Informatie wordt geladen, even geduld...loading
sluit dit venster
Urtopia Chord: test / mening

notificationsNotificaties aanzetten
UitlegActiveer meldingen om op de hoogte te worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen en deals beschikbaar zijn. U kunt zich op elk moment afmelden. Deze functie werkt niet op iOS.
Op deze pagina:
Lancering aanbod
Urtopia Chord
Overzicht
Urtopia Chord en ChatGPT
Beschikbaarheid
Fietsen

Urtopia Chord: test / mening


Gepubliceerd op: 05-03-2023 / gewijzigd: 04-07-2023


Ik volg regelmatig nieuwe producten die via crowdfundingcampagnes worden gelanceerd en zo ontdekte ik in 2022 de Urtopia Carbon One elektrische fiets. Tot dan toe had ik altijd gedacht dat het gebruik van een elektrische fiets een beetje bedrog was, maar ik ben van gedachten veranderd. Het succes van de Carbon One heeft ook mijn mening bevestigd

Ik gebruik deze elektrische fiets nu in combinatie met mijn racefiets, afhankelijk van mijn stemming. Ik ben geen grote sporter, ik probeer 2 uur per week te fietsen, afhankelijk van het weer en mijn vrije tijd. Ik push deze twee fietsen tot het maximum van mijn capaciteiten om er de maximale voldoening uit te halen. Deze twee fietsen zullen nu plaats moeten maken voor een derde fiets met de lancering van de Urtopia Chord

.

Lancering aanbod


De Urtopia Chord is vanaf 6 maart 2023 verkrijgbaar in Europa en voor de lancering krijg je gratis levering.

Om te profiteren: Urtopia Chord / officiële website

Urtopia Chord


urtopia chord white black side by side

De Urtopia Chord is het nieuwste product van het Chinese bedrijf NewUrtopia en ook al is dit nieuwe model gebaseerd op de Carbon One, het is een ander soort dier.

De Urtopia Chord staat dichter bij een traditionele fiets met een completere uitrusting (spatborden, standaard, bagagedrager, ...) en een Shimano derailleur in plaats van de single speed van de Carbon One. De extra uitrusting interesseert me niet echt omdat ik er niet direct iets aan heb. De toevoeging van een derailleur daarentegen interesseert me veel meer omdat dat is wat ik miste op de Carbon One.

Vergelijking Urtopia Chors vs Urtopia Carbon One

Afmetingen

urtopia chord dimensions

.
ElementUrtopia Chord
A. Hoogte810mm
B. Zadelhoogte170mm
C. Stuurhoogte1100-1300mm
D. Hoogte zadelsteun500mm
E. Wielbasis1094mm
F. Totale lengte1800mm
G. Wielbreedte690mm
H. Horizontale buis620mm
I. Stuurbuis200mm
J. Stuurhoogte90-120mm


Het scherm heeft dezelfde functionaliteit als de Carbon One, ik zal zien zodra ik de fiets getest heb of er verschillen zijn tussen de twee modellen.

Eigenschappen

Het eerste wat opvalt is het verschil in het frame. De Carbon One had geen steunbuis onder het zadel en was volledig van carbon. De Chord heeft een gesmeed aluminium frame en dat vertaalt zich in een hoger gewicht. De Chord weegt 21kg waar de Carbon One 15kg woog.

De fiets wordt aangedreven door een 350W motor voor de VS en 250W voor Europa wat resulteert in een snelheid van respectievelijk 32 en 25 km/h (20/16 mph). De motor lijkt dezelfde te zijn als die van de Carbon One. Ook de accu lijkt dezelfde capaciteit te hebben als de Carbon One, dus de actieradius zou vergelijkbaar moeten zijn, behalve dat deze fiets zwaarder is.

De Chord is uitgerust met een Shimano 8-speed derailleur en Tektro hydraulische schijfremmen zoals op de Carbon One.

Deze fiets is gericht op een breder publiek dan de Carbon One, door zijn formaat kan hij een zeer vergelijkbare positie behouden als een normale fiets.

Overzicht


Ik heb wat foto's van de Chord ontvangen terwijl ik wacht op de ontvangst van de mijne, ik zal mijn foto's later toevoegen (waarschijnlijk begin mei). De Urtopia Chord komt in twee kleuren: wit en zwart.

Hier is een overzicht van de twee modellen naast elkaar:

Vooraanzicht ¾:
urtopia chord white front

Het stuur is in hoogte verstelbaar en de vorm van het stuur is gebogen. Door dit type stuur kun je meer rechtop staan ten opzichte van het zadel. De accu is ondergebracht in de horizontale buis tussen het zadel en het stuur, bij de Carbon One zit hij in de buis tussen de trapas en het stuur.

Zijaanzicht:
urtopia chord white side


De keuze om een derailleur toe te voegen brengt ook een verandering in de ketting waarbij we teruggaan naar iets klassiekers. De wegen zijn 700C met een 19mm velg, ik denk niet dat ze van carbon zijn. Er zit een reflecterende strip rond de omtrek van het wiel waardoor je zichtbaar bent als je 's nachts een straat oversteekt

Derailleur
urtopia chord black crankset detail

De derailleur is een Shimano 8-speed met een klein 12-tands tandwiel en een 50 kettingblad bij de trapas. Dit zorgt voor bijna 9 meter ontwikkeling bij elke pedaalomwenteling en geeft een snelheid van 31 km/u met een cadans van 60 omwentelingen per minuut. Ik ben benieuwd om dit op dit type fiets te testen, want het is het soort setup dat ik graag op de Carbon One had gehad, want boven de 25 km/u trapte ik een beetje in het donker.

Zadel
urtopia chord black saddle

Het zadel lijkt hetzelfde te zijn als de Carbon One. Ik vond dit zadel erg comfortabel, het is in hoogte verstelbaar zodat lange mensen zoals ik in goede omstandigheden kunnen rijden.

urtopia chord black saddle light

Het licht is ook identiek aan het vorige model, het kan gebruikt worden als licht of om een indicatie te geven bij het remmen. De twee lampen aan de zijkanten projecteren een lichtkrans op de grond om je richting aan te geven als je draait, deze lichten zijn alleen 's nachts zichtbaar.

Stuur
urtopia chord black handbar

De configuratie van het stuur is nogal veranderd en ik zal het waarschijnlijk niet zo prettig vinden omdat ik niet gewend ben om rechtop te staan op een fiets. Met een racefiets breng ik de meeste tijd bijna liggend door.

De remkabels zijn duidelijk zichtbaar en de bediening is anders. Aan de linkerkant zit de bediening om de mate van motorische interventie te kiezen, aan te geven welke richting je draait en waarschijnlijk ook de spraakbesturing. Aan de rechterkant is er een nieuwe functie die gekoppeld is aan het gebruik van een derailleur, hier vinden we de mogelijkheid om te schakelen.

Deze nieuwe Urtopia is gepositioneerd als een elegante en praktische fiets. Het is geen prestatiegerichte fiets of een fiets waarmee je de trails op gaat.

Urtopia Chord en ChatGPT


Urtopia test ChatGPT integratie op de Urtopia Chord en het resultaat is behoorlijk interessant:
youtube previewyoutube preview


youtube previewyoutube preview


Dit alles is natuurlijk slechts een prototype, maar het opent een scala aan mogelijkheden en laat ook zien dat Urtopia niet zoals andere merken een overlevingsmodus heeft en dat ze met dit soort experimenten al nadenken over de toekomst van het fietsen. De sleutel tot succes zal liggen in de mogelijkheid om ChatGPT te integreren met de functies van de fiets, bijvoorbeeld met navigatie aangepast aan points of interest, zoals te zien is in de video.

Beschikbaarheid


De Urtopia Chord is verkrijgbaar via de officiële website. Ik ontvang mijn exemplaar later in augustus, omdat Urtopia prioriteit geeft aan haar klanten.

Laurent Willen LAURENT WILLEN
Hoofd van mezelf op deze blog

Sinds 2006 deel ik mijn passies op mijn blog in mijn vrije tijd, dat geef ik de voorkeur aan het kijken naar onzin op tv of op sociale netwerken. Ik werk alleen, ik ben ongetwijfeld een van de laatste overlevenden van de wereld van blogs en persoonlijke sites.

Mijn specialiteit? Digitaal in al zijn vormen. De afgelopen 25 jaar heb ik voor multinationals gewerkt, waar ik digitale teams aanstuurde en een omzet genereerde van ruim € 500 miljoen per jaar. Ik heb expertise op het gebied van telecommunicatie, media, luchtvaart, reizen en toerisme.
Lankeleisi X3000 Max: test / review
De Lankeleisi x3000 Max is een dikke bruut, hij stuwt je met zijn twee motoren van 1000W en zijn koppel van 90 Nm naar bijna 50 km/u.
Urtopia Chord: test / mening
Na een eerste elektrische fiets van carbon te hebben getest, pak ik nu het tweede model aan dat met een aluminium frame op een breder publiek is gericht.
page index
Inhoudsopgave
prices
Prijs
notifications
Waarschuwingen
category
Categorie
comments
reacties


Vragen/Opmerkingen

Privacybeleid | Voorwaarden