Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Poco X3 Pro: test / review

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Poco X3 Pro
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Audiokwaliteit
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

Poco X3 Pro: test / review


Gepubliceerd op: 24-03-2021 / gewijzigd: 01-10-2023
De Poco-familie is gegroeid, er zijn eind maart twee nieuwe modellen aangekondigd die begin april op de markt komen, dit zijn de Poco X3 Pro en de Poco F3. Dit artikel gaat over de Poco X3 Pro.

Ik had de Poco X3 vorig jaar getest, deze telefoon had een goede score, behalve voor netwerkgevoeligheid, waar het een van de slechtste geteste telefoons was. De Poco X3 werd gericht op gamers op de markt gebracht omdat deze een zeer interessante prijs/prestatieverhouding bood. Ik vond destijds dat deze positionering te beperkt was omdat de Poco X3 kon voldoen aan de verwachtingen van een veel groter publiek dan gamers. De Poco X3 Pro lijkt hetzelfde pad te volgen en maakt een grote sprong voorwaarts in prestaties en ook hier is Poco gericht op een gamingpubliek, maar nogmaals, ik denk dat deze telefoon een breder publiek zal aanspreken.

Wat zijn de wijzigingen die deze Poco X3 Pro heeft aangebracht ten opzichte van het vorige model?

De Poco X3 Pro omvat in grote lijnen de specifieke kenmerken van het X3-assortiment, het is zeer vergelijkbaar in grootte en het ontwerp is ook erg vergelijkbaar, dus het is niet op het niveau van zijn uiterlijk dat het onderscheidt zich van het vorige model. Het scherm lijkt ook identiek te zijn (grootte, resolutie en IPS LCD in beide gevallen). Het gewicht is hetzelfde (215 gr)

Voor het fotogedeelte lijkt de camera aan de voorkant hetzelfde, aan de andere kant voor de hoofdsensor aan de achterkant merk ik een regressie op. De Poco X3 gebruikte de Sony IMX 682 terwijl de Poco X3 Pro de Sony IMX 582 gebruikt. De Sony IMX 582 is geen slechte fotosensor, maar deze regressie is merkwaardig.

De nieuwigheid komt van de CPU en GPU waardoor de prestaties met 50% moeten worden verhoogd in vergelijking met het vorige model, deze prestatieverbetering gaat gepaard met een aangepast koelsysteem.

Waarom zouden we het kopen met zo weinig nieuwe dingen?

De Poco X3 viel op door zijn prijs / prestatieverhouding, het is hetzelfde met de Poco X3 Pro, hij wordt vanaf 1 april gelanceerd voor $ 199. De Poco X3 Pro wordt daarmee de krachtigste telefoon in deze prijsklasse.

Als u wilt profiteren van deze introductieaanbieding: Poco X3 Pro voor $ 199 (exclusief voor AliExpress)

Website waar ik de Poco X3 Pro gekocht heb: https://s.click.aliexpress.com/e/_AOTTLS

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Poco X3 Pro

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Poco X3 Pro van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

04/01/2021 Bestelling van de Poco X3 Pro in voorverkoop op AliExpress.
04/07/2021 Ik heb de Poco X3 Pro ontvangen, dus de test kan beginnen.

Waarom deze telefoon?

Omdat ik de meeste telefoons die ik test moet kopen en niet over onbeperkte middelen beschik, moet ik keuzes maken zoals jij en soms betekenen die keuzes dat ik een telefoon moet kopen op basis van een vermoeden omdat niemand hem heeft. 'Getest voordat. Gelukkig zijn er elementen waarmee ik mijn intuïtie kan verbeteren en onder die is er de geschiedenis van het merk

Het merk Poco verscheen in 2020 weer op de markt na een paar jaar stilte, ik kocht alle de Poco die in 2020 werden gelanceerd (Poco F2 PRo, Poco X3, Poco M3) en elke keer is Poco erin geslaagd zichzelf te vestigen als het beste alternatief voor Xiaomi in elk prijssegment. Dus ik neem niet veel risico om blindelings deze nieuwe Poco te kopen.

De Poco X3 Pro brengt geen geweldige innovaties, dit is ook zelden het geval bij Xiaomi, het sterke punt is de prijs / prestatie-verhouding. Er is momenteel niets krachtiger dan de Poco X3 Pro voor deze prijs. Kracht is een argument voor gamers, maar niet alleen omdat de Poco X3 Pro naast prestaties de goede basis van de Poco X3 neemt, die al een goede telefoon was. Als je de X3 hebt gemist, kun je de X3 Pro inhalen met een betere telefoon. Gamer of niet gamer, dus het maakt niet uit.

Uitpakken

poco x3 pro test avis review recensione bewertung analisis opinion 1
Het merk Poco keerde terug op de markt in 2020 en heeft zichzelf laten gelden met een zeer uitgesproken stijl die direct op de verpakking terug te vinden is. De twee basiskleuren van Poco zijn zwart en geel, geen enkel ander merk gebruikt dezelfde kleurencombinatie, je kunt niet fout gaan.

De doos van de Poco X3 Pro is vrij klassiek, hij bevat de telefoon verpakt in beschermend plastic, een oplader, een USB-C-kabel en een zachte en transparante siliconen schaal. Poco heeft wat Poco-stickers in de hoes met de handleiding toegevoegd, ik weet niet of ze voor de telefoon zijn of dat je ze op je auto moet plakken, maar ik vond het grappig. Poco vertrouwt ongetwijfeld op zijn klanten om over het merk te praten.


Eerste configuratie

De eerste configuratie van de Poco X3 Pro is in alle opzichten vergelijkbaar met de andere telefoons van het merk met MIUI 12 met nog steeds deze gedeeltelijk subtiele benadering om u aan te moedigen de Xiaomi-cloud te gebruiken in plaats van de Google-cloud. De telefoon kan applicaties van een andere telefoon herstellen en het blijkt dat mijn laatste back-up die van de Poco X3 was. Dus ik heb deze back-up gebruikt om de Poco X3 Pro te configureren en ik was erg verrast door de installatiesnelheid van de 81 applicaties in mijn back-up. Dit proces kan soms lang duren op langzamere telefoons, ik hoefde niet langer dan 10 minuten te wachten op de Poco X3 Pro. Dit komt van de opslagtechnologie die wordt gebruikt door de Poco X3 Pro, het gebruikt UFS 3.1, wat de snelheid van uw bestandsoverdracht kan verdubbelen. Dit is dus niet alleen een verkoopargument, het is heel snel voelbaar bij het gebruik van de telefoon.

Afwerking

poco x3 pro test avis review recensione bewertung analisis opinion 11
De Poco X3 Pro gebruikt dezelfde lijnen als de Poco X3, we kunnen hem herkennen aan zijn grootte en zijn grote fotoblok dat opvalt aan de achterkant van de telefoon. De X3 Pro heeft ook hetzelfde type ontwerp op de achterkant met de Poco-branding op een gladde strook die is ingeklemd tussen twee gearceerde stroken. Dit was al het geval bij het vorige model, ik vind alleen dat het kleureffect succesvoller is op de Poco X3 Pro, ik voelde minder het plastic effect dat dit soort telefoon soms kan veroorzaken.

Voor de rest van de telefoon is het echt heel klassiek, de telefoon is indrukwekkend en zwaar, maar hij biedt een enorm schermoppervlak van 6,67 inch. Het is in ieder geval niet in zijn formaat en het ontwerp dat de Poco X3 Pro zal opvallen.

Toen ik het vorige model testte, werd mij vaak de vraag gesteld over de speloriëntatie van het model. Poco wil deze telefoon ongetwijfeld richting gamers pushen maar dat wil niet zeggen dat hij niet geschikt is voor niet-gamers, integendeel. Het is een veelzijdige telefoon die een groter deel van de bevolking zal aanspreken, dus stop niet bij het gaming-aspect.

Ik heb wat foto's gemaakt van de Poco X3 Pro naast het vorige model en afgezien van de kleur moet je echt zoeken om verschillen te vinden.


Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon.De Poco X3 Pro is gepositioneerd als een prestatiegerichte telefoon voor een bescheiden prijs, en dat is zeker het gemakkelijkste verkoopargument om uit te leggen. Ik zou daar nog enkele andere interessante elementen aan willen toevoegen, zoals het gebruik van UFS 3.1-geheugen, wat tot gevolg heeft dat het zeer goede lees- / schrijfprestaties biedt. In UFS 3.1 biedt de Poco X3 Pro een leessnelheid die tot 3x sneller is dan een telefoon met UFS 2.0.

De Poco X3 Pro is ook uitgerust met een krachtig warmteafvoersysteem dat niet alleen helpt om de componenten te behouden als je hard presteert, maar dat doe je ook niet. Dat soms onaangename gevoel van warmte tijdens het spelen of filmen in 4k. De Samsung Galaxy S20 is een goed voorbeeld van een telefoon met een slechte warmteafvoer, soms kan het zo heet worden dat je je hand wilt weghalen. Ik heb een temperatuurtest gedaan door een gulzige app langer dan 10 minuten te laten draaien, de temperatuur steeg slechts 8 ° C om 32 ° C te bereiken. Het is een geweldige prestatie.

Het scherm heeft dezelfde basis als wat Poco al heeft gedaan voor andere modellen door een groot IPS LCD-scherm aan te bieden met een verversingssnelheid tot 240 Hz. Dit maakt je game-ervaring nog soepeler.

Ik heb een screenshot gemaakt van de onderstaande technische specificaties. Ik zie enkele verschillen met het vorige model, zoals de geluidschipset en de magnetometer. Het scherm lijkt niet hetzelfde te zijn, dat van de Poco X3 Pro geeft een frequentie van 60hz aan waar het vorige model 120hz aangaf.


CPU / GPU PrestatieDe Poco X3 Pro is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 860 CPU, ik denk dat het de eerste telefoon is die met deze CPU is uitgerust. Ik heb dus geen referentie in een andere telefoon om de prestaties te vergelijken, maar in theorie zou de Poco X3 Pro prestaties moeten kunnen bieden die vergelijkbaar zijn met een Huawei P40 of zelfs een Samsung Galaxy S20. Deze telefoons kosten 2-3 keer meer dan de Poco. De prijs / prestatieverhouding is dan ook uiterst concurrerend.

De Poco X3 Pro is uitgerust met een Qualcomm Adreno 640 GPU die ook een prestatieniveau biedt dat vergelijkbaar is met wat er aan de top van de reeks wordt gedaan. Je kunt dus elke game spelen of elke applicatie gebruiken met deze telefoon en met 6 Gb basisgeheugen is multitasking geen probleem.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik behaalde een score van 486466 punten met Antutu, hierdoor behoort de Poco X3 Pro tot de best presterende telefoons die ik heb getest. Het resultaat verbaast me niet, Poco wilde een superkrachtige telefoon aanbieden voor een superagressieve prijs, ze gingen de uitdaging aan want in deze prijszone is er (voorlopig toch) niets dat een Poco X3 Pro kan overtreffen.

Naast dit resultaat is er nog iets anders dat ik wilde noemen. De score is het resultaat van verschillende tests, waaronder specifieke tests op de CPU, GPU, geheugen en soepelheid van de telefoon. De prestaties van de CPU zijn uitstekend, die van de GPU is nog beter maar de geheugenscore is echt indrukwekkend want we vinden hier het effect van UFS 3.1, de geheugenscore van de Poco X3 Pro overtreft de score van de Samsung Galaxy S20 die kost 3 keer duurder!

Deze telefoon is gepositioneerd als een telefoon voor gamers en reageert goed op deze verwachting, maar de prestaties en vooral de geheugenprestaties maken het een bijzonder vloeiende telefoon om te gebruiken en dit zou een publiek aanspreken veel groter dan dat van gamers.

Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview
In-game prestaties zijn een van de belangrijkste verkoopargumenten van de Poco X3 Pro en de prestaties zijn gegarandeerd. PUBG Mobile kan maximaal gedetailleerd draaien en de game ervaart geen hapering. De beleving is dan ook erg goed, maar ook het scherm speelt een grote rol en dit is op de video niet te zien. Met een verversingssnelheid van 240 Hz zijn de bewegingen perfect vloeiend en als klap op de vuurpijl wordt de telefoon niet warm.

Netwerkprestatie

De Poco X3 Pro is compatibel met de meeste 3G- en 4G-frequenties in Europa.

Signaal 4G (voor december 2020)

De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties.Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeDe Poco X3 stond onderaan de ranglijst van 4G-signaalgevoeligheid en ik heb talloze getuigenissen ontvangen dat de netwerkconnectiviteit niet erg goed is. De Poco X3 Pro gebruikt een andere modem, dus ik verwachtte dat de resultaten beter zouden zijn en dat is gelukkig ook zo. Ik heb meer dan 1800 metingen uitgevoerd om een gemiddelde van -92,91 dBm te behalen met de Poco tegen -91,45 dBm voor mijn meetinstrument. De Poco is niet de beste telefoon in de ranglijst, maar het is wel een grote stap vooruit ten opzichte van het vorige model.
poco x3 pro 4G signal
Op de meetgrafiek zien we dat de rode zone (meetapparaat) een beter signaal krijgt (best = minimum waarde) op plus of min 50% van de metingen, dit betekent dat de Poco slaagde erin om het beter te doen dan het meetapparaat, dit is niet gebruikelijk. De Poco X3 Pro heeft daardoor een goede gevoeligheid voor het 4G-netwerk.

Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

De Poco X3 Pro gebruikt dezelfde wifi-chip als de Redmi Note 10 en ik kreeg een vergelijkbare gevoeligheidsscore met = 15 dBm bij de router en -65 dBm verderop. Het is een goede score, de Poco X3 Pro heeft een goede wifi-gevoeligheid.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien. Ik gebruik dan een applicatie om de nauwkeurigheid van het signaal te meten.
youtube previewyoutube preview
Ik heb een nauwkeurigheid behaald op 3 meter buiten, het is een gemiddelde score en het verschil van 3 meter kan worden gecorrigeerd door je gps-applicatie die je weer op het pad brengt. De kracht van de telefoon zal hier een groot voordeel hebben bij het bijwerken van uw kaart, u zult niet het effect hebben van vertraging tussen uw positie en wat de kaart zal weergeven.

Ik heb gekeken naar de gebruikte GPS-frequenties en ik zag maar één frequentie voor elk netwerk (GPS, Galileo, ...).


Batterijduur

De Poco X3 Pro heeft een 5160 mAh-batterij, het is een bovengemiddelde capaciteit wat zich mechanisch vertaalt in een goede autonomie van 3 tot 4 dagen bij normaal gebruik en 1 tot 2 dagen bij intensief gebruik.
poco x3 pro battery charging
De batterijlading is vrij snel tot 80%, boven dit percentage is de lading veel langzamer, zoals weergegeven in deze grafiek. Het duurde bijna 30 minuten voor de laatste 20 procent. Dit is geen abnormaal gedrag, ik heb dit soort gedrag vaak gezien.

Ik heb een batterijduur die erg lijkt op die van de Poco X3, het is normaal omdat het precies dezelfde batterij is. Met het scherm op maximum gaat de telefoon ruim 10 uur mee en met het scherm op 50% gaat de accuduur tot wel 28 uur mee. Het is niet de beste score die ik heb, maar het is meer dan genoeg om een goede batterijduur te krijgen. Het energieverbruik is niet lineair, als het scherm aan staat op 100% verbruikt het bijna 3 keer meer dan op 50%.

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De Poco X3 Pro innoveert niet op fotoniveau omdat hij een sensor hergebruikt die twee jaar geleden werd gelanceerd. Ik had in 2019 al de kans gehad om de Sony IMX 582 te testen met een Xiaomi, het was destijds een goede fotosensor en dat is nu nog steeds het geval maar er zijn andere krachtigere modellen. Poco wedde daarom alles op de prestaties van de telefoon in plaats van zich te concentreren op de foto, zoals het geval was bij de Redmi Note 10 Pro. Ik vind het jammer, maar ik begrijp ook de redenen die hen ertoe hebben aangezet het te doen. Als deze Poco een referentie was op het gebied van fotografie, zou hij concurreren met andere modellen van Xiaomi.

Standaard app

De standaard fototoepassing is niet veranderd sinds MIUI 12, het is over het algemeen goed ontworpen en stelt u in staat om de meest gebruikte modi aan te passen. Ik herhaal het vaak, maar het grootste minpunt van deze applicatie is dat de instellingen over de fotozone heen worden weergegeven en bij volledig licht zijn deze instellingen absoluut onleesbaar.

Fotokwaliteit


Foto test / studio

poco x3 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 4
De Poco X3 Pro gebruikt de Sony IMX 582 als hoofdsensor, het is geen nieuwe sensor, ik heb hem voor het eerst getest op een Xiaomi ... 2 jaar geleden! Xiaomi heeft besloten het opnieuw te gebruiken voor verschillende nieuwe modellen zoals de Redmi Note 10 en de Poco X3 Pro. Het is geen slechte sensor, integendeel, maar erg innovatief is het niet.

Voor de passage in de studio verkrijg ik hetzelfde soort resultaat als de andere modellen die deze sensor gebruiken. Bij kunstlicht maakt de sensor foto's die iets te donker zijn, dit kan in de pro mode eenvoudig gecorrigeerd worden door te spelen met de sluitertijd. De scherpte is goed, de scherptediepte is vrij laag, de kleuren worden correct weergegeven. Geen verrassing, het resultaat is redelijk vergelijkbaar met andere telefoons in deze prijsklasse.Foto test / zon

Hoofdsensor: Sony IMX 582
poco x3 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 1 pro
Het weer was behoorlijk bewolkt voor dit foto-uitje, ik had in het begin een prachtige zon en daarna werd het weer geleidelijk beter bewolkt en de lichtkwaliteit is verslechterd. Dit zijn ideale omstandigheden om de camera onder heel verschillende omstandigheden te testen.

Op zonnige dagen produceert de Sony IMX 582 goede foto's met veel detail. De foto's zijn correct belicht, de kleuren missen een beetje verzadiging (de lucht neigt naar cyaan terwijl deze inderdaad blauw was), het detailniveau is goed. Als het licht uitgaat, heeft de Sony IMX 582 de neiging om foto's te maken die net iets te donker zijn zoals de foto's in mijn studio. Hierdoor is het mogelijk om een maximum aan details te behouden, bijvoorbeeld op wolkenniveau, maar wordt de rest van het decor ondergedompeld in een donkerder gebied. Beperk de aanwezigheid van de lucht tot ongeveer 1/3 van de foto om dit probleem te verminderen.

Ik heb soms dezelfde foto meerdere keren gemaakt met afwisselend AI / HDR en nachtmodus, maar ik vond niet dat deze functies goede resultaten opleverden omdat de AI de neiging heeft om een blauwachtige tint aan foto's te geven en HDR is niet erg handig als het licht goed is.

In handmatige modus (inleidende foto van deze paragraaf) is het mogelijk om de belichting te forceren zodat het gebieden naar voren brengt die te donker zijn en een beetje meer verzadiging aan de kleuren geven, de Sony IMX 582 kan RAW-bestanden produceren die u later kunt bewerken met Photoshop.Ultragroothoeksensor
poco x3 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 2
Sensoren van dit type produceren over het algemeen slechtere foto's dan de hoofdsensor, daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is er de hoeveelheid licht die de sensor binnenkomt, de gemaakte foto's zijn vaak donkerder. Vervorming is een ander veelvoorkomend probleem bij dit soort sensoren. Verwacht dus geen betere foto's met dit soort sensor, maar ik denk dat ze de goede kant op gaan. De ultragroothoeksensor van de Poco X3 Pro heeft me positief verrast omdat het onder de zon beter belichte foto's oplevert dan de hoofdsensor en de kleuren ook meer verzadigd zijn, de lucht is blauw in plaats van cyaan. Aan de andere kant is er een verlies in termen van details, maar ik vind dat het vrij beperkt is in vergelijking met wat ik al heb kunnen testen.

Wanneer de helderheid afneemt, is de onderbelichting duidelijk zichtbaar, maar het heeft het voordeel dat de details op luchtniveau blijven.

Foto test / bewolkt

Nog niet beschikbaar / getest

Test foto / nacht

poco x3 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo night 1
De Poco X3 Pro doet het goed voor nachtfotografie zolang je de nachtmodus gebruikt en jezelf beperkt tot de hoofdsensor. In de normale modus is de Sony IMX 582 perfect in staat om nachtfoto's te maken, maar ze zullen details missen en digitale ruis zal zichtbaar zijn. In de nachtmodus worden meerdere foto's opnieuw samengesteld om er één te produceren met een betere belichting en meer detail. Nachtmodus werkt echt voor statische scènes, ik ben nog steeds verbaasd hoe gemakkelijk dergelijke foto's kunnen worden gemaakt.

Aan de andere kant moet de ultragroothoeksensor worden vergeten voor dit soort foto's, deze kan niet genoeg licht opvangen om de foto goed te belichten. De foto's zijn erg donker en erg glad, het verlies van details is echt heel belangrijk.

Gcam werkt erg goed op de Poco X3, ik heb de vermelding "gcam" toegevoegd aan de foto's die met deze applicatie zijn gemaakt. Het resultaat is goed, maar het verschil met de nachtmodus van Xiaomi is niet echt duidelijk. Het voordeel van Gcam ligt in de mogelijkheid om veel geavanceerdere instellingen te gebruiken, maar niet veel mensen zullen dit soort dingen moe worden omdat de resultaten met de standaardinstellingen al erg goed zijn. Gcam is een beetje langzamer dan de nachtmodus, maar voor zeer donkere scènes zoals een sterrenhemel kun je zeer goede resultaten behalen.

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview
Ik schrijf vaak dat videostabilisatie een functie is die alleen effectief is op geavanceerde telefoons en tot nu toe was dat waar totdat deze Poco op de markt kwam. De Poco X3 Pro is de eerste telefoon uit het middensegment die ik heb getest en die behoorlijke stabilisatie biedt in 4k, het is zelfs behoorlijk indrukwekkend. De pixelherberekening is bijna onzichtbaar en het schokken van de stappen wordt bijna volledig geabsorbeerd.

Video normale condities
1080p videotest met zoom
youtube previewyoutube preview


4k videotest 30 fps met zoom
youtube previewyoutube preview


De Poco X3 Pro kan filmen in 4k 30 fps. De kwaliteit van de video is redelijk goed, de video is behoorlijk scherp, de focus is snel en de belichtingsveranderingen zijn niet zichtbaar. Het zoomniveau is redelijk goed, zeker in 4k waar het verlies aan detail het nog steeds mogelijk maakt om de ganzen die ik film in de tweede video duidelijk te onderscheiden. De IMX 582-sensor is misschien niet gloednieuw, maar hij is nog steeds in staat om goede video's te produceren.

Video low light

Nog niet beschikbaar / getest

Audiokwaliteit

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.

Frequency Response

Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen.
poco x3 pro frequency response
De Poco X3 Pro kan de meeste frequenties redelijk getrouw weergeven, afwijkingen van de referentie zijn minimaal. Ik heb het vergeleken met zijn voorganger en het verschil is niet erg groot, de Poco X3 Pro biedt een betere weergave van geluid bij lage frequenties en iets slechtere weergave van geluid bij hoge frequenties. Voor het oor is het verschil niet waarneembaar. De geluidskwaliteit is goed op alle frequenties.

Dynamisch bereik

Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan.
poco x3 pro dynamic range
De Poco X3 Pro produceert een behoorlijk krachtig geluid, krachtiger dan de X3, en de kwaliteit van dit geluid blijft goed op maximaal volume, de vervorming is echt beperkt.

Geluidsniveau

Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten.
poco x3 pro noise level
Ik heb geen interferentieprobleem opgemerkt met de Poco X3 Pro. Deze telefoon produceert een goede geluidskwaliteit, het is ongetwijfeld een van de beste referenties in deze prijsklasse. Het mist iets dat vergeleken kan worden met telefoons als de Samsung Galaxy S10 +, maar met zo'n prijsverschil biedt de Poco X3 Pro een veel betere prijs-kwaliteitverhouding.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

pocox3pro screen calibration
De Poco X3 Pro gebruikt een IPS LCD-scherm en ik vind het jammer dat Xiaomi niet dezelfde moeite heeft gedaan als bij de Redmi-reeks door een Amoled-scherm te gebruiken. Het IPS LCD-scherm van de Poco X3 Pro biedt goede colorimetrie, ik heb een dE van 2.0 gemeten, het is een zeer goede score maar het is qua contrast dat dit scherm een beetje aan kwaliteit verliest ten opzichte van de Redmi-reeks.Helderheid / Contrast

Ik heb een contrast gemeten van iets meer dan 1200: 1, het is een redelijk gemiddeld contrast en zoals ik in de vorige paragraaf al schreef, is het vooral jammer omdat Xiaomi heeft laten zien dat ze een scherm van Amoled in deze prijsklasse op de markt kunnen brengen. Dit gebrek aan contrast is geen blokkerend punt, maar is zichtbaar voor een geoefend oog.

Ik heb een maximale helderheid gemeten van 470 cd / m² (in zonmodus), dit is een goede score waarmee je het scherm in bijna alle omstandigheden kunt gebruiken helderheid, de nieuwste Redmi doet dat ook beter op dit niveau.

Biometrie

De vingerafdruksensor zit precies op dezelfde plek als het vorige model en dat is maar goed ook, deze plaatsing is ideaal om de duim daar te positioneren. De vingerafdruksensor reageert redelijk snel. Vanuit hardware-oogpunt gebruikt Xiaomi exact dezelfde sensor op verschillende van deze modellen.

Besturingssysteem


Nog niet beschikbaar / getest

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Poco X3 Pro

Vergelijk Poco X3 Pro met de anderen

Test / beoordeling conclusie


De Poco X3 had de middenklasse opgeschud door de beste prijs / prestatie-verhouding te bieden, de Poco X3 Pro slaagde erin om het nog beter te doen door nog meer prestaties te bieden voor een prijs die vergelijkbaar is met de lanceringsprijs van de Poco X3 in 2020. Xiaomi maakt het ingewikkelder leven van traditionele merken door altijd meer te bieden voor een lagere prijs dan de concurrentie, maar met het merk Poco hebben ze een concurrent voor hun eigen merk gecreëerd. Poco wordt dus een concurrent voor Xiaomi, alleen de positionering van het product is een beetje anders waar Xiaomi als een mainstream merk moet worden beschouwd en waar Poco meer gericht is op gamers.

Voor ongeveer 200 € heb je de best presterende telefoon op de markt in deze prijsklasse, niets komt in de buurt van de Poco op dit moment. Dus ja, alles lijkt erop te wijzen dat deze telefoon is gemaakt voor gamers, maar daar blijft het niet bij. De prestaties van deze telefoon zijn niet alleen handig voor gamers, het is ook erg handig bij alle alledaagse taken dankzij een supersnel geheugen (UFS 3.1). Door apps te laden, tussen apps te schakelen en door het reactievermogen van de telefoon, krijgt u het gevoel dat uw vorige telefoon erg traag was.

De Poco X3 Pro is niet alleen een krachtige telefoon, hij neemt ook andere elementen van een recept mee dat werkt met bijvoorbeeld een ultrafluïde scherm van 120 Hz, een grote batterij van 5160 mAh en een goede camera voor deze prijsklasse. Het ontwerp van de telefoon is erg verdeeldheid, het is niet zo neutraal als een Redmi, maar het is allemaal een kwestie van smaak. Ik zie overal veel opmerkingen over het fotoblok aan de achterkant van de telefoon, ja het is niet erg stijlvol, maar als dat de enige grote fout in de telefoon is, is het waarschijnlijk niet zo erg.

De Poco X3 had een grote zwakte in de netwerkgevoeligheid, deze zwakte is verholpen op de X3 Pro, de netwerkgevoeligheid is nu veel beter. Als deze X3 Pro de grootste fout van de X3 corrigeert, wat zijn dan de zwakke punten? De Poco X3 Pro zou het in sommige opzichten ongetwijfeld beter kunnen doen, maar we mogen de prijs niet vergeten, waardoor bijna alle delen van deze test worden gewist waar de Poco X3 Pro slechts gemiddeld is. Dus ik ga niet op zoek naar zwakke punten om vakken in te vullen, als de foto belangrijk voor je is, zijn er waarschijnlijk betere maar dat betekent niet dat de Poco X3 Pro slecht is.

Wat me elke dag een beetje irriteerde, was een klein detail. De achterkant van de telefoon is gemaakt van twee soorten bedekkingen, als ik de verandering van de ene naar de andere voelde, had ik altijd het gevoel dat ik mijn telefoon had bekrast. Het gladde gedeelte valt iets meer op dan het matte gedeelte en je voelt het als je het vastpakt.

Sterktes

- onverslaanbare prijs / prestatieverhouding
- geheugensnelheid, reactievermogen van de telefoon
- 120hz scherm goed gekalibreerd in standaardmodus
- goede 4G- en wifi-gevoeligheid
- goed geluidskwaliteit

Zwaktes

- optische eenheid aan de achterkant tamelijk uitstekend
- grootte (grootte / gewicht)

Alternatieven voor dit product

Er is geen echt equivalent van de Poco X3 Pro in deze prijsklasse, de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro komen qua prijs / prestatie zeker het dichtst bij de Poco. Voor een telefoon die hetzelfde prestatieniveau van Samsung biedt, moet je meer dan € 400 betalen. Onder andere Chinese merken zie ik ook geen directe concurrentie in dit segment, Poco is erin geslaagd een genre in het middensegment te creëren. Ik zou de Poco kunnen vergelijken met de Nubia of Black Shark, maar ook hier is de prijs aanzienlijk hoger.
Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Samsung Galaxy A25 5G: test / beoordeling
Door tijdgebrek heb ik al een paar jaar geen Samsung instapmodel meer getest, maar nu ga ik er weer tegenaan met de A25 en vergelijk ik hem met zijn Chinese rivalen.
POCO F6 Pro: volledige test en beoordeling
POCO heeft het zware geschut bovengehaald om de top van het assortiment van andere merken te kietelen... kracht, elegantie en een nieuwe camera. Een succes of een vochtig onderdeurtje?
Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden