Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Xiaomi Mi 11 Lite test / review

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Xiaomi Mi 11 Lite
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Audiokwaliteit
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Test Reviews Nl

Xiaomi Mi 11 Lite test / review


Gepubliceerd op: 01-02-2021 / gewijzigd: 01-10-2023
Ik test al 2 jaar smartphones en een van de eerste telefoons die ik testte was de Xiaomi Mi 8 Lite. Deze telefoon had me een zeer goede indruk gegeven, dus kocht ik systematisch elk model in deze reeks, kocht de Mi 9 Lite en meer recentelijk de Mi 10 Lite. Deze Mi 11 Lite is dus de vierde generatie die ik koop.

De positionering van dit productgamma is gedurende 4 generaties geëvolueerd. De Mi 8 Lite was dicht bij de Redmi Note 5 met een paar dingen om ze uit elkaar te houden. In de loop van de tijd heeft dit productassortiment het premiumbereik bij Xiaomi benaderd en waar een Mi 8 Lite rond de € 200 op de markt werd gebracht, worden de nieuwe modellen boven de € 300 gepositioneerd. Was deze prijsverhoging gerechtvaardigd? Ja, want zelfs met deze hogere prijs blijven deze modellen zeer concurrerend en bieden ze over het algemeen meer dan wat de concurrentie kan bieden in dezelfde prijsklasse.

Wat heeft deze nieuwe Xiaomi Mi 11 Lite voor ons in petto? De Mi 11 Lit neemt de CPU en GPU van de Redmi Note 10 Pro over met een kleiner scherm, een kleiner gewicht en een kleinere footprint en ik zie een nieuwe fotosensor verschijnen bij de Samsung GW3. De foto en de video zullen sterke elementen zijn van deze nieuwe telefoon.

De releasedatum is verschillende keren uitgesteld, maar de zaken worden nu duidelijker, de Xiaomi Mi 11 Lite is beschikbaar voor voorverkoop bij Banggood en Aliexpress

Op Banggood , Ik vond het voor 254 € !! Lanceringsaanbieding op Banggood
Op AliExpress lijkt het te zijn gepositioneerd op € 299. op Aliexpress

Website waar ik de Xiaomi Mi 11 Lite gekocht heb: https://s.click.aliexpress.com/e/_AstBSx

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Xiaomi Mi 11 Lite

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Xiaomi Mi 11 Lite van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

14 april 2021: Xiaomi Mi 11 Lite voorverkoop op Aliexpress
19 april 2021: Ik heb de telefoon ontvangen, de test kan beginnen.

Waarom deze telefoon?

De Mi XX Lite-reeks zit meestal aan de limiet van het budget dat ik mezelf toesta om een telefoon te kopen, maar tot nu toe ben ik nog nooit teleurgesteld geweest. Dit zijn telefoons die ik na mijn tests nooit moeilijk heb kunnen doorverkopen, ze zijn zo gewild dat wanneer ik een advertentie plaats, de telefoon voor het eind van de dag verkocht is.

De Mi 11 Lite zal waarschijnlijk dezelfde weg volgen. Dit type telefoon neemt een plaats in het middensegment in door een goede afwerking, goede prestaties en soms een paar goede fotoverrassingen te bieden. De Xiaomi Mi 11 Lite zal ook een periscopische zoom bieden, het is de eerste keer dat ik de kans krijg om een telefoon van dit type te testen, ik ben benieuwd hoe het eruit zal zien.

Mijn aankoop van de Xiaomi Mi 11 Lite zal een blinde aankoop zijn omdat ik het zal kopen zodra het beschikbaar is, het is een van de veilige weddenschappen bij Xiaomi. Dus ik zal waarschijnlijk een van de eersten zijn om het te testen, het zal ook een beetje afhangen van de levertijd.

Uitpakken

xiaomi mi 11 lite test avis review recensione opinion bewertung analisis 1
De overgrote meerderheid van de Xiaomi die ik de afgelopen 6 maanden heb gekocht, was verpakt in hetzelfde type doos, de Mi 11 Lite brengt een beetje verandering met zijn volledig witte doos en glanzende letters. Xiaomi wil deze nieuwe Xiaomi Mi 11 Lite ongetwijfeld anders positioneren. De doos bevat het absolute minimum: de telefoon, een zachte transparante siliconen bescherming, een handleiding, een oplader en een USB-kabel.

Eerste configuratie

Nog niet beschikbaar / getest

Afwerking

xiaomi mi 11 lite test avis review recensione opinion bewertung analisis 34
Xiaomi ontleent zijn succes aan de prijs / kwaliteitverhouding, maar dit gaat vaak ten koste van innovatie, omdat ze de neiging hebben om de goede ingrediënten van hun concurrenten te gebruiken om er een telefoon van te maken voor een lagere prijs. De Xiaomi Mi 11 Lite lijkt dezelfde richting te volgen op het type afwerking en de camera na (zie hieronder). De meeste Xiaomi die in de afgelopen 12 maanden zijn uitgebracht, zijn groot en zwaar, en ik heb nogal wat berichten ontvangen van mensen die vanwege de grootte en het gewicht aarzelden om een Xiaomi te kopen. De Xiaomi Mi 11 Lite is vrij groot maar wel erg dun (6,8 mm) en vooral erg licht (157 gram!). Ik denk niet dat ik zo'n lichte telefoon zeker twee jaar heb getest en met zo'n scherm is het een geweldige prestatie! De telefoon is zo licht dat ik het gevoel heb dat ik hem niet in mijn zak heb, het geeft me altijd een beetje stress omdat ik altijd denk dat ik hem ben kwijtgeraakt.

Naast zijn gewicht, vind ik dat de Mi 11 Lite vrij sterk opvalt van het Redmi-assortiment met een glazen achterkant die het licht bijna als een spiegel reflecteert. De achterkant is over het hele oppervlak perfect glad behalve de fotosensor die iets uitsteekt, maar ook hier steekt de camera slechts enkele millimeters uit.

xiaomi mi 11 lite test avis review recensione opinion bewertung analisis 29
De rand is van plastic maar de integratie met het scherm en de achterkant van de telefoon is soepel. De configuratie van de telefoon is vrij gelijkaardig aan die van de Poco F3, de simkaartlade bevindt zich aan de onderkant van de telefoon en deze vrij compacte lade biedt plaats aan 2 simkaarten of een simkaart en een geheugenkaart in dubbelzijdige modus in plaats van in lengte zoals de meeste telefoons. Er is geen jack output, dit maakt het mogelijk om een dunnere telefoon te produceren. Voor de rest is het een klassieke configuratie met de volume- en startknop aan de rechterkant en dezelfde vingerafdruksensor als de Poco F3. Stereogeluid wordt uitgezonden via een luidspreker aan de onderkant van de telefoon en een ander via de luisterende luidspreker.

xiaomi mi 11 lite test avis review recensione opinion bewertung analisis 21
Het scherm beslaat 85% van het oppervlak, de selfiecamera is linksboven in de vorm van een stoot geplaatst. Ik vind dat deze punch ook best dik is, die van de Poco F3 is veel minder zichtbaar. De randen zijn vrij dun, het is geen randloze telefoon maar het scherm biedt een goede beleving.

Over het algemeen is het afwerkingsniveau erg goed voor een telefoon van deze prijs, het vereist de basis van het premium Mi 11-model door een ander reflecterend oppervlak op de achterkant te gebruiken. Deze nieuwe Xiaomi Mi 11 Lite volgt de filosofie van de Lite-reeks vrij goed.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon.De Xiaomi Mi 11 lite neemt de technische basis van de Redmi Note 10 Pro (CPU / GPU) maar verschilt op veel andere punten van andere Xiaomi-modellen. Het scherm is kleiner (6,55 inch) en gebruikt een frequentie van 90 Hz (240 Hz voor games). Het is ook qua formaat en gewicht dat deze Mi 11 Lite opvalt, met 157 gram is het een van de lichtste Xiaomi die ik heb kunnen testen.

De Xiaomi Mi 11 Lite gebruikt UFS 2.2-geheugen, dit is een stap terug ten opzichte van de Poco x3 Pro die iets minder kost. Ik denk dat ze in plaats daarvan de herinnering aan de Redmi Note 10 Pro hebben overgenomen.

Er is een 4G- en 5G-versie van deze telefoon en in beide gevallen is de frequentiedekking erg breed. Ik zie dat de GPS ook twee frequenties voor het GPS-netwerk (L1 + L5) en twee frequenties voor Galileo (E1 + E5a) moet dekken.


CPU / GPU PrestatieDe Xiaomi Mi 11 Lite is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 732G-processor voor de 4G-versie en een Qualcomm Snapdragon 780G voor de 5G-versie. Deze twee versies vallen niet in dezelfde categorie, de 732G is een middenklasse processor die ook wordt gebruikt in de Redmi Note 10 Pro waar de 780G een high-end processor is die voor het eerst met de Mi 11 Lite wordt uitgebracht. Bij de laatste kan men een prestatie verwachten op het niveau van een Poco F3.

De Xiaomi Mi 11 Lite is uitgerust met een Qualcomm Adreno 618 grafische chipset (identiek aan de Redmi Note 10 Pro) in zijn 4G-versie en een Qualcomm Adreno 642 voor zijn 5G-versie. Ook hier is het verschil tussen beide vrij groot, de 5G-versie zou ongeveer 600.000 punten moeten scoren op Antutu terwijl de 4G-versie 300.000 punten zou moeten halen.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik kreeg een score van iets meer dan 290.000 punten met Antutu en deze score is bijna identiek aan wat ik kreeg voor de Redmi Note 10 Pro. De Xiaomi Mi 11 Lite gebruikt dezelfde CPU en GPU als de Redmi, dus het is niet verrassend om zeer vergelijkbare prestaties te vinden. Dit is een vrij typische score voor de middenklasse bij Xiaomi, de Mi 11 Lite is een veelzijdige telefoon waarmee je de meeste games kunt spelen (soms met een compromis op grafisch niveau) en elke applicatie kunt gebruiken. Wil je meer prestatie voor dezelfde prijs, dan moet je voor het Poco-assortiment gaan.Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview
De Xiaomi Mi 11 Lite biedt voldoende prestaties om een goede game-ervaring te bieden in PUBG Mobile in HD-modus. De game is perfect vloeiend, ik heb geen vertragingen ondervonden en de texturen worden vrij snel geladen.
youtube previewyoutube preview
Voor Fortnite daarentegen lukt het de Xiaomi Mi 11 Lite niet altijd om een goede game-ervaring te bieden. Het grafische niveau was te hoog voor een goede game-ervaring, we kunnen duidelijk zien vertragingen waar het beeld bevriest. Om een goede ervaring te garanderen, moet het aantal details worden verminderd, maar voor een redelijk vergelijkbare Antutu-prestatie doet de Poco X3 Pro het veel beter met Fortnite dan deze Xiaomi Mi 11 Lite.

Netwerkprestatie

De Xiaomi Mi 11 lite in 4G-versie ondersteunt een breed scala aan frequenties waardoor je hem overal in Europa kunt gebruiken. De 5G-versie biedt ook een brede dekking van 14 frequenties die ook alle Europese landen zouden moeten dekken.

Signaal 4G (voor december 2020)

De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties.Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeIk heb 2875 metingen gedaan in 4G met de Xiaomi Mi 11 Lite, het is meer dan normaal, ik was de telefoon gewoon vergeten en heb hem langer dan verwacht naast mijn testmachine laten liggen. De meting is daardoor nog iets betrouwbaarder dan normaal en het resultaat is echt goed. De Xiaomi Mi 11 Lite maakt gebruik van een Snapdragon X15-modem die ook wordt gebruikt door de Redmi Note 10 Pro. Hoe is dat interessant? Ik had een zeer goede score behaald met de Redmi Note 10 Pro en deze resultaten met de Mi 11 lite bevestigen dat de Snapdragon X15 een goede modem is.

xiaomi mi 11 lite 4G signals
De Mi 11 Lite-signalen in de grafiek komen altijd heel dicht bij die van mijn referentieapparaat. Ik kreeg een gemiddeld signaal dat bijna identiek is aan mijn meetapparaat, het is nog niet vaak voorgekomen en het zal de Mi 11 Lite in staat stellen het netwerk goed vast te leggen. Als uw provider het toestaat, zou u 500 tot 600 Mbps moeten kunnen downloaden. De 5G-versie gebruikt een andere modem die ik nog niet heb getest, dus ik weet niet zeker of de netwerkgevoeligheid zo goed is.

Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

De Xiaomi Mi 11 Lite gebruikt dezelfde wifi-chipset als de meeste Xiaomi-telefoons in dezelfde prijsklasse (Redmi of Poco), maar toch kreeg ik niet hetzelfde soort resultaat. De gevoeligheid voor het wifi netwerk lijkt minder goed bij deze Mi 11 Lite omdat ik een -24 dBm signaal kreeg bij de router waar ik rond de -15 dBm kom met een Redmi of een Poco. Het kost me meer tijd om te zien of dit een gril is van mijn router of dat het een slechtere prestatie van de telefoon is.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien. Ik gebruik dan een applicatie om de nauwkeurigheid van het signaal te meten.
youtube previewyoutube preview
Ik heb een nauwkeurigheidsniveau van ongeveer 3 meter gemeten met de GPS, het is een gemiddeld nauwkeurigheidsniveau, ik krijg dezelfde nauwkeurigheid met alle telefoons die zijn uitgerust met een Snapdragon CPU, het is noodzakelijk om naar een Mediatek CPU te gaan om betere prestaties te verkrijgen. Ik heb maar één frequentie voor het GPS- en Galileo-netwerk, de Xiaomi Mi 11 Lite lijkt niet te profiteren van andere frequenties.


Batterijduur

Nog niet beschikbaar / getest

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De Xiaomi Mi 11 Lite (4G en 5G) is uitgerust met een Samsung GW3-hoofdsensor van 64 miljoen pixels. Ik heb nog niet de gelegenheid gehad om deze sensor te testen, hij is nog niet erg wijdverspreid. Het wordt ook gebruikt door de Samsung Galaxy A32, Nubia Red Magic 6 en Black Shark 4 Pro. Deze sensor is geoptimaliseerd voor foto's met weinig licht en zou een effectieve stabilisatie moeten bieden in 4k.

Deze telefoon is ook uitgerust met een 8 miljoen pixel ultragroothoeksensor, het is aantoonbaar hetzelfde als in andere telefoons van dit merk, ik zou bij het gebruik zien of ik zijn vingerafdruk kan herkennen .

Standaard app

De standaard fototoepassing van de Mi 11 lite is dezelfde als die wordt gebruikt op andere Xiaomi-telefoons met MIUI 12. Als je op zoek bent naar een alternatieve applicatie, weet dan dat GCAM erg goed werkt op de Mi 11 Lite.

Fotokwaliteit


Foto test / studio

xiaomi mi 11 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 10
De Xiaomi Mi 11 Lite is uitgerust met een 64 miljoen pixel Samsung GW3-sensor, dit is de eerste keer dat ik deze sensor heb getest, hij is niet erg wijdverspreid. Xiaomi heeft besloten de Sony IMX 355 opnieuw te gebruiken voor ultragroothoekfoto's, deze sensor komt echter veel vaker voor, ik heb hem dit jaar op minimaal 4 telefoons getest. Voor deze eerste fototest doorloop ik de verschillende beschikbare modi (auto- en pro-modus) evenals het gebruik van HDR, AI en nachtmodus. De foto aan het begin van deze paragraaf is gemaakt in handmatige RAW-modus met belichtingscompensatie en kleurbalans.

Zoals bij de meeste telefoons die door de studio gaan, zijn de foto's meestal onderbelicht, maar ik vind de automatische modus zonder HDR en AI prima. Met een of twee extra belichtingsinkepingen zou de foto correct zijn belicht, dat is wat ik deed met de pro-modus. De kleuren zijn ook te donker (en te koud) door de onderbelichting maar hier kan met de juiste instellingen het probleem worden verholpen. De scherpte is redelijk goed maar de kunstmatige scherptediepte is daarentegen vrij klein en is duidelijk cirkelvormig te zien. Ik merkte ook een meer uitgesproken lichtafval op dan wat ik gewend ben te zien. Er is op dit moment niets dramatisch, alles kan aan de telefoon worden opgelost en telefoons die goede foto's produceren zonder de pro-modus onder kunstlicht zijn vrij zeldzaam. Ik had beter verwacht van deze sensor, maar de tests die zullen volgen, zullen veel doorslaggevender zijn in mijn evaluatie.

Foto test / zon

Hoofdsensor: Samsung GW3
xiaomi mi 11 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun wide56
De Xiaomi Mi 11 lite is uitgerust met een Samsung GW3-sensor van 64 miljoen pixels, ik heb nog niet de gelegenheid gehad om deze sensor op een andere te testen telefoon. Deze sensor gebruikt 0,7 μm pixels, het is ongetwijfeld een van de sensoren met de kleinste pixels op het moment dat deze test wordt uitgevoerd. Waarom is het belangrijk? Een kleinere pixel verkleint de grootte van de sensor aan de achterkant van de telefoon en aangezien de Mi 11 Lite erg dun is, is dat een goede zaak. Een kleinere pixel vangt ook minder licht op en dat is behoorlijk problematisch voor een camera, maar Samsung heeft een technologie ontwikkeld genaamd ISOCELL waarmee licht kan worden opgevangen uit de ruimtes tussen de cellen. Kortom, techniek genoeg, laten we eens kijken wat deze sensor in de buik heeft.

Voor deze eerste serie foto's waren de omstandigheden echt ideaal, de zon domineerde een ietwat wazige lucht en het strijklicht aan het eind van de middag bracht een vleugje warmte in de vegetatie. Vanaf de eerste foto merkte ik dat de kleuren sterk verzadigd waren. Eerst dacht ik dat ik vergat HDR of AI uit te schakelen, maar nee, alles was uitgeschakeld. Deze verzadiging is afhankelijk van de dominantie van de kleuren. Je zult merken dat op de foto's waar het blauw overheerst (door de lucht of het water), de verzadiging duidelijk beter zichtbaar is. Deze behandeling levert redelijk levendige foto's op die zeker een groot publiek zullen aanspreken, maar deze keuze voor verzadiging kan de foto's soms een onnatuurlijk aspect geven. Ik zie dat de lucht soms een beetje paars kleurt. Als u het type bent dat op zoek gaat naar onvolkomenheden in de details van uw foto's, zult u ongetwijfeld ook chromatische aberratie aantreffen, evenals kleurmengsels die soms een beetje merkwaardig zijn.

Het andere element dat me opviel aan de eerste foto is de scherpte. Bij het bekijken van de pas gemaakte foto's had ik duidelijk de indruk dat de scherpte behoorlijk hoog was en dit werd bevestigd door naar de foto's op een groter scherm te kijken. Scherpte is essentieel om goede foto's te maken, dus het is een goede zaak maar soms leidt teveel scherpte tot het tegenovergestelde van het verwachte resultaat en dit is met name het geval bij de X2 zoom waar ik vind dat de kwaliteit van de foto behoorlijk achteruit gaat. De kwaliteit gaat altijd achteruit met digitale zoom, maar ik vind het erg merkbaar op deze telefoon.

Ik heb veel foto's gemaakt zodat je kunt beoordelen of deze telefoon foto's zal produceren die je leuk zult vinden, want buiten het technische aspect zit er een puur subjectief aspect aan. ”Waardering van de foto's. Deze overmatige verzadiging is technisch niet correct, maar dat wil niet zeggen dat de foto's er niet goed uit zullen zien.

Ultragroothoeksensor: Sony IMX 355
xiaomi mi 11 lite test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun uwide12
Xiaomi heeft deze ultragroothoeksensor voor veel telefoons gebruikt jaar en dat is geen slechte zaak, want ondanks de inherente gebreken in de hoek (vervorming, afvlakking, ...), is deze Sony IMX 355 in staat om bij goed licht mooie foto's te maken. De kleuren zijn correct verzadigd en het detailniveau is goed in het midden voor dit soort sensor. Vooral bij de onderwerpen die dichtbij zijn neemt de scherpte aan de periferie af. Dit type sensor zou idealiter gebruikt moeten worden voor landschappen waar de onderwerpen ver van de lens verwijderd zijn, want aangezien de focus vaststaat, moet je de juiste afstand vinden om de foto's te maken. Ultragroothoeksensoren produceren meestal geen erg goede foto's, maar deze Sony IMX 355 doet het redelijk goed.

Foto test / bewolkt

Nog niet beschikbaar / getest

Test foto / nacht

Nog niet beschikbaar / getest

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview
4k-videostabilisatie is zelden effectief in het middensegment en toch is dit de tweede keer dit jaar dat ik een telefoon heb getest tussen € 200 en € 300 die 4K-video's goed kan stabiliseren. De stabilisatie maakt het mogelijk om de schokken veroorzaakt door het lopen te verzachten en hoewel de herberekening van de pixels soms nog zichtbaar is, worden de schokkerige bewegingen goed geabsorbeerd.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview
De Xiaomi Mi 11 Lite kan video's produceren met 4K 30 fps, wat ook de standaard is geworden in deze prijsklasse. De video's van de Samsung GW3 sensor hebben dezelfde eigenschappen als het fotogedeelte, de kleuren zijn rijkelijk verzadigd en de scherpte van het beeld wordt vergroot. De bewegingen zijn vloeiend en de focus is snel, maar ik zie dat de belichtingsveranderingen enigszins zichtbaar zijn. Ondanks de resolutie is de zoom niet erg bruikbaar om dezelfde redenen als die genoemd in mijn fototest. De scherpte is zo vergroot dat zodra je de digitale zoom gebruikt, de kwaliteit erg snel achteruit gaat. Ook hier wordt het gebruik van de zoom niet aanbevolen.
youtube previewyoutube preview
Ik heb een tweede video gemaakt in portretmodus met een achtergrond met veel details om de scherpte te laten zien die deze telefoon kan leveren. Het werk aan de pixels is duidelijk zichtbaar, je hoeft alleen maar in te zoomen om te beseffen dat de pixels constant herberekend worden, het geeft een indruk van flikkering.

De Xiaomi Mi 11 Lite produceert daarom prachtige video's met een kwaliteit die vergelijkbaar is met de Redmi Note 10 Pro, maar met meer scherpte en grotere kleurverzadiging.

Video low light

Nog niet beschikbaar / getest

Audiokwaliteit

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.

Frequency Response

Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen.
Dynamisch bereik

Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan.
Geluidsniveau

Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

xiaomi mi 11 lite screen calibration
De Mi XX Lite-reeks is vaak uitgerust met goede schermen, ook de Mi 10 Lite was een van de beste schermen op het gebied van colorimetrie. De Mi 11 Lite heeft een iets minder nauwkeurige colorimetrie, maar biedt nog steeds uitzonderlijke colorimetrie en is een van de beste schermen die ik heb getest. Om de beste kleurweergave te krijgen, moet u echter de kleurtemperatuur in de instellingen wijzigen en de standaardkleuren kiezen. Naast de colorimetrie kan het scherm werken in 60hz (standaardkeuze) of 90hz om een mooie vloeiendheid van de bewegingen te garanderen, het scherm is ook erg gevoelig voor aanraking, het gebruikt ook een frequentie van 240hz om een voorbeeldige respons te hebben.Helderheid / Contrast

Ik was een beetje verrast door de helderheid die Xiaomi aankondigde voor deze Xiaomi Mi 11 Lite omdat het gegevensblad aangeeft dat het scherm 800 cd / m² kan produceren, het is absoluut enorm, dus ik dacht eerst dat het een vergissing was, maar het was is niet. Ik duwde de helderheid naar het maximum en gebruikte de zonmodus om iets minder dan 800 cd / m² te krijgen. Het is een van de helderste schermen die ik heb mogen testen en je kunt hem onder alle omstandigheden gebruiken, zelfs onder intense zon.

Het scherm van de Mi 11 Lite is een Amoled-scherm, wat betekent dat zwart echt zwart is en dat het contrast bijna oneindig is. Ik zie steeds meer Amoled-schermen in deze prijsklasse, dus het is niet langer iets uitzonderlijks, maar als je van een LCD / IPS-scherm komt, zul je het verschil zien.

Biometrie

De Mi 11 Lite is uitgerust met een vingerafdruksensor aan de zijkant zoals de meeste Xiaomi-telefoons die dit jaar uitkwamen, ook is het vaak dezelfde sensor die wordt gebruikt. Deze sensor werkt zo goed dat ik het moeilijk vind om terug te schakelen naar een ander type sensor. Samsung lijkt sensoren op het scherm te willen blijven aanbieden, het is ongetwijfeld esthetischer maar veel minder effectief.

Besturingssysteem


Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Xiaomi Mi 11 Lite

Vergelijk Xiaomi Mi 11 Lite met de anderen

Test / beoordeling conclusie


Voor deze test moet ik nog wat details afronden, maar dat verandert niets aan de conclusie. De Mi 11 Lite keert terug naar zijn oorsprong met een ultradun formaat, lichtgewicht en een glazen afwerking. Dit formaat is ook een van de sterke punten van deze telefoon omdat de Chinezen een race zijn begonnen die resulteert in het op de markt brengen van steeds grotere en zwaardere telefoons, de Xiaomi Mi 11 Lite vaart tegen de stroom in en het zal ongetwijfeld een heel goede zaak zijn voor al diegenen die het zat waren om rond te lopen met een steen in hun broekzak.

Uiteraard stopt de keuze van een telefoon niet bij zijn grootte of gewicht, de Xiaomi Mi 11 Lite biedt nog andere voordelen. Het is met name de eerste Xiaomi die de Samsung GW3-fotosensor gebruikt die een goede scherpte in foto's biedt en een hoge verzadiging waardoor je foto's levendiger (maar minder natuurlijk) worden. De Mi 11 Lite biedt ook effectieve stabilisatie in 4k, dit is vrij zeldzaam in deze prijsklasse en video's volgen hetzelfde pad als foto's, de scherpte is goed en de kleuren zijn levendiger / verzadigd.

De Xiaomi Mi 11 Lite is uitgerust met een Amoled-scherm, dit geeft een goed contrast, maar dat is niet alles, de Mi 11 Lite biedt zeer nauwkeurige colorimetrie. Het staat op het moment van schrijven in de top 3. Om het plaatje compleet te maken, zou ik er nog aan willen toevoegen dat het scherm met 800 cd / m² heel erg helder is, je kunt het zonder problemen in direct zonlicht gebruiken.

Wat de prestaties betreft, scoort de Mi 11 Lite gemiddeld, Xiaomi verkoopt andere krachtigere modellen tegen een lagere prijs. Prestaties zijn dan ook niet het stokpaardje van deze Mi 11 Lite maar wel krachtig genoeg om een groot publiek aan te spreken. Gamers moeten daarentegen kiezen voor een Poco X3 Pro.

We vergeten het vaak, maar aan de basis wordt een telefoon gebruikt om ... te telefoneren. De Mi 11 Lite biedt een uitstekende netwerkgevoeligheid waardoor je het signaal langer kunt behouden en een goede downloadsnelheid kunt behalen. Xiaomi heeft de afgelopen 12 maanden op dit niveau een lange weg afgelegd en traditionele merken kunnen het niet altijd beter doen.

Heeft de telefoon storingen? Zover zou ik niet gaan, ik zou het liever hebben over zwakheden. Ik merkte een redelijk significant verschil in gevoeligheid in wifi tussen de 2.4Ghz-frequentie en de 5Ghz-frequentie, de signaalgevoeligheid was beter in 5Ghz, maar dit slaat nergens op. De downloadsnelheid was ook langzamer dan bij andere telefoons in dezelfde prijsklasse.

Sterktes

- afwerking, grootte / gewicht
- schermkwaliteit
- netwerkgevoeligheid
- fotoscherpte
- 4K-videostabilisatie

Zwaktes

- wifi-gevoeligheid
- wifi-downloadsnelheid
- foto's soms te verzadigd

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getest

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Urtopia elektrische fiets : test / review
De Urtopia moet geeks met fietsen verzoenen. Deze fiets is een elektrische fiets die volledig van koolstofvezel is gemaakt. Futuristisch uiterlijk, verbonden fiets, ...het spreekt me aan!
XGIMI Mogo Pro: test, reviews en prijs
De Mogo Pro is mijn tweede projector van XGIMI, het is een van de eerste draagbare projectoren in 1080, zal het erin slagen om zich als referentie op de markt te vestigen?
Nebula Cosmos Max 4k test & review
Een 4k projector onder de 1000€? Het is een primeur, ik moest het testen. Zal het vergelijken met de andere projectoren die ik heb getest?
Umidigi Bison : test / review
Na de Ulefone Armor en de Doogee S58 Pro besloot ik een derde robuuste telefoon te testen met de Umidigi Bison. Op papier biedt het een zeer goede prestatie/prijsverhouding. Zal deze nieuwe Umidigi het beter doen dan zijn concurrenten?
Xiaomi Mi 11 Lite test / review
Elk jaar test ik de nieuwe versie van de Xiaomi Mi XX Lite, ik ben mijn tests begonnen met de Mi 8 Lite en met elke iteratie brengt Xiaomi het niveau een beetje hoger, maar hoe ver kunnen ze gaan?
Xiaomi Redmi Note 10: test / review
Na een ietwat teleurstellende Redmi Note 9 is Xiaomi terug van weggeweest met een veelbelovende Redmi Note 10 die de concurrentie waarschijnlijk opnieuw zal doen wankelen.
Xiaomi Redmi Note 10 Pro: test / review
De Redmi Note Pro-reeks werd altijd al gekenmerkt door goede prestaties en goede foto's, de Redmi Note 10 Pro zal nog harder toeslaan met een Amoled-scherm en een 108 miljoen pixel fotosensor!
Doogee S58 Pro test / review
De Doogee S58 Pro zit in een klasse van telefoon die ik niet gewend ben te testen, deze telefoon is ontworpen om schokbestendig te zijn en je zou bijna iemand kunnen knock-out slaan omdat hij zo zwaar is.
Redmi 9C test / review
Redmi valt de prijsklasse onder de 100 euro aan met een smartphone met redelijke specificaties. Is dit echt een goede deal?
Poco M3 : test / review
Poco werd wakker in 2020, na de F2 Pro en de X3, hier is de M3 die het startniveau komt aanvallen met een bodemprijs die de smartphonemarkt ongetwijfeld zal opschudden.
Samsung Galaxy A21s test / review
De Samsung Galaxy A21 is een concurrent van de Redmi-serie, maar zal deze de waardekampioen kunnen overtreffen?
Poco F2 Pro review - comprehensive and objective test
Ik ben niet gewend om telefoons in deze prijsklasse te testen, maar op papier kan de Poco F2 Pro een Samsung Galaxy S20 aan zonder te blozen. Hoe zit het in werkelijkheid?
Xiaomi Redmi Rating 9 test / review
De Redmi 2020 collectie is gearriveerd. De Redmi is gegroeid en heeft aan gewicht gewonnen om een groter scherm en een betere batterij te bieden. Zal het genoeg zijn om de groeiende concurrentie het hoofd te bieden?
Xiaomi Mi 10T Pro : test / review
Ik heb de Mi 9T Pro in 2019 getest en ben tot de conclusie gekomen dat het een van de beste telefoons in zijn prijsklasse is. De Mi 10T Pro kostte 200 euro extra bij de lancering, dus ik moest mijn spaarpotje breken om hem te kunnen kopen. Zal hij het beter doen dan zijn voorganger?
Xiaomi Redmi Note 9T : test / review
Xiaomi heeft net de Redmi Note 9T, die een beetje boven de Poco X3 komt met wat nieuwe functies en een beetje oude dingen, weer de markt in elkaar geflanst.
Xiaomi Mi Note 10 Lite : test / review
Xiaomi is erin geslaagd om de lijnen nog meer te vervagen door de Mi Note reeks toe te voegen aan de catalogus met deze Lite versie van de Mi Note 10 die eind 2019 werd uitgebracht.
Redmi 9A test / review
Redmi pakt de prijsklasse onder de 100 euro aan met een smartphone die de concurrentie lijkt aan te kunnen. Is dit echt een goede deal?
Nokia 5.3 test / review
Ik heb geen Nokia meer gekocht sinds het merk onder Chinese controle is gekomen, dus ik was benieuwd wat deze Chinese Nokia waard was in vergelijking met andere Chinese concurrenten.
Samsung Galaxy S20: review/test
Ik test niet vaak de premium segment, maar ik maak soms een paar uitzonderingen om een idee te krijgen van wat er in dit segment aan de hand is. Deze keer is mijn slachtoffer de S20.
Ulefone Armor 7 and 7E full test / beoordeling
De Ulefone Armor is een stevige smartphone, hij is ontworpen om schokken en water te weerstaan, maar hij biedt interessante functies voor normaal gebruik.
Xiaomi Mi Laser TV 150 test / review
Deze laatste jaren waren laserprojectoren te duur en het is opnieuw Xiaomi die de prijzen breekt met een zeer interessante machine, maar die niet aangepast zal worden aan alle soorten van gebruik.
Samsung Galaxy S10 + : objectieve test, beoordelingen en prijzen
De Samsung Galaxy S10 heeft het allemaal, er ontbreekt niets (behalve jij misschien). Op dit prijsniveau verwachten we het beste, maar hoe verschillend is het van de concurrentie?
Sonic Soak test en review
Sonic Soak is een klein apparaat ontworpen om dankzij ultrasounds ongeveer alles wat je wilt schoonmaken. Werkt het zoals beloofd ? Lees mijn test verder.
Xgimi H1 – Test / review naar 1 jaar intensief gebruik
Geïnteresseerd in XGIMI H1? Ik kocht het in 2016 en hier is mijn test na meer dan 100 uren.
Test, review en vergelijking van GPS trackers/tracers (Invoxia vs Hangang TK901)
Met een GPS tracker kun je je voertuigen of mensen op een kaart volgen zoals in de films, maar wat is dit type object echt de moeite waard?
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden