Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Poco M4 Pro : test / beoordeling / prijs

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:

Prijs Poco M4 Pro 5G
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Smartphones Reviews

Poco M4 Pro : test / beoordeling / prijs


Gepubliceerd op: 09-11-2021 / gewijzigd: 02-11-2022
De terugkeer van het merk Poco in 2020 werd gevolgd door vele modellen die zich hebben gepositioneerd als de smartphones met de meest interessante prijs/prestatieverhouding. Elk model heeft zich dus gevestigd in zijn prijssegment met een model dat de concurrentie overtreft op het gebied van prestaties. De Poco-reeks begint met de M-reeks (die het instapniveau vertegenwoordigt) met telefoons zoals de M3 of de M3 Pro, dan is er de X-reeks (die de middenklasse vertegenwoordigt) met telefoons zoals de X3 of de X3 Pro en daar is eindelijk de F-reeks met bijvoorbeeld de Poco F3 die de top van de Poco-reeks vertegenwoordigt. Het Poco-assortiment is daarom veel gemakkelijker te begrijpen dan het Redmi- of Mi-assortiment.

Ter gelegenheid van de grote promotiedag van 11 november lanceert Poco een nieuw model van het M-assortiment met de Poco M4 Pro 5G. Deze nieuwe telefoon wordt amper 6 maanden na het vorige model (de Poco M3 Pro) gelanceerd en terwijl hij dezelfde basis neemt, zal de Poco M4 Pro de grenzen van het instapniveau een beetje verder verleggen. De Poco M4 Pro biedt meer prestaties, meer geheugen en een paar andere veranderingen die ik in deze review zal beschrijven.

De Poco M4 Pro wordt gelanceerd op 11 november 2021 met een promo die je niet mag missen.

De Poco M4 Pro is vanaf 21/11/21 verkrijgbaar in de Poco Phone Store (Aliexpress) vanaf 175 € (prijs is afhankelijk van de gekozen versie en het land):
Poco M4 Pro / Poco Phone Store U kunt ook een coupon van $ 15 krijgen van dit adres: Poco Phone Store op Aliexpress

Website waar ik de Poco M4 Pro 5G gekocht heb:
https://s.zbanx.com/...

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Prijs Poco M4 Pro 5G

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Poco M4 Pro 5G van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.

Bovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

11/02/2021: Ik had het geluk een Poco M4 Pro te mogen lenen om hem te kunnen testen. Helaas heb ik niet zoveel tijd als normaal om de test te maken, maar ik zal proberen je zoveel mogelijk informatie te geven.

Waarom deze telefoon?

Ik heb zowat elk Poco-model gekocht dat sinds 2021 is uitgebracht en tot nu toe heeft Poco me nog nooit teleurgesteld. Poco is erin geslaagd om zich in zeer korte tijd als een benchmark in de markt te vestigen, het wonderrecept is om maximale prestaties te bieden voor de prijs. De Poco maakt prestaties toegankelijker en deze prestatie is niet alleen bedoeld voor gamers omdat de responsiviteit van een telefoon een belangrijk criterium is voor een zeer groot publiek.

Prijs en prestatie zijn dan ook twee essentiële elementen bij het kiezen van een Poco, maar daar houden de voordelen niet op. De Poco M4 Pro is ook uitgerust met een duurzame 5000 mAh-batterij, hij werkt onder een Mediatek-architectuur wat vaak resulteert in goede prestaties op GPS-niveau. 5G wordt ook ondersteund, de meeste Europese frequenties zijn beschikbaar. De Poco M4 Pro is dan ook een redelijk complete telefoon en kan zich makkelijk meten met andere grote, bekende merken.

Uitpakken

poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 4
Poco-boxen zijn heel gemakkelijk te herkennen, weinig merken gebruiken de combinatie van geel en zwart, deze kleurencombinatie geeft een sterke visuele identiteit aan het merk Poco. De dozen van andere fabrikanten zijn veel anoniemer dan die van Poco.

De Poco box bevat de telefoon, transparante cover, Poco stickers, handleidingen, naald voor sim lade, USB kabel en oplader. De inhoud van de doos bij Poco is erg gestandaardiseerd, meer is sowieso niet nodig.

Eerste configuratie

De configuratie van de Poco M4 Pro volgt hetzelfde pad als andere telefoons die MIUI 12.5 gebruiken, behalve dat voor het merk Poco alle pogingen om zich te registreren voor Xiaomi-services zijn ingetrokken. De configuratieprocedure onder MIUI 12.5 is grafischer en afgezien van een paar schermen opgelegd door Google, is Poco / Xiaomi erin geslaagd om deze schermen een beetje aangenamer te maken.

Afwerking

poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 11 1
Xiaomi slaagt erin om elk jaar talloze nieuwe telefoons te lanceren, hun geheim? Het recyclen! De Poco M4 Pro neemt veel elementen van de Redmi 10 voor zijn uiterlijk. Het 6,6-inch scherm neemt 84% van de ruimte in beslag, een rand rond de bezel is zichtbaar en de selfiesensor is zichtbaar door een stoot in het midden van de bovenkant van de telefoon.
poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 13 1
Aan de achterkant is er een groot zwart blok zoals bij andere Poco's, maar dit blok varieert van model tot model, maar de M-reeks is de enige die het zwarte blok gebruikt. Poco heeft dit keer gekozen voor een horizontaal zwart blokje dat volledig in de achterkant van de telefoon is geïntegreerd. De rest van de telefoon maakt gebruik van een metalen gradiënt, zelfs de achterkant is gemaakt van plastic dat niet kromtrekt bij aanraking. De achterkant is perfect glad behalve het blok met de fotosensoren, het komt een paar millimeter uit zoals bij de Redmi 10.
poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 24 1
Aan de onderkant vinden we een audio-uitgang, een usb type C-poort en een van de twee telefoonluidsprekers.
poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 22 1
Bovenaan vinden we de andere speaker, een infraroodzender en een geluidssensor.
poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo unboxing 21 1
Aan de zijkanten vinden we rechts de contactknop (met vingerafdruksensor) en de volumeknoppen. Aan de linkerkant vinden we de simlade met twee locaties (sim + sim of sim + sd).

Poco-telefoons zijn nooit als een maatstaf beschouwd in termen van uiterlijk of afwerkingsniveau, maar ik vind dat deze Poco M4 Pro een goed afwerkingsniveau biedt voor een instaptelefoon, de telefoon heeft een zeer functionele / praktische uitstraling en is behoorlijk succesvol.

Specificaties


De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Ik heb de Poco M4 Pro getest in zijn 6Gb / 128Gb-versie, u vindt alle gedetailleerde kenmerken in de volgende schermen.

Wat ik afleid van deze kenmerken:
- het scherm is hetzelfde als de Redmi 10
- Mediatek-architectuur (cpu / gpu), het zou moeten leiden tot goede gps-prestaties
- 90z-scherm
- Samsung SK5JN1-sensor zoals op de Redmi 10, maar het lijkt iets andere kenmerken te hebbenCPU / GPU PrestatieDe Poco M4 Pro draait op een Mediatek-architectuur voor de CPU en GPU. De CPU is een MediaTek Dimensity 700, het is a priori hetzelfde als op de Poco M3 Pro maar ik zie dat de klokfrequentie hoger is op de Poco M4 Pro. Poco zijn prestatiegerichte telefoons, zelfs op instapniveau. De Antutu-test die volgt zal een idee geven van de in-game prestaties van deze nieuwe Poco.

Voor het grafische gedeelte is de Poco M4 Pro gebaseerd op een Mali-G57 MC2 GPU, hier daarentegen niets nieuws want deze GPU zat al in de Poco M3 Pro.

Belangrijke opmerking
Deze Poco zou in principe een Mediatek Dimensity 810 CPU moeten gebruiken en niet 700, maar om de een of andere reden draaide de mijne op een Dimensity 700 terwijl de 810 zou nog krachtiger moeten zijn. Mijn test zal zich daarom richten op de 700.

Benchmark Antutu/3DMark

Ik behaalde een score van 295298 punten met Antutu, dit plaatst het prestatieniveau van de Poco M4 Pro op het niveau van een Xiaomi Mi 11 Lite en het overtreft een hele reeks instap- of middenklasse telefoons zoals de Redmi Note 10 Pro. De Poco is waar ik hem had verwacht, het is een instaptelefoon die de prestaties van een middenklasse telefoon prikkelt. Het overtreft bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A52 wanneer het aanzienlijk meer kost.Gaming

Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
youtube previewyoutube preview
De Antutu-score gaf al een goede indicatie van wat te verwachten van de in-game prestaties van de Poco M4 Pro. PUBG Mobile werkt soepel op de Poco en doet dat zelfs met een hoog grafisch niveau. De in-game-ervaring is erg goed en gedurende de 8 minuten video heb ik geen vertragingen ondervonden en de telefoon werd niet warm. Er zijn krachtigere telefoons zoals de Realme GT, maar de prijs / prestatieverhouding leunt erg sterk in het voordeel van de Poco M4 Pro /

Netwerkprestatie

De Poco M4 5G maakt 5G toegankelijker voor iedereen, de meeste Europese 5G-frequenties worden ondersteund, dus je zou deze Poco in heel Europa moeten kunnen gebruiken.

Signaal 4G (vanaf december 2020)

Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.

Overzicht van de geteste telefoons met deze methodeIk had niet zoveel metingen als gewoonlijk om de netwerkprestaties van deze telefoon te beoordelen, maar slaagde er toch in om 570 metingen te doen en kreeg een gemiddeld signaal van -96,78 dBm. Met mijn sonde kreeg ik een gemiddeld signaal van -93,71 dBm, dus er is een verschil van ongeveer 3 dBm, het is niet een heel belangrijk verschil. De Poco heeft dan ook een goede netwerkgevoeligheid, deze bevindt zich in het hoge gemiddelde.

Download/Upload snelheid

Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.


Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.


Wifi-signaal

Ik heb een signaal gemeten van -16 dbm bij de router en -56 dBm op afstand. Deze metingen duiden op een goede wifi gevoeligheid voor deze Poco.Download/Upload snelheid

Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.

GPS-prestaties


Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).

youtube previewyoutube preview
Telefoons die zijn uitgerust met Mediatek GPS-chips zijn vaak efficiënter dan andere en dit wordt nogmaals bevestigd met deze Poco M4 Pro. De GPS-nauwkeurigheid is binnen 1 meter en behalve dat de eerste verbinding vrij snel is, moet ik meestal langer wachten om een signaal te krijgen. Ik heb ook de gebruikte frequenties gecontroleerd, maar vond er slechts één per netwerk (E1, B1, L1).


Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
poco m4 pro charging
Het kostte me 123 minuten om de batterij van 1 tot 100% op te laden, dat is een geweldige score die de Poco in de top 10 van snelste telefoons zal plaatsen die ik heb getest. Met de snelle lading van 33 W kan de batterij niet alleen vrij snel worden opgeladen, maar de lading van de Poco is bijna lineair, de laadsnelheid begint te vertragen tussen 80 en 90%, maar de laatste 20 procent duurt slechts ongeveer 30 minuten.
poco m4 pro discharging
Ik had geen tijd om mijn volledige runtime-test te doen, dus ik concentreerde me op testen met het scherm 100% aan. Ik heb een batterijduur van 634 minuten, het is een zeer vergelijkbare score als de Redmi 10 die hetzelfde type scherm gebruikt en hoogstwaarschijnlijk hetzelfde type batterij heeft. Op basis van de Redmi 10 zou de batterijduur van 50% moeten stijgen tot 1600 minuten. Uiteindelijk staat de Poco M4 Pro in het midden met een matig hebzuchtig scherm.

Bij normaal gebruik zou je het twee tot drie dagen moeten kunnen volhouden met een volledig opgeladen batterij.

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.

Hardware

De Poco M4 Pro is uitgerust met een Samsung S5KJN1 hoofdsensor die ook op de Redmi 10 te vinden is, ik constateer echter enkele verschillen in de technische informatie van de sensor. De Redmi 10 heeft me niet verblind met zijn prestaties, ik hoop dat de Poco de situatie heeft weten te corrigeren met een betere beeldverwerking. De Samsung-sensor wordt vergezeld door een Sony IMX 355 ultragroothoeksensor, deze sensor is aanwezig in bijna alle modellen van het Poco- of Xiaomi-assortiment.

Gcam werkt op de Poco M4 Pro, dus ik zal de optimalisatie van de Google-applicatie kunnen vergelijken met de Xiaomi-fotoapplicatie. Als de sensor slecht is, kan Gcam geen goede foto's maken, maar als de sensor niet goed is geoptimaliseerd, kan Gcam soms de kwaliteit van de foto's verbeteren.

Fotokwaliteit


Fotokwaliteit (binnen/studio)

De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.

Hoofdsensor: Samsung S5KJN1
poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 1
Ik heb deze sensor al getest op de Redmi 10 maar ik merk een klein verschil in de helderheid, de foto gemaakt door de Poco is iets beter blootgesteld. Over het algemeen vind ik dezelfde kenmerken als op de Redmi 10, de scherpte in het centrum is correct en de kleurtemperatuur is iets te warm. Ik heb ook de HDR- en AI-modi getest, je vindt deze foto's in de onderstaande galerij.

poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 7
Op deze foto zijn de kenmerken van de Samsung sensor beter zichtbaar. De scherpte in het centrum maakt het mogelijk om de kleine teksten op het Canadese bankbiljet te lezen, maar deze scherpte verslechtert aan de periferie. Zelfs als de teksten nog leesbaar zijn, zie ik duidelijk een wazige lijn in het Hongaarse bankbiljet (linksonder) en het Engelse bankbiljet (rechtsboven). De foto is wat onderbelicht, dit probleem zal ook terug te zien zijn bij de buitenfoto's. De kleuren zijn iets te warm, dit is ook terug te zien op de buitenfoto's.

Ultragroothoeksensor: Sony IMX 355
poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 2
Dit moet minstens de tiende keer zijn dat ik deze sensor test en de opmerkingen zijn steevast hetzelfde. Ultragroothoeksensoren hebben veel gebreken, maar de Sony IMX 355 doet het niet slecht. De scherpte is niet buitengewoon maar ik heb veel erger gezien, de vervormingen zijn erg aanwezig maar ook hier heb ik veel erger gezien en de foto is over het algemeen onderbelicht, ook hier is het hetzelfde met alle ultragrote sensoren hoek.

poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo studio 8
Het verlies aan scherpte bij deze sensor is goed merkbaar op bankbiljetten. De Samsung sensor bood voldoende scherpte om te zorgen voor een goede leesbaarheid van de teksten op het Canadese bankbiljet, bij de Sony sensor is dit niet meer het geval en aan de periferie verergert het probleem nog meer. Deze afvlakking zal ook zichtbaar zijn in buitenfoto's. De kleuren zijn daarentegen levendiger dan bij de Samsung-sensor, mijn technische colorimetrietest zal dit ook bevestigen.

Foto: technische test

Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven.

Ik test de volgende elementen:
- centrumscherpte, perifere scherpte
- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren
- mate van chromatische aberratie
- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)
- vervorming

De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.

Hoofdsensor: Samsung S5KJN1
De subjectieve beoordeling van een foto met het blote oog kan er soms toe leiden dat ik verkeerde conclusies trek. Met deze technische test kan ik kwantificeren wat ik zie en een neutraler oordeel vellen.

Scherpte in het centrum: goed
Scherpte in de periferie: verlies van 55% van de scherpte
Chromatische aberratie in het centrum: geen
Chromatische aberratie in periferie: licht
Dynamisch bereik: gemiddeld
Kleurgetrouwheid: ik behaalde een dE van 12,83
Vervorming: zeer zwak

I n Ik heb nog niet veel metingen gedaan met dit technische testprotocol, maar deze Samsung sensor is duidelijk niet een van de beste, het moet gezien worden als een gemiddelde sensor die een normale plek vindt in dit prijssegment.

Secundaire sensor: Sony IMX 355
: zwak
Randscherpte: 20% verlies aan scherpte
Chromatische aberratie in het midden: zwak
Chromatische aberratie aan de periferie: gemiddeld
Dynamisch bereik: gemiddeld
Kleurgetrouwheid: ik behaalde een dE van 10,1
Vervorming: gemiddeld

De Sony sensor biedt een betere kleurweergave dan de Samsung sensor en heeft een iets beter dynamisch bereik. De scores van de ultragroothoeksensoren zijn altijd lager dan die van de groothoeksensor, maar onder de ultragroothoeken doet deze Sony-sensor het goed en weet hij zich met name te onderscheiden door zijn colorimetrie.

Buiten fotokwaliteit

Hoofdsensor: Samsung S5KJN1
De Google Gcam-fototoepassing werkt op de Poco M4 Pro, hij is vrij traag in gebruik maar stelt je in staat om foto's te maken met een soms uitgebreidere weergave dan 'met Poco's standaard' foto-app. Ik zal daarom van de gelegenheid gebruik maken om de weergave van de twee toepassingen te vergelijken.

Poco fototoepassing:
poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 37
Deze foto was in de middag in november toen de zon al erg laag stond. Ik heb geen AI of HDR gebruikt. Over het algemeen ziet de foto er redelijk goed uit als je ernaar kijkt op een telefoonscherm, de belichting is goed, de kleuren zien er ook goed uit en ik heb geen gebieden die te donker of te licht zijn. Als ik deze foto op een computerscherm bekijk met de foto op 100% van zijn grootte weergegeven, merk ik dat de scherpte echt niet voldoende is om het gebladerte fatsoenlijk weer te geven. De kleuren zijn ook warmer dan ze zouden moeten zijn en ik verlies op sommige plekken detail.

Gcam-fototoepassing:
poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 86
Ik nam deze foto op dezelfde plaats en tegelijkertijd met Gcam. De foto ziet er donkerder uit, de kleuren zijn donkerder en de hele foto lijkt bedekt te zijn met een dunne laag geel. Aan de andere kant is het detailniveau belangrijker, het is nodig om bijvoorbeeld de lucht of het gebied met de bladeren onder water linksonder te vergelijken. De kracht van Gcam ligt in het optimaliseren van de foto's en dit loont hier voor het detailniveau maar daar staat tegenover dat de belichting en de kleuren minder goed zijn dan bij de Poco fototoepassing.

Poco foto-app in RAW-modus en correctie:
poco m4 pro raw 1
Ik heb deze foto gemaakt met Poco foto-app in RAW-modus (Pro met RAW-modus), ik heb de belichting en verhoogde de kleurverzadiging. Ik had het waarschijnlijk nog beter kunnen doen door meer tijd in Photoshop te besteden, maar dit toont aan dat je met de informatie die door de Poco is vastgelegd, interessante dingen kunt doen als je de moeite neemt om foto's te maken in de Pro-modus met de RAW-optie. .

Op de volgende foto's vind je foto's die op verschillende plaatsen zijn genomen in soms wat andere omstandigheden. Als je meerdere foto's van dezelfde plek ziet, betekent dit dat ik de AI-, HDR- of nachtmodus heb getest. Als geheel is deze Samsung sensor in staat om bij goed licht correcte foto's te maken, maar zodra het licht valt, zijn de foto's te donker en krijgen de kleuren een bruinachtige tint. De scherpte varieert ook sterk afhankelijk van de lichtomstandigheden. Deze foto's bevestigen enigszins het technische oordeel waar we de Poco M4 Pro in het gemiddelde van deze prijsklasse voor fotokwaliteit zullen indelen. Met Gcam kun je bepaalde details van foto's herstellen, maar Gcam lost niet alles op.Secundaire sensor: Sony IMX 355

poco m4 pro test review avis recensione prueba opinion beoordeling photo sun 55
Uit de technische test bleek dat de Sony IMX 355 beter was dan de hoofdsensor op colorimetrie en dynamisch bereik, dat is goed te zien op deze foto. Als ik me beperk tot een telefoonscherm, merk ik dat de foto's die met deze sensor zijn gemaakt soms beter zijn dan die met de hoofdsensor. Helaas is dit in werkelijkheid niet het geval, het detailniveau is veel minder goed. Zoals ik hierboven schreef, zijn de foto's geproduceerd door ultragroothoeksensoren nooit beter dan die geproduceerd met een groothoeksensor, maar deze Sony onderscheidt zich van de anderen door foto's van betere kwaliteit te produceren dan andere sensoren in zijn categorie.Test foto / nacht

Nog niet beschikbaar / getest

Videokwaliteit


Stabilisatie

youtube previewyoutube preview
Videostabilisatie is niet vaak mogelijk met telefoons op instapniveau, omdat ze door hun prestaties de video niet snel genoeg vloeiend kunnen maken. De Poco M4 Pro biedt voldoende prestatieniveau om video's te stabiliseren op 1080p (30 of 60 fps). De stabilisatie is niet perfect maar volstaat om een groot deel van de trillingen op te vangen. De prestaties zijn dus niet alleen handig voor games maar ook het effect op videostabilisatie zien we hier.

Video normale condities
youtube previewyoutube preview
De Poco M4 Pro kan 720p of 1080P 30fps / 60fps opnemen, 4k-resolutie is niet beschikbaar. Ik heb 3 video's om te laten zien waartoe de sensor in staat is. De eerste video is opgenomen in de liggende modus met 1080p 30fps, de tweede gebruikt dezelfde basis, maar wordt opgenomen vanuit de Gcam-app en de laatste is ook in de portretmodus met 1080p. De helderheid was niet uitstekend op de eerste twee video's en we kunnen duidelijk zien dat het belichtingsniveau te laag is, de video's zijn te donker. De derde video is gemaakt op een moment dat er meer zon was en het resultaat is veel beter.

De belichtingssprongen zijn goed merkbaar, de vloeibaarheid is niet altijd uitstekend en de focus heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de beweging. Dit zijn vrij veel voorkomende dingen voor sensoren op instapniveau, dus de Poco M4 Pro is geen videokampioen, maar het is verre van de slechtste.

Video low light

Nog niet beschikbaar / getest

Externe geluidskwaliteit


Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers.

youtube previewyoutube preview

Externe luidsprekertest
De Poco M4 Pro is uitgerust met twee externe luidsprekers, één boven en één onder de telefoon. Deze luidsprekers kunnen een matig krachtig geluid produceren waar hoge tonen overheersen. Ik kreeg waarden boven de 80 decibel voor de toppen van de gebruikte soundtrack, het is een normaal volume in deze prijscategorie.
Volume / gesprekskwaliteitstest
Het volume van de luisterende luidspreker is iets onder het gemiddelde, ik bereik 50 decibel zonder de luidspreker te gebruiken. De geluidskwaliteit is daarentegen vrij correct. Als ik de luidspreker gebruik om een oproep aan te nemen, gaat het volume flink omhoog, soms tot boven de 70 decibel. Ook hier is de geluidskwaliteit redelijk acceptabel al is deze erg gericht op de hoge tonen.

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
Analyse van het geluid geproduceerd door de Poco M4 Pro via de uitgangsaansluiting laat zien dat de Poco M4 Pro de meeste frequenties correct dekt, hij heeft een kleine afwijking in de hoge tonen die vanaf 10khz van de referentie afwijken. Ik denk dat de Poco M4 Pro exact dezelfde hardware gebruikt als de Poco M3 Pro omdat ik exact dezelfde resultaten kreeg. Het geluid van de Poco M4 Pro is van goede kwaliteit op alle frequenties, het kan niet concurreren met high-end telefoons, maar dat is sowieso niet zijn roeping.

poco m4 pro frequency respons
Het geluid dat door de Poco M4 Pro wordt geproduceerd, behoort niet tot de krachtigste omdat ik een lager geluidsniveau krijg dan het gemiddelde met het geluidsvolume op maximaal. Het voordeel van een meer gecontroleerd volume is dat het geluid geen vervorming vertoont.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Colorimetrie

poco m4 pro 5G screen calibration
Het scherm van de Poco M4 Pro is een NVT-ts, het is hetzelfde type scherm als de Redmi 10. Dit scherm geeft standaard een resolutie van 2400 bij 1080 weer met een frequentie van 60 hertz maar dat kan worden geconfigureerd om tot 90 hertz te gaan. Zoals de meeste Xiaomi-schermen staat de fabrieksinstelling verkeerd. Om de beste colorimetrie te verkrijgen, is het noodzakelijk om de standaardmodus te kiezen en meestal is dit voldoende om een goede colorimetrie te verkrijgen. Met de standaardmodus kreeg ik een delta E van 5 waar ik meestal een delta E lager dan 3 krijg. Om de colorimetrie te verbeteren, moet je naast de standaardmodus een koele kleurtemperatuur kiezen. Met deze opstelling krijg ik een delta E van 2,52. De temperatuur van het wit is 6081 Kelvin, de temperatuur zou iets boven de 6500 Kelvin moeten naderen maar het verschil is met het blote oog niet erg zichtbaar. De blauwe tinten lopen net een beetje achter.Helderheid / Contrast

Het scherm van de Poco M4 Pro is in de fabrieksconfiguratie niet erg helder. U moet de zonmodus activeren om de helderheid te verhogen. Ik heb een helderheid van 398 cd / m² gemeten met mijn sonde en met dit helderheidsniveau zou de leesbaarheid van het scherm in vrijwel alle omstandigheden goed moeten zijn, behalve in felle zon. Idealiter zijn er meer dan 500 cd/m² nodig om het scherm perfect afleesbaar te maken onder de zon.

Ik heb een contrastverhouding van 1174:1 gemeten met mijn sonde, dit is een gemiddelde waarde voor dit soort schermen. De Poco M4 Pro is uitgerust met een IPS LCD-scherm, het zou uitgerust moeten zijn met een Amoled-scherm om echt hoog contrast te bereiken.

Biometrie

De Poco M4 Pro maakt gebruik van een vingerafdruksensor aan de zijkant, deze sensor werkt prima zoals de meeste Poco/Xiaomi-modellen. 2D gezichtsherkenning is ook beschikbaar.

Besturingssysteem


De Poco M4 Pro draait uit de doos onder MIUI 12.5, deze versie biedt een meer grafische ervaring voor de configuratie en brengt enkele verbeteringen met zich mee in vergelijking met de vorige versie, zoals de mogelijkheid om zijn telefoon te gebruiken als een desktopcomputer zoals Samsung Dex , de bediening systeem is ook lichter en verbruikt minder stroom. Het is ook mogelijk om apps in een sandbox te installeren als je twijfelt over het beveiligingsniveau van een app.

MIUI wordt ook geleverd met een hele reeks ongewenste apps, deze apps zijn volkomen onschadelijk, negeer ze gewoon, maar ze kunnen niet worden verwijderd. Deze apps hebben me nooit echt gestoord, maar ik weet dat ze sommige gebruikers irriteren. De advertentie is ook aanwezig met bijvoorbeeld de beveiligingsscan die wordt gestart bij elke installatie van nieuwe applicaties, deze advertenties kunnen worden gedeactiveerd in de instellingen.

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Poco M4 Pro 5G

Vergelijk Poco M4 Pro 5G met de anderen

Test / beoordeling conclusie


De Poco M4 Pro is precies waar ik hem had verwacht en biedt een aantal van de beste prijs / prestatie-verhoudingen zonder al te veel concessies te hoeven doen aan al het andere. Het neemt de basis van wat we vinden in andere telefoons in dezelfde prijsklasse, maar stijgt in massa met zijn prestaties. Is deze telefoon alleen nuttig voor gamers? Nee, duidelijk niet, de prestaties zullen iedereen alledaags comfort bieden en de andere specifieke kenmerken van de telefoon zullen voldoen aan de verwachtingen van een breder publiek.

Naast prestaties heeft deze Poco M4 Pro nog andere kwaliteiten. Zo is hij uitgerust met een 90 Hertz scherm met bijna perfecte colorimetrie als de configuratie aangepast wordt (zie beschrijving/video). Het heeft een goede wifi-gevoeligheid en maakt downloaden met zeer hoge snelheid mogelijk. De batterij biedt een goede autonomie met een relatief snelle lading.

Het is op het fotogedeelte waar ik een beetje teleurgesteld ben, want zelfs als het in staat is om correcte foto's te maken als het licht goed is, wordt het snel in de problemen gebracht als het licht minder goed is . De foto's zijn dan te donker en missen detail.

Poco is er weer in geslaagd, zelfs het hoofdmerk Xiaomi kan het niet beter doen in de strijd om de eerste plaats in de prijs/prestatieverhouding.

Sterktes

Prestaties CPU / GPU
Colorimetrisch scherm
Snel opladen
Scherm 90Hz
Gevoeligheid en snelheid wifi
Snelle GPS-fix

Zwaktes

Foto van gemiddelde kwaliteit
Schermhelderheid

Alternatieven voor dit product

De Poco M3 Pro is een iets minder krachtig alternatief voor de Poco M4 Pro. Als prestaties geen belangrijk criterium zijn, is de Redmi Note 10 het beste alternatief.
Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Samsung Galaxy A25 5G: test / beoordeling
Door tijdgebrek heb ik al een paar jaar geen Samsung instapmodel meer getest, maar nu ga ik er weer tegenaan met de A25 en vergelijk ik hem met zijn Chinese rivalen.
POCO F6 Pro: volledige test en beoordeling
POCO heeft het zware geschut bovengehaald om de top van het assortiment van andere merken te kietelen... kracht, elegantie en een nieuwe camera. Een succes of een vochtig onderdeurtje?
Xiaomi Redmi Note 13 beoordeling
De prijzen gaan voor alles omhoog, maar tot nu toe is Redmi er altijd in geslaagd om zijn instapmodellen voor rond de €200 te verkopen, zij het zonder veel innovatie. Is dit nog steeds het geval?
Redmi Note 13 Pro: volledige review (fotokwaliteit)
De Redmi Note 13 Pro legt de lat hoger met nog meer prestaties, een geweldig scherm en een 200-megapixel fotosensor. Gewoon marketing of een echt koopje?
POCO X6 5G : Test / Beoordeling
Het X-gamma van POCO is altijd synoniem geweest voor prestaties tegen een lage prijs, en de POCO X6 versterkt deze positie nog meer door nog meer kracht te bieden voor een zeer breed publiek.
Honor Magic6 Lite 5G : test / mening
Een sober, eersteklas en elegant ontwerp... een enorme fotosensor, goede prestaties, de Honor Magic 6 Lite heeft alles om in de smaak te vallen... in theorie toch!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro: test / recensie
De Redmi Note 12 Pro is uitgerust met een camerasensor van Sony, iets wat al lang niet meer is gebeurd, zal het eindelijk iets nieuws brengen?
Honor 90 Lite: test / beoordeling
Honor heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen ondergaan en ik had nog niet de kans gehad om een van hun laatste generatie smartphones te testen.
POCO X5 5G : test / review
De POCO X5 5G is een meesterlijke aankoop in het middensegment, hij weet alles of bijna alles te doen terwijl het budget beperkt blijft.
Google Pixel 6a review, tests en fotokwaliteit
Een nieuwe Pixel voor een betaalbare prijs, het kan! De Pixel 6a is een mid-range toestel met alle kwaliteiten van een high-end toestel.
Unihertz Luna : test / mening
Ik kende Unihertz pas 6 maanden geleden, ik was aangenaam verrast door het eerste model dat ik testte, zal de Luna mij ook weten te verrassen
POCO F5 : test / mening
Deze nieuwe POCO is de 17e telefoon van dit merk die ik test, dus ik heb veel tijd om te evalueren of dit nieuwe model de afleidingen waard is.
Redmi Note 11 : test / review
Ik test de Redmi-reeks sinds de Redmi 5 en dit merk heeft zichzelf gevestigd als de koning van het instapniveau, zal de Redmi Note 11 dezelfde weg volgen?
Redmi Note 11 Pro: test / review
De Redmi Note 11 Pro beweegt zich in de richting van een meer premium formaat, maar met elementen van het vorige model. Zal het de concurrentie nog aankunnen?
Poco M4 Pro 4G : test / review
Na een eerste versie in 5G, komt de Poco M4 Pro terug in een 4G-versie met een beter scherm, een betere camera en meer geheugen.
Poco X4 Pro 5G : test / review
De Poco X4 Pro is de tweede telefoon in de X Pro-reeks van Poco, de eerste was een succes, zal dit tweede model dezelfde weg volgen?
Redmi 10A: test en beoordeling
Sommige mensen kennen de crisis niet door iPhones te kopen voor meer dan 1000€, voor de anderen biedt Redmi een telefoon aan voor ongeveer 100€.
POCO M5 : test, mening en prijs
Ik heb bijna het hele POCO M-assortiment gekocht en ik vond dat het merk de laatste maanden niet veel vernieuwd had. Zal de M5 dit veranderen?
Unihertz Tank : test / recensie
Wil je een zombie-invasie overleven of gewoon overleven in de jungle met een smartphone? Ik denk dat ik iets voor je heb!
Poco X3 Pro: test / review
De Poco X3 Pro neemt de basis van de Poco X3 (wat een goede telefoon was) door 50% meer prestaties te bieden voor een min of meer gelijkwaardige prijs. Daarmee wordt hij de koning van de prestaties in het middensegment.
Poco F3 Test / Review
De Poco-familie met een nieuwe generatie van de F-serie, maar met een focus op prestaties in plaats van fotografie. De Poco F3 biedt ongeëvenaarde kracht in dit prijssegment, gamers zullen er blij mee zijn.
Doogee S96 Pro: test / review
Na een eerste positieve ervaring met het merk Doogee, besloot ik een tweede te kopen met deze S96 Pro die een interessante prestatie/kwaliteit/prijs verhouding lijkt te bieden.
Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Het T-gamma gaat een tandje hoger en tikt aan tegen de top van het gamma van andere merken. Het heeft een 108 miljoen pixel camera en een amoled scherm.
Xiaomi Redmi Note 12: test / review
Ik test de Redmi reeks al 5 jaar en om de andere keer heb ik een interessant model gezien. In principe zou dit model interessant moeten zijn, maar zal Redmi de traditie volgen?
iiiF150 R2022 : test / review
De iiiF150 R2022 is gepositioneerd als een rugged smartphone met een zeer militair ontwerp. Deze telefoon wijkt duidelijk af van de gebruikelijke normen om een bijna brutale identiteit aan te nemen.
Redmi 10: test / review / recensie
Generatie na generatie slaagt Xiaomi erin om zijn instapmodellen zo op te waarderen dat ze de middenklasse modellen kietelen.
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Ik heb al een tijdje geen Realme meer getest, maar ik kon de kans niet laten liggen om deze nieuwe Realme GT te testen. De kracht van deze telefoon zal hem in staat stellen om te concurreren met de meest krachtige telefoons op de markt voor een lagere prijs.
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
Umidigi maakte een geweldige entree in de wereld van robuuste smartphones met de Umidigi Bison, ze zijn nu terug met de Pro-versie met een mooiere afwerking en betere prestaties.
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Ik kende het merk TCL niet voordat ik de TCL 10 Pro testte, ik was positief verrast door het hoge afwerkingsniveau, maar houdt de rest ook stand?
Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs
Poco is terug met een supersterk instapmodel en deze Poco M4 Pro is zeker een topper voor minder dan £200
Test van de Google Pixel 5 / foto kwaliteit
Ik wilde de Google Pixel 5 al heel lang testen, vooral voor de foto. Ik vond hem te duur dus heb ik hem tweedehands gekocht.
Redmi Note 11 Pro+ 5G : test / review
Na de Note 11, Note 11 Pro, is hier een derde versie van de "11"-generatie met een Pro+ 5G die een 11 Pro is met meer vermogen.
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
De Poco F4 GT is een supercharged smartphone die is ontworpen om te voldoen aan de eisen van hardcore gamers of degenen die gewoon de beste prestaties willen.
Oukitel WP18: test en review
Ik had al een paar maanden geen telefoon van dit type meer getest en ik besloot deze te testen omdat zijn prijspositionering hem ongetwijfeld interessant zal maken voor een zeer groot publiek.
Poco X4 GT review / test / recensie
Poco blijft naar de maan reiken met steeds krachtigere telefoons, maar gelukkig houden de kwaliteiten van de telefoon daar niet op.
Poco F4 : test / review / recensie
De F-reeks vertegenwoordigt de top van het gamma bij Poco en deze reeks is vaak synoniem met kracht, design en innovatie. Is dit nog steeds het geval met de F4?
OnePlus Nord 2T : test / review
Deze OnePlus is de tweede telefoon van dit merk die ik test, de eerste maakte geen indruk op me maar deze heeft een aantal sterke argumenten om me van gedachten te doen veranderen.
TCL 30 SE : test / review / prijs
Wie zei dat instappen niet interessant was? Voor 150€ is de TCL SE geen prestatiegerichte machine, maar hij heeft heel wat andere troeven in handen.
OnePlus Nord N100: test / review
Ik heb nog geen enkele OnePlus telefoon getest omdat ze te duur waren, maar met de N100 komt OnePlus in een meer betaalbare prijsklasse, dus ik moest hem wel testen.
Poco M3 Pro : test / review
Na het enorme succes van de Poco M3 eind 2020, lanceert Poco de PRO-versie met een prestatie/prijsverhouding die de markt van smartphones onder de 200€ nog zal doen schudden.
Samsung Galaxy A52: test / review
Ik test niet vaak Samsung toestellen zoals vele anderen al doen maar ik wilde een uitzondering maken voor de Galaxy A52 die waarschijnlijk veel verkoop zal genereren.
Redmi Note 10s : test / review
De Xiaomi-machine blijft meer modellen produceren dan welk merk ook en deze Redmi Note 10s komt tussen de Redmi Note 10 en Redmi Note 10 Pro
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden