Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Prijs Google Pixel 6a
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit


Gepubliceerd op: 22-02-2023 / gewijzigd: 01-10-2023
Google heeft misschien niet de reputatie van giganten als Samsung of Apple op het gebied van smartphones, maar heeft toch een stevige reputatie weten op te bouwen in het high-end segment. Met de Pixel 6a doet Google een eerste poging om het middensegment te veroveren naast de high-end Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Ik kreeg de kans om de Google Pixel 5 te testen, en hoewel het uiterlijk van de telefoon een beetje volwassenheid miste, was ik echt onder de indruk van de functies. Met de zesde generatie heeft Google een grote stap gezet naar een vorm van volwassenheid op alle niveaus, de Google Pixel zijn nu klaar om een breder publiek te veroveren. Ik ben me ervan bewust dat er al veel tests van deze telefoon bestaan, dus ik zal proberen een meer gedetailleerde review van de telefoon te geven om een completer beeld te bieden. Ik heb het gevoel dat iedereen zich heeft gehaast om een review te plaatsen die dezelfde kwaliteiten benadrukt zonder echt te kijken om dieper te graven.

Website waar ik de Google Pixel 6a gekocht heb:
https://amzn.to/41at...

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Google Pixel 6a

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Google Pixel 6a van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

Nog niet beschikbaar / getest

Waarom deze telefoon?

Zoals ik in de inleiding schreef, heeft de Google Pixel zijn plaats aan de bovenkant van de markt deels gevonden vanwege zijn reputatie op het gebied van fotokwaliteit. Ik heb dit kunnen verifiëren met de Google Pixel 5, maar ik wil graag kwalificeren wat ik overal heb gelezen en gehoord. De Google Pixel 5 produceert goede foto's, dat is waar, maar hij doet het niet beter dan een Samsung van een gelijkwaardig prijsniveau. Ik had deze Google Pixel 6a graag wat eerder getest, maar de gelegenheid deed zich niet voor. Het is niet bij gebrek aan interesse of verlangen maar aangezien ik alleen werk en deze blog niet mijn hoofdactiviteit is, moet ik keuzes maken maar ik zal het goedmaken met een completere test, dat beloof ik!

Uitpakken

google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 1

De doos van de Google Pixel 6a doet me denken aan de Samsung Galaxy S dozen, de grootte en het formaat zijn vrij vergelijkbaar. Er zit niets bijzonders in de doos, het bevat de smartphone, een oplader en een USB-kabel. Ook is er een kleine handleiding en een naald om de simlade te openen

Eerste configuratie

Google en Android zijn vrijwel hetzelfde, dus ik was niet verrast door de configuratie van de telefoon, ook al is de UI anders dan bij andere merken. De configuratie van de vingerafdruksensor is geavanceerder dan wat ik tot nu toe heb gezien, maar ik vind dat de vingerafdruksensor niet zo nauwkeurig is als die van Samsung.


Afwerking

google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 8

Net als de meeste merken is Google op zoek geweest naar een visuele identiteit en kwam uiteindelijk met een ontwerp dat waarschijnlijk een paar generaties telefoons zal overleven. Deze Google Pixel 6a lijkt erg op de Google Pixel 6 en 6 pro, ook de 7e generatie gebruikt hetzelfde design.
google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 5
Deze Google Pixel 6a is sober en elegant, hij weet zich ook te onderscheiden van andere telefoons zonder de codes te breken. De telefoon is vrij klein in vergelijking met Chinese merken, dat vind ik een goede zaak. Ik hou best van grote schermen, maar dit compacte formaat is toch zeker praktischer voor dagelijks gebruik. De telefoon meet slechts 152 x 71,8 mm en weegt 178 gram. Hij past dus makkelijk in je broekzak. Er zijn nog maar weinig merken die dit soort compacte telefoons op de markt brengen.
google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 4
Het scherm is 6,1 inch breed en neemt 84% van de voorkant van de telefoon in beslag, slechts onderbroken door een onopvallende selfiesensor. De vingerafdruksensor is geïntegreerd in het scherm, de positie ervan vereist geen verandering van handpositie. De telefoon heeft een zeer rechthoekige vorm, de kromming van de randen is zeer discreet. De iPhone of Samsung Galaxy S hebben een meer uitgesproken kromming.
google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 6
De volume- en powerknoppen zitten aan de rechterkant van de telefoon, zoals bij de meeste andere merken, maar hun positie is omgekeerd. Ik vind de verandering niet erg, maar de positie van de aan/uit-knop is even wennen. De knoppen zijn vrij discreet, maar ze zijn gemakkelijk te voelen.
google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 9
De SIM-lade bevindt zich op een nogal ongebruikelijke plaats aan de linkerkant van de telefoon, maar dit lijkt niet uit te maken als je niet elke dag je SIM-kaart verwisselt. De SIM-lade is geschikt voor 2 SIM-kaarten in dubbelzijdige modus, maar niet voor een geheugenkaart. Er zijn geen andere sleuven voor een geheugenkaart. De telefoon biedt voldoende lokale opslag om een groot deel van de kopers tevreden te stellen, de rest zal als excuus dienen om Google Cloud te gebruiken voor extra opslag.
google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 7
De luidsprekers bevinden zich beide aan de onderrand van de telefoon, ze zijn geplaatst aan weerszijden van de USB-C poort. Deze telefoon heeft een IP67 waterdichte standaard, de achterkant van de telefoon is vrij uniek, dit onderscheidt deze telefoon van andere merken. De fotosensoren, er zijn er twee, zijn ingebed in een horizontale zwarte glazen strip die als een gebogen brug over de achterkant loopt. Dit maakt de telefoon stabiel als hij op de achterkant ligt. De flitser is ook geïntegreerd in dit gebied en bevindt zich tegenover de twee fotosensoren. Ontwerpwaardering is altijd een subjectief iets, maar ik denk dat deze telefoon er echt goed uitziet, het is ingetogen en elegant met een premium gevoel tot in het kleinste detail.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Ik heb de Google Pixel 6a getest in 6Gb / 128Gb versie, ik denk dat dit de enige versie is die beschikbaar is op het moment van schrijven. Het scherm is een Samsung scherm, hetzelfde geldt voor het RAM geheugen. Het scherm heeft een resolutie van 1080 bij 2400 pixels met een standaard frequentie van 60hz. Het ondersteunt HDR 10, HLG en HDR10+. De Pixel 6a is compatibel met UFS 3.1, waardoor hij snel gegevens in het geheugen kan overbrengen en in alle situaties soepel kan werken. gallery ids="22648,22649,22650,22651,22652,22653,22654,22655,22656,22657,22658,22659,22660,22661,22662,22663,22664"]

CPU / GPU PrestatieDe CPU/GPU-markt wordt gedomineerd door twee merken, Qualcomm en Mediatek. De overgrote meerderheid van de telefoons gebruikt de een of de ander en het is niet meer mogelijk ze uit elkaar te houden. De keuze van een CPU vertaalt zich ook in een hele reeks andere gemeenschappelijke componenten zoals de wifi-chip, de audio-chip, de modem, de GPS, ... Deze situatie heeft de neiging om de verschillen tussen de telefoons uit te vlakken. Waarom sta ik stil bij dit punt? Simpelweg omdat de Google Pixel 6a een Google CPU met Google Tensor gebruikt, dus je kunt verwachten dat al het andere ook anders is.

De GPU daarentegen is een Mediatek GPU, het is de Mediatek ARM Mali-G78. De combinatie van Google Tensor en Mali G78 zal deze telefoon in het hogere middensegment brengen met een zeer goed prestatieniveau.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik kreeg een score van 560400 punten met Antutu v8. Dit is een zeer goede score en stelt je in staat om te doen wat je wilt met deze telefoon, of het nu gaat om het spelen van veeleisende games of het gebruik van veeleisende toepassingen. Het is geen gamer's telefoon, maar het zal voldoen aan de verwachtingen van de overgrote meerderheid van de kopers, en het is belangrijk om te beseffen dat de race om kracht bijna zinloos is voor de overgrote meerderheid van de gebruikers.

Als je op het web surft of sociale netwerken gebruikt, heb je niet veel aan deze kracht
.Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview

Ik heb deze telefoon getest met PUBG Mobile en zoals ik had verwacht is de spelervaring uitstekend. Ik heb geen vertragingen ervaren en textures worden snel berekend. Het geluid is uitstekend en meeslepend, het wordt niet belemmerd door de handpositie aan de rechterkant van het toestel omdat het raster linksonder op de telefoon puur decoratief is.

Deze telefoon is niet ontworpen voor hard core gamers. Hij had waarschijnlijk een batterij met een grotere capaciteit nodig gehad voor een langere gametijd en een hogere schermfrequentie.

Netwerkprestatie

De Google Pixel 6a is compatibel met een groot aantal frequenties. Hij ondersteunt 18 5G-, 29 4G- en 7 3G-frequenties. Dit betekent dat je deze telefoon overal in Europa en in veel landen buiten het Europese gebied kunt gebruiken.

Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeIk heb 853 metingen gedaan om de gevoeligheid voor het 4G-signaal te evalueren en ik heb een gemiddeld signaal van -95 dBm met de telefoon en -91,8 dBm met de probe. Ik krijg dus een verschil van 3,2 dBm in het voordeel van de sonde. Ik ging naar de Google Pixel 5 om de resultaten te vergelijken met de Pixel 6a en ik zie dat de Pixel 5 een verschil van 6 dBm had met de sonde. Er is dus een duidelijke verbetering tussen deze twee modellen, maar de Pixel 6a zal net over het gemiddelde gaan. Het is uitstekend noch slecht.

google pixel 6a network sensitivity


Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

Ik heb een gemiddeld signaal gemeten van -21dBm nabij de router en -64dBm op afstand, dit zijn gemiddelde scores hoewel het signaal nabij de router beter had gekund. Ik merkte ook veel fluctuaties waar ik gewoonlijk een vrij stabiel signaal hebDownload/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).

youtube previewyoutube preview

De Pixel 6a maakt gebruik van GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou, QZSS, Galileo en GLONASS (L1) netwerken. Ik kreeg een nauwkeurigheid van 4 meter, ik was een beetje verrast door dit resultaat omdat ik beter had verwacht en mijn positie op de kaart inderdaad niet nauwkeurig was.

Deze telefoon is niet dual band, ik zag slechts één frequentie beschikbaar per netwerk tijdens mijn test.

GPS is dus duidelijk een zwak punt voor deze telefoon, hoewel GPS apps ongetwijfeld in staat zullen zijn om iets van het gebrek aan nauwkeurigheid te corrigeren.


Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
De Pixel 6a heeft geen grote batterijcapaciteit, maar het kleine scherm zou in theorie een vergelijkbare batterijduur mogelijk moeten maken als telefoons met grotere batterijen.

Laadtijd batterij

Ik heb de laadtijd getest met mijn UGREEN 100 watt lader en kreeg een laadtijd van 111 minuten met een vertraging in de laadsnelheid in de laatste paar percentages. Met een snelle lading van slechts 18 watt kun je geen wonder verwachten, de laadtijd zal lang zijn en dit is een zwak punt van deze telefoon. In deze prijsklasse is de oplaadsnelheid meestal beter.
google pixel 6a battery charging


Batterijduur

Ik heb de batterijduur getest met de schermhelderheid op 100% en vervolgens op 50% en kreeg behoorlijk verbazingwekkende resultaten. Met de helderheid op 100% kreeg ik een batterijduur van 534 minuten, wat een goede batterijduur is voor een batterij van dit type, maar de verrassing komt van de batterijduur op 50% die stijgt naar ... 1935 minuten! Als ik de tests van robuuste telefoons buiten beschouwing laat, neemt deze Google Pixel de leiding. Deze test laat zien dat het schermverbruik niet lineair is, het scherm is erg helder op 100% maar je hebt misschien niet zoveel licht nodig. Je kunt dus veel meer batterijduur krijgen door de helderheid te halveren.
google pixel 6a battery discharging


Energie-efficiëntie

Ik heb de Google Pixel 6a meer dan 8 minuten hard gepusht om het stroomverbruik van elk van zijn componenten te testen en de temperatuurstijging van de batterij te evalueren.

De componenten verbruiken tussen de 5 en 10W wanneer ze tot het maximum worden gepusht en wanneer ik de CPU en GPU tegelijkertijd tot het maximum push, krijg ik een verbruik van bijna 10 Watt. Het is een nogal energieverslindende telefoon als je hem op zijn maximum zet. Wat de batterij betreft, die ging van 30°C naar 37°C, dat is iets meer dan ik op andere telefoons heb gehad, maar het is nog steeds heel redelijk, ik heb nooit teveel warmte uit de telefoon voelen komen.
.
google pixel 6a battery efficiency

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De Pixel smartphones hebben een solide reputatie opgebouwd als het gaat om fotografie en die reputatie wordt zeker niet misbruikt. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat Google zich heeft weten te onderscheiden in de verwerking van foto's, want de gebruikte camera is niet de beste op de markt. Het is een Sony IMX 363 die al enkele jaren meegaat en ook aanwezig is in andere telefoons zoals de Pixel 3, Pixel 3XL, Pixel 4, Pixel 4XL, Pixel 5, Pocophone F1, Xiaomi Mi 8, ... enz.

Dus de fotokwaliteit tussen de Pixel 3 en de Pixel 6a is niet veel veranderd omdat het dezelfde hardware is. Alleen de beeldoptimalisatie kan veranderd zijn en zelfs dan weet ik het niet zeker. Als fotografie het belangrijkste element is in je keuze, kun je je afvragen waarom je deze Pixel 6a zou moeten kopen in plaats van bijvoorbeeld een Pixel 4. Het antwoord ligt niet in de foto, de Pixel 6a is een veel beter ontworpen telefoon dan de vorige generaties, het geeft je veel andere voordelen.

De secundaire sensor is een Sony IMX 386 en ook dit is geen heel nieuwe sensor, maar Google's fotobewerkingslaag verbetert ook de fotokwaliteit.

Fotokwaliteit


Fotokwaliteit (binnen/studio)

De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.

Hoofdsensor: 12 megapixel Sony IMX 363

google pixel 6a wide test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 1

Foto's genomen bij kunstlicht zijn vaak onderbelicht, en dat is ook het geval bij de Pixel 6a, maar de onderbelichting is veel minder uitgesproken dan bij de meeste andere telefoons. Als je een van mijn andere blogrecensies hebt gelezen, zul je zien dat het verschil behoorlijk merkbaar is. Het lichtbeheer is ook vrij goed, want je moet begrijpen dat deze kleine studioruimte wordt overspoeld met licht en dit heeft de neiging om de kleurwaarneming te verslechteren, maar dat is hier niet het geval. De Pixel 6a slaagt erin kleuren weer te geven met een dosis realisme die ik niet vaak aantref bij andere merken, de neiging is om kleuren te overdrijven, de Pixel 6a vertrouwt meer op realisme. De scherpte is ook echt goed, ik zie de slijtage van de verf op de letters "New York". Deze eerste fototest is zeer bemoedigend voor de toekomst.

google pixel 6a wide test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 5

Deze foto bevestigt de goede beheersing van de scherpte van deze Pixel 6a, probeer maar eens de tekst onderaan de Canadese post te lezen om het te beseffen. Deze scherpte is perfect, de lijnen worden niet verdubbeld door een witte lijn die zou wijzen op een te agressieve beeldbewerking. De scherpte neemt zichtbaar af in de periferieSecundaire sensor: Sony IMX 386 van 12 miljoen pixels

google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio qualite photo 1

Deze sensor is een ultra groothoeksensor, dus de vervorming is behoorlijk zichtbaar en het belichtingsniveau is niet zo goed, dat is bij alle sensoren van dit type zo. Ik vind de schade beperkt omdat zelfs als de foto onderbelicht is, de kleurverwerking vrij goed is. De scherpte is niet zo goed als bij de hoofdsensor, ook hier is het hetzelfde als bij andere telefoons maar het scherpe gedeelte verandert niet in pixelbrij.

google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio qualite photo 3

Als je deze foto vergelijkt met die gemaakt met de hoofdsensor, zie je al snel het verschil in scherpte. De tekst op het Canadese briefje is nauwelijks leesbaar en de scherpte gaat zeer zichtbaar achteruit aan de randen. Dit type sensor is niet ontworpen om foto's te maken van voorwerpen dicht bij de camera.

Foto: technische test

Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven.

Ik test de volgende elementen:
- centrumscherpte, perifere scherpte
- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren
- mate van chromatische aberratie
- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)
- vervorming

De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.

Nog niet beschikbaar / getest

Buiten fotokwaliteit

Hoofdsensor: Sony IMX 363

google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 10

Het weer was niet erg goed toen ik deze foto's nam en ik had niet veel keus omdat ik maar een paar dagen had om de telefoon te testen. Ik had jullie liever heldere foto's laten zien met een mooie blauwe lucht, maar ik woon in België en dit soort weer is hier helaas niet de norm. Uiteindelijk maakt het niet veel uit want het laat je zien waartoe de Pixel 6a in staat is in minder dan optimale omstandigheden. De foto's zijn allemaal een beetje donker, maar het detailniveau is echt goed en de verwerking die op de foto is toegepast, probeert de werkelijkheid niet te vervormen. Wat de Pixel biedt is een vrij realistische weergave van de werkelijkheid waar andere merken de neiging hebben om onrealistische foto's te produceren. Deze telefoon kan meer informatie opslaan dan het gebruikelijke beeldformaat door naast het gebruikelijke JPG ook ruwe DNG-formaten te produceren. Wat betekent dit? Het betekent dat je de foto gemakkelijk kunt bewerken om hem te verbeteren, zelfs als de oorspronkelijke foto niet erg goed is. Hier is een voorbeeld:
google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun raw

Dit is dezelfde foto die op hetzelfde moment in JPG en DNG is genomen, maar door een paar parameters in de foto te veranderen, krijg je iets heel anders. Ik heb gewoon de kleurverzadiging en een beetje de helderheid verhoogd. Ik weet zeker dat als ik er meer tijd aan had besteed, ik een beter resultaat had kunnen bereiken. Ik testte de Samsung Galaxy S23 op hetzelfde moment als de Pixel 6a en ik nam een foto op dezelfde plaats, zo ziet die eruit:
20230219_121530

Ik heb aan deze foto niets veranderd, dus je moet hem vergelijken met de eerste Pixel-foto. De Samsung heeft vanaf het begin een sterkere kleurverzadiging, de helderheid is ook beter. Deze telefoon kost bijna 3x zoveel als de Pixel, maar is hij 3x beter? Nee, de Pixel houdt zich staande tegen de Samsung, vooral met de mogelijkheid om RAW-bestanden te bewerken.

Laten we nu het detailniveau vergelijken:
google pixel 6a vs samsung galaxy s23

Links: Samsung Galaxy S23
Rechts: Google Pixel 6a
Buiten iemands subjectieve voorkeuren zijn er een paar dingen die goed opvallen. De Samsung produceert een koeler, iets gedetailleerder beeld met meer zichtbare kleurverzadiging. De Pixel heeft een meer realistische kleurweergave met een iets minder uitgesproken scherpte. Ik moet mijn test op de Samsung nog publiceren, maar als ik inzoom zie ik chromatische aberratie, dit is niet het geval bij de Pixel.Capteur secondaire: Sony IMX 386

google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun uwide 9

Het is niet verrassend dat de ultragroothoeksensor donkerdere en minder scherpe beelden produceert, wat al duidelijk was in de studiotest. Dit type sensor is veel minder comfortabel met zulke bewolkte luchten, maar zolang je de foto's op een telefoonscherm bekijkt, zal de kwaliteit van een acceptabel niveau zijn. Je hebt ook de mogelijkheid om de foto's van een DNG-formaat te bewerken. Je kunt de belichtingstijd verlengen en de kleuren aanpassen. De scherpte zal echter niet veel beter worden.Test foto / nacht

google pixel 6a test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo night 7

Toen de Pixel 3 kwam, zette Google een grote stap voorwaarts met nachtfotografie, want destijds waren weinig telefoons in staat om onder deze omstandigheden goede foto's te maken. De wereld is een beetje veranderd en de nachtmodus heeft zijn weg gevonden naar veel andere merken. Dus ik kan de Pixel 6a niet langer beschouwen als een benchmark voor nachtfotografie, dat betekent niet dat hij niet goed is, de concurrentie heeft hem gewoon ingehaald. Ik heb de foto's gemaakt met de Sony IMX 363 en de Sony IMX 383 door elkaar gehaald, maar je zult geen moeite hebben om ze te herkennen. De kleuren zijn niet te onnatuurlijk, de weergave is vrij goed, hoewel het detailniveau niet van hetzelfde niveau is als wat je bij de dagfoto's hebt gezien.

Liefhebbers van astrofotografie zullen ongetwijfeld blij zijn dat het mogelijk is om met deze telefoon foto's met zeer lange belichting te maken, helaas heb ik dit soort foto's niet kunnen testen omdat de lucht niet helder genoeg was.Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview

Deze telefoon presteert goed, dat heb ik aangetoond via de prestatietest en de PUBG Mobile video. Deze prestaties zijn ook nuttig voor video en vooral voor de stabilisatie. De video's die de Pixel 6a produceert zijn perfect gestabiliseerd, de trillingen van het lopen worden volledig opgevangen en de herberekening van pixels is bijna onzichtbaar.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview

Het weer was niet erg goed toen ik deze video opnam, maar dat is niet erg omdat het laat zien waartoe deze telefoon in staat is als de lichtomstandigheden niet ideaal zijn. Het weer was bewolkt, de helderheid was gemiddeld, alles was grijs. De Pixel 6a gaf de scène heel goed weer zonder te proberen surrealistische effecten toe te voegen om de video te verfraaien. Het beeld is trouw en deze telefoon vinkt alle vakjes aan op het gebied van videokwaliteit. De scherpte is goed, beweging is vloeiend, de kleurweergave is goed en de scherpstelling is zeer snel.

Video low light

youtube previewyoutube preview

Google smartphones bouwden een paar jaar geleden een solide reputatie op voor nachtelijke fotografie en video. Destijds liepen ze voor op de concurrentie, maar dat is met deze Pixel 6a niet meer het geval. De nachtvideo heeft een paar gebreken, waaronder een gebrek aan helderheid, moeite met scherpstellen na beweging en wat digitale ruis. Ik had beter verwacht van deze telefoon, maar gezien het feit dat deze camerasensor al aanwezig was in de Pixel 3, is mijn conclusie bijna normaal.

Externe geluidskwaliteit


Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers.

Belvolume/audiokwaliteit

youtube previewyoutube preview


Het belvolume is vrij hoog, gemakkelijk meer dan 50dB, wat veel beter is dan de meeste telefoons in deze prijsklasse. Het geluid is dus krachtig maar het is ook van goede kwaliteit, de geluidsverwerking verzacht het om het luisteren aangenamer te maken.

Als ik dan overschakel naar de luidsprekermodus, is het volume ook hier bovengemiddeld maar de geluidskwaliteit is veel slechter, het geluid is veel hoger maar de stem is nog perfect verstaanbaar.

Audiokwaliteit / muziek

youtube previewyoutube preview

Het geluid dat door de speakers wordt geproduceerd is echt goed, de hoge en lage tonen worden goed weergegeven, ik vind zelfs dat het geluid een bepaalde diepte heeft die ik niet vaak tegenkom op telefoons in deze prijsklasse. Het volume is gemiddeld, maar de kanteling van de telefoon beïnvloedt de verspreiding van het geluid. Het geluid komt uit een van de roosters aan de onderkant van de telefoon (de tweede is puur decoratief) en de andere uitgang zit bij de luisterspeaker.

Geluidskwaliteit met koptelefoon

google pixel 6a frequency respons

Bovenstaande grafiek laat zien dat de Google Pixel 6a behoorlijk afwijkt van de norm in vergelijking met een Samsung Galaxy S10+. Dit wil niet zeggen dat de geluidskwaliteit slecht is, ik heb drie verklaringen voor dit fenomeen. De eerste is fysiek, ik moest een usb naar jack kabel gebruiken wat als effect heeft dat er wat kwaliteit verloren gaat. Het andere punt is dat deze schijnbaar enorme gaten niet enorm zijn als je naar de schaal op de verticale as kijkt. Het derde punt is dat de Samsung gewoon beter is dan deze Google Pixel. De luisterkwaliteit is goed, maar nog niet zo goed dat het de top of the range Samsung kan verontrusten.

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
Nog niet beschikbaar / getest

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

google pixel 6a screen ecran calibration natural

Ik heb de colorimetrie getest in de standaardmodus van de telefoon en kreeg een dE van 1,7, wat een zeer goede score is, maar met enkele afwijkingen op sommige kleuren. U kunt hier op de CIE grafiek zien dat de kleurruimte veel beter is dan REC709. Dit betekent dat de telefoon in staat is om meer kleuren weer te geven.

google pixel 6a screen ecran calibration

Ik testte vervolgens de "natuurlijke kleur" modus in de instellingen en kreeg een dE van minder dan 1, dit is een van de beste kleurafstemming die ik ooit heb gezien, maar het gaat ten koste van de kleurruimte. De CIE grafiek laat zien dat de kleurruimte exact overeenkomt met REC709. In verreweg de meeste gevallen zult u het verschil niet merken (zeker niet voor een scherm van dit formaat), afhankelijk van het soort video dat u bekijkt.Helderheid / Contrast

Als u het gedeelte over de levensduur van de batterij hebt gelezen, is het u misschien opgevallen dat de levensduur van de batterij sterk varieert met de helderheid van het scherm. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het scherm is zeer helder als het op zijn maximum wordt gezet. Het is in staat om de 600 cd/m² te overschrijden met adaptieve helderheid en hierdoor kun je deze telefoon onder de zon gebruiken zonder leesbaarheidsproblemen.

Contrast

Het scherm dat in deze Pixel 6a wordt gebruikt is een Samsung Amoled scherm, de contrasten zijn oneindig en de zwarten zijn echt zwart, zelfs als je de telefoon op zijn kant kant legt.

Biometrie

Deze telefoon heeft een vingerafdruksensor op het scherm, ik ben geen grote fan van dit soort sensoren. Ik heb deze sensor twee keer geconfigureerd omdat ik het scherm niet kon ontgrendelen zonder het meerdere keren te proberen. De configuratie is goed ontworpen, maar zelfs na 2 configuraties kon ik het aantal mislukkingen niet verminderen. Ik ben gewend aan dit soort functionaliteit, dus het zou betekenen dat deze sensor minder efficiënt is. Met de Samsung Galaxy S23 heb ik dit probleem helemaal niet.

Besturingssysteem


Android en Google zijn hetzelfde, dus hier heb je een telefoon in zijn puurste vorm van Android en het volledige arsenaal aan Google-toepassingen voorgeïnstalleerd en klaar om het beste uit je telefoon te halen. Functioneel gezien vind je hetzelfde op andere telefoons, maar met Google is het een beetje zoals met Apple en iOS. De integratie is native, soepel en je kunt er zeker van zijn dat deze telefoon goed wordt bijgewerkt wanneer dat nodig is.

Bugs

Ik ben geen bugs tegengekomen tijdens mijn test, maar twee dingen stoorden me, ten eerste de vingerafdruksensor die mijn vingerafdruk niet herkende en ten tweede de aan/uit-knop op een andere plek waar je even aan moet wennen. Ik had liever een knop in het midden gehad met een vingerafdruksensor, dat is veel eenvoudiger, maar ieder zijn meug.

Accessoires Google Pixel 6a

Vergelijk Google Pixel 6a met de anderen

Test / beoordeling conclusie


De Google Pixel 6a bestaat op het moment van mijn test al bijna een jaar, maar ik vind nog steeds dat het om een aantal redenen een plaats in de markt heeft. De Pixel 6a geeft je een voorproefje van Google's topsegment zonder al te veel offers te hoeven brengen en voor een redelijk budget voor dit type toestel. Het afwerkingsniveau is superieur aan wat je bij Xiaomi in dezelfde prijsklasse kunt vinden, hetzelfde geldt voor de fotokwaliteit. De Pixel 6a is een geweldige telefoon, compact van formaat met een mooi scherm, goede camera en vlotheid.

Veel sites hebben deze telefoon voor mij getest en allemaal (of bijna allemaal) hebben ze de fotokwaliteit geprezen alsof deze telefoon onverslaanbaar is, ik denk dat dat niet helemaal klopt. De foto's overdag zijn goed en kunnen zich meten met duurdere telefoons, dat klopt. Hetzelfde geldt voor video overdag en de uitstekende stabilisatie. Voor nachtfotografie/video ben ik minder enthousiast. De kwaliteit is acceptabel, maar deze fotosensor bestaat al jaren en de concurrentie heeft de tijd gehad om Google op dit punt in te halen.

Het scherm is van uitstekende kwaliteit met goede colorimetrie en uitgebreid kleurbeheer. Helderheid en contrast zijn uitstekend maar ik vind het jammer dat het scherm beperkt is tot 60hz waar veel merken naar 90 of 120hz (of zelfs hoger) zijn gegaan. Het scherm moet ook getemd worden naargelang je behoefte aan helderheid, want met de helderheid op zijn maximum gaat de batterijduur sterk achteruit

De batterijcapaciteit is niet echt op het niveau van wat ik gewend ben te testen, maar uiteindelijk is dat niet erg, want als het scherm niet de hele tijd tot het uiterste wordt gedreven, is de batterijduur van deze telefoon echt goed. Ik vind het alleen jammer dat het opladen beperkt is tot 18W, dit is ook iets wat bij veel merken verleden tijd is.

Voor het onderdeel netwerkconnectiviteit zijn er goede en minder goede. De gevoeligheid voor het 4G netwerk is niet voorbeeldig en hetzelfde geldt voor de mate van nauwkeurigheid van de GPS. Voor de wifi daarentegen is het foutloos, ik heb een goed signaal gemeten en een uitzonderlijke downloadsnelheid. De gesprekskwaliteit is goed en het belvolume is ruim bovengemiddeld

De Pixel 6a is niet gepositioneerd als een gamerstelefoon, toch zou hij die niche kunnen claimen qua prestaties. Hij mist alleen een hogere schermfrequentie en een goede warmteafvoer, maar die punten zullen vooral een probleem zijn voor hardcore gamers, niet voor casual gamers.

De prijs van de Pixel lijkt zich een beetje boven de 300 pond te vestigen, dit is een gebied waar Xiaomi veel alternatieven biedt, maar ik vind dat de Pixel ze op veel punten domineert, ondanks zijn paar kleine gebreken.

Sterktes

Foto overdag
Video stabilisatie
Colorimetry
Contrast
Helderheid
Prestaties
Wifi snelheid
Luidspreker en hoofdtelefoon geluidskwaliteit
Volume en gesprekskwaliteit

Zwaktes

Gemiddelde netwerkgevoeligheid
Ondergemiddelde GPS-nauwkeurigheid
Energieverbruik met scherm op 100%
Videofocus bij nacht
Fotohelderheid bij nacht
Recalcitrante vingerafdruksensor
Stand van de aan/uit-knop

Alternatieven voor dit product

Nog niet beschikbaar / getest

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Samsung Galaxy A25 5G: test / beoordeling
Door tijdgebrek heb ik al een paar jaar geen Samsung instapmodel meer getest, maar nu ga ik er weer tegenaan met de A25 en vergelijk ik hem met zijn Chinese rivalen.
POCO F6 Pro: volledige test en beoordeling
POCO heeft het zware geschut bovengehaald om de top van het assortiment van andere merken te kietelen... kracht, elegantie en een nieuwe camera. Een succes of een vochtig onderdeurtje?
Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden