Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Poco X4 GT review / test / recensie

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Poco X4 GT
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Load Test
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

Poco X4 GT review / test / recensie


Gepubliceerd op: 23-06-2022 / gewijzigd: 02-11-2022
Ik dacht dat de productie van nieuwe telefoons zou vertragen met de economische crisis waarin we ons midden 2022 bevinden, maar het is duidelijk dat Poco zichzelf niet teleurstelt en doorgaat met het op de markt brengen van middenklasse telefoons (en zelfs de bovenkant van de middenklasse) . Deze telefoons zijn duidelijk ontworpen voordat de crisis uitbrak, dus de vertraging zal zeker later plaatsvinden en we zullen ongetwijfeld te maken krijgen met een tekort aan modellen en nieuwe producten. Ondertussen zet Poco zijn tempo voort met deze keer een supercharged-versie van zijn X-reeks met de X4 GT.

Het Poco-assortiment was een jaar geleden nog vrij eenvoudig met de M voor het instapniveau, de X voor de middenklasse en de F voor de high-end, maar ze hebben Pro en GT toegevoegd versies die de grenzen tussen elk bereik doen vervagen. Deze zogenaamd middenklasse Poco X4 GT gaat de prestatierace met een enorme hamer raken om de concurrentie nog meer uit te schakelen. Dit zal ongetwijfeld in de smaak vallen bij gamers, maar deze telefoon heeft andere interessante eigenschappen, dus ik ga deze ontdekken om je te helpen bij je keuze.

Website waar ik de Poco X4 GT gekocht heb:
https://ams-event.po...

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Poco X4 GT

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Poco X4 GT van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

21 juni 2022 ontvangst van de Poco X4 GT

23 juni 2022 officiële aankondiging van de Poco X4 GT met commercialisering een paar dagen later

Waarom deze telefoon?

Mogelijk heb je geen handleiding meer nodig om smartphones te kunnen gebruiken omdat ze nu zonder grote problemen door een heel breed publiek kunnen worden gebruikt. Aan de andere kant maakt de wildgroei aan modellen in alle segmenten het ingewikkeld om de telefoon te kiezen die het beste bij je past. Uit de meeste vragen die ik krijg blijkt dat toekomstige kopers erg huiverig zijn tussen meerdere modellen en geen keuze kunnen maken. Maak je geen zorgen, het is normaal, er is echt iets om in te verdwalen en ik hoop dat mijn test je zal helpen je keuze te verbeteren. Houd er rekening mee dat de perfecte telefoon waarschijnlijk niet bestaat, dus je zult je prioriteiten moeten kiezen.

Pocos zijn vaak prestatiegerichte telefoons met soms een paar variaties om het bereik voor een ander type publiek te openen. Met de GT-reeks keren we terug naar pure en harde prestaties waarmee gamers elke pixel in games kunnen benutten. Na verloop van tijd zie ik nog steeds dat deze prestatiegerichte Poco-modellen ook hun plaats vinden tussen andere soorten gebruikers en dat maakt het interessanter. Zo verwachten we Poco niet op de fotokwaliteit, ze hebben toch inspanningen geleverd. Ik ben dus benieuwd wat Poco voor ons in petto heeft met deze nieuwe Poco X4 GT.

Uitpakken

poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 2
Poco heeft er een gewoonte van gemaakt om zijn nieuwe telefoons in dozen met een code af te leveren, ik vind het een leuk initiatief maar ik weet niet of het doel is om mensen over deze dozen te laten praten of dat ze het echt willen om ervoor te zorgen dat de telefoons niet worden ontdekt voordat de code wordt verspreid om de dozen te openen. Voor de test is het niet heel belangrijk maar het is een andere ervaring waardoor ik de Poco modellen die ik heb getest minder snel zal vergeten.

poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 3
Poco heeft een sterke visuele identiteit, sterker dan Xiaomi denk ik. De dozen zien er allemaal hetzelfde uit, maar ze gebruiken kleurencombinaties die niet vaak worden gebruikt door andere merken. In amper twee jaar tijd hebben ze hun merk volledig opnieuw opgebouwd en dat vind ik geslaagd.

poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 5
De doos bevat bijna alles wat normaal in een Poco-doos zit, zoals de telefoon, de handleiding, de oplader, de usb-kabel, ... maar ik merk er twee op verschillen. De eerste is de levering van een losse screenprotector, die had ik al jaren niet meer gezien. De andere is trivialer, maar Poco stopt geen Poco-stickers meer in zijn dozen. Het eerste verschil stoort mij iets meer dan de afwezigheid van stickers omdat het plakken van een bescherming niet altijd even makkelijk is en je met luchtbellen onder de bescherming terecht komt.


Eerste configuratie

De Poco X4 GT wordt uitgebracht met MIUI 13 (Android 12), dus de ervaring is bijna precies hetzelfde als elke andere telefoon met MIUI. Ik merkte enkele verschillen op in de configuratie van de Poco met met name de lijst met zoekmachines en bepaalde schermen die anders waren.

Afwerking

poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 10
Ik ga mezelf tegenspreken met wat ik hierboven schreef omdat ik zei dat Poco een sterke identiteit had en dat geldt ook voor de doos, maar de Poco X4 GT heeft een zeer neutraal ontwerp. Het doet me denken aan het Redmi-assortiment voor de materiaalkeuze, er is niet langer die typische Poco-afdruk die het mogelijk maakte om deze telefoons op het eerste gezicht te onderscheiden.
poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 13
De achterkant is uniform en hervat een stijl van antracietgrijs die al te zien is op de Redmi Note 10, ik denk dat de achterkant voornamelijk van plastic is, in ieder geval dat is het gevoel dat ik ervan krijg bij het aanraken. De randen daarentegen hebben een metallic effect en voelen koud aan. Poco heeft zijn grote horizontale fotoblok verlaten om een meer klassiek ontwerp te hervatten. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de telefoon, maar het gebruik van een horizontale pad hielp de telefoon beter in evenwicht te houden wanneer deze op zijn rug werd gelegd.

poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 15
Het fotoblok is mooi geïntegreerd aan de zijkant, ik zie hier een wens om een kleine premium uitstraling te geven aan de fotosensor. Beide sensoren hebben vergelijkbare afmetingen, het is vrij zeldzaam en toen ik ze de eerste keer zag, dacht ik meteen dat het een Samsung-sensor was vanwege de dikte. De datasheet bewees toen dat ik gelijk had. De sensoren vallen op, maar zijn nog steeds redelijk, vooral in vergelijking met de 108-pixelsensor die op de Poco X4 Pro wordt gebruikt.

poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 16
Hierboven bevindt zich een van de twee externe luidsprekers, een infraroodzender, een geluidssensor en een audio-uitgang. De uitgangen bevinden zich niet op elke telefoon op dezelfde plaats, dus het geluid zal er niet op dezelfde manier uit komen als je de telefoon horizontaal houdt, je blokkeert zeker een van de uitgangen met je hand.
poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 17
Hieronder vinden we de andere speaker, de USB C-poort en de SIM-lade die een SIM-kaart kan bevatten in combinatie met een geheugenkaart in dubbelzijdige modus.
poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 20
Voor de rest heeft deze telefoon een zeer conventioneel ontwerp dat meer op een Redmi dan op een Poco lijkt, maar uiteindelijk is het een kwestie van smaak omdat het afwerkingsniveau in lijn is met zijn mid-range positionering. bereik.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. De Poco X4 GT draait op een architectuur die ik nog niet heb getest, dus het is een echte noviteit waarbij Poco/Xiaomi de gewoonte heeft gekregen om altijd dezelfde hardware te hergebruiken door slechts een paar details te veranderen. Ik kom terug op het CPU/GPU-gedeelte in de volgende paragraaf, maar ik zie ook andere interessante dingen:
- de audio-chipset (mt6895), ik heb het nooit getest
- de UFS 3.1 ( al op andere Pocos, maar nog steeds vrij zeldzaam)
- GPS (lijkt een oude monoband-generatie te zijn maar goede nauwkeurigheid)
- 8 Gb basisgeheugen
- een IPS-scherm, dit is een stap terug in vergelijking met andere telefoons in het assortiment, maar het doel was waarschijnlijk om ruimte te maken voor de Poco F4.
- dynamische schermfrequentie tussen 30 en 144 Hz waardoor de frequentie kan worden aangepast aan de behoeften en dus batterijvermogen wordt bespaard wanneer niet wordt gespeeld.
- uitgebreide kleurdekking voor het scherm
- hergebruik van een oude Samsung-sensor (maar gelukkig is het een goede sensor)
- wifi in 866 Mbps

Naast de onbewerkte prestaties heeft deze telefoon nog een paar andere troeven om mee te pronken.

CPU / GPU PrestatieDe Poco X4 GT is de eerste Poco die de Mediatek Dimensity 8100 Max CPU gebruikt, het is een krachtige CPU die we hier in een middenklasse telefoon vinden, maar eerder de top van de middenklasse. Deze telefoon zou prestaties kunnen leveren die vergelijkbaar zijn met de Poco F4 GT, in de hoop dat hij de weg kan vasthouden in termen van temperaturen.

Voor het grafische gedeelte vertrouwt het op een Mali-G610 MC6 en ook hier kunnen we goede prestaties verwachten voor een middenklasse telefoon.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik behaalde een score van 714577 punten met Antutu v9, het lukte me niet om Antutu v8 uit te voeren, de score is daarom niet meteen vergelijkbaar met de andere tests die ik heb uitgevoerd, maar deze telefoon is duidelijk een krachtige telefoon waarmee je kunt spelen elk spel op het hoogste grafisch niveau. Wie grote prestaties zegt, zegt ook warmte en energieverbruik, dus ik heb de temperatuurstijging en het energieverbruik ook getest met een belastingstest.

Load Test

Om de energie-efficiëntie van een telefoon te testen, duw ik alle componenten enkele minuten helemaal naar binnen, eerst achtereenvolgens en duw dan alles tegelijkertijd helemaal naar binnen. Ik observeer de echte rekenkracht, het vermogen om de telefoon op een goede temperatuur te houden, het batterijverbruik. Met dit soort tests kun je ook zien of de telefoon al zijn kracht kan benutten als alles tegelijkertijd draait, want zelfs als de CPU en de GPU krachtig zijn, geven ze misschien niet 100% van hun prestatie. Vonnis? Mijn test laat een aantal interessante dingen zien.
In termen van pure rekenkracht biedt de X4 GT 11% minder prestaties dan de F4 GT op CPU-niveau. Als ik naar de GPU kijk, is het verschil nog groter omdat de F4 GT 29% meer prestaties biedt. De scores leken vergelijkbaar met Antutu, maar de realiteit is anders.

Met iets minder prestaties is de X4 GT ook minder hebzuchtig omdat de CPU gemiddeld 7,2W verbruikt (tegen 10,67 op de F4 GT) en de GPU 5,1W verbruikt tegen 7,67 op de Poco F4 GT. Dit resulteert ook in een veel meer beperkte temperatuurstijging omdat ik gedurende de test een gemiddelde temperatuur van 35 graden behaalde, terwijl ik een gemiddelde temperatuur van 50° had op de F4 GT. Deze telefoon wordt warm, maar veel minder dan het model uit het hogere bereik.

De Poco X4 GT biedt daarom zeer goede prestaties maar als je beter wilt is er de Poco F4 GT maar deze telefoon kost aanzienlijk meer, de X4 GT biedt daarom een veel betere prestatieverhouding / prijs .Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview
Zoals bij al mijn tests, speel ik PUBG Mobile en probeer ik het hoogste grafische niveau te gebruiken. De Poco X4 GT levert een uitstekende game-ervaring en de turbomodus van de telefoon verhoogt de framesnelheid tot 60 fps met het hoogste detailniveau. Ik heb geen oververhittingsproblemen opgemerkt, maar aan de andere kant is wat ik aan het begin van het artikel vreesde voor het geluid waar. Door de plaatsing van de luidsprekers wordt een van de twee luidsprekers gehinderd door de positie van uw hand.

Netwerkprestatie

De Poco X4 GT biedt een zeer brede frequentiedekking in 3G, 4G en 5G (13 frequenties). Je zou het dus vrijwel overal in Europa moeten kunnen gebruiken.

Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodepoco x4 gt signals 4G
Ik heb iets minder dan 400 metingen gedaan in 4G (ik heb thuis geen 5G) om de netwerkgevoeligheid van deze telefoon te beoordelen. Vanwege tijdgebrek heb ik wat minder metingen gedaan dan normaal, maar aangezien de resultaten consistent en regelmatig waren, is dat voldoende om een conclusie te trekken. Ik kreeg een zeer stabiel gemiddeld signaal rond -97 dBm waar ik een gemiddeld signaal van -96.505 dBm kreeg met de sonde. Dit zijn zeer goede resultaten, dus de Poco X4 GT heeft een goede netwerkgevoeligheid en het signaal is zeer stabiel.

Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

De Poco X4 GT maakt gebruik van een Mediatek MT6895 wifi-chipset die direct is gekoppeld aan de CPU's van het type Dimensity 8000. Deze chip biedt een goed niveau van wifi-gevoeligheid omdat ik een signaal van -16 dBm bij de router en -60 dBm op afstand kreeg.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).

youtube previewyoutube preview
De Poco X4 GT draait op een Mediatek-architectuur en dit resulteert vaak in een goed niveau van precisie en dit is inderdaad weer het geval. Ik kreeg vrij snel een nauwkeurigheidsniveau op 1 m omdat de fix ook erg snel was. Ik heb toen de frequenties bekeken, maar ik zie dat deze telefoon slechts één frequentie tegelijk gebruikt (per netwerk), dus het is geen dual-band.


Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
poco x4 gt battery charging
De Poco X4 GT heeft een 5080 mAh-batterij met 67 W snel opladen. Ik heb de batterij in 113 minuten van 0 naar 100% opgeladen met een UGREEN 100W-oplader. Buiten de tijd die kan worden beïnvloed door het type oplader, merk ik dat het opladen bijna perfect lineair is waar de oplaadtijd van de laatste 20 procent meestal veel langer duurt. De laadsnelheid vertraagt dan ook niet naar het einde toe, zoals vaak het geval is.
poco x4 gt battery discharging
Met het scherm aan op 100%, meet ik een batterijduur van 726 minuten en deze batterijduur neemt toe tot 1538 minuten met het scherm aan op 50%. Het scherm heeft dus een lineaire helderheid waarbij het verbruik bij 100% ongeveer overeenkomt met het dubbele van het energieverbruik bij 50%, dit is niet altijd het geval. Voor deze test heb ik het scherm op de standaardfrequentie gelaten, dus het is de telefoon die de schermfrequentie aanpast aan het type gebruik. Het is dus zeer waarschijnlijk dat bij actiever gebruik (bijvoorbeeld een game) de autonomie lager is omdat het scherm naar een hogere frequentie zal schakelen.

Het scherm verbruikt ongeveer 1,7W op een grijze achtergrond en als ik de standaardfrequentie (60 tot 144hz) fluctueer, merk ik geen merkbaar verschil in schermverbruik. Door dezelfde test op andere telefoons te doen, merk ik nog steeds een verschil in verbruik van ongeveer 30%, maar niet op deze Poco X4 GT. Ik weet niet waarom, het dynamische frequentieaanpassingsmechanisme zou deze bevinding kunnen verklaren, maar ik weet het niet zeker.

Met deze resultaten schat ik dat je het met een volle batterij en normaal gebruik 2 dagen zou moeten volhouden. Als je veel speelt, neemt deze autonomie sterk af tot minder dan een dag.

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De foto is nooit de topprioriteit geweest voor het merk Poco, maar soms vallen bepaalde modellen op. Dit zal ongetwijfeld het geval zijn voor deze Poco X4 GT omdat deze de Samsung S5KGW1-sensor als hoofdsensor gebruikt. Het is een "oude" sensor omdat ik hem al een aantal jaren geleden had getest op een Redmi Note 8, maar destijds een zeer goede sensor was en dat is hij nog steeds omdat de kwaliteit van de foto's sinds die tijd niet significant is veranderd. Ik heb het recenter getest op de TCL 10 Pro en ik had ook goede resultaten behaald, we zullen hier zien of de optimalisatielaag van de Poco de kwaliteit van de sensor zal verbeteren of verslechteren.

Voor de groothoek heeft Poco de Omnivision sensor uit de Poco M4 Pro hergebruikt.

Fotokwaliteit


Fotokwaliteit (binnen/studio)

De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.

Hoofdsensor: Samsung S5KGW1
poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 1
Zoals bij de meeste sensoren krijg ik een beetje onderbelicht beeld in de studio, maar dit kan worden gecorrigeerd door te spelen met de belichting en meestal doet dit probleem zich niet voor buitenshuis. Als ik naar de andere factoren kijk, zie ik dat de scherpte echt goed is, je kunt zelfs de gebreken van de Google-stickers op de rubix-kubus zien en ik vind dezelfde scherpte op andere telefoons die dezelfde sensor gebruiken. De optimalisatie van de scherpte is zeer grondig. Ik heb de indruk dat de kleuren iets te warm zijn maar ik zal eens kijken of dit buiten nog steeds het geval is, hetzelfde geldt voor het dynamisch bereik. Ik heb hieronder wat foto's gemaakt in de handmatige modus om te laten zien dat je de belichting gemakkelijk kunt corrigeren als de omstandigheden moeilijk zijn, maar ik had ook de ISO moeten veranderen.

poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 10
De test met de bankbiljetten verbaasde me een beetje voor de helderheid omdat om de een of andere reden de sensor het beeld overbelicht en dit gebeurt zeer zelden. Nogmaals, we moeten kijken of dit probleem zich buiten zal voordoen, ik denk het niet, maar ik zal het moeten bekijken. Deze test is vooral bedoeld om de scherpte te realiseren en is aanwezig, het Canadese bankbiljet is zeer goed getekend, de teksten zijn goed leesbaar. Zoals bij de meeste sensoren gaat deze scherpte aan de periferie een beetje achteruit, maar de overbelichting verstoort het resultaat een beetje.


Secundaire sensor: Omnivision OV16A10
poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 5
Ik heb dit type sensor al getest op andere telefoons, maar niet op deze versie , dus het wordt een ontdekking. Voor deze eerste studiotest merkte ik dat de foto onderbelicht was, maar minder dan ik gewend ben met dit type sensor. De scherpte ziet er ook superieur uit, wat vrij zeldzaam is voor een ultragroothoeksensor. De vervorming is zeer aanwezig maar het is normaal, dit soort sensor is niet ontworpen om dit soort foto's te maken. De colorimetrie wordt hier beïnvloed door de belichting, dus let er niet op.

poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 11
Ik ben positief verrast door de scherpte van deze foto. Meestal is de tekst van het Canadese bankbiljet niet zo duidelijk bij zo'n brandpuntsafstand en toch is hier de scherpte zo goed dat ik dacht dat ik de verkeerde foto had genomen. Deze scherpte neemt af in de periferie maar het is niet de duik richting de onscherpte zoals vaak het geval is.

Foto: technische test

Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven.

Ik test de volgende elementen:
- centrumscherpte, perifere scherpte
- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren
- mate van chromatische aberratie
- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)
- vervorming

De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.

Nog niet beschikbaar / getest

Buiten fotokwaliteit

Hoofdsensor: Samsung S5KGW1
poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 2
Ik had de gelegenheid om deze sensor meerdere keren te testen en de eerste keer was 3 jaar geleden met de Redmi Note 8 Pro. Deze sensor is dus niet splinternieuw maar kan wel goede foto's maken zoals je kunt zien op de foto's in deze paragraaf. De S5KGW1 was 3 jaar geleden een van de beste sensoren voor scherpte en nog steeds is hij verre van belachelijk in vergelijking met de concurrentie. De scherpte is nog steeds goed al zijn er tekenen van overmatige optimalisatie aanwezig als ik ver in het beeld zoom, deze zijn zichtbaar aan de contouren van de takken maar zijn met het blote oog niet te zien. De kleurverzadiging is echt goed, we hebben het gevoel dat de telefoon de verzadigingskaart wil spelen om het oog te vleien, maar het doet het goed omdat deze verzadiging niet overdreven is. Het dynamisch bereik is goed en geeft de werkelijkheid goed weer met donker gebladerte en zeer heldere gebieden zoals wolken zonder in overbelichting te vervallen. Bij het inzoomen zie ik nog een paar kleine minpuntjes, maar zo ver zal een normale gebruiker nooit gaan. 3 jaar later maakt deze Samsung sensor nog steeds goede foto's als de omstandigheden goed zijn, is dit een teken dat deze sensor voorop liep of dat de sensormarkt niet veel geëvolueerd is? Ik denk dat er een beetje van beide is.
Secundaire sensor: Samsung S5k4h7
poco x4 gt test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 4
Wanneer ik een ultragroothoeksensor als deze test, heb ik het gevoel dat ik mezelf constant herhaal omdat deze man-sensor lijdt aan dezelfde zwakheden in alle telefoons. Soms ben ik echter positief verrast. Toen ik de technische informatie in de telefoon doornam, ontdekte ik dat het de Samsung S5k4h7-sensor was. Ik heb deze sensor nog nooit eerder getest en het komt zeer zelden voor dat Xiaomi/Poco een Samsung sensor gebruikt voor de ultragroothoekmodule. Waarom is dit belangrijk? Deze sensor is zonder twijfel een van de beste ultragroothoeksensoren die ik heb getest. Het heeft natuurlijk de gebruikelijke gebreken van dit type sensor, zoals de scherpte aan de periferie, maar de scherpte in het centrum is beter dan normaal, de kleuren zijn goed verzadigd en we kunnen op wolkenniveau dit effect van een scherpe uitsnijding veroorzaakt door scherpteverwerking. Er is natuurlijk vervorming gekoppeld aan de hoek, dit soort sensor valt sneller in onderbelichting zodra het licht valt, maar ik vind nog steeds dat de foto's die ik hier heb gemaakt beter zijn dan wat ik gewend ben te zien voor een ultragroothoek.

Test foto / nacht

Nog niet beschikbaar / getest

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview
De Poco X4 GT kan filmen in 4k en 30 frames per seconde, hij kan het beeld correct stabiliseren tot 1080p maar zodra we overschakelen naar 4k is de stabilisatie minder effectief . De trillingen van elke stap zijn duidelijk zichtbaar op het beeld, zelfs als de herberekening van de pixels erg snel gaat. In theorie is deze telefoon krachtig genoeg om een video te stabiliseren, maar de gebruikte sensor dateert van 3 jaar geleden en dat is hier vrij sterk te zien.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview
De Samsung-sensor van de Poco X4 GT produceert ondanks zijn leeftijd nog steeds geweldige video's. Ondanks de 30 fps waar tegenwoordig veel sensoren video's in 60 fps produceren, is de Poco X4 GT helemaal niet belachelijk. De video is van goede kwaliteit, bewegingen zijn vloeiend, de scherpte is goed en snel herberekend, de kleuren zijn correct verzadigd en de belichtingswisselingen zijn discreet. De lichtomstandigheden waren natuurlijk erg goed, maar het laat zien waartoe deze telefoon in staat is.

Video low light

Nog niet beschikbaar / getest

Externe geluidskwaliteit


Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers.

youtube previewyoutube preview
In-call volume is boven het gemiddelde, want zonder gebruik van de externe luidspreker krijg ik 55-60 dB en met de luidspreker kom ik dicht bij 75db. Het geluid is van goede kwaliteit, maar vertoont een grotere aanleg voor hoge tonen.

Externe luidsprekers leveren geluid van behoorlijke kwaliteit, deze telefoon heeft niet de speciale behandeling van Poco gekregen, het is dezelfde kwaliteit als op de andere telefoons in het assortiment. De lage frequenties missen wat diepte en de hoge tonen zijn soms te geforceerd, maar dat is vaak het geval bij dit type telefoon.

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
poco x4 gt frequency repons
Ik merkte een kleine verslechtering in geluidskwaliteit op bij de nieuwste Pocos en ik vind deze verslechtering op dit model. Onderstaande grafiek laat zien dat de Poco X4 GT in staat is om alle frequenties weer te geven maar met een verschil van enkele decibel op bepaalde frequenties. Hier vergeleek ik de Poco X4 Pro met de Poco X4 GT en ik zie dat de Poco X4 GT de voorkeur geeft aan lage frequenties en een beetje verliest aan hoge frequenties. De onregelmatigheid van het signaal is minder belangrijk dan bij de Poco X4 Pro maar het bestaat. Het is misschien mogelijk om het signaal te egaliseren met de audio-instellingen maar ik test alle telefoons met de fabrieksinstellingen anders klopt de vergelijking niet meer.

Subjectief luisteren op het gehoor zal geen grote problemen aan het licht brengen, je moet echt heel oplettend zijn om een verschil op te merken en je zou ook naar muziek van hoge kwaliteit moeten kunnen luisteren op een ander apparaat.hoge kwaliteit om te beginnen met het horen van verschillen.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

poco x4 gt screen
Ik was een beetje verrast toen ik ontdekte dat deze nieuwe Poco een IPS-scherm had in plaats van een AMOLED-scherm, dit heeft direct invloed op het contrastniveau waar de meeste telefoons in deze prijsklasse een Amoled-scherm gebruiken. Zoals gewoonlijk is de standaard colorimetrie niet correct, je moet overschakelen naar de modus "originele kleuren" om een dE van 1,71 te krijgen, wat uitstekend is.

Het display is frequentie-adaptief, wat betekent dat het de frequentie kan veranderen, afhankelijk van waar je het voor gebruikt. Wanneer u een artikel leest, neemt de frequentie af om de batterij te sparen, maar wanneer u een game speelt, neemt de frequentie toe tot 144 Hz om een perfecte vloeibaarheid te garanderen. Je hoeft niet langer zelf de frequentie te kiezen en je hoeft niet langer de batterijduur op te offeren om vloeiende schermbewegingen te bereiken.Helderheid / Contrast

Ik heb een helderheid van 500 cd/m² gemeten met de zonnemodus geactiveerd, het is een goede score waarmee je het scherm onder de zon kunt gebruiken, maar andere telefoons doen het beter om een perfecte leesbaarheid in de open lucht te garanderen.

Ik heb een contrastverhouding van 1200:1 gemeten, het is geen erg hoog contrast en dat is jammer, want het beïnvloedt direct je kijkervaring met dit scherm. Met een AMOLED-scherm zou het probleem niet zijn ontstaan. Afgezien van het beschermen van de high-end, zie ik niet in waarom Poco een IPS op deze telefoon heeft gebruikt. Als ik de telefoon kantel, worden de zwarte tinten (die niet helemaal zwart zijn) snel grijs.

Biometrie

Nog niet beschikbaar / getest

Besturingssysteem


Nog niet beschikbaar / getest

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Poco X4 GT

Vergelijk Poco X4 GT met de anderen

Test / beoordeling conclusie


De Poco X4 GT scoort bijna natuurlijk boven de andere Pocos in de X-reeks, maar doet dit niet op de criteria die ik had verwacht. De Poco X4 GT houdt zijn beloften qua prestaties, hij overtreft zelfs de Poco F4 in pure prestaties en het verschil met een Poco F4 GT is niet groot (zelfs als die bestaat). Aan de andere kant verwachtte ik deze telefoon niet in fotogebied omdat het niet de gebruikelijke speeltuin van Poco is, maar door de oude Samsung GW1 uit te brengen, maakte Poco hier een goede keuze voor fotokwaliteit. Deze sensor bestaat al een paar jaar maar kan de vergelijking met recentere sensoren nog steeds doorstaan, hij is in staat zeer goede foto's te leveren bij goede lichtomstandigheden.

Ik kan de prestaties niet zomaar doorgeven en schrijven dat deze telefoon goede prestaties levert, want naast de cijfers zijn er nog andere interessante elementen. Omdat ik het individuele verbruik van elk onderdeel meet, zie ik aanzienlijke verschillen tussen de geteste telefoons. Ik merk met name op dat deze telefoon goede energieprestaties heeft, het verbruik in Watts vergeleken met het vermogen scoort het bij de goede studenten. Ik zie ook dat wanneer tot het maximum wordt gepusht, het prestatieverlies bestaat, maar veel minder groot is dan bij een Poco F4 GT die niet het volledige vermogen van zijn CPU kan beheren op hetzelfde moment als zijn GPU. De batterijtemperatuur is een van de andere sterke elementen van de telefoon, want met een gemiddelde van 32 ° C bij volledige lading, warmt de telefoon veel minder op dan een Poco F4 GT die tot meer dan 50 ° C stijgt. Minder prestatie dan een F4 GT ja maar zuiniger dus!

Er zijn nog andere gebieden waarin deze Poco zich weet te onderscheiden. Ik denk met name aan geheugentoegang in UFS 3.1 die snelle toegang tot geheugen biedt, wat resulteert in een kortere laadtijd van applicaties en een soepelere overgang van de ene applicatie naar de andere. WiFi-gevoeligheid is ook bovengemiddeld, netwerkgevoeligheid is slechts gemiddeld.

Deze telefoon heeft veel sterke punten, maar ook enkele zwakke punten. Ik denk dan met name aan de schermkeuze, Poco gebruikte een IPS-scherm waar we meestal een AMOLED-scherm vinden en dat is jammer. Het contrast van het scherm is vrij laag en zelfs als de colorimetrie correct is (in standaard modus), biedt een amoled scherm een betere beleving. Deze telefoon zou ook goed moeten klinken en ik merkte geen merkbare verbetering over de rest van het bereik, ik heb zelfs afwijkingen gemeten bij sommige frequenties. Het geluid is goed maar niet op het niveau van andere telefoons in deze prijsklasse. Het gebruik van een oude fotosensor brengt nog een zwakte met zich mee qua stabilisatie, want ook al is de fotokwaliteit goed, de videostabilisatie is niet op het niveau van de huidige telefoons.

Ik was positief verrast door deze Poco X4 GT, want ondanks enkele zwakke punten zal deze telefoon zijn plaats vinden in het middensegment en een alternatief bieden voor het hele Redmi-assortiment. Het ontwerp wijkt een beetje af van de gaming-kant zonder de prestaties in te leveren, de foto is verbeterd, het energiebeheer is goed en uiteindelijk moet deze telefoon een zeer groot publiek kunnen aanspreken.

Sterktes

Nog niet beschikbaar / getest

Zwaktes

Nog niet beschikbaar / getest

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getest

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Samsung Galaxy A25 5G: test / beoordeling
Door tijdgebrek heb ik al een paar jaar geen Samsung instapmodel meer getest, maar nu ga ik er weer tegenaan met de A25 en vergelijk ik hem met zijn Chinese rivalen.
POCO F6 Pro: volledige test en beoordeling
POCO heeft het zware geschut bovengehaald om de top van het assortiment van andere merken te kietelen... kracht, elegantie en een nieuwe camera. Een succes of een vochtig onderdeurtje?
Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden