Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Umidigi Bison Pro
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Audiokwaliteit
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

Umidigi Bison Pro : test / review / recensie


Gepubliceerd op: 24-09-2021 / gewijzigd: 02-11-2022
Ik volg het merk Umidigi al een paar jaar en deze Umidigi Bison Pro is de 6e telefoon van dit merk die ik heb getest. Umidigi is in 2 jaar tijd enorm geëvolueerd en biedt vandaag modellen die geloofwaardige alternatieven zijn voor bekendere merken. Ik testte de Umidigi Bison (zonder de "pro") in 2020 en kreeg veel positieve feedback na het testen ervan, het was de eerste robuuste telefoon die daar een mainstream-ontwerp had terwijl dit soort telefoon meestal vrij onaantrekkelijk is. Umidigi keert terug met een nieuwe versie van hun Bison door een pro-versie af te wijzen die op nogal wat elementen afwijkt van de basisversie.

De Umidigi Bison Pro is iets krachtiger dan de vorige versie, het afwerkingsniveau is iets verder verbeterd maar puur technisch gezien lijken beide telefoons erg op elkaar. Met de eerste Bison had Umidigi het universum van de robuuste smartphone toegankelijker gemaakt, dit is nog meer het geval met de Bison Pro omdat deze telefoon echt dicht bij een klassieke smartphone komt met slechts een paar extra beveiligingen. Ik vraag me zelfs af of we de Umidigi Bison Pro een echte robuuste smartphone kunnen noemen.

Als je je telefoons regelmatig per ongeluk of per ongeluk kapot maakt, kan de Umidigi Bison Pro een steviger alternatief zijn zonder dat je een steen in je zak hoeft te dragen.

Website waar ik de Umidigi Bison Pro gekocht heb: https://www.umidigi.com

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Umidigi Bison Pro

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Umidigi Bison Pro van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

22 september 2021 levering van de Umidigi Bison Pro uit China (door de fabrikant). Begin van de proef.

Waarom deze telefoon?

Ik test de meeste Chinese smartphones van bekende merken maar soms ga ik een paar afwijkingen door om alternatieve merken zoals Doogee, Oukitel of Umidigi te testen. Ik heb een aantal geweldige ontdekkingen gedaan tijdens het testen van deze smartphones, maar het was met Umidigi dat ik de grootste vooruitgang zag. Umidigi heeft zijn publiek gevonden met een vrij agressieve prijspositionering en na verloop van tijd zijn ze erin geslaagd telefoons van betere kwaliteit op de markt te brengen zonder de verkoopprijs te veel te beïnvloeden.

De Umidigi Bison Pro bevindt zich op het kruispunt van twee werelden met aan de ene kant consumentensmartphones die ook een lust voor het oog moeten zijn en aan de andere kant robuuste smartphones met hun rudimentaire design en hun buitensporige gewicht. Ik zie dit model als een poging om de wereld van robuuste smartphones toegankelijker te maken voor het grote publiek zonder al te veel compromissen te hoeven sluiten. De Umidigi Bison GT is zwaar (265gr) maar duidelijk niet de zwaarste in deze categorie. Het scherm wordt beschermd door een dikke rand maar ook hier heeft Umidigi een groot scherm weten te behouden met een diagonaal van 6,3 inch met een resolutie van 1080x2400px. Umidigi is altijd genereus geweest in batterijcapaciteit en opslagruimte, dit model is geen uitzondering op de regel met een 5000mAh batterij en 128Gb opslagcapaciteit.

alle voorwaarden is dus voldaan om de gok te wagen om robuuste smartphones aan een groter publiek te verkopen.

Uitpakken

umidigi bison pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 1
Umidig lijkt de afgelopen maanden zijn positionering volledig te hebben gewijzigd. Toen ik de gele doos in de verpakking zag, dacht ik dat ik een Poco had gekregen. Dit knalgeel wordt voornamelijk gebruikt bij Poco, het is de eerste keer dat ik deze kleur zie bij Umidigi. Het formaat van de doos is ook een beetje ongebruikelijk, maar dat is vaak het geval bij robuuste smartphones.

De verpakking is vrij standaard, de doos bevat de telefoon, een kleine handleiding, een oplader en een USB-kabel.

Eerste configuratie

Nog niet beschikbaar / getest

Afwerking

umidigi bison pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 5
Als er een wedstrijd zou zijn voor de mooiste robuuste smartphone, zou de Umidigi Bison Pro ongetwijfeld kans maken om te winnen. Deze telefoon is nog steeds een beetje te groot om te worden aangezien voor een normale smartphone, maar de bescherming van de telefoon is veel minder zichtbaar dan op andere modellen zoals de Doogee of Oukitel die ik heb getest.

umidigi bison pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 7
Van de zijkant gezien realiseren we ons dat de telefoon niet erg in balans is door de inkeping aan de onderkant van de telefoon waardoor de telefoon opzij kantelt. Meestal is het de fotosensor die dit soort problemen veroorzaakt, dit is hier niet het geval. Er is een onbeschermde USB C-poort aan de onderkant van de telefoon, waterdichte telefoons hebben daar meestal een rubberen of siliconen hoes en het is niet erg handig om een USB-kabel te plaatsen en te verwijderen. Ik neem aan dat Umidigi de USB-poort heeft geïsoleerd in plaats van deze te bedekken met een schild.

umidigi bison pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 10
Aan de rechterkant vinden we de volumeknoppen, de power-knop en een aanpasbare knop. De vingerafdruksensor zit aan de andere kant, dit is een heel vreemde keuze aangezien deze plaatsing het lastig maakt om de vingerafdruksensor te gebruiken. De knoppen zijn aan de andere kant gehuisvest in een metalen coating die de telefoon een meer premium uiterlijk geeft.

umidigi bison pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 18
De fotosensor is redelijk goed geïntegreerd in de achterkant van de telefoon, hij valt vrij goed op, maar het is niet degene die de telefoon laat rocken als hij ligt op de achterkant.
umidigi bison pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 21
Het 6,3-inch scherm beslaat iets meer dan 70% van het oppervlak aan de voorkant, aanzienlijk minder dan een traditionele telefoon, maar het is vrij vergelijkbaar met andere robuuste smartphones. De rand is duidelijk zichtbaar, het is hetzelfde voor de inkeping aan de bovenkant van het scherm, maar ik vind het heel acceptabel voor dit soort telefoons.

umidigi bison pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 15
De hoeken van de telefoon worden beschermd door een stevige plastic bescherming, dit geeft een ruwere uitstraling aan de telefoon maar deze moet goed beschermd zijn om tot de categorie te kunnen behoren van smartphones robuust. Umidigi heeft ervoor gekozen om geen siliconen bescherming te gebruiken om de openingen te beschermen, zodat je geen siliconen strip hoeft af te pellen om bij de aansluiting of de USB-poort te komen. Je hebt ook geen naald nodig om de simlade te openen (maar misschien heb je een schroevendraaier nodig). Robuuste smartphones zijn over het algemeen behoorlijk lelijk, maar Umidigi is erin geslaagd het baksteeneffect van dit soort telefoons te verminderen. De Umidigi Bison Pro is wat dunner en lichter dan de meeste telefoons in deze categorie.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. De Umidigi Bison Pro draait op een Mediatek-architectuur (CPU, GPU, GPS, ...) zoals het vorige model, maar dit is een iets krachtiger model. Met de onderstaande schermafbeeldingen kunt u de gedetailleerde functies van de telefoon bekijken. De meeste wijzerplaten buiten de Mediatek-architectuur zijn uniek voor deze telefoon, ik heb ze niet op andere telefoons gezien. De telefoon heeft een barometer, gyroscoop en magnetometer, draait op Android 11 en het scherm heeft een frequentie van 60 hz.

De Umidigi Bison Pro is ook uitgerust met een infraroodthermometer om de temperatuur van voorwerpen of de temperatuur van je voorhoofd te meten. De gemeten temperatuur geeft je een indicatie van de temperatuur maar je moet deze temperatuur niet als een wetenschappelijke meting nemen omdat er altijd een klein verschil is met de werkelijkheid.

CPU / GPU PrestatieZoals ik in de vorige paragraaf al aangaf draait deze telefoon op een Mediatek architectuur met een Helio G80 CPU die ook op een aantal andere instap smartphones zoals de Samsung Galaxy A22, de Huawei Y9a of de Realme 6i te vinden is. Voor het grafische gedeelte is het gebaseerd op een Mali G52 die ook te vinden is in veel instaptelefoons zoals de Honor 9x of de Redmi Note 9.

De Umidigi Bison Pro is daarom een smartphone op instapniveau, het is niet de telefoon om te kopen om te voldoen aan een behoefte aan prestaties, maar het biedt voldoende prestaties voor normaal gebruik.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik behaalde een score van 179.409 punten met Antutu, het is vrij laag in vergelijking met de verkoopprijs van de telefoon, maar a priori is de doelgroep voor dit soort telefoons niet op zoek naar rauwe prestaties.Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview
Deze telefoon is niet bedoeld voor een gamingpubliek, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is om meer resource-intensieve games zoals PUBG Mobile te spelen. Het spel werkt zonder problemen, het is mogelijk om het te spelen maar ik merkte af en toe een paar schokken op. De Antutu-score laat zien dat deze telefoon niet erg krachtig is, dus het kan zijn dat je het niveau van in-game graphics moet verlagen om een perfect vloeiende ervaring te hebben.

Netwerkprestatie

De Umidigi Bison Pro is compatibel met meer dan twintig 4G-frequenties, dus hij zal compatibel zijn met alle frequenties in Europa en veel frequenties die op andere continenten worden gebruikt.

Signaal 4G (voor december 2020)

De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties.Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeIk heb iets meer dan 900 metingen gedaan om de netwerkgevoeligheid van deze telefoon te beoordelen en helaas zijn deze prestaties niet erg goed. Umidigi had desondanks goede vooruitgang geboekt op het gebied van netwerkgevoeligheid, ik zie hier een stap achteruit. Ik heb een gemiddelde van -104,98 dBm met de telefoon, het is geen goede score in vergelijking met andere telefoons, maar als ik het vergelijk met mijn sonde, is het verschil nog groter. Ik heb een gemiddeld verschil van 10 dBm tussen de metingen van mijn sonde en de Umidigi, het is te veel.

Deze telefoon kan heel goed werken als je een goede 4G-netwerkdekking hebt, maar als je op een plaats woont waar deze dekking niet goed is, zul je sneller kwaliteitsverlies zien dan bij de meeste andere telefoons in mijn ranglijst.

Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

Ik heb een signaal gemeten van -25db in de buurt van mijn router en -75db op afstand, dit zijn redelijk gemiddelde waarden, dus deze telefoon zal geen benchmark zijn qua wifi-signaal maar het is ook niet slecht.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien. Ik gebruik dan een applicatie om de nauwkeurigheid van het signaal te meten.
youtube previewyoutube preview
De Umidigi gebruikt een Mediatek-architectuur en Mediatek produceert vaak een goede GPS-chipset. Dit wordt hier nogmaals geverifieerd met een nauwkeurigheid die met enkele fluctuaties teruggaat tot 1m. Ik heb ook de frequenties gecontroleerd, maar zag slechts één frequentie per netwerktype, dus deze telefoon is geen dubbele GPS.


Batterijduur

De Umidigi Bison Pro is uitgerust met een 5000 mAh-batterij die u een comfortabele autonomie zou moeten geven, dit is gedeeltelijk waar. Ik kreeg een batterijduur van 610 minuten met het scherm aan op 100% en een batterijduur van 1632 minuten met het scherm aan op 50%. Het scherm heeft dus geen lineair verbruik omdat het bij 100% 2,6 keer meer energie verbruikt dan bij 50%. De energie-efficiëntie is daarom niet buitengewoon, maar dankzij de 5000 mAh zou de batterij het mogelijk moeten maken 2 dagen mee te gaan als het scherm niet op 100% van zijn helderheid is.
umidigi bison pro battery discharging
De Umidigi Bison Pro is bestand tegen een snelle lading van 18W, het kostte me 255 minuten om de batterij van 0 tot 100% op te laden. De belasting is vrij lineair over de eerste 80 procent, daarna neemt de snelheid af om in de laatste 20 procent af te vlakken. Het duurt ongeveer 20 minuten om 10% batterij te krijgen aan het begin van het opladen, maar aan het einde duurt het bijna 50 minuten voor de laatste tien procent. Om de batterij te sparen is het sowieso niet aan te raden om een batterij volledig op te laden, maar in het geval van deze Umidigi kun je met opladen tot 90% ook behoorlijk wat tijd besparen.
umidigi bison pro battery charging

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

Umidigi is gewend om goede fotosensoren te gebruiken, maar ze gebruiken ze ook vaak niet goed. Umidigi gebruikt vaak goede Sony-sensoren, maar ik heb een probleem gezien met de kleuren op bijna al hun telefoons. De Umidigi Bison Pro is ook uitgerust met een Sony-sensor, dus ik ben benieuwd of ze er eindelijk in geslaagd zijn om van dit kleurprobleem af te komen.

Dit is niet gebruikelijk, maar dit model heeft geen ultragroothoeksensor, het is geen groot gemis omdat deze sensoren over het algemeen geen erg mooie foto's produceren.

Standaard app

De standaard foto-app die door Umidigi wordt gebruikt, komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt van een standaard Android-ervaring. De applicatie gaat direct ter zake, er zijn niet veel opties en dat is oké, een telefoon moet eenvoudig worden gehouden, vooral als het een instaptelefoon is.

Fotokwaliteit


Foto test / studio

umidigi bison pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 9 1
De studiotest was vrij snel omdat ik maar één sensor kan testen en de telefoon niet veel verschillende modi biedt. De foto die voor deze paragraaf is gekozen, is gemaakt in de pro-modus, waarbij ik de belichtingstijd heb aangepast om een beter belicht beeld te krijgen. In de automatische stand is de foto wat onderbelicht, dit is vaak het geval bij foto's gemaakt bij kunstlicht. De kleuren zijn ook iets te donker. De scherpte is niet buitengewoon, hij is beter in het centrum en neemt langzaam af aan de zijkanten (zie volgende foto), ik zie een lichte witte halo rond de gebieden waar de scherpte kunstmatig is verhoogd.
umidigi bison pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 2 1
Met deze meer technische foto kan ik de kwaliteit van de fotosensor makkelijker beoordelen en vergelijken met andere telefoons waarmee ik dezelfde foto heb gemaakt. De scherpte in het centrum is vaak sterker dan in de periferie, dit is hier deels het geval. De scherpte in het centrum is vrij gelijkaardig aan die aan de linkerkant van het beeld, maar de scherpte neemt sterk af aan de rechterkant. Ik kan een oriëntatieprobleem niet uitsluiten, maar als dat het geval is, betekent dit dat het scherptegebied erg smal is. De kleuren lijken mij correct maar ik moet hier nog een specifieke test voor doen.

Technische test / LabIk heb nog geen tijd gehad om een tool te ontwikkelen om de resultaten van mijn technische tests weer te geven, dus Ik zal gewoon een begrijpelijke recensie plaatsen. Deze test evalueert de puur technische kwaliteit van de fotosensor.

Scherptescore: gemiddeld
Verslechtering van de scherpte: 8% (tussen centrum en periferie)
Chromatische aberratie: zwak in het centrum, zwak aan de rand
Dynamisch bereik: gemiddeld
Colorimetrisch verschil: belangrijk
Ik heb nog niet veel telefoons getest in mijn nieuwe studio, maar voor deze Umidigi zou ik het resultaat als volgt samenvatten:
- scherpte is correct zonder uitzonderlijk te zijn
- scherpte neemt niet te sterk af aan de periferie
- geen chromatische aberratie
- mogelijkheid om lichte en donkere
- significant verschil in kleurweergave, hier vermoed ik dat dit te zien zal zijn bij foto's die bij daglicht zijn gemaakt.

Foto test / zon

umidigi bison pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 17
De lichtomstandigheden waren niet ideaal voor mijn fototest buitenshuis, maar dat geeft niet, het is een goede manier om te laten zien wat een telefoon in zijn buik heeft. Ik heb halverwege de middag tot half oktober veel foto's gemaakt, de lucht was bewolkt maar de zon brak door de wolken om het landschap in een oranje licht te overspoelen. Als je meerdere foto's van dezelfde plek ziet, betekent dit dat ik de HDR- en AI-modi heb getest.

De foto's die buiten zijn gemaakt, bevestigen het technische oordeel dat ik had gemaakt voordat ik deze foto's nam. De scherpte van het beeld is vrij matig, als je de foto's inzoomt tot 100% zul je merken dat het bladerdek niet erg precies is. Dit probleem doet zich niet voor als u uw foto's bekijkt op een telefoonscherm of een computerscherm van 25 inch of minder. De kleuren neigen te veel naar rood/bruin, de kleuren zijn iets te warm. Het belichtingsniveau is bijna redelijk, maar het dynamisch bereik is niet erg breed, waardoor de lucht helemaal wit wordt als deze niet meer dan de helft van de foto in beslag neemt. Als ik de lucht meer ruimte geef, is het de vegetatie die onderbelicht raakt. Dat is een vrij algemene bevinding voor telefoons van dit type en deze prijsklasse, de Umidigi Bison Pro is geen fotokampioen, en ik kan ook niet zeggen dat het slecht is.

Foto test / bewolkt

Nog niet beschikbaar / getest

Test foto / nacht

Nog niet beschikbaar / getest

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview
In de prijsklasse van de Umidigi Bison Pro moet ik nog een telefoon vinden die video goed kan stabiliseren. Dit is ook het geval bij de Umidigi Bison Pro, de schokken van de treden worden niet gedempt en bij elke stap trilt de hele video. Het resultaat is niet catastrofaal, maar we kunnen niet spreken van effectieve stabilisatie. In deze prijsklasse is het vrij gebruikelijk.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview
De Umidigi Bison Pro produceert video's van gemiddelde kwaliteit, de meeste elementen in de fototest zijn hier ook van toepassing. De kleur van de video is nogal bruinachtig en de scherpte is vrij gemiddeld. Het dynamisch bereik is niet erg groot, want als ik vanuit de lucht naar de vegetatie ga, wordt de lucht ondanks de bewolking al snel helemaal wit. De scherpstelling is snel, de belichtingssprongen zijn zichtbaar maar niet storend.

Video low light

Nog niet beschikbaar / getest

Audiokwaliteit

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.

Frequency Response

Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen.
umidigi bison pro frequency respons
De Umidigi Bison Pro kan de meeste frequenties natuurgetrouw reproduceren, maar ik merk een snellere daling van de hoge tonen met een klein kwaliteitsverlies tot gevolg dat voor de meeste gebruikers waarschijnlijk onhoorbaar zal zijn. Als ik het vergelijk met de Redmi Note 10s krijg ik precies hetzelfde resultaat, dus de Umidigi Bison Pro doet het best goed voor een telefoon van dit type.

Dynamisch bereik

Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan.
umidigi bison pro dynamic range
Deze telefoon kan geluid produceren dat even krachtig is als andere telefoons in deze prijsklasse, ik heb geen noemenswaardige geluidsvervorming opgemerkt, zelfs niet als het volume op maximaal staat. Umidigi heeft goede vorderingen gemaakt, de geluidskwaliteit is in de loop der jaren veel verbeterd. Ik denk zelfs dat ze een geluidschipset gebruiken die ook door Xiaomi wordt gebruikt, dus de metingen zijn zo dichtbij.

Geluidsniveau

Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten.
umidigi bison pro noise level
Ik heb tijdens mijn test geen ruisinterferentie opgemerkt.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

umidigi bison pro screen calibration
Robuuste telefoons zijn nooit erg goed als het gaat om colorimetrie en dat geldt weer voor deze telefoon. Ik kreeg een dE van 8,68 met grotere gaten in groen/geel. Dit soort verschil is niet duidelijk bij dagelijks gebruik van de telefoon, maar als je een foto op het telefoonscherm vergelijkt met dezelfde foto op een computerscherm, zullen de verschillen meer opvallen.Helderheid / Contrast

Robuuste telefoons zijn gemaakt om buitenshuis te gebruiken en in de regel is de helderheid die door het scherm wordt geproduceerd vrij sterk. Ik kreeg een helderheid van 275 cd / m² met de maximale helderheid en zonder adaptieve helderheid. Het is echt heel weinig en heel duidelijk onvoldoende om het scherm leesbaar te maken onder de zon. Ik heb toen de adaptieve helderheid geactiveerd en de sensor met licht overspoeld en ik kreeg een helderheid van 370 cd / m², het is al beter, maar het is nog steeds onvoldoende. Idealiter zou er meer dan 500 cd/m² nodig zijn voor een goede leesbaarheid in direct zonlicht.

Ik heb een contrast van 1256:1, het is een normaal contrast voor dit type scherm dus geen probleem daar.

Biometrie

Umidigi heeft een zeer curieuze keuze gemaakt voor de plaatsing van hun vingerafdruksensor, deze sensor zit aan de linkerkant van de telefoon! Je moet daarom je hand achter de telefoon steken en hopen een vinger te hebben die lang genoeg is om de vingerafdruksensor te bedekken. Ik heb grote handen, dus ik had niet echt problemen, maar het is een onhandige positie om de telefoon te ontgrendelen.

Besturingssysteem


De Umidigi Bison Pro draait op Android 11 zonder overlay. Umidigi blijft trouw aan de basisversie van Android, dus er zijn geen advertenties of ongewenste apps. De parameters zijn vrij talrijk, maar vrij goed geclassificeerd. De bijzonderheid van dit model is om de knoppen te kunnen personaliseren om ze de functie van uw keuze toe te wijzen, zoals bijvoorbeeld het toewijzen van de thermometer of de camera. Over het algemeen draait Android 11 geweldig op deze Umidigi, ik heb geen problemen ondervonden tijdens het testen.
youtube previewyoutube preview

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Umidigi Bison Pro

Vergelijk Umidigi Bison Pro met de anderen

Test / beoordeling conclusie


Ik moet de nachtfoto's nog publiceren maar het resultaat van deze test verandert niets aan de conclusie. Met het Bison-assortiment is Umidigi erin geslaagd de robuuste smartphone toegankelijker te maken en dan heb ik het hier niet over de prijs maar ook over het uiterlijke aspect. Robuuste smartphones zijn over het algemeen behoorlijk lelijk en erg hoekig, de Umidigi Bison en zijn pro-versie hebben een veel minder hard uiterlijk. Waar dit soort telefoons is gericht op een professioneler publiek, kan de Bison Pro een meer traditioneel publiek verleiden dat de neiging heeft om hun telefoon te laten vallen.

Voor minder dan 160 € (november 2021) is de Umidigi Bison Pro het instapsegment binnengeglipt met een redelijk interessante telefoon. Robuuste telefoons kosten over het algemeen meer en offeren op veel manieren veel op. Dit is bij deze telefoon niet noodzakelijk het geval. De Umidigi Bison Pro is geen prestatie-pestkop, maar voor deze prijs is het vaak hetzelfde met andere telefoons, dus ik kan er geen fout aan vinden. Deze telefoon zal zich daarom richten op een meer algemeen publiek dat niet op zoek is naar prestaties of fotokwaliteit. De meester van dit segment blijft voor mij de Redmi Note 10, maar deze biedt geen waterdichtheid en is niet beschermd tegen schokken.

De Umidigi Bison biedt een goede batterijduur, goede gps-prestaties, behoorlijke geluidskwaliteit (wat vrij zeldzaam is voor dit soort telefoons) en een besturingssysteem zonder ongewenste toevoegingen. Het heeft daarom een meer utilitaire roeping dan een vrijetijdsgerichte telefoon zoals de Redmi Note 10.

De grootste zwakte van de telefoon is de gevoeligheid voor het 4G-netwerk, het is een telefoon die sneller signaal verliest dan gemiddeld wanneer de netwerkdekking slechter is. Het scherm heeft een zichtbaar kleurverschil, maar aangezien deze telefoon als een hulpmiddel moet worden beschouwd, zou dit soort problemen u er niet van moeten weerhouden hem te kopen. Er is ook het onbekende als het gaat om de ondersteuning van Umidigi, ik ben niet echt grote problemen tegengekomen op de telefoons van Umidigi die na 2020 zijn gelanceerd, maar ik ontvang regelmatig getuigenissen van klanten die teleurgesteld zijn over hun telefoon omdat deze een bug presenteert die verscheen na een update. Als u zich in dit geval bevindt, raad ik u aan om een bericht op het officiële Umidigi-forum te plaatsen, omdat u uw probleem kunt voorleggen aan de Umidigi-gemeenschap en ondersteuning.

Sterktes

GPS-signaal
Levensduur batterij
Duurzaamheid /
4G-frequentiebereik

Zwaktes

Gevoeligheid van 4G-netwerk onder het gemiddelde
Schermcolorimetrie
Prestaties

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getestVind je dit artikel leuk? Deel het, het zal mij enorm helpen
Ik werk alleen, dus ik heb geen bedrijfsbudget voor reclame. Jullie zijn mijn eerste ambassadeurs en jullie kunnen mij helpen door mijn artikelen te delen op jullie sociale netwerken, forums, artikelen,...
Deel op Meta/Facebook
Delen op Twitter
Deel op LinkedIn


Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Black Shark 4 Pro : review / test
De Black Shark 4 Pro is de nieuwste toevoeging aan Xiaomi's reeks van gamersmartphones. Deze telefoon heeft een sterke visuele identiteit en niets lijkt in de weg te staan.
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen