Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
TCL 10 Pro: test / review / prijs

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs TCL 10 Pro
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Audiokwaliteit
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

TCL 10 Pro: test / review / prijs


Gepubliceerd op: 27-10-2021 / gewijzigd: 02-11-2022
Ik kende het merk TCL niet voordat ik deze TCL 10 Pro testte. TCL bestaat echter sinds 1985 in China en is geleidelijk gegroeid door overnames zoals de overname van Alcatel. TCL brengt allerlei elektronische producten op de markt, dus TCL beperkt zich niet tot de marketing van smartphones. Ik dacht dat ik de tour van minder bekende Chinese merken had gedaan, maar ik ben duidelijk niet aan het einde van de weg. Ik herinner me Alcatel-telefoons in de jaren 2000, ik heb er niet erg goede herinneringen aan, ze waren echt low-end. Dus ik ben benieuwd hoe TCL deze Alcatel van die tijd heeft omgevormd tot iets vergelijkbaars met andere, meer bekende Chinese merken.

De TCL 10 Pro gaf me een zeer goede indruk toen ik de doos opende (vooral als ik deze herinnering aan Alcatel in mijn achterhoofd houd), deze telefoon deed me meteen denken aan de Samsung Edge-reeks van een paar jaar geleden. Voor de rest zou de telefoon vergelijkbaar moeten zijn met een Redmi Note 10 voor prestaties en zou hij vergelijkbaar moeten zijn met de middenklasse Samsung voor foto's. Dus het zal interessant zijn.

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs TCL 10 Pro

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het TCL 10 Pro van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

27 oktober 2021: Ik heb de TCL 10 Pro ontvangen van de fabrikant in China, de test kan beginnen.

Waarom deze telefoon?

Ik kies mijn smartphones op basis van het budget, soms maak ik een paar variaties uit nieuwsgierigheid of om mijn algemene kennis te vullen. De TCL 10 Pro is een telefoon die in 2020 is uitgebracht, ik test telefoons meestal sneller, maar deze TCL 10 Pro is het afgelopen jaar volledig onopgemerkt gebleven en ik denk dat TCL dit jaar zal proberen hem opnieuw te lanceren. Heeft deze telefoon nog een plekje in 2021? Alles zal afhangen van de prijs, want Xiaomi is het jaar 2021 met een flattener-rol gepasseerd door een indrukwekkend aantal nieuwe modellen te lanceren tegen een prijs die nog steeds zo agressief is.

De TCL 10 Pro heeft een geweldig scherm met gebogen randen, zoals Samsung een paar jaar geleden op de top van de lijn deed. TCL gebruikt een amoled-paneel dat 90% van het frontpaneel inneemt, we kunnen bijna spreken van een grenzeloze ervaring. Wat de prestaties betreft, verwacht ik niet veel, het is vergelijkbaar met een Redmi Note 10. Voor de foto gebruikt de TCL 10 Pro een Samsung-sensor die in veel apparaten is gebruikt, vooral de middenklasse Samsung. Ik ben ook benieuwd naar de Android-overlay die wordt aangeboden door TCL, omdat alleen de grote fabrikanten zich met dit soort dingen bezighouden.

Het rest mij alleen nog om al mijn tests te doen om te zien of deze telefoon een reden heeft om in 2021 te zijn en welk publiek hij kan aanspreken.

Uitpakken

TCL 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 1
De TCL 10 Pro box onderscheidt zich niet echt van andere merken, het geeft geen duidelijke indicatie van de positionering van het product. Ik vind zelfs dat de foto van de telefoon op de doos het niet echt recht doet, de telefoon ziet er in het echt nog steeds beter uit. De doos bevat de telefoon, een oplader, een USB type C-kabel, een handleiding en een zachte siliconenbeschermer.

Eerste configuratie

De TCL 10 Pro draait op Android 10 en de instellingsschermen zijn precies hetzelfde als die van andere Android 10-telefoons, tot aan de vingerafdrukconfiguratie. Van de TCL paste de configuratie aan door specifieke schermen aan zijn telefoons toe te voegen en dat vond ik best interessant. TCL zal je vragen of je links- of rechtshandig bent om de navigatieknoppen aan te passen, dit heb ik nog niet gezien van een ander merk. TCL zal je ook vragen om de scherminstellingen te kiezen, ook hier heb ik dit nog nooit gezien in een opstartprocedure maar ik denk dat TCL vooral een bericht wil sturen over de kwaliteit van zijn scherm. Het is dan mogelijk om de locatie van de pictogrammen (lade of geen lade) en het type maatwerk (TCL of Android) te kiezen.


Afwerking

TCL 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 4
Zoals ik hierboven schreef, was ik direct uit de doos positief verrast door deze TCL 10 Pro en deze eerste indruk beperkt zich niet tot het scherm. Het scherm neemt 90% van de ruimte in beslag, wat een van de hoogste bezettingsgraden is van de telefoons die ik heb getest. De randen zijn vrij dun, zoals je kunt zien op de verschillende foto's in dit artikel. De onderrand is dikker en het scherm wordt net onderbroken door de fotosensor voor selfies die wat discreter had kunnen zijn om toch een nog grotere onderdompeling te geven.
TCL 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 29
De andere bijzonderheid van het scherm is dat het vrij brede gebogen randen heeft, ik had een scherm als dit niet meer gezien sinds de Edge-reeks bij Samsung en zoals op dat moment brengen deze randen een lichte verkleuring die wordt geaccentueerd als we vanaf een van de zijkanten naar het scherm kijken. Deze verkleuring is zeer gering en hindert het gebruik van het scherm niet. Je moet alleen even wennen aan de ronding van het scherm bij het gebruik van een toetsenbord omdat de letters aan de rand op de ronding staan.
TCL 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 25
Aan de achterkant heeft TCL ervoor gekozen om alle fotosensoren horizontaal te integreren zoals de Samsung Galaxy S10+ en in tegenstelling tot de Samsung zijn deze sensoren volledig geïntegreerd in de achterkant van de telefoon, de achterkant is dus helemaal glad. Ik heb niet veel telefoons getest met zo'n goede integratie van fotosensoren, dit gaat ten koste van de dikte die oploopt tot 9 mm (de Redmi Note 10 is iets dunner).
TCL 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 15
De achterkant is perfect glad over het hele oppervlak met slechts een klein uitsteeksel voor de twee LED's. De achterkant is van glas met een behandeling die volgens mij effectiever is tegen vingerafdrukken. Op dit punt in de test zijn de meeste van mijn telefoons bedekt met vingerafdrukken. Bij de TCL zie ik nog wel sporen maar die zijn heel licht. Vanuit esthetisch oogpunt heeft TCL gekozen voor een grijs verloop dat de telefoon een metaalachtig uiterlijk geeft en dat vind ik redelijk geslaagd.
TCL 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 6
Onder de telefoon bevindt zich de USB type C-poort, de SIM-lade (twee simkaarten of één simkaart + geheugenkaart) en de enige externe luidspreker van de telefoon. De TCL 10 Pro zal dus geen stereogeluid kunnen produceren zonder de koptelefoon.
TCL 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 23
Aan de rechterkant vinden we de volumeknoppen en de power-knop. Aan de linkerkant bevindt zich een knop op hetzelfde niveau als de aan / uit-knop, deze knop dient als een snelkoppeling voor de stemassistent van Google toen ik had geweigerd deze te configureren bij het opstarten van de telefoon. Ik denk dat deze knoppen omgedraaid zijn als je de linkermodus kiest tijdens het instellen. Wat me stoort aan deze knop is dat hij wordt geplaatst waar hij per ongeluk de Google Assistent activeert. Ik had een paar jaar geleden hetzelfde probleem met sommige Samsungs, het lijkt erop dat TCL voor veel dingen losjes inspiratie van Samsung heeft gehaald, maar ik had liever gezien dat ze de functionaliteit van deze knop niet hadden gekopieerd.
TCL 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 19
Aan de bovenkant van de telefoon bevinden zich de hoofdtelefoonuitgang, een infraroodsensor en een geluidssensor.
TCL 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 21
De TCL 10 Pro heeft alles ingezet op zijn uiterlijk en ik denk dat het echt succesvol is, het is een erg mooie telefoon en als ik het logo zou verbergen, weet ik zeker dat het kan worden aangezien voor een Samsung.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Ik heb de 6Gb-versie getest met 128 GB en je vindt alle gedetailleerde technische kenmerken van deze telefoon op de onderstaande schermafbeeldingen.

Hier is een samenvatting van wat me opviel:
- De TCL 10 Pro draait op een Qualcomm-architectuur (CPU, GPU, GPS)
- versnellingsmeter, gyroscoop , magnetometer
- dezelfde wifi-component als sommige Xiaomi
- veel materiaal specifiek voor TCL dat ik nog niet in andere telefoons heb gevonden
- 60Hz-scherm, geen 90Hz beschikbaar
- Geen informatie over de sensoren, hoewel ik weet dat het een Samsung GW1 is
- de CPU-temperaturen lopen behoorlijk hoog op, maar ik heb me nooit oververhit gevoeld

CPU / GPU PrestatieDe TCL 10 Pro draait op een Qualcomm-architectuur en is met name gebaseerd op een Snapdragon 675 CPU die zich de afgelopen twee jaar al op veel andere telefoons heeft bewezen (oa Samsung Galaxy A70, Redmi Note 7 Pro). Hoewel deze processor niet van de laatste generatie is, biedt hij een rekenkracht die vergelijkbaar is met een Redmi Note 10. Het is dus geen prestatiegerichte CPU maar voldoende voor een vlotte dagelijkse ervaring.

Voor het grafische gedeelte is de TCL 10 Pro gebaseerd op een Qualcomm Adreno 612 GPU die ook zijn waarde heeft bewezen in andere telefoons en ook hier is het dezelfde GPU als de Redmi Note 10 of de Samsung Galaxy A70. Net als bij de CPU is de GPU van deze TCL niet prestatiegericht, maar tenzij je een gamer bent, zou je geen problemen moeten tegenkomen.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik kreeg een score van 225411 punten met Antutu, dit plaatst de TCL 10 Pro in het midden van de ranglijst op hetzelfde niveau als telefoons zoals de Redmi Note 10 (het is dezelfde CPU / GPU) of de Redmi Note 8 Pro. Met deze score zou je in staat moeten zijn om de meeste games te spelen, maar je zult wat opofferingen moeten doen op het niveau van detail voor de grotere games (bijv. Fortnite, PUBG Mobile, ...)

Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview
De TCL 10 Pro biedt een goede game-ervaring met PUBG Mobile, ik heb het texture pack in HD gebruikt en de algehele weergave is redelijk goed. De texturen laden niet erg ver van tevoren en ik merkte een paar vertragingen op, maar het had geen invloed op mijn speelervaring.

Netwerkprestatie

De TCL 10 Pro ondersteunt de meeste 3G- en 4G-frequenties die in Europa worden gebruikt, zodat u hem overal kunt gebruiken.

Signaal 4G (voor december 2020)

De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties.Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeOm de gevoeligheid van de TCL 10 Pro voor het 4G-netwerk te beoordelen, heb ik 871 metingen uitgevoerd die ik vervolgens vergeleek met de resultaten van mijn sonde die 24 uur per dag werkt.Omdat ik nog nooit eerder een TCL-telefoon heb getest met deze TCL 10 Pro, Ik had geen specifieke verwachtingen van het resultaat. Dus ik was zeer positief verrast om te zien dat de TCL 10 Pro niet alleen een goede netwerkgevoeligheid heeft, maar dat het signaal stabieler bleef dan met mijn sonde.

Ik kreeg een gemiddeld signaal van - 94 dBm met de TCL en - 93,43 dBm met de sonde, dus het verschil is minimaal. Het TCL-signaal schommelde tussen -93 en -95dBm, dat is een gat van slechts 2dBm, ik heb zelden zulke kleine gaten met een telefoon gekregen. De TCL 10 Pro komt daarom op de eerste plaatsen van de ranglijst van de beste telefoons voor 4G-gevoeligheid.

In de volgende grafiek verschillen de TCL-metingen nauwelijks van die van de sonde omdat ze zo dichtbij zijn.
tcl 10 pro 4G test


Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

Ik heb een gemiddeld signaal gemeten van - 17 dBm in de buurt van de router, het is een goed signaalniveau waardoor de TCL 10 Pro in de top 10 van de meest gevoelige telefoons voor wifi zal vallen. Ik kreeg een -56 dBm signaal van een afstand, nogmaals, dit is een zeer goede gevoeligheidsscore.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien. Ik gebruik dan een applicatie om de nauwkeurigheid van het signaal te meten.
youtube previewyoutube preview
De TCL 10 Pro maakt gebruik van een GPS-chip van Qualcomm, deze chips bieden een lager precisieniveau dan Mediatek-chips, maar het resultaat is nog steeds redelijk acceptabel. Ik behaal een nauwkeurigheidsniveau op 3 meter dat zeer stabiel blijft. Ik heb ook de gebruikte frequenties gecontroleerd en ik zie er maar één per type netwerk (B1, L1, E1).


Batterijduur

De TCL 10 Pro is uitgerust met een batterij van 4500 mAh, het is een vrij gemiddelde capaciteit, tegenwoordig vinden we veel telefoons met een capaciteit van minimaal 5000 mAh.
tcl10 pro charging test
De TCL 10 Pro heeft snel opladen van 18 W en ik heb een oplaadtijd van 133 minuten gemeten om van 1 naar 100% te gaan. Deze oplaadtijd is in het begin vrij snel omdat het slechts 15 minuten duurt om 20% van de batterij te bereiken, maar vanaf 77% neemt de snelheid sterk af. Het kostte me bijna een uur om van 80 naar 100% te gaan. Het is daarom in uw eigen belang om de batterij tot ongeveer 80% op te laden, aangezien de rest van het opladen erg traag is. Een batterij volledig opladen is sowieso niet goed voor de levensduur van de batterij.

tcl10 pro discharging test
Ik heb de levensduur van de batterij gemeten met het scherm op 100% en 50% helderheid, ik behaalde 465 en 889 minuten. Dit zijn redelijk gemiddelde scores, het scherm is niet superefficiënt in zijn energiebeheer, het verbruik is lineair omdat ik een verdubbelde autonomie krijg met het scherm op 50%, waar ik voor sommige telefoons de autonomie verdrievoudig met een scherm op 50%.

Bij normaal gebruik zou de batterij ongeveer 2 dagen mee moeten kunnen gaan.

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

Om de technische informatie van een telefoon op te halen, gebruik ik een applicatie die de Android-servicelaag zal opvragen en in het algemeen krijg ik betrouwbare gegevens. Dit is niet het geval voor de TCL omdat de telefoon de aanwezigheid van een 16 miljoen pixel sensor als hoofdsensor aangeeft terwijl het een 64 miljoen pixel sensor van het type Samsung Bright S5KGW1 is. Deze sensor is in veel andere telefoons gebruikt en kan zeer goede foto's maken. De secundaire sensor (ultragroothoek) is ook een Samsung sensor, het is de Samsung S5K3P9. Het is een sensor die ik nog niet heb kunnen testen.

De telefoon is ook uitgerust met twee andere sensoren, een sensor voor portretten en een andere voor macro's.

Standaard app

Ik heb dit jaar veel Xiaomi- en Poco-telefoons getest, dus ik heb dit gedeelte niet systematisch ingevuld, omdat deze telefoons altijd dezelfde app gebruiken voor foto's. De TCL-fototoepassing gebruikt dezelfde basisprincipes met de verschillende foto- / videomodi onderaan het scherm, maar de zoom- / hoekwijziging gebeurt aan de rechterkant van de afbeelding. Ik vind dat deze pictogrammen ook niet erg duidelijk zijn omdat ik niet begreep waar het pictogram voor de ultragroothoeksensor mee overeenkwam. De meeste van de gebruikelijke instellingen vindt u bovenaan het scherm. De basisfotomodus wordt in het Frans "auto" genoemd, het is een nogal merkwaardige keuze.

Ik heb goed nieuws voor Gcam-fans, de Google-app werkt perfect op deze telefoon en ik heb met deze app eigenlijk een aantal foto's hieronder gemaakt.

Fotokwaliteit


Foto test / studio

Samsung S5KGW1
tcl 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 1
Ik had al de kans gehad om deze sensor te testen op andere telefoons, bijvoorbeeld de uitstekende Redmi Note 8 Pro. Deze sensor biedt een zeer goede scherpte, het detailniveau is bovengemiddeld. Je hoeft alleen maar naar de textuur van de rubix-kubus of de stenen onder het Vrijheidsbeeld te kijken om dit te beseffen. Het belichtingsniveau is iets te laag, maar dat is altijd het geval voor de foto's in de studio, het heeft ook invloed op de kleuren, maar buitentests zullen aantonen dat de colorimetrie bij daglicht veel beter is. Ik heb nog een paar foto's gemaakt met HDR, AI of nachtmodus, helaas is het resultaat niet altijd even goed

tcl 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 8
Deze foto laat zien hoe scherp goed is, de Canadese noot in de centrum is perfect hersteld, de textuur is gemakkelijk leesbaar. Aan de rand neemt de scherpte af maar zijn de teksten en texturen nog goed leesbaar.

Samsung S5K3P9
tcl 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 3
Ultragroothoeksensoren zoals deze hebben allemaal min of meer dezelfde gebreken, te beginnen met de scherpte. Het scherptegebied rond de rubix-kubus en aan de voet van het beeld is beduidend kleiner dan wat je met de hoofdsensor zou kunnen zien. Het verlies van informatie is belangrijk. Het belichtingsniveau is vrij gelijkaardig aan de basisfoto, wat best een goede zaak is voor een sensor van dit type. De vervorming is belangrijk, maar nogmaals, voor dit soort sensoren is het volkomen normaal.

tcl 10 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 7
Het gebrek aan scherpte is nog beter zichtbaar op deze foto, de tekst van het Canadese bankbiljet is niet meer zo leesbaar als voor de hoofdsensor en aan de periferie nog steeds slechter. Dit is niet abnormaal, je kunt alleen de verschillen tussen de twee sensoren zien.

Foto test / zon

Samsung S5KGW1
IMG_20211103_160609
Ik heb veel foto's gemaakt met deze telefoon en dat is over het algemeen een goed teken. Tijdens een wandeling van 2 uur in de late namiddag heb ik honderd foto's gemaakt. Bovenstaande foto is gemaakt in de ondergaande zon in november, de bladeren hebben een warme kleur, het licht is licht oranje en de Samsung sensor weet het tafereel goed weer te geven. Ik heb deze foto gekozen omdat deze is samengesteld uit zeer donkere en zeer lichte gebieden, de Samsung-sensor is echter niet in de problemen omdat de donkere gebieden altijd zichtbaar zijn en we de textuur van de wolken in de lucht kunnen zien. Deze sensor heeft daardoor een goed dynamisch bereik. De scherpte is over het algemeen vrij goed, het detail van de bladeren is duidelijk zichtbaar.

IMG_20211103_151058
Op deze tweede foto heb ik de sensor op de zon gericht om te zien wat hij ging doen en het resultaat is echt goed, afgezien van een halo wit op het niveau van de zon heb ik geen groot gebied van overbelichting. Donkere gebieden zijn altijd goed gedetailleerd. Deze Samsung-sensor is niet erg jong meer, ik heb hem twee jaar geleden voor het eerst getest op de Redmi Note 8 Pro, hij is vandaag nog steeds te classificeren bij de goede leerlingen voor de foto.

(foto's gemaakt met Gcam hebben het voorvoegsel PXL in de bestandsnaam, ze zijn te herkennen aan de warmere kleuren)

Samsung S5K3P9
IMG_20211103_154857
Ultragroothoeksensoren produceren meestal geen erg goede foto's, maar deze presteert goed genoeg in die mate dat toen ik mijn foto's rangschikte door naar de miniaturen te kijken, ik verschillende foto's van deze sensor bij de foto's plaatste van de hoofdsensor. Deze foto biedt bijvoorbeeld een mooi dynamisch bereik, realistische kleuren en de algemene sfeer is goed hersteld. Als ik op de foto inzoom, besef ik natuurlijk dat het detailniveau niet goed is, maar deze foto zal de verdienste hebben gehad een illusie te creëren.

Foto test / bewolkt

Test foto / nacht

Nog niet beschikbaar / getest

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview
In deze prijsklasse is videostabilisatie afwezig of van slechte kwaliteit. Ik was verrast door de stabilisatie van deze TCL, want zelfs als deze niet perfect is, absorbeert deze 4k-video een groot deel van het trillen. Ik denk dat het gebrek aan prestaties van deze telefoon het niet beter doet, maar het resultaat is al behoorlijk goed. Stabilisatie is nog effectiever bij 1080p.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview
Ik heb deze video gemaakt onder omstandigheden die niet ideaal waren, de andere telefoons die ik tegelijkertijd heb getest produceerden allemaal video's van gemiddelde kwaliteit, behalve deze TCL. De lucht is bewolkt en gedeeltelijk donker, sommige delen van het landschap worden verlicht door de zon, andere liggen in de schaduw, ... Het resultaat is niettemin erg goed en het bevestigt mijn technische test die het een zeer goed dynamisch bereik geeft. Als ik van de lucht naar de vegetatie ga, past de telefoon zich meteen aan, ik zie geen belichtingssprong. De lucht gaat niet verloren in een overbelicht gebied, de details blijven zichtbaar, zelfs als ik onder de horizonlijn daal. Ik had goede videoresultaten met de Redmi Note 8 Pro, hetzelfde geldt voor deze TCL 10 Pro.

Video low light

Nog niet beschikbaar / getest

Audiokwaliteit

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.

Frequency Response

Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen.
Dynamisch bereik

Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan.
Geluidsniveau

Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

tcl 10 pro calibration
Het TCL 10 Pro-scherm maakt een goede indruk bij het eerste contact omdat de kleuren zeer verzadigd zijn. Helaas leidt deze keuze tot onjuiste colorimetrie. Ik heb geprobeerd een betere colorimetrie te krijgen door met de leesmodus te spelen, maar ik kwam niet onder een delta E van 6. Het is duidelijk geen erg goede score in vergelijking met de meeste andere telefoons die ik dit jaar heb getest. De subjectieve perceptie van schermkwaliteit is positief omdat kleurverzadiging het scherm levendiger maakt, maar als je een identiek beeld vergelijkt met een ander beter gekalibreerd scherm, zul je in sommige kleuren aanzienlijke verschillen opmerken.

De wittemperatuur ligt rond de 6000 Kelvins in leesmodus, standaard stijgt deze waarde boven de 7000 Kelvins en dus kleuren die te koud zijn.Helderheid / Contrast

De TCL 10 Pro is uitgerust met een amoled-scherm, dit type scherm biedt een bijna oneindig contrast waarbij zwart echt zwart is in plaats van donkergrijs zoals op een LCD-type scherm. Ik heb een helderheid gemeten van bijna 600 cd / m² die de sensor overspoelt met licht, dit is een uitstekende score waarmee je het scherm zelfs in de zon kunt lezen.

Biometrie

De vingerafdruksensor bevindt zich aan de onderkant van het scherm. Ik zeg het en ik zeg het nog een keer, ik hou niet echt van deze sensoren op het scherm omdat ze niet ideaal gepositioneerd zijn en ze soms een beetje slechthorend zijn. De sensor van deze TCL werkt min of meer correct, het is soms nodig om het meerdere keren te doen om het scherm te ontgrendelen. Ik geef de voorkeur aan een sensor aan de zijkant van de telefoon, die is sneller en de positie is beter geschikt.

Besturingssysteem


youtube previewyoutube preview
TCL heeft een zeer lichte Android-overlay ontwikkeld met enkele extra functies zoals een snelkoppelingsbalk vergelijkbaar met die van Samsung. De aanpassingsmogelijkheden zijn vrijwel hetzelfde als op andere Android-telefoons, maar er zijn nog een paar opties in de instellingen van het apparaatthema. Dit TCL-besturingssysteem werkt echt goed, ik had geen problemen om het te gebruiken, ik betreur alleen het gebrek aan nauwkeurigere instellingen voor het scherm.

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires TCL 10 Pro

Vergelijk TCL 10 Pro met de anderen

Test / beoordeling conclusie


Ik had nog nooit van TCL gehoord voordat ik deze telefoon testte en ik vraag me af hoe ik deze telefoon heb kunnen missen toen deze werd uitgebracht. Ik test telefoons zo objectief mogelijk maar ik heb ook een subjectief gevoel en deze telefoon heeft echt een goede subjectieve indruk op mij gemaakt. Ik vind deze telefoon echt mooi en anders dan de meeste telefoons die in 2021 zijn uitgebracht. Ik heb vaak meerdere telefoons tegelijk in huis en ik raak vaak zo in de war tussen beide. Ik heb dit soort problemen niet met deze TCL, hij heeft een uniek en redelijk succesvol ontwerp.

Een mooie telefoon is goed, maar als hij goed werkt, is hij nog beter. De TCL heeft me echt verrast op veel punten zoals bijvoorbeeld foto. De TCL 10 Pro gebruikt dezelfde sensor als de Redmi Note 8 Pro en twee na de lancering van de laatste realiseer ik me dat deze sensor nog steeds goed op de weg ligt, hij hoeft zich niet te schamen voor nieuwere sensoren. De TCL maakt zeer goede foto's en zeer goede 4K-video's.

Op de meer technische aspecten weet de TCL zich ook te onderscheiden, hij heeft een uitstekende gevoeligheid voor het 4G-netwerk en voor wifi is het hetzelfde. De nauwkeurigheid van de GPS is ook erg goed. Het zal waarschijnlijk niet uitblinken met zijn prestaties, maar in deze prijsklasse is hij vergelijkbaar met een Redmi Note 10. Tenzij je een veeleisende gamer bent, zal deze telefoon voldoende prestaties bieden voor een zeer groot publiek.

Ik heb geen echt problematische zwakke plekken met deze telefoon gevonden, ik was een beetje teleurgesteld over de colorimetrie van het scherm, maar ik weet zeker dat dit de meeste gebruikers niet zal beïnvloeden. Soms is het beter om een amoled-scherm met gemiddelde colorimetrie te hebben dan een LCD-scherm met goede colorimetrie. Het amoled-display van de TCL 10 Pro biedt een oneindig contrast en de helderheid is helder genoeg om in direct zonlicht te worden gebruikt. Voor ongeveer 200 € heb je hier een telefoon met een premium afwerking, gemiddelde prestaties, goede gevoeligheid voor 4G / wifi / GPS en hij produceert uitstekende foto's! Ben je op zoek naar een alternatief voor een Redmi Note 10 Pro, dan heb je er nu een!

Sterktes

Afwerkingskwaliteit, premium niveau
Foto- / videokwaliteit
Gevoeligheid 4G / Wifi / GPS
Schermhelderheid

Zwaktes

Colorimetrie van het scherm en het ontbreken van aanpassingen om het te corrigeren
Toegang tot de letters van het toetsenbord aan de rand
Toegangsknop tot de Google Assistent op de verkeerde plaats

Alternatieven voor dit product

In dezelfde prijsklasse vinden we de Redmi Note 10 Pro (of zelfs de Redmi Note 10), deze TCL vertegenwoordigt een zeer geloofwaardig alternatief voor deze twee kaskrakers van Xiaomi.
Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Samsung Galaxy A25 5G: test / beoordeling
Door tijdgebrek heb ik al een paar jaar geen Samsung instapmodel meer getest, maar nu ga ik er weer tegenaan met de A25 en vergelijk ik hem met zijn Chinese rivalen.
POCO F6 Pro: volledige test en beoordeling
POCO heeft het zware geschut bovengehaald om de top van het assortiment van andere merken te kietelen... kracht, elegantie en een nieuwe camera. Een succes of een vochtig onderdeurtje?
Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden