen omdat ze echt nuttig zijn. Na een paar dagen gebruik ben ik een beetje van mening veranderd over de interface. Hoewel de interface in grote lijnen lijkt op die van andere Android-telefoons, vind ik hem vol interessante kleine grafische details die de ervaring aangenamer maken. Het is natuurlijk een kwestie van smaak en heel subjectief, maar ik vond de interface gepolijster en prettiger in gebruik dan een gewone Android-telefoon. Er is geen applicatielade en gebarennavigatie is standaard geactiveerd, maar ik was er vrij snel aan gewend. Alleen het zoeken naar apps vind ik minder intuïtief via de hoofdzoekmachine

Hier is een snelle demo van MagicOS 7.1:

youtube previewyoutube preview

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Honor 90 Lite

Vergelijk Honor 90 Lite met de anderen

Test / beoordeling conclusie


De Honor 90 Lite is een mid-range telefoon die vergeleken moet worden met bijvoorbeeld de Redmi Note 12 en de Samsung Galaxy A34, ook al is het een model uit het hogere segment. De Honor 90 Lite onderscheidt zich duidelijk op het gebied van esthetiek, met een hoger afwerkingsniveau dan de Redmi Note 12, die heeft gekozen voor een plastic behuizing. Dit heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van de telefoon, maar het beïnvloedt wel je perceptie wanneer je hem oppakt. De vormfactor is ook een beetje anders, de Honor is iets slanker, vrij dun en licht met 179 gram. Het 6,7 inch scherm is omgeven door vrij dunne randen, die 89% van de voorkant van de telefoon in beslag nemen en deze eerste indruk van kwaliteit versterken, ook al is die subjectief. De Honor 90 Lite is geen prestatiemachine, ook al kun je de meeste games spelen. Het is een telefoon voor een heel breed publiek waarmee je in goede omstandigheden kunt surfen, video's bekijken of tijd doorbrengen op sociale netwerken. De batterijduur is erg goed als je het scherm niet helemaal opdrukt, maar ik vind het jammer dat Honor genoegen neemt met een IPS-scherm waar Redmi zijn telefoons uitrust met amoled-schermen in dezelfde prijsklasse. Het beeld is mooi maar het zwart zal nooit echt zwart zijn, het contrast zal minder uitgesproken zijn.

Degenen die hun telefoon nog steeds gebruiken om te bellen, zullen blij zijn te horen dat de netwerkgevoeligheid goed is en dat dit ook een positieve invloed zal hebben op 4G/5G dataoverdracht.

Op het gebied van fotografie doet de Honor 90 Lite het goed, maar niet beter of slechter dan de concurrentie in dezelfde prijsklasse. Hij produceert iets betere foto's dan de Redmi Note 12

Samenvattend zou ik deze telefoon classificeren als een goede allrounder, hij heeft geen grote fouten maar hij springt er ook niet spectaculair uit op bepaalde punten. Hij doet het beter dan de Redmi Note 12 op het gebied van fotografie, batterijduur, afwerking en netwerkgevoeligheid.

Sterktes

Afwerkingsniveau

Fotokwaliteit in deze prijsklasse

Netwerkgevoeligheid

Batterijduur als scherm niet op volle helderheid staat

Gebruiksvriendelijk besturingssysteem

Gemiddelde GPS-nauwkeurigheid

Zwaktes

Videostabilisatie

Schermverbruik (maximale helderheid)

Nachtvideo

IPS-scherm, gemiddelde kleurweergave

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getest

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Samsung Galaxy A25 5G: test / beoordeling
Door tijdgebrek heb ik al een paar jaar geen Samsung instapmodel meer getest, maar nu ga ik er weer tegenaan met de A25 en vergelijk ik hem met zijn Chinese rivalen.
POCO F6 Pro: volledige test en beoordeling
POCO heeft het zware geschut bovengehaald om de top van het assortiment van andere merken te kietelen... kracht, elegantie en een nieuwe camera. Een succes of een vochtig onderdeurtje?
Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden